Катерачен гидовник
Начало България По света Галерия Настройки Статистики Дневник Класации Пътеводител Главен сайт Школа Магазин
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Катерачен гидовник е асоцииран сайт на Вертикален свят, имащ за цел да предостави подробна информация за катерачните обекти в България и по света.
Генчо Начев
Връх Ботев  -  Райски скали  -  Райското пръскало  -  Радко Бреянов
  Номер   16
  Добавен на   05/10/2009 от krasi_stoyanov
  Държава   България
  Административна област   Пловдив
  Планина   Стара планина
Категория на трудност и оценки на маршрута
  Категория, UIAA
6-Всички оценки
  Категория, Британска
Всички оценки
  Категория, Изкуствена
5 A0Всички оценки
  Красота
**Всички оценки
  Здравина на скалата
в по-голямата си част здраваВсички оценки
  Триене
много доброВсички оценки
Обща информация за маршрута  -  Изпратете съобщение за опасност
  Вид катерене   Традиционно, Алпийско скално
  Първо изкачване
На 9-10 септември 1965 година от Минчо Милев и Никола Аризанов.
  Дължина   90 м, 2 въжета
  Време за преминаване   1.5 часа
  Начало
Началото е малко по-нагоре от това на "Радко Бреянов". Тръгва се по характерна плоча около 4-та категория.
  Описание
Намира се в крайно ляво на централната част на масива (сектор Радко Бреянов), гледан от хижата. При подход от долу той е първият маршрут от дясно на Дясна Благова пътека. След него е тур "Радко Бреянов". Това е един от най-катерените маршрути заради сравнително здравата скала и добро осигуряване. Може да се направи на 2 въжета, но има и възможност за разделяне на второто на две, с удобна площадка по средата му. Има пасажи от маршрута, които са минавани изкуствено (и все още могат), затова има категория 5(А0), но спокойно се минават свободно и категорията става 6-. Маршрута позволява почти 100% свободно катерене и самоосигуряване, като има доста и сравнително здрави клинове. Минава се на 2 въжета, като за последното е добре да се ползват наколко дълги примки, иначе се пречупва доста и излизането ще е трудно. Необходим инвентар, ако не желаете да ползвате някои от съществуващите клинове са няколко френда и клеми.
  Път за слизане
От рапелната халка се поема надолу по стоманените парапети на Дясна Благова пътека (намират се на 4 метра от халката). Пътеката слиза в основата на маршрута.
  Подходящ инвентар
Клеми и френдове.
  Изложение   Южно
Въже 1
  Подходящ инвентар
Френдове и клеми
  Площадка
на клин и джаджи
  Дължина, м   35
  Скални клинове   7
  Болтове   няма
  Описание
Върви характерно нагоре по наклонена плоча, която в горната си половина има хубава цепка. По плочата има достатъчно клинове, но в цепката много добре влизат и френдове среден размер. Категорията е около 5, като преди излизането от плочата има малко винкелче и трудността при свободно преминаване там става около 6-. Има доста добри хватки. Има и няколко клина при желание за набиране по примки. След пасажа има около 2 метра леко катерене до достигане на голям каменен блок с клин и голяма тревна тераса. В дъното на терасата (надясно) има няколко клина за осигуровка. Не е препоръчително да се ползват те за осигуряването на 1-во въже, защото се получава голямо пречупване и триене на въжето. Добре е да се направи осигуровката на големия камък след края на плочата. В цепките над него могат да се поставят френдове и клеми. Това въже е около 35-40 метра. Категория около 6- при свободно катерене или 5+(А0).
  Категория, UIAA
6-Всички оценки
  Категория, Изкуствена
5 A0Всички оценки
Въже 2
  Подходящ инвентар
Френдове и клеми
  Площадка
Рапелна халка
  Дължина, м   45
  Скални клинове   10
  Описание
Ако края на 1-во въже е бил на камъка, то след него трябва да се направи лекия траверс надясно до клиновете, където започва характерен винкел. Траверса е около 5 метра. Оттук започва 2-ро въже. Началото е характерен винкел около 5 категория. Първите клинове са на 6-7м височина. Винкела свършва под лек надвес, и оттам се продължава диагонално надясно по-доста кънтящи камъни. Има клинове, но е добре да се сложи и някой малък френд. Излиза се на леко наклонена плоча под характерен надвесен таван. Под тавана има няколко здрави клина, на които може да се направи междинна осигуровка. Тавана се минава отляво като има клин преди излизането, но пак е добре да се сложи френд. Това е другият пасаж от маршрута. Има добра хватка след изнасянето. Около 6- категория. Няма клинове за изкуствено минаване. След тавана следва леко катерене нагоре и после наляво до достигане на рапелната халка - около 10м. Клинове дотам няма, но категорията е около 4 и има места за самоосигуровка. Дължина около 45 метра. В зависимост от пречупването, може да се наложи вторият да тръгне на френска свръзка около 2-3 метра. Категория: около 6-.
  Категория, UIAA
6-Всички оценки
  Категория, Изкуствена
Всички оценки
Схема на маршрута


Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер
Съседни маршрути
  Сектор отляво   Петимата от Хиндукуш
  Отдясно   Радко Бреянов
Други снимки от маршрута
Логнете се в сайта, за да качите и Ваши снимки от маршрута !

Все още няма качени снимки !


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap