Трекинг   »   Азия   »   Турция Прегледана е 4873 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
1478 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 1478
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и НемрутИзкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и НемрутИзкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут


Изкачване на изгасналия вулкан Ерджиес (3916 м) и връх Демирказък (3756 м) с разглеждане на Кападокия и Немрут

Информация

Локация

( 38.532455 N, 35.447533 E )
Начално ниво

Курсове, чиято цел е да ви дадат основните познания за типа активност, за която са предназначени. Много голяма част от участниците в тези курсове, след това стават в голяма степен самостоятелни. Разбира се тези, курсове не трябва да ви правят прекалено самоуверени, тъй като все още нямате изградени достатъчно трайни навици и натрупан опит, за да се справяте в най-разнообразни ситуации. След тези курсове е добре да се присъедините към по-опитни от вас и да бъдете известно време по техен надзор.

Галерии от Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

Изкачване на изгасналия вулкан Ерджиес (3916 м), който е най-високият връх и планина в Централна Анадола. Демирказък (3756 м) е най-високият връх в Тавърските планини. Освен изкачването на тези два върха ще посетим фантастичната Кападокия и древният Немрут.
Връх Ерджиес гледан от Кападокия


Обща информация за Ерджиес:

Планината Erciyes представлява силноерозирал конус на затихнал вулкан, който е разположен на 25 км южно от турския град Kayseri. Ерджиес е най-високата планина в централна Анадола и се смята, че също така е най-високият връх в планинския регион Антитавър - едно североизточно продължение на планинската система Тавър на юг. Ерджиес има два върха, като Западния връх е малко по-висок от Източния. Западния връх обаче има една скална кула с височина около 17 метра. Тъй като скалата е много ронлива и опасна не е препоръчително да бъде изкачвана от неподготвени и неосигурени с въже хора. Трудността на най-лесното място е около 3/4 категория на трудност, което прави слизането без въже по нестабилната скала супер опасно.

Strabo нарича планината Argaeus (Ἀργαῖος) и пише, че върхът е целогодишно покрит със сняг, а който го изкачи в чисто време може да види Черно и Средиземно море. Първото документирано успешно изкачване е осъществено от William John Hamilton през 1837. Обаче има много исторически описания и символи по скалите на върха, които означват, че той е бил изкачван много преди това. В близост до връхната кула има две пещери, като най-малко едната от тях е била разширявана изкуствено. Това е причина да се предполага, че в древни времена върхът е бил посещаван многократно от монаси.


Източната стена на връх Демирказък

Източната стена на връх Демирказък


Обща информация за Демирказък:

Demirkazik (3756 м) е считан за най-високият връх в Тавърските планини, които се простират като дъга от езерото Егирдир на запад до изворите на Тигър и Ефрат на изток. Последните измервания от Космоса обаче сочат като най-висока точка на масива връх Кизилкая (3767 м). Варовиците, които изграждат скалите са ерозирали в красиви карстови форми - водопади, подземни реки и други и тук се намират едни от най-големите пещери в Азия.

Изходни пунктове за връх Демирказък и планината Аладалар са град Nigde и селцето Çamardi. Подхода до върха става през долината Cimbar. Най-лесният маршрут за изкаване на върха е през Северния улей и Източния гребен. Първото му изкачване е направено през август 1938 година. Денивелацията от нашия лагер до върха е около 750 метра и нормално се взима за 5-6 часа. Изкачването не е лесно и преди върха се катери по дълги скални склонове с трудност от 2/3 категория. Тук обвързването с въже е задължително, а на слизане има голяма вероятност от подхлъзване и всяка грешка би била фатална, тъй като от едната страна на гребена се намира 750-метровата Източна стена.


В Кападокия на залез слънце

В Кападокия на залез слънце


Обща информация за Кападокия:

Кападокия е историческа област в Мала Азия, на територията на Турция. В превод от персийски Кападокия означава „Земя на красивите коне". Може би някога действително е била обитавана от прекрасните животни, но в наши дни тази местност е известна с нещо друго. Тя има уникално историческо и културно наследство. В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Има над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в. Първите следи от човешко присъствие датират от XI в. пр. Хр.

В Кападокия се намират и така наречените "вълшебни комини" – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В резултат на изригването на вулкана Ерджиес и последвалите дълги еволюционни преобразувания на територията на Кападокия са се появили удивителни, с нищо несравними природни феномени - причудливи планини, скали с невероятни форми и окраски, изпъстрени със загадъчни процепи и лабиринти, долини завладяващи със своята неземна красота.


Предвръхния гребен на Ерджиес

Предвръхния гребен на Ерджиес

Цени

На човек при минимум 5 участника - 1478 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва

- Транспорт;
- Планински водач;
- Лифт до Erciyes Kayak Merkezi;
- 2 нощувки в Гьореме в някой от 3-звездните хотели Mithra Cave, Terra Cave или Sultan Cave;
- 1 нощувка в 5-звездния хотел Anemon Malatya в град Малатя;
- 1 нощувка в Анкара в някой от 3-звездните хотели Ankara Gold, King Hotel Guvenlik или Midas.

Цената не включва

- Храна;
- Входовете и таксите за музеите и забележителностите в Кападокия и Анкара.


Връх Ерджиес и Източния гребен

Връх Ерджиес и Източния гребен


Възможни лични разходи:

- Вход за Музея на открито в Гьореме - 15 TL;
- Вход за Тъмната църква - 8 TL;
- Вход за подземния град Деринкую - 15 TL;
- Полет с балон над Кападокия - от 150 до 230 € в зависимост от продължителността на полета и размера на групата;
- Конна езда - от 40 до 75 € в зависимост от продължителността;
- Вход в турска баня (хамам) - 10 €;
- Танц на дервиши - по 35 € на човек при предварително организирана група.

Програма

1 ден:

Отпътуване от София в 20 часа.


Връх Direktaş в Aladaglar

Връх Direktaş в Aladaglar


2 ден: Erciyes Kayak Merkezi (2800 м) - 1 час

Късно следобед ще пристигнем в планинския курорт Erciyes Kayak Merkezi над Kayseri, който е изходен пункт за изкачване на връх Ерджиес. Тук ще се регистрираме в местният алпийски дом и ще хванем лифта, който ще ни качи на около 2700 метра. От последната лифтова станция ще походим около 1 час и на някое удобно равно място ще направим нашият лагер.

3 ден: Връх Ерджиес (3917 м) - 5/6 часа

Ще станем рано сутринта и на изгрев слънце ще започнем изкачването на връх Ержиес по неговият Източен гребен. След около 2 часа ще достигнем една камара от камъни известна като Камилската гърбица. Ще я подсечем внимателно и по един неприятен сипей ще се върнем обратно на билото, по което ще достигнем Малък Ержиес. От тук до главният връх имаме още малко ходене и в основата му ще видим няколко изкуствено изкопани пещери, които са били обитавани от монаси.


Връх Ерджиес гледан от Кападокия

Връх Ерджиес гледан от Кападокия


На това място ще се обвържем с въже, за да изкачим последните 15-20 метра до върха, които са изключително опасни. Много хора не се качват на самия връх, тъй като последните 10 метра изискват катерене по отвесна и много ронлива скала. Слизането е още по-трудно, но с помощта на въжето ще се спуснем обратно до скалните ниши. Слизането до лагера ще ни отнеме около 2 часа.

4 ден: Гьореме

Сутринта ще слезем с лифта до микробуса и ще отпътуваме за Кападокия. След като се настаним в нашият "пещерен" хотел и си вземем кратка почивка ще се впуснем в разглеждане на забележителностите в близките околности на Гьореме.

Първо ще отидем до скалният град Чавушин, който се намира на около 2.5 км от Гьореме и е част от Националния парк Гьореме. След това на път за долината Зелве ще се отбием в долината Пашабаг (Монашеската долина). Тук ще видим уникални скални образувания - вълшебни кули и стълбове сред лозя и овошни градини като някои от кулите имат по 2-3 върха увенчани с големи шапки, наподобяващи гигантски гъби. Мястото е зашеметяващо. В Пашабаг се намира килията на свети Симеон, който е живял тук през V век в една от скалните кули.


Кападокия

Кападокия


Нашата следваща цел е Музеят на открито в Зелве, който е един необитаван град напуснат в средата на миналото столетие, тъй като опасността от ерозията на скалите е станала прекалено голяма. На това място в перфектна хармония са живеели християни и мюсюлмани до 1924 година, когато християните са били прокудени от турските власти. Тук са запазени едни от най-старите примери от архитектирата и художественото изкуство в Кападокия. В Зелве се намират почти напълно разрушената Църква с елена, Църквата с гроздето и Църквата с рибата, в които могат да бъдат видени фрески с някои от символите на християнството - Светия кръст, елена и рибата.

От Зелве ще се върнем обратно и ще посетим Музеят на открито в Гьореме и каменната порта на керван сарая Сарухан. Музеят се състои от група скали, в които са били издълбани пещери. В тях са се помещавали църкви, параклиси и манастири. Според легендите църквите в околността са били 365 - по една за всеки ден от годината. В момента действащи в района са около 30. Фреските по стените им съдържат примери на византийското изкуство. По-известни сред скалните църкви са Църквата на катарамата, Църквата на ябълката, Църквата на Света Барбара, Змийската църква, Тъмната църква и Църквата със сандалите. От 1985 година църквите и района на Гьореме са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Кападокия


След това, ако имаме време и желание можем да отидем до едно място наречено Точката на залеза, от където се открива гледка към някои от долините в района. Тук на залез слънце можем да направим някои интересни и оцветени в ярки цветове снимки.

5 ден: Гьореме

Първото нещо, което ще направим през този ден ще бъде да посетим Долината на любовта. Името не е случайно :) След кратка фоторазходка из долината, ще продължим към Учхисар. Uçhisar е малко градче, което се явява най-високата точка в Кападокия. Намира се на 5 км от Гьореме. На върха му се намира замъка Учхисар, откъдето се открива невероятна гледка към околията. Там има скалните домове - стаи издълбани в скалите. В замъка има и скални църкви - може би поради близостта му с Гьореме. На върхът на замъка има и византийски гробове, но те не са обект на интерес, тъй като са разрушени и ограбвани.

След обяд ще отидем да разгледаме най-големия подземен град в района - Каймаклъ или най-дълбокия - Деринкую. Каймаклъ е прекрасно осветен и в него съвсем не е хладно и мокро, както е в пещерите, а причината за това е наличието на сложна вентилационна система, която съществува откакто е създаден града. Древното му име е Енегуп. В Каймаклъ има девет подземни нива, но Деринкую е още по-дълбок. Тунелите, залите и галериите се простират на десетки километри из Кападокия, но до момента е проучена само площ от 40 квадратни километра.


Ерджиес

Връх Ерджиес


6 ден: Cagal Yayla (3100 м) - 2/3 часа

След като закусим ще отпътуваме за селцето Çamardi, намиращо се в полите на планината Ала Даг и от където ще започне нашият трек до лагера Cagal Yayla, намиращ се под Източната стена на връх Демирказък.

В началото долината Cimbar започва като тясна клисура на север от селцето. В продължение на 1 час ще ходим в източна посока. От тук ще завием леко на юг и ще продължим още около 1 час до основата на Източната стена и Източния гребен на Demirkazik. Тук долината свършва във впечатляващ циркус обграден от остри върхове. Под Източната стена в Cagal Yayla ще направим нашият лагер. Наблизо се намира малкото езерце Qagalm Golu. За съжаление водата в него не е питейна и ще трябва да си набавим такава в дефилето.

7 ден: Връх Демирказик (3756 м) - 10/12 часа

Днес ще станем много рано и ще си съберем целия багаж. Изкачването до премката, от която започва Източния гребен, е около 1 час и половина. Тук ще направим кратка почивка, ще оставим големите раници и ще си сложим седалките и каските. Преди първите по-стръмни скални пасажи ще се обвържем с въже и така ще продължим до върха. Трудността не надхвърля 2-3 категория, но всяко падане или подхлъзване в тази част от маршрута, без осигуровка, може да бъде фатално.


Връх Казилкая гледан от връх Емлер

Връх Казилкая гледан от връх Емлер


От върха ще се насладим на панорамата, която се открива към цялата планина и ще тръгнем отново обвързани с въже надолу. От премката за около 1 час ще слезем в съседната долина Narpuz. Тук ще направим добра почивка с гледка към огромната Южна стена на връх Демирказик. От това място следва доста тежко изкачване до премката между върховете Kurubogaz и Емлер, през която ще се прехвърлим в една друга красива долина. В близост до Източната стена на връх Директаш на брега на езерото Буюк гьол ще направим нашият следващ лагер.

8 ден: Връх Емлер (3723 м) или връх Казилкая (3727 м) - 10/12 часа

Този ден също ще бъде доста тежък, но не по-малко интересен от предишния. Ще станем отново много рано сутринта, за да успеем да изкачим още един от забележителните върхове в района и да слезем в долината.

В зависимост от желанието на групата ще изкачим вторият по височина връх в планината - Емлер или първенеца на Аладаглар според последните сателитните измервания - връх Казълкая. Изкачването на връх Казилкая е технично и изисква обвързване с въже, както на връх Демирказък.


Каньона на долината Cimbar

Каньона на долината Cimbar


След като изкачим единият от тези два върха ни предстои едно доста дълго слизане до селцето Демирказък, където ще нощуваме в местният къмпинг.

9 ден: Немрут (2150 м)

Отново ранно ставане, тъй като през този ден трябва да стигнем до планината Немрут, да посрещнем залеза и да стигнем до нашият хотел в Malatya.

Немрут е планина в югоизточната част на Турция, в областта Кахта, на 60 км от град Малатия. Тя е известна с древната гробница, която се намира в непосредствена близост до върха й, който е с височина 2150 метра. През 1989 Немрут и околностите му са обявени за национален парк Немрут, а от 1987 историческият връх е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Забележителното тук е, че гробницата е била заобиколена от огромни статуи, както на самия Антиох, така и на Арменски божества, с глави на орел, лъв и други. Те са достигали височина от 9 метра, но гигантските глави са били откъснати от телата и разпръснати по скалистото плато на Немрут. Гледката и контрастите на изгрев или залез слънце са невероятно красиви. От тук се вижда и голямото езеро Atatürk.


Немрут

Немрут


След като слънцето залезе ще отпътуваме за Malatya, където ще се настаним в 5-звездният хотел Anemon Malatya. Лукса е заслужен, за да успеем да релаксираме добре след 4-те дни по планините и прашните пътища из Анадола.

10 ден: Анкара

След като закусим ще отпътуваме за Анкара, за да можем в следобедните и вечерни часове на деня, да разгледаме столицата на Турция и вторият по големина град в страната. Той е основан през 7 век пр. н. е. Старата му част има типичен средновековен вид. Забележителностите в града не са никак малко. Запазена е старинна крепост от римската епоха, а интересни архитектурни забележителности са мавзолеят на Ататюрк, кулата Атакуле, множество джамии от 12-15 век и не на последно място Музея на анатолийските цивилизации.

11 ден:

Пътуване до България

Най-добри месеци за провеждане

От началото на юни до средата на октомври

Необходим опит

Трябва да имате добра физическа издържливост за преходите в планините, но катерачен опит не е необходим. Добре е да не изпитвате страх от високо.


Поглед от Немрут към езерото Ататюрк

Поглед от Немрут към езерото Ататюрк


Полезна информация

Приказен свят
Пещерно СПА в комините на феите
Немрут: Да пазиш градините на Едем
Деринкую и Каймаклъ – подземните чудеса
Хранене в планината
Извънземната Кападокия
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
Планината Немрут
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

   Календар Водач Цена на човек Места

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на върховете Ерджиес и Демирказък с разглеждане на Кападокия и Немрут
Трекинг   »   Азия   »   Турция Прегледана е 4873 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2019 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap