Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди Прегледана е 11021 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   12 Feb - 3 Mar 2021 4980 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
4980 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 4980
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите ИгуасуТрекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите ИгуасуТрекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу


Най-доброто от Патагония - района на Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Perito Moreno, Национален парк Torres del Paine, остров Магдалена и Ушуая.

Информация

Локация

( -50.338448 S, -72.269669 W )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остро ...

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу

Патагония е едно от най-отдалечените и впечатляващи кътчета в света с уникална природа и още по-невероятни гледки. По време на трека ще застанем под едни от най-трудните и високи скални кули в света - Серо Торе и Фитц Рой, ще видим глетчера Перито Морено, ще направим известният трекинг маршрут W в чилийския национален парк Торес дел Пайне, ще отидем да видим пингвините на остров Магдалена и ще направим кратък трекинг до Края на света.


Кулите Пайне

Кулите Пайне


Патагония е област, разположена в южната част на Южна Америка, като по-голямата й част се намира в Аржентина и само отделни нейни райони попадат на територията на Чили. Тя е обширна и много разнородна област, която обхваща близо една трета от южноамериканския континент. На север Патагония достига южната част на Андите, а на североизток следва река Колорадо, за да стигне на изток до бреговете на Атлантическия океан. На юг включва архипелага Tierra del Fuego, а на запад граничи с Тихия окен.

Името Патагония идва от думата patagón, използвана от Магелан през 1520 година, за да опише местните хора, които неговата експедиция смята за гиганти. Сега се счита, че хората, които той е нарекъл патагонци са били от племето tehuelches, които по това време са били много по-високи от европейците.

Патагония е различна. Не само че не се вписва в характеристиките на умерените географски ширини на западното полукълбо, но и изобщо не се поддава на описание. Историята й е изпълнена с противоречия. И това е така, защото патагонците винаги имат различна версия и ако не сте съгласни с тях, ще трябва да се защитавате. В началото на 1600 година те ревностно отстояват земите си, прогонвайки испанските колонизатори. Европейците не посмели да се завърнат в Патагония чак до 19 век. По времето, когато официалните власти в САЩ водят война с индианците от равнините, правителствата на Чили и Аржентина опитват да прогонят коренното население на Патагония. И почти успяват. Днес, за разлика от другите региони на Южна Америка, културата и хората в Патагония имат европейски корени: най-вече испански и италиански


Връх Фитц Рой гледан от езерото Laguna Carpi по изгрев слънце

Връх Фитц Рой гледан от езерото Laguna Carpi по изгрев слънце.


През втората половина от 20 век Патагония се превръща в изключително популярна туристическа дестинация. Първоначално тя е отдалечена и труднодостъпна, което привлича приключенско настроените туристи. Сега регионът е много по-лесно достъпен за обикновени посетители, като скъпи круизи предлагат обиколка до нос Хорн или посещение на Антарктида.

Една от основните туристически атракции в Патагония е глетчера Perito Moreno, който е известен с това, че е един от малкото ледници в света, които растат вместо да се смаляват. Полуостров Valdés на Атлантическото крайбрежие е известен резерват включен в списъка на ЮНЕСКО. Национален парк Torres del Paine е едно от най-красивите места в Патагония известно с красивите и остри върхове, езера, реки, водопади и ледници. Други известни места са Езерния район в Аржентина, Ушуайя и архипелага Tierra del Fuego. За катерачите и планинарите може би най-притегателен е района на върховете Серо Торе и Фитц Рой, намиращ се на границата между Чили и Аржентина, част от Южното патагонско ледено поле, което е второто по големина в света.


Трите кули в Национален парк Torres del Paine

Трите кули в Национален парк Torres del Paine

Предимства

- Единствената програма за Патагония, предлагана от българска агенция, която включва изкачване на патагонски връх и трекинг до основата на най-трудния връх в света - Серо Торе.

- Ще бъдете водени от професионален български алпийски водач и пътешественик с 10-тина пътувания в различни части на Южна Америка;

- Отиваме през февруари - най-доброто време от сезона, което ще ви гарантира невероятни гледки. Разбира се, това няма как да не се отрази върху крайната цената. Но иначе какъв е смисъла да отидете до Края на света, ако изобщо няма да видите Фитц Рой или уникалния изгрев на Торес дел ПайнеЦени

На човек при минимум 5 участника - 4980 лв.

На човек при минимум 6 участника - 4720 лв.

На човек при минимум 7 участника - 4550 лв.

На човек при минимум 8 участника - 4430 лв.

На човек при минимум 9 участника - 4350 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Цената включва

- Професионален български планински водач с няколко ходения в района;
- 3 нощувки в двойна стая в хостел в Ел Калафате с закуска;
- Транспорт Ел Калафате до Ел Шалтен (о/в);
- 3 нощувки в двойна стая в хостел в Ел Шалтен с закуска;
- Транспорт до ледника Перито Морено (о/в);
- Вход в национален парк Los Glaciares;
- Транспорт Ел Калафате до Пуерто Наталес (о/в);
- 2 нощувки в двойна стая в хостел в Пуерто Наталес с закуска;
- Транспорт от Пуерто Наталес до Торес дел Пайне (о/в);
- Вход в парка Торес дел Пайне;
- Бус в парка Торес дел Пайне до началото на трека;
- Катамаран от Маунтин Лодж до Пудето в езерото Pehoe;
- 1 нощувка в хижа Chileno;
- 1 нощувка в хижа Los Cuernos;
- 1 нощувка в хижа Paine Grande;
- Транспорт от Пуерто Наталес до Пунта Аренас;
- 2 нощувки в двойна стая в хостел в Пунта Аренас с закуска
- Екскурзия с корабче до остров Магдалена;
- Транспорт от Пунта Аренас до Ушуая;
- 2 нощувки в двойна стая в хостел в Ушуая с закуска;
- Нощувка в 3-звезден хотел в двойна стая с закуска в Пуерто Игуасу;
- Вход в парка Игуасу;
- Нощувка в 3-звезден хотел в двойна стая в центъра на Буенос Айрес с включена закуска.


Иглите от групата на Фитц Рой и езерото Laguna de Los Tres

Иглите от групата на Фитц Рой и езерото Laguna de Los Tres

Цената не включва

- Самолетни билети от София до Ел Калафате и от Ушуая до София (около 1300 €, ако се купят до края на август);
- Таксита в градовете, между летищата и автогарите до хотелите, когато се налагат;
- Всички допълнителни нощувки, ако полетите се различават от предвидената продължителност на програмата;
- Планинска здравна застраховка;
- Храна.


Възможни допълнителни екскурзии, които могат да бъдат включени в програмата:

- Трекинг до основата на връх Серо Торе (около $180) при минимум и максимум 2-ма участника с водача на групата или местен водач. Таксата за участие се заплаща предварително;
- Изкачване на връх Серо Мадсен (между $100 и $180) при минимум и максимум 3-ма участника с водача на групата или местен водач. Таксата за участие се заплаща предварително;
- Екскурзия с корабче до ледника Перито Морено (около $20);
- Екскурзия за разглеждане на Буенос Айрес (около $50);
- Вечер на тангото в Буенос Айрес с вечеря (около $85);

Програма

1-2 ден: El Calafate

Полет от България с прехвърляне в Западна Европа. След като стигнем в Буенос Айрес ще отидем таксита до летището обслужващо вътрешните полети и от там ще продължим за Ел Калафате. В оставащото време от деня ще имаме време да се разходим из града и до езерото, където ще можем да видим фламинго.

Нощувка в хостел в El Calafate.

3 ден: El Chaltén

Пътуване до El Chaltén и след обяд разходка из близките околностите, където ако имаме късмет ще можем да видим кондори и върховете, до които ще ходим в следващите дни. Също така, тези които имат намерение да изкачат Серо Мадсен, ще трябва да си изкарат пермити.

Нощувка в хостел в El Chaltén

4 ден: Laguna Torre и Mirador Maestri (700 м) - 5/6 часа

Днешният ден ще започне рано. По много добре поддържана пътека ще се изкачим за около 3 часа по долината на река Фитц Рой, която ще ни отведе до Laguna Torre и след това ще се продължим до панорамната точка известна като Mirador Maestri, от където се вижда съвсем от близо целият ледник, който се спуска от групата Торе и завършва в езерото.


Върховете Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron и Aguja Standhart гледани от Laguna Torre

Върховете Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron и Aguja Standhart гледани от Laguna Torre


За по-екстремно настроените имаме една допълнителна опция и тя е да отидем максимално близо до основата на легендарния връх Серо Торе.

В това приключение ще могат да участват минимум / максимум 2-ма души и то не е включено в основната цена на програмата. Желаещите да участват ще трябва задължително да отговарят на всички изисквания за технически умения, опит за движение по силно пресечен и опасен терен и да имат необходимата физическа издържливост.

Нощувка в хостел в Ел Шалтен.

5 ден: Laguna de los Tres / връх Cerro Madsen (1806 м) - 5/12 часа

След ранна закуска, особено за тези които ще изкачват връх Cerro Madsen ще тръгнем по трека. От градчето ще започнем изкачване надясно от огромна оголена скала по склоновете на хълмове с туфи трева, предлагащи добра гледка към близкия връх Cordon de los Condores. Маршрутът върви постоянно нагоре високо над виещото се чакълесто корито на Rio de las Vueltas. След като завием на северозапад и минем през едно малко седло и се изкачим през клисурата на Chorrillo del Salto ще достигнем да табелата за езерото Laguna Carpi.


Най-трудният катерачен връх в света - Серо Торе

Най-трудният катерачен връх в света - Серо Торе


От тук ще продължим по пътека през езерото, където ще направим добра почивка и ще се полюбуваме на красива гледка към масива на Fitz Roy. От езерото Laguna Carpi до лагера Campamento Poincenot имаме още около 1 час ходене. След кратка почивка в лагера днешният трек ще ни отведе до езерото Laguna de los Tres, намиращо се в основата на Фитц Рой.

От лагера Campamento Poincenot ще пресечем реката и ще достигнем нефункциониращият лагер Rio Blanco. От тук ни предстои стръмно изкачване по серпентини до морената, от където се открива красива гледка към Fitz Roy, издигащ се повече от 2000 метра над тюркоазеното езеро Laguna de los Tres. Тези, които няма да участват в изкачването на връх Cerro Madsen ще могат да се разходят по левите склонове на езерото и да се качат до една панорамна тераса, от която се открива красива гледка към езерото Laguna Sucia, намираща се под висящите ледове на глетчера Rio Blanco.

С тези, които имат добри алпийски умения ще направим едно доста интересно изкачване на панорамния връх Cerro Madsen. Това изкачване не е включено в основната цена и местата за него са само три. Първата част от маршрута минава по неговите полегати чакълести източни склонове. След това ще продължим по острият и скалист южен гребен, който предлага лесно, но много панорамно катерене до 3 категория. По него ще достигнем малко по-ниският Източен връх. От него ще слезем до премката между него основният връх и ще продължим изкачването от изток. Последните метри преди върха са напълно отвесни с трудност около 3+ категория, а самият връх е една остра игла, на която е трудно да се съберат 3-ма души. Гледката от Cerro Madsen към масива на Фитц Рой обаче си заслужава усилието. От тук гигантската скална кула изглежда сякаш е на една ръка разстояние и е възможно най-внушителната в целия район.

В това приключение ще могат да участват минимум / максимум 3-ма души и то не е включено в основната цена на програмата. Желаещите да участват ще трябва задължително да отговарят на всички изисквания за технически умения, движение в алпийска свръзка, катерачен опит и да имат необходимата физическа издържливост.


Ледника Перито Морено

Ледника Перито Морено


Нощувка в хостел в El Chaltén

6 ден: El Calafate - 3 часа

Пътуване с автобус до El Calafate и нощувка в хостел.

7 ден: Глетчера Perito Moreno - 6/8 часа

През този ден ни предстои да осъществим една целодневна екскурзия до ледника Perito Moreno, който е една от най-значимите туристически атракции в Аржентина.

Перито Морено е с площ около 250 кв. км и е с дължина 30 км. Той е един от 48 ледника изтичащи от Южното Патагонско ледено поле. Това ледено поле е третият най-голям резервоар на питейна вода в света. Ледника е наречен на името на изследователя Francisco Moreno, който изучава района през 19-ти век и изиграва главна роля в определянето на територията на Аржентина при конфликта за границата с Чили.

Който желае ще може да се качи на корабче или да направи разходка по ледника с местен гид. Тази опция се заплаща допълнително на място като резервацията може да се направи на предния ден в Ел Калафате.

Нощувка в хостел в El Calafate.


Куернос дел Пайне

Куернос дел Пайне (Рогата на Пайне)


8 ден: Puerto Natales - 4/5 часа

Пътуване от El Calafate до Puerto Natales в Чили.

Нощувка в хостел.

9 ден: Кулите Paine - 7/8 часа

С първият авобус ще отпътуваме за Национален парк Torres del Paine. На Laguna Amarga ще слезем, за да си направим регистрация в парка и от тук ще се прехвърлим на друг автобус до хижа Las Torres. От хижата ще направим един сравнително лек преход с денивелация от около 300 метра, за да достигнем хижа Chileno.

Нощувка в хижа Chileno.

10 ден: Хижа Los Cuernos - 7/8 часа

Днес ще станем най-късно в 4 сутринта, за да се насладим на невероятният изгрев на Torres del Paine. В превод от езика мапуче това означава Сините кули. Най-запалените фотографи днес ще могат да направят някои от най-впечатляващите снимки на кулите Пайне.


Торес дел Пайне

Торес дел Пайне


След като слезем до хижата, ще направим добра почивка и ще продължим към хижа Los Cuernos. Пътеката е много лесна и приятна с панорамни изгледи към огромното езеро Lago Nordenskjold. Последните 30-40 минути от трека ще можем да се полюбуваме на огромните Рога на Пайне (Cuernos del Paine). Две огромни кули, които изглеждат досущ като рога от отсрещната страна на езерото.

Нощувка в хижа Los Cuernos.

11 ден: Френската долина - 8/10 часа

Днес ще станем рано, тъй като това ще бъде най-изморителният ни ден.

Първо ще се придвижим до хижа Frances, където ще оставим основният си багаж. След това ни предстои 2-3 часа трек с добра денивелация до Mirador Frances в дъното на Френската долина, от където се открива красива гледка към всички скални кули в района - Cuernos del Paine, белият алпийски връх Cerro Paine Grande и много други впечатляващи скални игли.

С тези, които искат да видят кулите Пайне от задната им страна можем да продължим до премката между връх Cerro Fortaleza и Cerro Espada. Този преход през по голямата си част е извън утъпкана пътека, по стръмни сипей и морени, но накрая гледката си заслужава.

Нощувка в хижа Lodge Paine Grande.


Парка Торес дел Пайне

Парка Торес дел Пайне


12 ден: Puerto Natales - 4/6 часа

След като закусим ще се качим на първият катамаран, с който ще прекосим езерото Pehoe. Но това не е краят на нашето приключение. От тук ще направим кратка 2-часова разходка до брега на езерото Lago Nordenskjold, от където за последно ще се насладим на гигантските Куерноси. Чак след това ще хванем автобуса за Пуерто Наталес.

Нощувка в хостел в Пуерто Наталес

13 ден: Пунта Аренас - 4/5 часа

Пътуване до Пунта Аренас и разглеждане на града

Нощувка в хостел в Пунта Аренас.

14 ден: Остров Магдалена - 4/5 часа

Нощувка в хостел в Пунта Аренас.

15 ден: Ушуая - 12 часа

Нощувка в хостел в Ушуая.

16 ден: Огнена земя - 4/5 часа

Трекинг на Огнена зема.

Нощувка в хостел в Ушуая.

17 ден: Пуерто Игуасу

Полети от Ушуая през Буенос Айрес до Игуасу.

Ако имаме време ще се разходим до река Параня, където се пресичат границите между Бразилия, Аржентина и Парагвай.

Нощувка в 3-звезден хотел в Пуерто Игуасу.

18 ден: Парка Игуасу - 4 часа

Разглеждане на парка Игуасу и полет до Буенос Айрес

Възможност за посещение на танго представление (не е включено в цената).

Нощувка в 3-звезден хотел в Буенос Айрес.

19 ден:

Възможност за сутрешна полудневна екскурзия в Буенос Айрес (не е включена в цената).

След обяд полет за България

20 ден:

Кацане в София


Могъщият Фитц Рой

Могъщият Фитц Рой


За любителите на катеренето, самбата, плажовете и традиционните бразилски коктели кайпириня, както и на изумителните гледки, силно препоръчваме 2-3 дни в един от най-красивите градове в света - Рио де Жанейро. Тук за всеки ще има по нещо - красиви гледки от статуята на Христос и върха на Урка, паркове, безкрайни плажове и хубава храна. Невероятните гранитни стени, които се издигат директно от океана са незабравимо приключение за катерачите, а за тези с по-малко умения има виа ферати.


Рио де Жанейро

Един от най-красивите градове в света - Рио де Жанейро

Най-добри месеци за провеждане

Януари, Февруари и Март

Необходим опит

Необходим е сериозен трекерски опит. Някои от дневните преходи ще бъдат тежки с продължителност до 10 часа и денивелации до 1000 метра.

Лична екипировка

- Здрави трекинг обувки, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Трябва да са с твърда подметка, за да стават и за котки;
- Маратонки за подход и евентуално сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в хижите или по време на пътуването до планината;
- Няколко чифта топли и дебели чорапи;
- Гети;
- Свободни обикновенни панталони за трекинга и пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино);
- Водо- и ветроустойчиви панталони (мембрана или уиндстопър);
- По 2-3 бр. термотениски с къс и дълъг ръкав;
- 1-2 бр. вълнени термобельота (мерино) с дълъг ръкав;
- Полар 100/200;
- Синтетична изолация, за да става и за дъжд;
- Уинстопър;
- Много добра мембрана горнище;
- Вълнена или поларена шапка (да става за каска);
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 3 или 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Ръкавици – уиндстопърски и вълнени (да стават и за катерене);
- Денк за самолета;
- Раница минимум 45 л.;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Челник с резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Бъф;
- Щеки;

За връх Серо Мадсен:

- Каска;
- Котки;
- Сечиво за катерене;
- Катерачна седалка;
- 1 карабинер с муфа;
- 120 см рингова примка.

Допълнителни неща, които могат да се вземат:

- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Препоръки

Записванията трябва да станат до края на август (предходната година), тъй като самолетните билети са с около 10-20% по-евтини от октомври. Също така след края на август няма да има свободни места в най-удобните хижи по трекинга в парка Торес дел Пайне.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу

   Календар Водач Цена на човек Места
   12 Feb - 3 Mar 2021 Д. Колешев 4980 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 15 Sep 2020 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди Прегледана е 11021 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2020 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap