Трекинг   »   Европа   »   Полша   »   Карпати   »   Високи Татри Прегледана е 3860 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   4 - 8 Sep 2019 1000 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
1000 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 1000
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и РисиТрекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и РисиТрекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси


Изкачване на връх Риси (2503 м) - най-високият връх на Полша и връх Ломницки щит (2632 м) - вторият по височина в Татрите с разглеждане на Краков и Будапеща.

Информация

Локация

( 49.183300 N, 20.083300 E )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

Връх Риси (2503 м) се намира на главния хребет в централната, най-алпийска и дива част на Високите Татри. Върхът е разположен на границата между Полша и Словакия и е най-високият връх на Полша. Пътеката водеща до него е много стръмна, но не изисква някакви специални катерачни умения. Тя минава през кристално чистото езеро Морско око, след което през седловината Przelecz Pod Rysami се изкачва първо Niznie Rysy (2430 м) един от 3-те върха на Риси и чак след това се достига до същинският връх.
Зеленото езеро в Словакия


Обща информация:

Високите Татри са планински регион на границата между Словакия и Полша, и са най-алпийската и висока част от Карпатите. Повечето от най-високите върхове на планината се намират в Словакия. Високите Татри са формирани от дилувиални ледници и са съставени от гранити, гнайст и кварцови шисти. Днес обаче няма глетчери, а само няколко целогодишни големи фирново-снежни полета. Северните стени на върховете са по-стръмни в сравнение с южните, обаче по-високите върхове са на юг. Във Високите Татри има около 300 върха и игли и само няколко от тях са достъпни по маркирани туристически пътеки.

Извън основният гребен на планината се разклоняват много странични ребра, които образуват красиви долини, на чиито тераси има много кристално чисти езера. Трите най-големи езера се намират от полската страна: Голямото езеро, Морско око и Черното езеро. Голямото езеро също така е най-дълбото, а най-високото е Синьото езеро (2180 м) в Малка Студена долина в Словакия.

От 1993 година планината Татри, заедно с полската част от Националния парк, е част от световната мрежа от биосферни резервати на ЮНЕСКО. Тук има много редки животински и растителни видове. а от големите хищници се срещат мечката, евразийския рис, бялката, вълка и лисицата. В парка е разрешено движението само по маркираните туристически пътеки, а извън тях и то само в определени райони, могат да ходят, катерят или карат ски само членове на Международната асоциация по алпинизъм (UIAA) или ако сте придружавани от местен сертифициран водач.
Езерото Морско око с Малък Риси и източната му стена в лявата част на снимката


Най-високият връх във Високите Татри, както и на Словакия и цялата планинска верига на Карпатите е Герлачовски щит (2655 м). Той обаче е технически труден и не е разрешен за обикновенни туристи. Неговото изкачване може да бъде направено само с местен водач или от членове на UIAA. Вторият по височина връх в планината - Ломницки щит (2634 м), също се намира в Словакия и е достъпен за туристите, както с лифт, така и по стръмна туристическа пътека. Друг забележителен връх във Високите Татри е Риси (2503 м), който се намира на главния хребет в централната част на планината. Той е разположен на границата между Полша и Словакия и е най-високият връх на Полша. Достъпът до него е възможен по маркирани пътеки и от Словакия, и от Полша, но от полска страна изкачването е по-трудно и се минава по виа ферата.

Цени

На човек при минимум 5 участника - 998 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС


Програма

1 ден: Татранска Ломница

Тръгване от София в 7.00 часа и пътуване до курорта Татранска Ломница в Словакия.

Нощувка в 2-звездния хотел Tatranec или в пансион Lesna в близост до градчето.

2 ден: Връх Ломницки щит (2634 м) - 5/6 часа

През този ден има възможност за избор между два варианта. Първия вариант е подходящ само, ако всички участници са екстремно настроени. При него ще се изкачим до връх Ломницки щит по неговият Северозападен гребен. Изкачването не е лесно и включва лесно катерене по скали и части с виа ферата, което прави преживяването силно алпийско. Първо ще се изкачим с лифт до Скалното езеро и после по добре маркирана пътека ще достигнем Ломницко седло. От седлото нагоре ще се обвържем с въже и ще продължим по гребена. Горната част на гребена е най-трудна и тук ще открием метални вериги и клинове, които ще ни улеснят при изкачването. Слизането от върха ще направим с лифта.
Северозападния гребен на връх Ломницки щит гледан от Ломницко седло


При вторият вариант ще направим едно бързо изкачване на върха с лифта и след това от Скалното езеро по добра пътека ще се разходим до красивото Зелено езеро, намиращо се в съседнта долина, от където ще можем да видим Ломницки щит и неговата Западна стена. Езерото е обградено от амфитеатър от остри алпийски върхове и от него се виждат върховете Колови щит, Черни щит, Писни щит, Кежмарски, Малък Кежмарски щит и други.

След обяд ще отпътуваме за Полша. След като паркираме микробуса на паркинга на Lysa Polana или Palenica Bialczanska ще продължим пеша за около 2 часа до хижа Морско око, където ще пренощуваме.

3 ден: Връх Риси (2503 м) - 5/6 часа

Днешният трек ще започне с приятно ходете по лека пътека, обикаляща езерото Морско око. След това ще се изкачим около 150 метра, за да достигнем второ голямо езеро в района - Черното езеро под Риси. От тук пътеката става много стръмна и трудна, катерейки зигзагообразно склоновете към върха. В тази част от маршрута, на по-опасните и отвесни участъци ще открием вериги, за които да се хващаме. Също така на места е възможно да се наложи да пресечем и снежни преспи. След като достигнем седловината Przelecz под Риси, първо ще изкачим Малък Риси (2430 м), който е един от 3-те върха на Риси и чак след това ще достигнем същинския връх. Изкачването от хижата до върха трае около 3 часа и половина и е с денивелация 1084 метра.

На връщане, за да избегнем неприятното слизане от Морско око до паркинга, можем да се качим на някой от файтоните теглени от конски впрягове.
Поглед от връх Риси към Черното езеро и Морско око


Нощувка в хостел в Закопане.

4 ден: Краков и Будапеща

На път за Прага ще се отбием в Краков. Той е вторият по големина и един от най-старите градове в Полша. Разположен е на река Висла в южната част на страната. В Краков се намира един от най-големите европейски пазари, има множество исторически къщи, дворци и църкви с великолепна архитектура. Той е седалище на един от най-старите университети в Европа - Ягелонският университет. Интересни забележителности в града са катедралата Мариацки кастьол, замъкът "Вавел", църквата "Клащор Камедулов", църквата "Св. Пьотър и Павел", театърът "Словацки", сградата на Университета, търговската сграда Сукенице и солните мини, в които е добивана каменна сол още през XIII век.

Средновековният търговски площад Rynek Glowny и Свещеническата сграда Sukiennice са средище на туристите в града, като формират сърцето на Стария град. Районът на Kazimierz е придал почти отделна идентичност на магическия Стар град. В Еврейския квартал уличките са по-тъмни и пълни с интригуващи кафенета и магазини. Този район е включен в много сцени във филма "Списъкът на Шнидлер" и крие тъмно минало, в което повечето му жители са били затворени в концентрационните лагери "Аушвиц" и "Биркенау" по време на Втората световна война. Сега кварталът преживява ренесанс, като много посетители идват, за да го разгледат. Днес Краков се е отърсил от страшното си минало и е придобил фантастичен купонджийски дух. Туристите трудно ще открият улица без весело и разсейващо заведение.

След като разгледаме Краков ще продължим към Будапеща. Първо ще се настаним в хотела и след това ще се впуснем в разглеждане на унгарската столица.
Замъкът Вавел в Краков

Градът е разположен от двете страни на река Дунав и е обединение от три градчета – Буда, Обуда и Пеща. Първото селище основано от римляните през 106 година на мястото на Бъдапеща е Аквинкум. След като дошли маджарите било създадено селището Буда, а римският град бил преименуван на Обуда. Другата страна на реката също била заселена и мястото било наречено Пеща. В ново време градът бил превзет от турците, а след това освободен от Австро-Унгария.

Местата, които си заслужава да бъдат видени в Будапеща са внушителният комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Също така интерес предствлява остров Маргарет на река Дунав, на който са изградени множество спортни площадки, градини и басейни.

Нощувка в хотел.

5 ден: Пътуване до България

Най-добри месеци за провеждане

От началото на юли до края на септември

Лична екипировка

- Каска;
- Катерачна седалка;
- Осигурителни ремъци за виа ферата;
- Трекинг обувки (може и с по-сериозни обувки за преходи);
- Шапка;
- Ръкавици;
- Яке връхно с качулка;
- Раница до 45 л.;
- Челник;
- Слънчеви очила;
- Крем против изгаряне.
Будапеща

Полезна информация

Будапеща - градът за романтична почивка
Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
Високите Татри - като опаковка на шоколад
Краков с аромат на хала и чулент
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
Тайните на краковските подземия
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

   Календар Водач Цена на човек Места
   4 - 8 Sep 2019 Д. Колешев 1000 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 6 Jul 2019 година )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Трекинг във Високите Татри с изкачване на върховете Ломницки щит и Риси
Трекинг   »   Европа   »   Полша   »   Карпати   »   Високи Татри Прегледана е 3860 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2019 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap