Трекинг   »   Африка   »   Мароко   »   Атласки планини   »   Маракеш Прегледана е 7127 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   27 May - 6 Jun 2020
2020 лв.
1919 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
2020 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2020
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на ЕсауираПътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на ЕсауираПътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира


Изкачване на връх Тубкал (4167 м) с разглеждане на древната крепост Ksar Ait Benhaddou, клисурите Дадес и Тодра с нощувка в берберски лагер и езда на камили в пустинята Сахара, Маракеш и плажовете на Есауира

Информация

Локация

( 31.061943 N, -7.916640 W )
Първи стъпки

Тези лесни и къси преходи са подходящи за хора в добро здраве и са основно на хубави пътеки, на ниска надморска височина и терен без големи изкачвания. Това ниво е подходящо за хора, които нямат предишен планински опит, не разполагат с необходимата екипировка, облекло и добри туристически обувки. Обикновено продължителността на такива програми е един или два дни като дневните преходи не надвишават 3-4 часа.

Галерии от Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара ...

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира

Пътешествие в Мароко с изкачване на Jbel Toubkal (4167 м) - най-високият връх в Атласките планини, Мароко и в Северна Африка. Разбира се той няма да бъде основната ни цел, а ще разглеждаме древната крепост Ksar Ait Benhaddou, клисурата Дадес, ще катерим в клисурата Тодра, ще нощуваме в берберски лагер в Сахара, като преди това ще яздим камили, ще посетим Маракеш и безкрайните плажове на Есауира.


Клисурата Дадес

Клисурата Дадес

Цени

На човек при минимум 6 участника - 2020 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Програма

1 ден: Маракеш

Полет от София до Маракеш.

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

2 ден: Хижа Тубкал (3206 м) - 4/6 часа

След закуска ще отпътуваме за Imlil.

През този ден ще започнем нашия трек до хижа Тубкал. Той минава през долината Ait Mizane, където първо ще достигнем селцето Aremd и след това ще посетим светилището на Sidi Chamarouch, където ще направим голяма почивка и ще пием фреш от поттокали. От тук ще продължим в източна посока и след като пресечен широкия разлив на реката ще се изкачим по скалите високо над долината. От тук пътеката започва да се катери постоянно нагоре, извиваща се зигзагообразно до достигането на хижа Тубкал (3206 м).

Нощувка в хижа Тубкал.


Сахара

Сахара

Снимка: Васил Тодев, сдружение "Байкария"3 ден: Връх Тубкал (4167 м) - 6/7 часа

Нормалният маршрут, водещ към върха не изисква специална техническа подготовка през летния сезон и той е достъпен за всеки добре подготвен физически човек. Пътеката пресича реката и се изкачва по един стръмен склон със сипеи, който води до седловината Tizi`n`Toubkal (3940 м). От тук маршрута продължава към връхния гребен на Jbel Toubkal. Изкачването до върха е с продължителност около 5 часа. С тези, които не са уморени ще изкачим и Малък Тубкал, от който се открива красива гледка към върховете, които ще бъдат наша цел през следващия ден.

Нощувка в хижа Тубкал.

4 ден: Връх Тимзгида (4089 м) и връх Оуанокрим (4079 м) - 9/11 часа

Резервен ден при лошо време или изкачване на втория или третия по височина върхове в района на Тубкал - Тимзгида (4089 м) и Оуанокрим (4079 м). Същият ден слизане до Imlil.

Нощувка в къща за гости в Имлил.

5 ден: Крепостта Ksar Ait Benhaddou, Варзазат и клисурата Дадес

Рано сутринта след закуска ще започне нашето пътешествие из Мароко. Първо ще слезем в равнината и след това по виещите се завои на новостроящата се панорамна магистрала, която пресича Атласките планина, ще се изкачим до прохода Тичка (Tichka Рass) на височина 2260 м. Следва продължително спускане, което ще ни отведе до първата ни забележителност за деня - Ksar Ait-Ben-Haddou.


Ksar Ait-Ben-Haddou

Ksar Ait-Ben-Haddou


Ksar е една група от глинени сгради заобиколени от високи стени и е едно традиционно предсахарско обиталище. Къщите са наблъскани плътно една до друга вътре в отбранителните стени, които са подсилени от ъглови кули. Ait-Ben-Haddou, който се намира в провинция Варзазат и в основите на Високи Атлас е един забележителен пример за архитектурата на южно Мароко. Крепостта е обявена за световно наследство от UNESCO през 1987. Най-старите конструкции в района са създане още преди 17-ти век. Градът-крепост е част от множеството търговски пунктове по маршрута свързващ древен Судан през Тумбукту до Маракеш, минаващ през долината Дра и прохода Tizi-n'Telouet в Мароко. През последните 63 години години мястото е изключително привлекателно за филмовата индустрия и тук са били заснети много касови и известни холивудски продукции като Лорънс Арабски (1962), Джеймс Бонд (1987), Мумията (1999), Гладиатор (2000), Александър (2004), Небесното кралство (2005), Принцът на Персия (2010), както и сериалът Игра на тронове.

След обяд ще се отправим към Варзазат, който е съвсем близо до крепостта. Градът е населен предимно от бербери и важна туристическа дестинация в Мароко като база за екскурзии в цялата долина Драа и в пустинята. В града е разположен Френският чуждестранен легион. В края на града е забележителният дворец крепост на Тауриртите, принадлежащи към рода Ел-Хаузи. Ако имаме достатъчно време ще го посетим заедно с музея на киното, намиращ се срещу него.

От тук ще продължим към клисурата Дадес издълбана от река Дадес, която се спуска от Високи Атлас. Мястото, на което се намира клисурата, е било дъно на море преди милиони години с коралови рифове. Благодарение на това скалните образувания променят цветовете си в зависимост от това по кое време на денонощието са наблюдавани. Проломът е наистина впечатляващ и гледката от високо към острите завои на тесния път, който е врязан в клисурата е зашеметяващ.

Нощувка в хотел в клисурата Дадес

Пазара в Маракеш

Пазара в Маракеш


6 ден: Клисурата Тодра

Клисурата Тодра е поредица от впечатляващи варовикови каньони в източната част на Високи Атлас в близост до град Tinerhir. Цялата долина е дълга около 40 км, като на някои места стените на клисурата могат да достигнат височина от 400 метра.

След закуска в клисурата дадес ще се отправим към клисурата Тодра, което ще ни отмене около час и половина път. Първо ще се настаним в хотела и след това набързо ще се подготвим за първото приключение за деня - една 100-метрова виа ферата, по която ще се изкачим на едната от стените на каньона, за да погледнем клисурата отгоре. Приключението ще отнеме около 3 часа.

След като слезем от виа фератата ще хапнем и ще си починем за около час.

В следобедните часове ще направим един приятен трекинг над клисурата Тодра. Прехода е с денивелация около 600 метра е с продължителност 4-5 часа.

За тези, които имат катерачни умения, клисурата може да предложи много сериозни предизвикателства и с тях можем да изкатерим някой от калсическите маршрути в района, които варират от 100 до 250 метра. Минималната проходимост на участниците трябва да бъде 5с/+. Това катерене не е включено в общата цена на пътешествието и в него могат да участват минимум / максимум 2-ма участници.

Нощувка в хотел в района на клисурата Тодра.

7 ден: Мерзуга, Сахара

След закуска отново ще яхнем нашето превозно средство и ще се отправим на дълъг път към пустината Сахара или по-точно към селцето Merzouga, намиращо се на ръба на Erg Chebbi, една 50 км дълга и 5 км широка ивица от огромни пясъчни дюни достигащи височина до 350 м. Привечер тук ще яздим камили и ще се насладим на ярките цветове на пустинята на залез слънце. Нощта ще прекараме под звездите в пустинята в берберски лагер.

8 ден: Маракеш - 8/10 часа

Дълъг и тежък ден, в който трябва да се продвижим до Маракеш

В Маракеш ще пристигнем привечер и след като си починем от дългия път вечерта ще можем да разгледаме всички забележителности в града - от джамията Кутубия до дворецът Ел Бади, главният площад, където ще видим акробати, фокусници и музиканти и да не забравим мошениците, от които ще трябва да се пазим :)

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

На връх Тубкал

На връх Тубкал


9 ден: Есауира

След закуска ще отпътуваме към градчето Essaouira, намиращо се на Атлантическия океан. В районът датират поселища още от праисторически времена. Дълго време градът е бил считан за едно от най-добрите пристанища на мароканското крайбрежие. Картагенският навигатор Hanno посещава района през 5-ти век преди новата ера и основава тук търговският пост на Arambys. Съвременната Есауира е изградена през 18-ти век от Мохамед III, който иска да превърне града в главно пристанище на Мароко поради близостта му с Маракеш. Заедно с френския инженер Théodore Cornut и няколко други западни архитекти те създават крепостта и съвременната част на града. Оригинално наречена Souira (малката крепост), в последствие името става Es-Saouira. Медината на Есоуира е в списка на UNESCO за световно наследство.

След като се настаним в хотела през остатъчка от деня ще се насладим на безкрайните плажове на Есауира, да разгледаме Медината и крепостта обграждата града. Който желае ще може да покара кайт, сърф или уинд сърф.

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

10 ден: Маракеш

Още един ден посветен изцяло на Маракеш.

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

11 ден: София

Полет от Маракеш до София.


Връх Тубкал

Връх Тубкал

Най-добри месеци за провеждане

Май, Юни и Октомври

Полезна информация

Пясъчни истории
Слалом по берберските земи
Мароко, на цвят и на вкус
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време
Казабланка – едно пътуване с Le petit taxi
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
Открийте магията на Мароко
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира

   Календар Водач Цена на човек Места
   27 May - 6 Jun 2020 Д. Колешев 2020 лв.  1919 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 28/11/2019 )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, разглеждане на крепостта Ait Benhaddou, Сахара и плажовете на Есауира
Трекинг   »   Африка   »   Мароко   »   Атласки планини   »   Маракеш Прегледана е 7127 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2019 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap