Трекинг   »   Африка   »   Мароко   »   Атласки планини   »   Маракеш Прегледана е 10198 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   12 - 21 May 2020 2010 лв.
Запишете се
   26 May - 4 Jun 2021 2010 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
2010 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2010
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на ЕсауираПътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на ЕсауираПътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира


Изкачване на връх Тубкал (4167 м) с разглеждане на древната крепост Ksar Ait Benhaddou, клисурите Дадес и Тодра с нощувка в берберски лагер и езда на камили в пустинята Сахара, Маракеш и плажовете на Есауира

Информация

Локация

( 31.061943 N, -7.916640 W )
Първи стъпки

Тези лесни и къси преходи са подходящи за хора в добро здраве и са основно на хубави пътеки, на ниска надморска височина и терен без големи изкачвания. Това ниво е подходящо за хора, които нямат предишен планински опит, не разполагат с необходимата екипировка, облекло и добри туристически обувки. Обикновено продължителността на такива програми е един или два дни като дневните преходи не надвишават 3-4 часа.

Галерии от Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на ...

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира

Пътешествие в Мароко с изкачване на Jebel Toubkal (4167 м) - най-високия връх в Атласките планини, Мароко и в Северна Африка. Разбира се той няма да бъде основната ни цел, а ще разгледаме древната крепост Ksar Ait Benhaddou, клисурата Дадес, ще катерим по виа ферата в клисурата Тодра, ще нощуваме в берберски лагер в Сахара, като преди това ще яздим камили, ще видим водопадите Узуд, ще посетим Маракеш и безкрайните плажове на Есауира


Клисурата Дадес

Клисурата Дадес

Предимства

- Малък брой участници (до 9 души), което ни позволява да спим в класически риади в Медините и на пешеходно разстояние от центъра на градовете.

- Единствената приключенска програма в Мароко, която комбинира планина, виа ферата / скално катерене, пустиня, най-красивите водопади в Северна Африка и плаж на Атлантическия океанЦени

На човек при минимум 5 участника - 2010 лв.

На човек при минимум 6 участника - 1920 лв.

На човек при минимум 7 участника - 1860 лв.

На човек при минимум 8 участника - 1820 лв.

На човек при минимум 9 участника - 1790 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва

- Професионален български водач;
- Местен англоговорящ планински водач;
- Трансфери от летището до хотела (о/в);
- Трансфер от Маракеш до Имлил;
- Мулета за транспортиране на багажа до хижа Тубкал;
- 1 нощувка в къща за гости в Имлил с включен обяд, вечеря и закуска;
- Трансфер от Имлил до Дадес, Тодра, Мерзуга, Узуд, Есауира и Маракеш;
- 2 нощувки в хижа Тубкал с включени вечери и закуски;
- 1 нощувка в хотел в клисурата Дадес с включена вечеря и закуска;
- Местен водач и наем на екипировка за виа фератата в клисурата Тодра;
- 1 нощувка в берберски лагер в пустинята с включена вечеря и закуска;
- Трек с камили в пустинята;
- 1 нощувка в хотел до водопадите Узуд с включена вечеря и закуска;
- 2 нощувки в Маракеш с включени закуски;
- 1 нощувка в хотел в Есауира с включена закуска.


Връх Тубкал

Поглед от връх Тубкал към върховете Тимзгида и Оуанокрим

Цената не включва

- Самолетен билет от София до Маракеш;
- Храната, когато не е включена в програмата;
- Катерене на алпийски маршрут в клисурата Тодра (180 лв. на човек) при минимум / максимум 2 участника;
- Вход в крепостта Аит Бенхадоу (20 дирхама);
- Вход в музея на киното в Варзазат (15 дирхама);
- Бакшиши за местния водач, мулетарите, шофьора на микробуса и камиларите (80-100 дирхама за всичко);
- Здравна застраховка.

Програма

1 ден: Маракеш

Полет от София до Маракеш.

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

2 ден: Хижа Тубкал (3206 м) - 4/6 часа

След закуска ще отпътуваме за Imlil.

През този ден ще започнем нашия трек до хижа Тубкал. Той минава през долината Ait Mizane, където първо ще достигнем селцето Aremd и след това ще посетим светилището на Sidi Chamarouch, където ще направим голяма почивка и ще пием фреш от портокали. От тук ще продължим в източна посока и след като пресечен широкия разлив на реката ще се изкачим по скалите високо над долината. От тук пътеката започва да се катери постоянно нагоре, извиваща се зигзагообразно до достигането на хижа Тубкал (3206 м).

Нощувка в хижа Тубкал.


Сахара

Сахара

Снимка: Васил Тодев, сдружение "Байкария"3 ден: Връх Тубкал (4167 м) - 6/7 часа

Нормалният маршрут, водещ към върха не изисква специална техническа подготовка през летния сезон и той е достъпен за всеки добре подготвен физически човек. Пътеката пресича реката и се изкачва по един стръмен склон със сипеи, който води до седловината Tizi`n`Toubkal (3940 м). От тук маршрута продължава към връхния гребен на Jbel Toubkal. Изкачването до върха е с продължителност около 5 часа. С тези, които не са уморени ще изкачим и Малък Тубкал, от който се открива красива гледка към върховете, които ще бъдат наша цел през следващия ден.

Нощувка в хижа Тубкал.

4 ден: Връх Оуанокрим (4079 м) - 8/10 часа

Резервен ден при лошо време или изкачване на втория или третия по височина върхове в района на Тубкал - Тимзгида (4089 м) и Оуанокрим (4079 м). Същият ден слизане до Imlil.

Нощувка в къща за гости в Имлил.

5 ден: Крепостта Ksar Ait Benhaddou, Варзазат и клисурата Дадес

Рано сутринта след закуска ще започне нашето пътешествие из Мароко. Първо ще слезем в равнината и след това по виещите се завои на новостроящата се панорамна магистрала, която пресича Атласките планина, ще се изкачим до прохода Тичка (Tichka Рass) на височина 2260 м. Следва продължително спускане, което ще ни отведе до първата ни забележителност за деня - Ksar Ait-Ben-Haddou.


Ksar Ait-Ben-Haddou

Ksar Ait-Ben-Haddou


Ksar е една група от глинени сгради заобиколени от високи стени и е едно традиционно предсахарско обиталище. Къщите са наблъскани плътно една до друга вътре в отбранителните стени, които са подсилени от ъглови кули. Ait-Ben-Haddou, който се намира в провинция Варзазат и в основите на Високи Атлас е един забележителен пример за архитектурата на южно Мароко. Крепостта е обявена за световно наследство от UNESCO през 1987. Най-старите конструкции в района са създане още преди 17-ти век. Градът-крепост е част от множеството търговски пунктове по маршрута свързващ древен Судан през Тумбукту до Маракеш, минаващ през долината Дра и прохода Tizi-n`Telouet в Мароко. През последните 63 години години мястото е изключително привлекателно за филмовата индустрия и тук са били заснети много касови и известни холивудски продукции като Лорънс Арабски (1962), Джеймс Бонд (1987), Мумията (1999), Гладиатор (2000), Александър (2004), Небесното кралство (2005), Принцът на Персия (2010), както и сериалът Игра на тронове.

След обяд ще се отправим към Варзазат, който е съвсем близо до крепостта. Градът е населен предимно от бербери и важна туристическа дестинация в Мароко като база за екскурзии в цялата долина Драа и в пустинята. В града е разположен Френският чуждестранен легион. В края на града е забележителният дворец крепост на Тауриртите, принадлежащи към рода Ел-Хаузи. Ако имаме достатъчно време ще го посетим заедно с музея на киното, намиращ се срещу него.

От тук ще продължим към клисурата Дадес издълбана от река Дадес, която се спуска от Високи Атлас. Мястото, на което се намира клисурата, е било дъно на море преди милиони години с коралови рифове. Благодарение на това скалните образувания променят цветовете си в зависимост от това по кое време на денонощието са наблюдавани. Проломът е наистина впечатляващ и гледката от високо към острите завои на тесния път, който е врязан в клисурата е зашеметяващ.

Нощувка в хотел в клисурата Дадес

Пазара в Маракеш

Пазара в Маракеш


6 ден: Клисурата Тодра

Клисурата Тодра е поредица от впечатляващи варовикови каньони в източната част на Високи Атлас в близост до град Tinerhir. Цялата долина е дълга около 40 км, като на някои места стените на клисурата могат да достигнат височина от 400 метра.

След закуска в клисурата Дадес ще се отправим към клисурата Тодра, което ще ни отмене около 2 часа път. Първото ни приключение за деня е една 100-метрова виа ферата, по която ще се изкачим на една от страните на каньона, за да погледнем клисурата от високо. Приключението ще отнеме около 2 часа.

След като слезем от виа фератата ще хапнем и отново ще яхнем нашето превозно средство. Ще се отправим на дълъг път към пустината Сахара или по-точно към селцето Merzouga, намиращо се на ръба на Erg Chebbi, една 50 км дълга и 5 км широка ивица от огромни пясъчни дюни достигащи височина до 350 м. Привечер тук ще яздим камили и ще се насладим на ярките цветове на пустинята на залез слънце. Нощта ще прекараме под звездите в пустинята в берберски лагер.

7 ден: Узуд - 9/10 часа

Дълъг и тежък ден, в който трябва да се придвижим до района на водопада Узуд, намиращи се в провинцията Азилал, на 150 км североизточно от Маракеш.

Той е един от най-красивите водопади в Африка и е разположен на височина 1800 м. На Берберски името Узуд означава ''действието на смилане на зърно''. Името може би идва от мелниците, които са разположени много на често в региона. Дъното на водопада се достига през маслинови дръвчета, които пазят сянка. На върха на водопада има десетина стари малки мелници, които все още се функционират. Може да се следва тясна и трудна пътека водеща до града Бени Мелал. Докато се спускат по проломите от ''уари ел-Абид'' понякога не може да се различи дъното, което е на около 600 метра надолу. В околностите могат да се видят зелени долини, мелници, овощни градини и великолепна верига на проломите на река Ел Абид.

Нощувка в района на водопада


На връх Тубкал

На връх Тубкал


8 ден: Есауира - 5/6 часа

След закуска ще отпътуваме към градчето Essaouira, намиращо се на Атлантическия океан. В района датират поселища още от праисторически времена. Дълго време градът е бил считан за едно от най-добрите пристанища на мароканското крайбрежие. Картагенският навигатор Hanno посещава района през 5-ти век преди новата ера и основава тук търговският пост на Arambys. Съвременната Есауира е изградена през 18-ти век от Мохамед III, който иска да превърне града в главно пристанище на Мароко поради близостта му с Маракеш. Заедно с френския инженер Théodore Cornut и няколко други западни архитекти те създават крепостта и съвременната част на града. Оригинално наречена Souira (малката крепост), в последствие името става Es-Saouira. Медината на Есaуира е в списъка на UNESCO за световно наследство.

След като се настаним в хотела през остатъка от деня ще се насладим на безкрайните плажове на Есауира, да разгледаме Медината и крепостта обграждата града. Който желае ще може да покара кайт, сърф или уиндсърф.

Нощувка в класически марокански риад в Маракеш.

9 ден: Маракеш - 3 часа

След закуска ще отпътуваме за Маракеш, където ще бъдем по обяд.

Следобед и вечерта ще бъдат посветени изцяло на Маракеш.

Нощувка в Маракеш.

10 ден: София

Полет от Маракеш до София.


Връх Тубкал

Връх Тубкал

Най-добри месеци за провеждане

Май, Юни и Октомври

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира

   Календар Водач Цена на човек Места
   12 - 21 May 2020 Д. Колешев 2010 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 12 Mar 2020 година )
Запишете се
   26 May - 4 Jun 2021 Д. Колешев 2010 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 26 Mar 2021 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Пътешествие в Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара и плажовете на Есауира

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Африка   »   Мароко   »   Атласки планини   »   Маракеш Прегледана е 10198 пъти


Вертикален свят във Фейсбук   Вертикален свят в Google+   RSS канали на Вертикален свят

Школа Вертикален свят  -  Вертикален свят  -  Alpine Guides

Copyright 2001-2020 © Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap