Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Peter Croft



Greg Child  |  Редактирана на 20/10/2004


Трудни свободни солови изкачвания, 5.13 onsight, скоростни биг уол рекорди и големи планински траверси - правейки всичко това Peter Croft се превърна в утопия за катерачната общност. Croft започна своята кариера в Squamish, British Colombia и бързо си създаде име със своите свободни изкачвания на стари изкуствени линии, които преди това се считаха за невъзможни. Неговите усилия родиха такива класики като Zombie roof (5.12c). По-късно той направи една стъпка нататък свързвайки три Grade V на Grand Wall за 9 часа. Също в Squamish, Croft премина flash две 5.13 първи изкачвания - едното, от които остана неповторено в продължение на 11 години.

В Bugaboos, Croft има обикновенни солови изкачвания, свързващи повече маршрути, отколкото повечето хора могат да направят за една седмица. Започвайки от Kain Hut, той преминава onsight свободно соло Beckey-Chouinard route на South Howser Spire, McCarthy route на Snowpatch Spire, Northeast ridge на Bugaboo Spire и McTech Arete (5.11c) на Crescent Spire - всичко за 14 часа.

Неизбежно, Croft катери и в Yosemite Valley, където той извайва едно място за себе си в историята като прави първото свободно соло на Astroman (V 5.11c). Преди това той направи първото еднодневно свързване на Тhe Nose и Regular Route на Half Dome с легендата на долината John Bachar.

[img:ff5a8be46f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/peter.jpg[/img:ff5a8be46f]


[b:ff5a8be46f]Разкажи ми нещо за новият маршрут в Squamish.[/b:ff5a8be46f]
Последното лято аз успях да се върна на една скала наречена The Sheriff's Badge с моите приятели Greg Foweraker и Hamish Fraser. Ние тръгнахме по един маршрут наречен The Daily Planet и стигнахме до една точка,от която маршрутът продължаваше с траверс надясно. От тази точка ние поехме право нагоре през една стена от 5.12 и един голям таван. На скалата на Squamish този таван беше единственият с такава глемина. Ние работихме на този маршрут много кратко време и това беше добре.

[b:ff5a8be46f]Как го нарекохте?[/b:ff5a8be46f]
Ние го нарекохме The Fortress of Solitude. Ако си спомняш комиксите за Супермен,ще се досетиш, че The Daily Planet беше вестникът, където той работеше като Clark Kent. The Fortress of Solitude беше мястото, откъдето Супермен дойде, след като стана супергерой.

[b:ff5a8be46f]Greg Foweraker и Hamish Fraser са твоите най-стари катерачни партньори, нали?[/b:ff5a8be46f]
Да, ние направихме първото свободно изкачване на University Wall на Squamish Chief. През 1982 год. този маршрут беше точно толкова труден, колкото ние можехме да катерим тогава. Ако той беше само малко по-труден, ние може би нямаше да можем да го направим тогава.

[b:ff5a8be46f]Добре, аз съм катерил с Foweraker на Shipton Spire в Пакистан. Той беше наистина положително настроен и много силен. Ние навярно нямаше да можем да изкатерим този маршрут без него. Разкажи ми за другите видове катерене, с които се занимаваш, като дългите и изключитено продължителни маршрути и преминаването на многобройни върхове в един планински регион.[/b:ff5a8be46f]
През последните години аз бях направил много от всичко това. Това е една разновидност на катеренето, която е много по-различна от всичко онова, за което четеш в списанията. Повечето от по-пулярното катерене, което се отразява е за трудни боулдъри или за супер трудни спортни маршрути. Това е в една много по-различна сфера.

[b:ff5a8be46f]А ти как ще я опишеш?[/b:ff5a8be46f]
Идеята е да се премине толкова много планински терен, колкото е възможно повече в едно единствено усилие. Това може да бъде един дълъг траверс по остър като бръснач ръб. Аз правя тези изкачвания бързо и соло, така че те никога не са технически много трудни, може би с няколко движения от 5.10. Последното нещо, което направих беше в Sierra и накрая имаше един връх от Class 2 за катерене. Това е наистина само разходка по скали, но беше много уморително поради височината и дългият ден, който аз буквално изпълзях.

[b:ff5a8be46f]Това е истински алпинизъм, не ли е така?[/b:ff5a8be46f]
Да. Там може да има един остър гребен, който да продължава много мили. Той може да бъде от категорията на Хималаите, но неговото преминаване няма обвързаността и риска на едно подобно хималайско катерене. Едно от най-добрите неща, които съм правил е в района на Evolution, Sierra. Това са седем мили катерене по гребен. Аз го изкатерих с обувки за тенис и една лека раница. Той следваше един гребен от дузина върхове.

[b:ff5a8be46f]Ти винаги ли катериш соло тези маршрути?[/b:ff5a8be46f]
Аз имам направени и няколко дълги преминавания с други хора, но поради това,че има толкова малко хора, които са навити за подобни изпълнения, се налага да катеря соло. Много малка е вероятността да открия хора, които да искат да катерят в стила, в който искам аз.

[b:ff5a8be46f]Твоят стил е да пробягваш през върховете без въже ...[/b:ff5a8be46f]
Точно така. И повечето хора не искат да тръгват много рано сутринта. Ти не катериш соло на много високо ниво, но там има нестабилна скала и когато си изморен започваш да се замисляш, че там няма да имаш въже за обезопасяване.

[b:ff5a8be46f]Кой е най-добрият алпийски траверс, който си правил?[/b:ff5a8be46f]
Един от първите, които аз бях направил с Don Searl и Greg Foweraker, в Waddington Range, Канада. Ние се изкачихме на Waddington, слязохме през големият кулоар и тогава се изкачихме по Combatant и Tiedemann.

[b:ff5a8be46f]Преди да се преместиш в Щатите през 1987 год. ти прекара много време в Squamish, British Columbia. Това наистина е един от най-великите скални райони там. Кои са твоите любими маршрути там?[/b:ff5a8be46f]
University Wall, разбира се е един от най-добрите. Същата година аз изкатерих един маршрут наречен Zombie Roof. Zombie Roof е едно късо катерене, но хората казват, че той е труден. Той обаче не можеше да се сравни с University Wall. Аз мисля, че бях в Squamish в правилното време, за да уловя няколко от тези добри маршрути. Не бях обаче в никакъв случай по-талантлив от многото други катерачи в района по това време, но аз имах възможността да катеря по-често, отколкото тях. Hamish беше по-талантлив катерач от мен. Той и Greg Foweraker имаха по-силна работна етика от мен. Това ме накара да правя повече нови маршрути, отколкото те бяха способни да направят. Hamish започна работа като дървосекач,но когато той катереше отново, беше същият талантлив катерач.

[b:ff5a8be46f]Свързванията и бързите изкачвания, които ти направи на El Capitan и Half Dome са нещата, за които хората знаят, толкова добре, колкото и за скоростното ти изкачване на Тhe Nose.[/b:ff5a8be46f]
Аз направих Тhe Nose с Hans Florine за 4 часа и 22 минути. Преди това изкачване аз бях катерил Тhe Nose около 6 пъти. Не съм катерил по-бързо оттогава. Но аз не смятам това изкачване за върха в моята катерачна кариера. Много по-трудно от това, беше изкачването на Тhe Nose и Salathe Wall за един ден с Dave Schultz.

[b:ff5a8be46f]Сега това звучи като един изтощителен ден![/b:ff5a8be46f]
Първо Dave и аз опитахме да свържем двата маршрута заедно. Ние искахме да опитаме да изкатерим Тhe Nose през нощта, на челници и на следващият ден да се придвижим до Salathe Wall. Ние изкатерихме Тhe Nose много бързо през нощта, знеейки, че можем да го направим много по-бързо през деня. Нашият успех беше да свържем двата маршрута в един ден. Така един сезон Dave и аз не катерехме многодруги неща, а само висяхме по Тhe Nose, докато не го направихме за 4 часа и 45 минути. Това беше едно тренировъчно катерене за нас. Когато направих изкачването с Hans, ние бяхме вече във форма и тогава само отрязахме 20 минути от това време. Dave Schultz е най-бързият човек, с който съм катерил някога.

[b:ff5a8be46f]Много малко са хората, които бяха толкова добри като него, нали?[/b:ff5a8be46f]
Правилно. Ние бяхме наистина много добър екип, защото аз бях малко по-бърз на свободно катерене, а той малко по-бърз на изкуственото катерене, пандюлите и другите трикове, които отнемаха време на Тhe Nose. Той имаше способността да се оправя със страховити, сложни въжени ситуации наистина много бързо. Работата ми с него беше най-добрата.

[b:ff5a8be46f]Разкажи нещо за бързото свързване, които ти направи на The Nose и Half Dome?[/b:ff5a8be46f]
Аз направих това с John Bachar. Това изкачване също беше много добро. The Nose и Salathe обаче бяха по-трудни. Dave и аз направихме това по-късно. The Nose и Half Dome бяха по-лесни. Ние направихме свързването като първо изкатерихме The Nose, тогава се спуснахме рапели до East Ledges. Ние използвахме кола и планински байкове, за да прекосим Долината до долните плочи под Half Dome. На Half Dome ние подминахме седем свръзки. Повечето от тези хора бяха навити да ни пуснат да ги подминем,но два екипа не бяха много радостни, докато не видяха Bachar. Точно по това време той беше рекламно лице на Gillette.

[b:ff5a8be46f]Аз съм изумен от скоростта на тези изкачвания. Аз изкатерих The Nose с Mark Synnott за 14 часа през последната година. Трудно ми е да си представя, че ти си го правил три пъти по-бързо.[/b:ff5a8be46f]
Това не е като маратон, при който ти не можеш да спреш в продължение на 26 мили. На The Nose трябва да спреш, за да размениш екипировката на няколко места и така можеш да си починеш. Ти също трябва да познаваш маршрута добре и да отидеш много лек, само с едно въже. Когато почиваш, ръцете ти трябва да са готови да поемат по следващото въже. Ключът е да намалиш до минимум работата с въжето. Не тегли нищо нагоре, защото това ще те умори.

[b:ff5a8be46f]Вие правихте ли много едновременно катерене?[/b:ff5a8be46f]
Да. Ние също правехме няколко къси фиксирания,които да пазят водача, докато другият се издърпва нагоре. Ние бяхме постоянно в движение, но и винаги то беше безопасно. Ние също носехме много малко екипировка. Това е другият ключ. Най-голямото нещо, което ние носехме беше един Gold Camalot. Аз мисля,че един добър елемент от бързото изкачване на тези маршрути е подценяването. Главната идея на еднодневното изкачване е да започнеш рано сутринта и до вечерта да слезеш в Долината. Голяма част от нея е усещането да преминеш колкото е възможно повече скала, за толкова кратко време.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1233 пъти



ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ





ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Алпинистът, който не съществуваше
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Интервю със Steve House
Alex Lowe 1958-1999
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.



Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap