Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Lynn HillMark Synnott и Greg Child  |  Редактирана на 20/10/2004


Lynn Hill е може би най-добрата всестранна катерачка в света. Lynn открива състезателното катерене по време на едно посещение във Франция през 1986 година. Тя бързо се придвижва нагоре в класацията и спечелва повече от 30 интернационални състезания, включително пет пъти в Arco Rock Master, Уимбълдън на състезателното катерене.

Hill също така катери и някои от най-трудните спортни маршрути в света. Тя преминава един 5.14а маршрут във Франция наречен "Masse Critique" през 1991 год., първото 5.14 преминато от жена. През 1992 год. тя катери "The Nose" на El Capitan, най-прочутото биг уол катерене в Йосемите, само за осем часа. Следващата година тя се връща в Йосемите, за да направи първото свободно изкачване на "The Nose", прекарвайки четири дни на стената, сблъсквайки се две предизвикателни 5.13 и няколко 5.12 въжета. Една година по-късно, тя извършва подвиг с първото еднодневно свободно изкачване на "The Nose", водейки всички негови 34 въжета за 23 часа. Това постижение ще остане дълго измежду най-великите скални катерения в света и което все още не е повторено от мъж или жена.

През 1995 год. Hill показа буг уол умения на високите върхове в Kyrgyzstan. Там тя направи първите свободни изкачвания на две 5.12 стени: 4000 футовата западна стена на Peak 4810 с Alex Lowe и "Perestroika Crack" на Peak 4240 с Greg Child. При една експедиция в Мароко, Hill направи "Tete De Chou" от 5.13b, най-трудното катерене водено от една жена в Мароко. През 1999 год. Lynn води един изцяли женски екип на една експедиция в Мадагаскар, осъществявайки едно първо изкачване на гранитната стена на Tsaranoro Massiff. Този 13 въжета маршрут, категоризиран като 5.13d или 5.12с /А0, е най-трудното дълго скално катерене осъществено от един екип от жени.

[img:37468a3fd9]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/lynn.jpg[/img:37468a3fd9][b:37468a3fd9]Mark: Aз чух че твоята кника "Climbing Free" е излязла на пазара - поздравления. Разкажи ми малко за нея.[/b:37468a3fd9]
Аз написах тази книга, защото чувствам, че съм имала уникални по рода си възможности в спортното катерене, а това е нещо, което аз желая да споделя с други. Бях свидетел на много промени през последните 27 години и желаех да документирам някои от събитията, които допринесоха за развитието на спорта през годините. Една от най-големите промени най-вероятно беше смяната на стила от строгото от земята нагоре традиционно катерене към спортното катерене. Аз бях точно на върха на вълната на тези промени. В началото,през 70-те, аз бях традиционен катерач и едва след това, през 80-те, аз започнах да се занимавам със спортно катерене и да участвам по Европейски катерачни състезания. Практически бях един от първите американци състезаващи се в Европейските състезания по свободно катерене. Моят първи състезателен опит в Европа беше през 1986 год., преди спортното катерене да стане популярно в Щатите.

В друга голяма част от книгата се говори за моето свободно изкачване на Тhe Nose на El Capitan и какво всъщност е катеренето за мен. Тhe Nose, за мен беше нещо повече от всяко друго катерене, той беше начин да направя едно изявление, с което да демонстрирам силата, която има един отворен ум и дух. Това беше особено важно за мен, защото повечето от великите пионери в катерачната история са били мъже: особено в Yosemite Valley. Фактът, че няма дори една жена, която да е направила първо свободно изкачване на маршрут от този калибър, ме мотивира още повече да покажа на хората не само потенциала на жените, а и силата на човешкият дух. Аз мисля, че това е важно и универсално съобщение за всяка една област от живота, а не само за катеренето.

Една готина част от книгата е една гледна точка на някои особенности, които са превратни точки в историята на катеренето по цял свят, пречупени през моите очи. Аз съм срещала с много различни хора през цялото това време. Много от тези хора имат огромно въздействие върху мен, хора като John Yablonski, John Long и John Bachar - ние бяхме част от тази група южнокалифорнийски катерачи, които бяха наречени Stone Masters. Това което беше наистина интересното, е че през тези 27 години, аз имах възможността да видя пътят, който извървя културата на катеренето, имайки паралел с еволюцията на човешката култура. През 70-те и 80-те години повечето катерачи не се подчиняваха на никакви правила. Тогава когато започнаха състезанията в средата на 80-те години се създадоха някои закономерности, основа на един нов и различен начин на мислене, което направи катеренето повече спорт, отколкото начин на живот. Това спомогна катеренето да бъде пренесено и сред обикновенните хора, което аз мисля, че е добре за много различните типове хора и има едно огромно пространство за всеки един в тази общност. Наистина беше интересно да се види колко много се промени този спорт.

[b:37468a3fd9]Mark: Какво мислиш за комерсиализацията на нашият спорт?[/b:37468a3fd9]
Едното нещо, което ме тревожи, е че представяйки в добра светлина някои неща се създава тенденцията, при която хората си изграждат едно фалшиво виждане за катеренето като цяло. Аз искам хората да не забравят произхода на катеренето и основната филосовия стояща зад него - това е една от главните причини, за да напиша тази книга. През 70-те години ние никога не сме разчитали изцяло на нашата екипировка, така ние се гордеехме да избутаме себе си колкото се може по-дълго без падане или без да разчитаме на нейната помощ, за да се изкачим. Тогава наистина беше постижение да направиш един маршрут, разчитайки единствено на преценката и собствените си възможности, вместо да се осланяш на неща, които не зависят от теб. Комерсиализацията освен това води и много повече хора навън към скалите, което понякога става неприятно, след като толкова много хора оставят боклуци навсякъде, понякога крещейки неучтиво. Все някога огромното количество от хора ще достигне своите пределни граници. Често качеството на познанията и опита са пренебрегвани имено поради това.

[b:37468a3fd9]Greg: Какви пари си получавала от състезания в своя апогей?[/b:37468a3fd9]
Най-добрата парична награда, която съм получавала от единично състезание беше $8000 в Италия. В Nuremburg аз спечелих една кола на стойност $5000 и пари около $2500 или $3000. Аз спечелих над 20 състезания за около 8 години. От всичко това аз съм спечелила над $60 000.

[b:37468a3fd9]Mark: Като тинейджър в Йосемите от кого взимаше пример?[/b:37468a3fd9]
Хората често са ме питали кои са били моите кумири. Единствената жена, която за мен беше един истински пример е Beverly Johnson - тя направи едно соло изкачване на Dihedral Wall. След това не зная кой би могъл да бъде пример за мен. Там имаше много хора, които ме вдъхновяваха и не мога да отсея един от тях. Най-важната група за мен бяха моите приятели - John Long, John Bachar, Jim Bridwell, Maria Cranor, Dale Bard, Ron Kauk, Mari Gingery и Mike Lechlinsky. Това бяха някои от хората, които избутаха границите на катеренето по това време, а също така, това бяха хората,с които бях най-близка. Хора като Warren Harding, Yvon Chouinard, John Salathè, Tom Frost и Royal Robbins бяха някои от иконите в историята на катеренето в Йосемите и аз имах късмет да се срещна с тези пионери до една или друга степен през годините. Там имаше и много други такива като John Stannard, John Gill, Steve Wunsch и Henry Barber, които също създаваха огромен респект със своите свободни постижения, както и много други европейски алпийски катерачи като Reinhold Messner и Walter Bonatti, които безспорно предизвикват възхищение и респект със своето въображение и кураж.

[b:37468a3fd9]Mark: Ти направи някои големи скални маршрути в района на АкСу в Kyrgyztan през 1995 година. Не смяташ ли, че това са алпийски изкачвания?[/b:37468a3fd9]
Kyrgyzstan е нещо на границата между алпинизма и скалното катерене. Там имаше някои неща, които аз наистина харесах и които допринесоха за един изцяло положителен опит. Но там беше много по-опасно, отколкото е едно място като Йосемите. Там имаше много сняг и огромни каменопади и лавини. Това ми показа, че е нужно да има респект от планината. Донякъде всичко зависи от това дали си попаднал на лошо място в лошо време, и разбира се, това се случва в моментите, в които ти не искаш да се върнеш назад. Alex е перфектен пример - един отличен катерач с тонове опит, но така стана, че той беше на лошо място в лошо време. Аз бях наистина тъжна след неговата смърт, особенно след като остави жена, три момчета и много приятели и роднини. Ако някой иска да се нагърби с тежкият товар, мисля,че има граница в това колко опасности ще откриеш около себе си. От друга страна, ти не можеш да елиминираш изцяло рисковете в катеренето или живота. Само виж Wolfgang Gullich, един вдъхновителен катерач, който умира само, защото не е бил наспан, докато шофира своята кола. Ако аз обичах алпийското катерене, аз бих го правила. Но аз не го правя, аз обичам свободното катерене, тъй че това е нещото, в което съм избрала да фокусирам своите усилия.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1341 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Алпинистът, който не съществуваше
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Скоростни серии част II: Шон Лиъри и Дийн Потър
20 въпроса към Боян Петров
В памет на Шон Лиъри
Andreas Proft - F8b соло и без обувки


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap