Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Kevin ThawMark Synnott и Jared Ogden  |  Редактирана на 20/10/2004


Kevin Thaw беше наречен от Climber magazine "най-добрият all-around (всестранен) катерач на Британия" и след неговото преместване в Калифорния преди осем години благодарение на този емигрантски статус той се превърна в един от най-прочутите катерачи в Америка.

Kevin започва да катери в своя роден град Uppermill (Англия), където той бързо създава репутацията на един от най-дръзките катерачи в страната. Той прави изкачвания на опасни маршрути като "Scuttle Buttin' " E7 6c (13b X); "Breakin' for a Bogey" E6 6c (13a R); "Minnie Monster" E6 6c (13b R); "Thing on a String" E6 7a (13b/c R); "Appointment with Fear" E7 6b (12d X); "Austrian Oak" 13c; "Revelations" 13c и "Powerband" 8b.

Kevin също така прави в алпийски стил много трудни повторения и скоростни рекорди,които остават почти в продължение на едно десеттилетие. През 1991 год. той преминава соло фамозният "Frendo Spur" за по малко от четири часа на Северната стена на Les Droites. В Канадските Скалисти планини той прави първото изкачване на "Thaw/Minne" (V 5.9 MI5) на Mount Crowfoot и прави най-бързото солово изкачване на "Greenwood/Locke" (V 5.9 A2) на Северната стена на Mount Temple за 4 часа и 17 минути.

Kevin е между другото най-добре познат със своите изкачвания на най-трудните биг уол маршрути на El Capitan. Неговите 33 изкачвания на El Cap, включват вторите изкачвания на "Reticent Wall" (VI 5.9 A5) и "Plastic Surgery Disaster" (VI 5.10 A5). Той също прави едни от първите повторения на "Wyoming Sheep Ranch" (VI 5.10 A5), "Sea of Dreams" (VI 5.10 A5), "Shortest Straw" (VI 5.10 A5) и "Roulette" (V A5). Той също така изкачва "The Nose" за 6 часа, държи соло рекорд на "West Buttress" за 20 часа), "Lost in America" (VI 5.10 A5) за 24 часа и 47 минути и няколкодруги големи маршрути в Долината. През 1998 година заедно с Conrad Anker и Steve Gerberding (от отбора на North Face), Kevin преминава един нов изкуствен маршрут "Continental Drift" (VI 5.10 A4+) на El Cap.

[img:810c715e0c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/kevin.jpg[/img:810c715e0c]


[b:810c715e0c]Къде си излизал да повисиш последно?[/b:810c715e0c]
Аз живеч в Bishop, на източната страна на Sierra. Тук атмосферата е спокойна, но за сметка на това може да се катери всичко. Ние сме в една долина на 4000 фута (надморска височина) с 10 000 футови стени, обкръжаващи ни отвсякъде. Там все още има много сняг и ние често излизаме да покараме ски на Mammoth. Аз обикновенно живея точно под Sierra crest. Напоследък катеря много боулдър в места като Happy Boulders, Buttermilks и няколко други района. Условията за катерене напоследък са блестящи. Аз се обличам с къси панталони и тениска всеки ден; скалата е влажна, но топла. Една буря ври точно сега. Тя ще задържи горещината за известно време. През лятото ние всъщност не катерим много боулдър наоколо, защото е прекалено топло. Това е времето, което ние прекарваме главно във високите части на планината. Има една наистина велика местна банда, с която аз излизам редовно. Има също така и доста много добри катерачи, които преминават през града периодично. Мястото е доста добро и сега е едно главните средища на боулдъра в Щатите. Наскоро аз направих един наистина готин нов проблем в Happy Boulders. Той е доста необикновенн: представлява един 12 футов скок между два боулдъра. Ти си на 10-15 фута над земята, когато правиш скока и не можеш много хубаво да се хвърлиш, така че ако не го направиш може да се пребиеш много сериозно. Той е възможен само, ако рискуваш и всъщност в това е трудността.

[b:810c715e0c]Планираш ли някоя по-голяма обиколка тази пролет?[/b:810c715e0c]
Всъщност единственото нещо, което съм планирал е да се срещна с Singer и Leo Houlding в Yosemite Valley към края на май. Вероятно ще пробваме някое свободно изкачване или скоростни катерения на El Cap.

[b:810c715e0c]Знаем, че момчетата са винаги потайни, когато става дума за твои проекти, но можеш ли да ни дадеш малко повече детайли какво може да излезе на дневен ред?[/b:810c715e0c]
Трудно е да се каже, всичко на Sentinel е възможно. Adam Wainright и аз свободно преминахме Direct North Face, което беше лесно 5.12, няколко години преди това и си спомням, че тогава си помислих, че всичко в този район може да бъде преминато свободно и няма да е повече от 5.13. Скалата е много по-характерна от други стени в долината и това я прави едно идеално място за свободно преминаване на стари изкуствени линии. Само трябва да се приеме мисълта, че трудностите ще са от нивото на 5.13. Ако ние предприемем това, ще направим всичко възможно, за да опазим въжетата спортменски, от едно спускане отгоре по тях. На Direct North Face ние изкатерихме маршрута от земята нагоре, on-sight, поставяйки екипировката, с която бяхме тръгнали. Ние имахме само две качвания на стената, след като се върнахме за кратко ние изкатерихме маршрута изцяло свободно. В случая аз се опитах да ви кажа, че ние не поставихме болтове за рапела. Ако някъде има нужда от болтове, ние ще ги поставим по време на водене. Също така имаме един супер върховен проект за El Capitan, но наистина няма да бъде разумно да ви кажа къде. Достатъчно е да знаете, че това ще бъде някъде по дясната страна на стената.

[b:810c715e0c]Разкажи нещо повече за твоят опит на Jannu през миналата година?[/b:810c715e0c]
Ние се опитахме да изкатерим Северната стена на Jannu. Това е една необикновенно горда стена, нещо за което ще мечтая години наред. Трима от нас - Mark, Jared и аз - бяхме говорили за нея, след като се срещнахме за първи път. Тази идея беше толкова яка, че ние накрая решихме да опитаме късмета си и започнахме да се интересуваме от нещото. От казаното, разбрахме, че стената е около 10 000 фута висока, като последните 8 000 фута от нея бяха доста вертикални. Най-високата точка на този връх е на 25 300 фута височина, което беше малко повече от всичко, което някой от нас е опитвал досега. Едно нещо, обаче не успях да разбера и то е че на Jannu East има една Северна стена, която е може би още по-яка. За съжаление, през това лято в тази част на Непал, имаше един необикновенно тежък мусон и когато ние отидохме там, първото нещо, което видяхме бе, че стената е напластена със сняг. Тези условия създаваха изключителна опасност от лавини и повече или по-малко това беше причината определяща нашите решения. Ние стигнахме малко под 19 000 фута височина и открихме, че лавината опасност беше наистина голяма. Стената беше вдъхновяваща, но ние всички решихме, че времето не е подходящо. Когато слязохме, аз не мисля, че някой от нас загуби нещо от това връщане. Сега всеки можеше да претегли случилото се и ако решеше да се върне. Ако аз отново се върна там, навярно ще пробвам Северната стена на Jannu East.

[b:810c715e0c]Значи ти нямаш нищо друго планирано за тази пролет освен Yosemite, но какво смяташ да правиш през лятото?[/b:810c715e0c]
Е, добре, както знаете имаме планове да катерим в Canadian Rockies това лято. Ние опитахме да подготвим нещо от рода на хималайска експедиция, но се оказа че можем да осъществим едно по-добно преживяване тук у дома за по-малко пари. Тук има няколко планини, където ние наистина харесваме да катерим. Това са North Twin, Alberta,Geike, Mt. Babel. Ние искаме да катерим големи алпийски маршрути в бърз и лек стил. Също така си мислили да вземем под наем един RV, за да го използваме като наш базов лагер. Това ще бъде едно наистина убийствено приключение.

[b:810c715e0c]Има ли някои твои изкачвания, които можеш да определиш като особено забележителни?[/b:810c715e0c]
Аз направих едно ходене до Kichatna Spires в Alaska през 1996 год. с един момък, чието име е Calder Stratford. Скалата там е невероятна: прекрасни игли от перфектен гранит заобиколени от няколко наистина огромни глетчера. Единственият проблем е, че там бурите са почти постоянни. Ние изгубихме много време стоейки в полатката в базовия лагер. Катеренето, което опитахме не беше супер голямо, но то включваше няколко качествени технични катерения. Ние направихме едно първо изкачване на една игла, която удивително, но не беше катерена до сега. Ние я нарекохме Punters' Peak. Там имаше 9 много дълги въжета, преминати изцяло свободно от 5.11с. Ние можехме да продължим от върха на реброто до най-високата точка, но там имаше едно осакатяващо, не технично ходене. Аз искам да се върна в Ruth Glacier или Denali и скоро ще се огледам за нещо такова.

[b:810c715e0c]Аз знам, че ти прекарваш много време в Англия, защото си от там и защото ходиш да видиш своята майка. Но нищо ли друго не правиш докато си там?[/b:810c715e0c]
Катеренето по Grit е наистина супер готино. Това е една от най-добрите скали за катерене в света. Това катерене е подсилено от рискованите движения, защото много от маршрутите са балансови и включват фантастични напрягания на тялото и техники, които не се използват често по други места. Скалите са предимно малки и разположени в населени райони. Все още катеренето остава чисто, защото има една стриктна и дълго спазвана етика, срещу използването на болтове. На Grit няма болтове. Има много други места за болтове. Това е мястото за headpoint.

[b:810c715e0c]За нашите читатели, които може би не са фамилиарни с този термин, какво е headpoint?[/b:810c715e0c]
Поради това, че ние не използваме болтове на Grit, ние изгубваме много време повтаряйки маршрутите на toprope, докато не се навием да ги изводим. Там обикновенно има много малки възможност за осигуряване и много от тези катерения завършват или със смърт или получават лошо име. Тази дивотия е хубава, защото ти можеш понякога да преминеш на toprope един маршрут купища пъти последователно и да знаеш, че ще го направиш с въже,но чувството, когато се вържеш на острия край е различно. Този тип на катерене наистина учи как да държиш своята главата свежа. След като направиш това, ти се чувстваш наистина уверен, когато си на маршрути с добро екипиране.

[b:810c715e0c]Какво е най-якото нещо, което си направил на Grit?[/b:810c715e0c]
Моят най-труден маршрут е End of the Affair, които е E8 6с - това се превежда като 5.12с със смъртоносно падане. Краят на маршрута е екстремно опасен и ти имаш една много добра гаранция, че ще се презимиш право върху боулдърите, ако изхвърчиш. Тук не е нужна толкова сила, колкото баланс. Там има адски неприятни движения. Аз работя на един маршрут наречен Moon Madness, който е подобен и дори е малко по-труден от всичко, което съм правил досега.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1270 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Christian Core - Dream Time
Профил на Минчо Петков
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
Интервю с Нийл Гришъм
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)
Alex Lowe 1958-1999
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
Интервю със Steven Jeffery


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap