Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю със Steven JefferyJeff Baldwin  |  Редактирана на 20/10/2004


"Aх,махни се от пътя ми!" каза Steven Jeffery, избутвайки настрани Jared Roth, своя боулдър партньор. Roth смята, че е негов ред, но единственото, което успява да направи е да се тръшне отново на своя задник, докато се опитва да се повдигне от земята. Ние сме в Joe`s Valley, Юта. Двойката изчетка и огледа този потенциално нов проблем само за около 30 секунди, смеейки се и блъскайки нетърпеливо като ученици. Jeffery е свеж, въпреки, че се завърна от една петдневна обиколка. Той не катери вчера и сега това се забелязва.

"Тръгнахме, за да дойдем тук, така че давай да се качваме!" заявява нетърпеливо Jeffery. Той стъпва с крака и се издърпва нагоре. Докато се държи с обърната дясна ръка в една ниска дупка, той прихваща с лявата една междинна люспа. Тогава се хвърля нагоре, за да се задържи за върха на едно заобляне. Неговата ръка се изпъва права, три от пръстите се прегъват от върхове си, а врата му се огъва силно назад. Jeffery изкрещява един страховит вик. Лицето му изразява болка и ужас, сравними единствено с тези, които е причинявала Светата инквизиция. Но той се задържа! Още едно трудно движение и този нов седнал старт на неговият последен проблем, No Additives, е завършен.

Steven Jeffery (21), властва в Joe`s Valley, но не всеки може да доминира на една катерачна сцена, както го прави Jeffery в местната зала Wasatch Front в Salt Lake City.Boone Speed, Aaron Shamy, Jeff Webb, Jeff Pedersen, Matt Lund, John Cronin - са част от местната общност, която е пълна с таланти, но дори когато най-добрият от тях постави един проблем в Wasatch Front, рядко има ден, в които Steven да не го премине flash. Най-якият от всички тях Dave Graham - един от най-силните катерачи в Америка - можеш откриеш, че докато тренира с Jeffery във Front е меко казано смирен: "Правя един проблем и работя по него цялата вечер. Накрая преминавам нещото и си мисля: Колко ли е трудно това? ... Тогава го показвам на Steve и той се разхожда по него с перфектен контрол."

Дори за своите приятели, Jeffery е загадка: неговата сила е мистериозна, а действията му понякога озадачават. При едно еднодневно посещение в Yosemite той успява да открадне една целувка от The Dominator (V12) - тази грешка в категорията не озадачава само най-буйните катерачи. Пък и повторението на проблема на Jerry Moffat не беше направено от американец. Но там става тъмно и студено, и поради това Jeffery напуска долината след само няколко часа катерене. От там той отива в Bishop, където успява да направи второто изкачване на The Buttermilker на Chris Sharma (около V12). Един ден по-късно той е обратно в Salt Lake City, където неговата обиколка приключва след пет дни по пътищата. Тогава: право в Joe`s Valley за новият седнал старт на No Additives.


[b:d5e6931602]Ти си най-добър по пластичност и кампус борд в Юта. Трернираш ли нещо специално и за двете?[/b:d5e6931602]
Аз не тренирам за нищо. Аз само катеря. Кампус борда е за динамични движения, които са до голяма степен моят стил на катерене.

[b:d5e6931602]Какво мислиш за маршрутите?[/b:d5e6931602]
Аз не катеря много маршрути, но с желание бих катерил от 5.7 до 5.14. Катеренето не е само за успех - това е относително. Най-добрият маршрут, който съм правил е от 5.9. Хората сe тревожат толкова много преследвайки степените.

[b:d5e6931602]Какво е за теб катеренето тогава?[/b:d5e6931602]
То е нещо свързано с движението, равновесието на тялото.

[b:d5e6931602]За теб това е лесно да го кажеш. Освен това ти си по-силен от всеки един друг![/b:d5e6931602]
Не, не, не. Има много хора, които са по-силни от мен, те обаче не знаят как да катерят. Аз винаги анализирам движението, защото искам да знам какво съм тръгнал да направя още преди да се вдигна от земята.

[b:d5e6931602]Аз съм виждал как ти правиш удивителни динамики за заоблени хватки в залата, които за не един се оказват невъзможни. Какво е най-последно, което си направил?[/b:d5e6931602]
Направих един скок, който беше извратен и опък, около 8 фута. Когато го направих, аз се хванах с една ръка и краката ми отхвръкнаха на по-високо от главата. Това беше много яко.

[b:d5e6931602]През 1996 година ти беше в една сериозна автомобилна катастрофа, след която ти изпадна в кома за три дни. Как намери сили да се върнеш обратно?[/b:d5e6931602]
Аз не катерих в продължение на една годнина и половина след инцидента. Бях опитал да катеря между операциите на носа и лицето, но тогава беше много трудно да се мотивирам. Безсънието в болницата, операциите ... те промениха всичко. Най-много се промени моето виждане за живота: Той е тази една секунда и следващата ... накрая аз станах по-позитивен.

[b:d5e6931602]Преди две години ти повтори Bully (V11) в Little Cottonwood Canyon. Не един беше успял да го направи, но ти беше много бърз.[/b:d5e6931602]
Той не е труден, ако преди това си направил Shingles (Bully е един по-труден вариант) и имаш много падове и умекотители. Аз паднах на коляно и извиках "Ох, Господи" ударяйки се в наклона. Но тогава имах chick power, така че почти не се нараних.

[b:d5e6931602]Chick power?[/b:d5e6931602]
Това е неочакваният изблик на енергия, който можеш да придобиеш от присъствието на една жена.

[b:d5e6931602]Ти имаш един проект The Black Lung в Joe`s Valley (преминат през 2000 година от Ben Moon). Колко труден смяташ, че е той?[/b:d5e6931602]
Това е най-трудният проблем, който аз съм опитвал. Този проблем ме научини на много неща сeга. Научих, че катеренето е много повече техника и много по-малко противопоставяне. Хватките са толкова малки, че аз не мога да увисна на тях. Така, че аз трябва да открия нов начин, за да ги премина с подходящо разположение на тялото.

[b:d5e6931602]Какво се случи на Dominator в Yosemite - не удържа залюляването ли?[/b:d5e6931602]
Не, то не беше толкова зле. Аз не можах да завърша наклона ... Отхвръкнах от финалната поредица движения. Но вече беше късно, когато научих за междинната хватка за дясната ръка.

[b:d5e6931602]Нямаше ли chick power този ден?[/b:d5e6931602]
Не. Нямах нищо.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1540 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Дейв Греъм – най-добрият катерач на света!?
А отгоре имаше облаче
Интервю с Иваило Кръстев
Интервю с Ben Moon
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
Свободният катерач Ману
Dean Potter - Една история ...
Скоростни серии част II: Шон Лиъри и Дийн Потър
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...
В памет на Шон Лиъри


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap