Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю със Steven JefferyJeff Baldwin  |  Редактирана на 20/10/2004


"Aх,махни се от пътя ми!" каза Steven Jeffery, избутвайки настрани Jared Roth, своя боулдър партньор. Roth смята, че е негов ред, но единственото, което успява да направи е да се тръшне отново на своя задник, докато се опитва да се повдигне от земята. Ние сме в Joe`s Valley, Юта. Двойката изчетка и огледа този потенциално нов проблем само за около 30 секунди, смеейки се и блъскайки нетърпеливо като ученици. Jeffery е свеж, въпреки, че се завърна от една петдневна обиколка. Той не катери вчера и сега това се забелязва.

"Тръгнахме, за да дойдем тук, така че давай да се качваме!" заявява нетърпеливо Jeffery. Той стъпва с крака и се издърпва нагоре. Докато се държи с обърната дясна ръка в една ниска дупка, той прихваща с лявата една междинна люспа. Тогава се хвърля нагоре, за да се задържи за върха на едно заобляне. Неговата ръка се изпъва права, три от пръстите се прегъват от върхове си, а врата му се огъва силно назад. Jeffery изкрещява един страховит вик. Лицето му изразява болка и ужас, сравними единствено с тези, които е причинявала Светата инквизиция. Но той се задържа! Още едно трудно движение и този нов седнал старт на неговият последен проблем, No Additives, е завършен.

Steven Jeffery (21), властва в Joe`s Valley, но не всеки може да доминира на една катерачна сцена, както го прави Jeffery в местната зала Wasatch Front в Salt Lake City.Boone Speed, Aaron Shamy, Jeff Webb, Jeff Pedersen, Matt Lund, John Cronin - са част от местната общност, която е пълна с таланти, но дори когато най-добрият от тях постави един проблем в Wasatch Front, рядко има ден, в които Steven да не го премине flash. Най-якият от всички тях Dave Graham - един от най-силните катерачи в Америка - можеш откриеш, че докато тренира с Jeffery във Front е меко казано смирен: "Правя един проблем и работя по него цялата вечер. Накрая преминавам нещото и си мисля: Колко ли е трудно това? ... Тогава го показвам на Steve и той се разхожда по него с перфектен контрол."

Дори за своите приятели, Jeffery е загадка: неговата сила е мистериозна, а действията му понякога озадачават. При едно еднодневно посещение в Yosemite той успява да открадне една целувка от The Dominator (V12) - тази грешка в категорията не озадачава само най-буйните катерачи. Пък и повторението на проблема на Jerry Moffat не беше направено от американец. Но там става тъмно и студено, и поради това Jeffery напуска долината след само няколко часа катерене. От там той отива в Bishop, където успява да направи второто изкачване на The Buttermilker на Chris Sharma (около V12). Един ден по-късно той е обратно в Salt Lake City, където неговата обиколка приключва след пет дни по пътищата. Тогава: право в Joe`s Valley за новият седнал старт на No Additives.


[b:d5e6931602]Ти си най-добър по пластичност и кампус борд в Юта. Трернираш ли нещо специално и за двете?[/b:d5e6931602]
Аз не тренирам за нищо. Аз само катеря. Кампус борда е за динамични движения, които са до голяма степен моят стил на катерене.

[b:d5e6931602]Какво мислиш за маршрутите?[/b:d5e6931602]
Аз не катеря много маршрути, но с желание бих катерил от 5.7 до 5.14. Катеренето не е само за успех - това е относително. Най-добрият маршрут, който съм правил е от 5.9. Хората сe тревожат толкова много преследвайки степените.

[b:d5e6931602]Какво е за теб катеренето тогава?[/b:d5e6931602]
То е нещо свързано с движението, равновесието на тялото.

[b:d5e6931602]За теб това е лесно да го кажеш. Освен това ти си по-силен от всеки един друг![/b:d5e6931602]
Не, не, не. Има много хора, които са по-силни от мен, те обаче не знаят как да катерят. Аз винаги анализирам движението, защото искам да знам какво съм тръгнал да направя още преди да се вдигна от земята.

[b:d5e6931602]Аз съм виждал как ти правиш удивителни динамики за заоблени хватки в залата, които за не един се оказват невъзможни. Какво е най-последно, което си направил?[/b:d5e6931602]
Направих един скок, който беше извратен и опък, около 8 фута. Когато го направих, аз се хванах с една ръка и краката ми отхвръкнаха на по-високо от главата. Това беше много яко.

[b:d5e6931602]През 1996 година ти беше в една сериозна автомобилна катастрофа, след която ти изпадна в кома за три дни. Как намери сили да се върнеш обратно?[/b:d5e6931602]
Аз не катерих в продължение на една годнина и половина след инцидента. Бях опитал да катеря между операциите на носа и лицето, но тогава беше много трудно да се мотивирам. Безсънието в болницата, операциите ... те промениха всичко. Най-много се промени моето виждане за живота: Той е тази една секунда и следващата ... накрая аз станах по-позитивен.

[b:d5e6931602]Преди две години ти повтори Bully (V11) в Little Cottonwood Canyon. Не един беше успял да го направи, но ти беше много бърз.[/b:d5e6931602]
Той не е труден, ако преди това си направил Shingles (Bully е един по-труден вариант) и имаш много падове и умекотители. Аз паднах на коляно и извиках "Ох, Господи" ударяйки се в наклона. Но тогава имах chick power, така че почти не се нараних.

[b:d5e6931602]Chick power?[/b:d5e6931602]
Това е неочакваният изблик на енергия, който можеш да придобиеш от присъствието на една жена.

[b:d5e6931602]Ти имаш един проект The Black Lung в Joe`s Valley (преминат през 2000 година от Ben Moon). Колко труден смяташ, че е той?[/b:d5e6931602]
Това е най-трудният проблем, който аз съм опитвал. Този проблем ме научини на много неща сeга. Научих, че катеренето е много повече техника и много по-малко противопоставяне. Хватките са толкова малки, че аз не мога да увисна на тях. Така, че аз трябва да открия нов начин, за да ги премина с подходящо разположение на тялото.

[b:d5e6931602]Какво се случи на Dominator в Yosemite - не удържа залюляването ли?[/b:d5e6931602]
Не, то не беше толкова зле. Аз не можах да завърша наклона ... Отхвръкнах от финалната поредица движения. Но вече беше късно, когато научих за междинната хватка за дясната ръка.

[b:d5e6931602]Нямаше ли chick power този ден?[/b:d5e6931602]
Не. Нямах нищо.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1540 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Иваило Кръстев
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding
А отгоре имаше облаче
Интервю с Peter Croft
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap