Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Kryptonite - Интервю с Tommy CaldwellWills Woung  |  Редактирана на 20/10/2004


"5.14...d", каза Tommy Caldwell за своят нов маршрут Kryptonite, който той премина redpoint в края на септември 1999 година. Това d е за "дяволски трудно" - или, ако предпочитате: "най-трудният маршрут в Северна Америка". Можете ли да повярвате в това?... Направен от един момък, който е на 21 години, все още нямащ истинска работа и живеещ със своята майка и баща в малкият град Estes Park,Colorado.

Вероятно ще повярвате. През последните две години Caldwell си създаде доста сериозна репутация. Той беше направил redpoint дузина маршрути от 5.14b или по-трудно. Последната година той изгуби само три дни, за да направи добре познатата стандартна бариера Necessary Evil (5.14c). Тази година той прекара 16 дни работейки по Kryptonite.

Новият маршрут е в един до сега некатерен варовиков район наречен "The Fortress" (Крепостта), близо до Rifle, Colorado."Аз бях хвърлил око на тази скала още преди пет години", казва Caldwell. Kryptonite е дълъг 100 фута, надвесен около 30 градуса в трудната част. Той свързва две 50 футови части, които Caldwell вярва, че са от 5.14b всяка, с малка,но все пак достатъчно голяма издатина между тях - толкова, колкото да даде една добра почивка на Caldwell, преди серията шляпвания в горната част. При последните опити той пада три пъти за една вечер.

Неговият баща, Mike, ходи в продължение на 45 минути по хълма, за да го осигурява през по-голямата част от времето. Mike Caldwell води за първи път на катерене Tommy, когато той е само на 3 години.

Днес, Tommy има всичко, което неговото сърце може да си пожелае: катерене, катерене и още повече катерене. Caldwell е едно от онези момчета, които както някой каза за Ron Fawcett (феноменален английски катерач от 70-80 години), че ако някой го среже наполовина, то той ще види думата ROCK изписана в него. Caldwell описва своето изкачване на един 20.000 футов връх в Боливия (когато е на 12), като "едно обикновенно газене в дълбок сняг". Той така и не възприема идеята за алпинизма и леденото катерене, казвайки,че може би ще опита всичко това, когато стане по-стар.


[b:a2a194003e]Ти изкатери един маршрут, който категоризира като 5.14d - първият от тази степен в Америка. Това не предизвика ли доста спорове около Tommy Caldwell?[/b:a2a194003e]
Спорове!? Какво? Аз не мисля, че това са спорове. Това беше един много труден маршрут за мен. Аз го категоризирах така, базирайки се на факта, че това е значително по-трудно от всичко, което съм правил или дори опитал до сега.

[b:a2a194003e]Ти ми каза, че той е изцяло естествен. Какво искаш да кажеш с това?[/b:a2a194003e]
Просто, че той е изцяло естествен. Там няма лепени или дълбани хватки.

[b:a2a194003e]Твоят баща каза, че катериш откакто си на 3 години. Кога започна да водиш най-трудните въжета за първи път?[/b:a2a194003e]
Аз не водих, докато не станах на 9. Преди това той ме взимаше със себе си на дълги маршрути, но ние винаги бяхме трима. Когато моят баща беше нагоре, аз бях по средата. Той ме поощряваше да катеря като първи, но това наистина не беше необходимо.

[b:a2a194003e]Кога взе катеренето на сериозно?[/b:a2a194003e]
Аз не бях сериозен, докато не станах на 13 или 14 години. Когато бях на 14 участвах на първото си състезание и станах 20-ти. Това беше националният шампионат в Colorado Springs. Там бяха и някои катерачи, които познавам оттогава. Спомням си, че бих Hans Florine ... Спомням си и какво си по-мислих: По дяволите, трябва да съм доволен! (Смее се.)

Т[b:a2a194003e]и изкатери свободно Salathe Wall по-рано тази година. Какви други планове имаш за Yosemite?[/b:a2a194003e]
Аз отидох да проверя Muir Wall (варианта на Casgrove/Smith, който беше изкачен изцяло свободно с изключение на едно единствено въже). Обичам да катеря свободно. Това ще бъде нещо удивително за мен. Разговарях със Scott Casgrove и Kurt Smith за него. Scott държеше да му обещая, че ще започна от основата на стената и ще осъществя изкачването от земята нагоре - трудната част е на около две въжета под върха. Scott искаше да осъществи това изкачване от земята нагоре (вместо да се спусне на рапел,за да опита трудната част). Те държаха и аз да го направя така, но останах с еднo коренно различно впечатление, когато прочетох статията (написана от Scott) за него. Мисля, че те може би ме баламосват.

[b:a2a194003e]А ти ще започнеш ли от основата?[/b:a2a194003e]
Не!

[b:a2a194003e]От кога катериш през цялото си време?[/b:a2a194003e]
През последните две и половина години. Аз само пътувам и катеря през цялото време. Това е най-добрият живот, който можеш да си представиш. Изцяло свободен. Аз мога да мисля само за днешния ден. Казвам си "Трябва да отида в Европа" и следващият месец мога да отида. Или да допуснем, че аз искам да отида в Калифорния, ще отида още на следващият ден. Всеки път когато съм за по-дълго от две седмици у дома, ставам неспокоен, докато не замина. Чувствам се ограбен по някакъв начин, защото се нуждая от страшно много стимул, за да остана. Винаги имам някаква цел.

[b:a2a194003e]Дали някога това твое желание ще огасне?[/b:a2a194003e]
Никога. Аз никога съм нямал проблем с мотивацията. Приятно ми е да съм в движение. И работя наистина здраво, когато трябва. Също така, аз упражнявам всички видове катерене. Мисля, че много хора не достигат своята граница, защото не опитват от различни неща. Когато се движиш само с хора, които искат единствено спортно катерене, в един момент ти може да се откажеш от него. Когато отивам да направя един спортен маршрут, аз се изкачвам и по един маршрут на El Cap. Вярно имам повече желание да катеря боулдър, отколкото някои други видове катерене - но за кратък период - защото, когато катериш боулдър ти не си изправен пред някакво истинско предизвикателство или приключение.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1288 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Интервю с Ben Moon
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Интервю с Валери Бабанов
Свободният катерач Ману
Шест неща, на които ни научи Ивон Шуинар от Patagonia
А отгоре имаше облаче
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Peter Croft
Интервю с Kevin Thaw


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap