Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен МилчевДимитър Колешев  |  Редактирана на 20/10/2004


Милен Милчев е роден през 1971 година и има доста сериозен алпийски актив зад гърба си. Ще споменем само че е изкачил Пти Дрю по Ръба Бонати, Гранд Жорас по Ръба Уокър, Неймлес Транго Тауър по Словенския маршрут, Гранд Капусин по Бонати-Гиго и Чима Овест по Касин-Рати. Само в България през последната година има 9 премиерни изкачвания.

Никола Леваков е роден през 1965 година. Ходил е два пъти в Кавказ (Дагестан) и има изкачвания по няколко стени от порядъка на 600-800 метра. В Алпите е катерил Гранд Капусин по Бонати-Гиго и Мармолада. Заедно с Милен Милчев през последната година е осъществил 9 премиерни изкачвания.

Стамен Касабов е роден през 1965 година. В Доломитите има изкачвания на Чима Пиколисима, Чима Пикола, Чима Овест по Касин-Рати и Мармолада.


[b:4d68646889]Kолко дни продължи катеренето и само един опит ли направихте?[/b:4d68646889]
Катеренето продължи 4 дни (от 19 до 22 януари). Направихме един опит, ако не се брои миналогодишният. Тогава вместо Стамен с нас беше Боби Пигов.

[b:4d68646889]Какви бяха температурите и екипировката, която бяхте предвидили за катеренето?[/b:4d68646889]
За температурите не мога нищо да кажа освен, че бяха нормални, зимни. Може би са били около -10 или -15 градуса. Личната екипировка е ясна. Общата беше два спални чувала, които стават на един (за сажаление единият го изпуснахме още първата вечер докато се туткахме), 2 въжета по 60 метра, комплект клеми, 7-8 френда, 750 грама газ и една палатка тип "Здарка".

[b:4d68646889]Какво мислиш за маршрута? Възможно ли е сравнение на негови отделни участъци със стени или маршрути в България?[/b:4d68646889]
Маршрутът не е труден технически, ако се разглежда на части. Проблема е, че няма край. Долната и средната част (до Рампата), не могат да се сравняват с маршрут в България. Рампата може да се сравни с Вихрен, като отново не трябва да се забравят мащабите. Изходящите цепки като категория могат да се сравнят с Камините на Вихрен. Единственото е, че не са камини.

[b:4d68646889]Къде ви беше най-трудно?[/b:4d68646889]
Най-трудните участъци са: Трудната цепка, четвърто или пето въже от Рампата, важето след Трошливият перваз, Кварцовата цепка и един участък от 20 метра, който е след Кварцовата цепка (скала с много тънък лед върху нея и без възможности за осигуряване). Всички тези участъци са скални и ако не е зима смятам,че трудността им не е повече от 5- категория. Ледените участъци не са с повече от 55-60 градуса наклон и ако катериш с хубави сечива не са проблем.

[b:4d68646889]Имаше ли някакви екстремни ситуации или всичко премина безпроблемно и гладко?[/b:4d68646889]
Екстремни ситуации не е имало. През цялото време владеехме положението.

[b:4d68646889]Какви са най-близките ти планове за катерене извън България?[/b:4d68646889]
За планове не обичам да говоря, защото когато много се раздува нищо не става. Това не означава, че нямаме планове.

[b:4d68646889]Колко ви струваше ходенето до там, с какво пътувахте и къде нощувахте в района на Айгер?[/b:4d68646889]
В общата каса всеки сложи по 500 лв. - за път, такси и спанета (две в Шамони). Пътувахме с кола. Виза е нужна само за Швейцария. А в района на Айгер спахме само през нощта преди катеренето. От миналата година знаехме за едно кътче между Клайне Шайдег и Айгерглетчер. Има радиатор и става жега. Предполагам, че е за обслужващият персонал на линията.

[b:4d68646889]Някакви съвети за всички онези, които евентуално биха решили да опитат същото като вас - път, храна, катерене и по-принцип.[/b:4d68646889]
Не съм много по съветите. Но все пак ще се опитам. Пътят е ясен. Колкото до храната - според нас трябва да се носят енергийни храни в течно състояние. Супите Maggi за една чаша са много подходящи. Същото се отнася и за хубавите мюзли. Относно подготовката - трябва да се тренира ходене - много. Както си ходил първият ден, така трябва да ходиш и на петтият.

[b:4d68646889]От къде намерихте пари - лични или спонсори?[/b:4d68646889]
Спонсори нямаше. Всичко е от нашият джоб.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2950 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Нийл Гришъм
Интервю с Adam Ondra
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Профил на Минчо Петков
20 въпроса към Боян Петров
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Интервю с Ben Moon
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Интервю с Peter Croft


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap