Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Иваило Нинов (Германеца)Димитър Колешев  |  Редактирана на 20/10/2004


Иваило Нинов е роден в София през 1975 година и катери по-сериозно от 1990 година. Преди да замине за Щатите е катерил Пти Дрю по Ръба Бонати и по Северната стена. В България има няколко премиерни изкачвания. На Враца е катерил почти всички по-трудни маршрути.

[b:9ee65fdd53]От кога си в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
В Щатите съм от началото на април 1999 година - три години и три дни до днеска.

[b:9ee65fdd53]Къде си катерил през този период?[/b:9ee65fdd53]
Основно прекарвам времето си в долината Yosemite, катерил съм в Jorshua Tree, Needles - California, Shuan Gunks - New York и на хиляди други места, които ако започна да изброявам ще ми отнеме доста време.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/dcp_0301.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Midnight Lightning V8, Yosemite Valey[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]На El Cap ходил ли си и какво си катерил по-принцип в Yosemite?[/b:9ee65fdd53]
Ха, ха ... та аз точно затова съм отишъл в тази държава бе човек. Прекарал сам доста време на El Cap. Катерил съм The Nose 6 пъти, като най-доброто ми време е 6 часа. Катерил съм Salate Wall - 17 часа, Borm Under Bad Sain A5 6+. Миналата година прекарах 45 дни на El Cap, за да се опитам да из-катеря Miur Wall свободно - там бях със Skoty Bark - той е вторият човек, който изкатери The Nose свободно. На Мiur Wall преминахме ужасно много яки въжета, но не можахме да изкатерим един пасаж, който е около 5.13c или 10+ trad climbing. Няма болтове, няма клинове - само клеми и френдове. На този маршрут водих въже, което е 5.13a (около 10 UIAA). Катерил съм Lening Tower C3 7,500 метра за 7 часа on-sait с моя приятел Braian Jonsan. Катерих Sentinel Rock - голямата игла срещу El Cap, Half Dome, The Regular Route за 5.15 часа - 24 важета. В Долината живях повече от една година и ще ми е трудно да опиша всичко, което съм изкатерил там! За най-добро лично постижение считам прoкарването на нов маршрут на El Cap - тогава помагах на моя приятел Lеo Holding при преминаването на Pasage Оf Freedom, който е най-якият свободен маршрут на El Cap,но не сам катерил пасажът, който е 5.13d (okolo 11-).

От боулдърите съм катерил Midnight Lightning V8 (около 10), Eco terorist на Castal Rock, което е в задният ми двор. Преди беше V11, но после го свалиха на V10. Боулдъра е преминат от Chris Sharma, който ми е добър приятел и съсед от Santa Cruz, където живея сега.

[b:9ee65fdd53]Кои са най-трудните ти спортни изкачвания в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
Катерил съм някои неща в Red Rocks, които са близо до 10 категория.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Evo1a.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Bulgarian Bulge M8, Shuang Gunks, New York[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]С какво друго се занимаш или работиш сега? Лесно ли се живее в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
С какво се занимавам ли? Ами освен, че се катеря карам кite bord и купонясвам. Бачкам за Five Ten, Patagonia и Metolius. По някога бачкам и други неща, ако ми трябват повече кинти. Дали се живее лесно в Щатите? Не е зле за сега, но e имало времена когато не ми се е живеело, а пък и знаеш - както си го направиш.

[b:9ee65fdd53]Какво мислиш за американците и конкретно за техният начин на катерене? Какво ги различава от нас?[/b:9ee65fdd53]
Интересен въпрос. Тука има ужасно много добри катерачи. Катеренето е много по-различно от това в Европа. Трудно е да се обясни защо. Човек трябва да го види и почувства. Какво ги различава от нас българите - само ще кажа, че разликата е огромна. В България всички се бият в гърдите за това какво са направили или изкачили. В това отношение съм шашнат. ГОЛЯМА работа кой какво бил катерил, хората това са го правили отдавна, пък и на кой му пука за тебе. Тука имам приятели,които са катерили в Хималаите и Патагония - никой не знае за това и никога няма да узнае - те просто го правят за себе си, нямат спонсори, няма раздувки, но техните изкачвания са факт.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Dscn4447.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Bulgarian Bulge[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]Какви са близките ти планове? Изкачвания?[/b:9ee65fdd53]
Имам някои идеи за speed climbing в Yosemite и Аlаska, но засега не ми се говори за такива неща.

[b:9ee65fdd53]Какво мислиш за този сайт?[/b:9ee65fdd53]
Какво мисля ли? Хубав сайт, добра идея, но както ти споменах, ако могат да се правят повече снимки и да се вземат снимки от първа ръка ще е по-добре, защото снимките и информацията, която имате в сайта съм я виждал в Climbing Magazin преди няколко месеца. Направете нещо, което си е ваше и не крадете информация и снимки на супер катерачи от интернет или някои списания. Българското катерене има ужасно много история и страшно много катерачи, за които може да се пише. Но успех в начинанието и ако мога да помагам с нещо ще го направя.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1956 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Покорител на върхове рисува морското дъно
20 въпроса към Боян Петров
Интервю с Нийл Гришъм
Интервю с Kevin Thaw
Свободният катерач Ману
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Интервю с Lynn Hill
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap