Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Иваило Нинов (Германеца)Димитър Колешев  |  Редактирана на 20/10/2004


Иваило Нинов е роден в София през 1975 година и катери по-сериозно от 1990 година. Преди да замине за Щатите е катерил Пти Дрю по Ръба Бонати и по Северната стена. В България има няколко премиерни изкачвания. На Враца е катерил почти всички по-трудни маршрути.

[b:9ee65fdd53]От кога си в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
В Щатите съм от началото на април 1999 година - три години и три дни до днеска.

[b:9ee65fdd53]Къде си катерил през този период?[/b:9ee65fdd53]
Основно прекарвам времето си в долината Yosemite, катерил съм в Jorshua Tree, Needles - California, Shuan Gunks - New York и на хиляди други места, които ако започна да изброявам ще ми отнеме доста време.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/dcp_0301.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Midnight Lightning V8, Yosemite Valey[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]На El Cap ходил ли си и какво си катерил по-принцип в Yosemite?[/b:9ee65fdd53]
Ха, ха ... та аз точно затова съм отишъл в тази държава бе човек. Прекарал сам доста време на El Cap. Катерил съм The Nose 6 пъти, като най-доброто ми време е 6 часа. Катерил съм Salate Wall - 17 часа, Borm Under Bad Sain A5 6+. Миналата година прекарах 45 дни на El Cap, за да се опитам да из-катеря Miur Wall свободно - там бях със Skoty Bark - той е вторият човек, който изкатери The Nose свободно. На Мiur Wall преминахме ужасно много яки въжета, но не можахме да изкатерим един пасаж, който е около 5.13c или 10+ trad climbing. Няма болтове, няма клинове - само клеми и френдове. На този маршрут водих въже, което е 5.13a (около 10 UIAA). Катерил съм Lening Tower C3 7,500 метра за 7 часа on-sait с моя приятел Braian Jonsan. Катерих Sentinel Rock - голямата игла срещу El Cap, Half Dome, The Regular Route за 5.15 часа - 24 важета. В Долината живях повече от една година и ще ми е трудно да опиша всичко, което съм изкатерил там! За най-добро лично постижение считам прoкарването на нов маршрут на El Cap - тогава помагах на моя приятел Lеo Holding при преминаването на Pasage Оf Freedom, който е най-якият свободен маршрут на El Cap,но не сам катерил пасажът, който е 5.13d (okolo 11-).

От боулдърите съм катерил Midnight Lightning V8 (около 10), Eco terorist на Castal Rock, което е в задният ми двор. Преди беше V11, но после го свалиха на V10. Боулдъра е преминат от Chris Sharma, който ми е добър приятел и съсед от Santa Cruz, където живея сега.

[b:9ee65fdd53]Кои са най-трудните ти спортни изкачвания в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
Катерил съм някои неща в Red Rocks, които са близо до 10 категория.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Evo1a.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Bulgarian Bulge M8, Shuang Gunks, New York[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]С какво друго се занимаш или работиш сега? Лесно ли се живее в Щатите?[/b:9ee65fdd53]
С какво се занимавам ли? Ами освен, че се катеря карам кite bord и купонясвам. Бачкам за Five Ten, Patagonia и Metolius. По някога бачкам и други неща, ако ми трябват повече кинти. Дали се живее лесно в Щатите? Не е зле за сега, но e имало времена когато не ми се е живеело, а пък и знаеш - както си го направиш.

[b:9ee65fdd53]Какво мислиш за американците и конкретно за техният начин на катерене? Какво ги различава от нас?[/b:9ee65fdd53]
Интересен въпрос. Тука има ужасно много добри катерачи. Катеренето е много по-различно от това в Европа. Трудно е да се обясни защо. Човек трябва да го види и почувства. Какво ги различава от нас българите - само ще кажа, че разликата е огромна. В България всички се бият в гърдите за това какво са направили или изкачили. В това отношение съм шашнат. ГОЛЯМА работа кой какво бил катерил, хората това са го правили отдавна, пък и на кой му пука за тебе. Тука имам приятели,които са катерили в Хималаите и Патагония - никой не знае за това и никога няма да узнае - те просто го правят за себе си, нямат спонсори, няма раздувки, но техните изкачвания са факт.

[img:9ee65fdd53]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Dscn4447.jpg[/img:9ee65fdd53]

[i:9ee65fdd53]Bulgarian Bulge[/i:9ee65fdd53]

[b:9ee65fdd53]Какви са близките ти планове? Изкачвания?[/b:9ee65fdd53]
Имам някои идеи за speed climbing в Yosemite и Аlаska, но засега не ми се говори за такива неща.

[b:9ee65fdd53]Какво мислиш за този сайт?[/b:9ee65fdd53]
Какво мисля ли? Хубав сайт, добра идея, но както ти споменах, ако могат да се правят повече снимки и да се вземат снимки от първа ръка ще е по-добре, защото снимките и информацията, която имате в сайта съм я виждал в Climbing Magazin преди няколко месеца. Направете нещо, което си е ваше и не крадете информация и снимки на супер катерачи от интернет или някои списания. Българското катерене има ужасно много история и страшно много катерачи, за които може да се пише. Но успех в начинанието и ако мога да помагам с нещо ще го направя.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1951 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю със Steven Jeffery
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
GRAVITY и удоволствието от катеренето
CLIMBING INTO NEVER NEVER LAND - Interview with Leo Houlding
Родриго - романтичният пътешественик
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
А отгоре имаше облаче
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap