Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Ben MoonWills Woung  |  Редактирана на 19/10/2004


Ben Moon е една легенда в британското катерене, с когото светът се запозна през 1990 година. Причина за това беше неговото изкачване на Hubble в Raven Tor,England. Най-трудният маршрут в света по това време и първият от 5.14c категория. С много силови, боулдър движения, този къс варовиков маршрут е осуетявал много опити и от тогава има само две успешни повторения. Отличителните черти на Ben - тънки, облечени с клин, крака и дълги вързани коси - изпъкващи от снимките правени на това и някои други негови изкачвания, бързо се превърнаха в символ на спортното катерене през миналото десеттилетие.

Снимките от неговите повторенията на The Dominator, V12 ( изкачен от Jerry Moffatt ) и на едни от най-трудните проблеми в популярният боулдър район на Yosemite, Camp 4, дадоха ново виждане и една промяната в стила на катерене, за цяла генерация от американски боулдър катерачи, търсеща крайното ултимативното движение.

През следващите години, Moon постепено се насочи към катерене на по-малки и ниски скали - и между другото, предпочете един по-къс стил на подстригване - с пускането на неговите боулдър филми One Summer - Bouldering in the Peak и The Real Thing, които показваха Moffatt и Moon на скалите във Fontainbleau. Преди това и двамата младоци бяха подстригали своите коси много късо, боядисвайки ги ярко руси.

Сега, през 1999 година, Moon е 33 годишен. Косата му е къса, тъмна и безлична. Неговите 5 фута и 145 паунда изглеждат доста мършави, но здрави и той е заменил защитното черно облекло, с едно необикновенно ново лого: "S7". Това е неговата собствена компания. Moon е производител на дрехи, катерачни хватки и боулдър аксесоари и името S7, обозначава района в Sheffield, където той живее - един квартал с червени тухли и тесни улици, чиито дебри, гъмжат от катерачи, и където баланса между бизнеса и катеренето е една трудна задача.

Тази пролет, Moon прие една покана за състезание по боулдър на ESPN X Games в San Francisco. Само няколко дни след пристигането си в Америка, преди състезанието, Moon отиде да покатери боулдър в Black Mountain. Един район с подобни на Yosemite скални формирования, на около 7500 фута надморска височина в Southern California. Chris Sharma беше посетил мястото малко преди това, но дори и след неговите невероятни изпълнения, Moon изуми местните. Той бързо повтори една двойка от неотдавна осъществените от Sharma изкачвания, преди да направи едно много силово първо изкачване на най-желаният проблем в района - гладък надвес с дълги движения и здрави врязвания на пръстите. Накрая, към края на деня (забележете: един ден) той изкачи най-трудният боулдър, който бе известен тук. Това беше един неповторен проблем известен под името Arnould Special. Moon го премина flash.

Аз седнах на кафе с Ben Moon, малко след като той финишира петти на X Games. С неговият роден английски акцент, той разговоря с мен с една стабилна самоувереност, която като цяло характеризираше неговият стил на катерене и начинът му на живот.

[img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/15degree.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/campusbord.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/portrait.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/mainphoto.jpg[/img:5ed9bb045a] [img:5ed9bb045a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/onearmed.jpg[/img:5ed9bb045a]

[b:5ed9bb045a]Боулдърът в Америка направи един истински бум със своята популярност. Също така, изглежда, че интересът към боулдъра продължава да се увеличава, откакто Hueco Tanks стана най-доброто място ...[/b:5ed9bb045a]
Е да, хората са реалисти при факта, че вие сте поели товара на най-добрите места (в Америка). Аз лично искам да кажа, че никога не съм плакал за Hueco, но от това, което Jerry (Moffatt) и Sean (Myles) казват, разбирам, че той не е чак толкова добър район.

[b:5ed9bb045a]Какво? Как можеш да кажеш това?[/b:5ed9bb045a]
Аз не казвам това. Много хора бяха решили, че Hueco е по-добър от Fontainbleau, защото Fontainbleau е прекалено перфектен. Аз мисля, че това може и да е така, а може и да не е така ... Мисля: как можеш да докажеш, че Fontainbleau е по-добър ...? Наистина не е възможно.

[b:5ed9bb045a]Не е ли нивото на боулдър по-високо във Fontainbleau, отколкото навсякъде другаде? И кой е водещият елемент там?[/b:5ed9bb045a]
Там не е по-различно от другаде, но във Fontainbleau има много трудни маршрути, определено много повече. Навярно това се дължи на факта, че там е имало много повече време, за да бъдат направени. Marc Le Menestrel все още гледа да бъде най-добрият в катеренето. Той идва в Англия тази пролет и наистина катери добре. Това е добро нещо за катеренето, защото не е лесно да се запазиш толкова дълго време и да не се увредиш поне малко. Това е и причината, поради която аз предпочитам да не катеря indoor повече, защото откривам, че то е повече нараняване на пръстите (на ставите и сухожилията), отколкото нещо друго.

[b:5ed9bb045a]Аз винаги съм мислел, че този път е общоприет. В indoor катеренето ти не хвърляш толкова много усилия, защото то сякаш няма такава голяма стойност.[/b:5ed9bb045a]
Тук може би не, но в Sheffield нещата не са точно така! Когато някой каже, че Malcolm (Smith) е преминал flash този проблем ... ти знаеш ... и отиваш, опитвайки се да го направиш също flash. Най-често indoor боклуците са доста стръмнички, докато outdoor проблемите са по-вертикални и много по-приветливи. Когато катериш във Fontainbleau или на някой пясъчник, където има всякакви видове маршрути и много повече технични възможности, ти никога не се нараняваш.

[b:5ed9bb045a]Ти неотдавна загатна в едно британско списание, че има нужда да се преоценя и сваля категорията на някои от маршрутите. Може ли да уточниш какво точно имаш впредвид с това?[/b:5ed9bb045a]
Във Fontainbleau имаше един таван, който Nikole направи и заяви, че е 8b (V13). Аз не го изкачих тогава, но успях да направя всички негови движения в края на един дълъг ден катерене и реших, че това не може да бъде 8b. Когато се върнах във Fontainbleau, аз направих, може би шестото му изкачване и смятам, че е 8a ... Също така поставям под съмнение от много години Just Do It. Аз имам добри доводи, според които мисля, че не може да бъде 8c+ (5.14c).

[b:5ed9bb045a]Да, но това не е достатъчно, защото ти не си го катерил. Май дори изобщо не си ходил до там...[/b:5ed9bb045a]
Да, аз наистина не съм ходил там. Но във Франция, на местните за Jube (Tribout) места, имаше много маршрути от 8c/8c+, които той не можеше да направи. Тогава той замина за Америка и в един двуседмичен период направи това 8c+ (Just Do It). Аз мисля, че не е възможно едно толкова бързо покачване на нивото.

[b:5ed9bb045a]Кaк успяваш да смогнеш, така че да поддържаш във форма през цялото време и се да се прехранваш?[/b:5ed9bb045a]
И аз не зная ... Това е наистина удивително. Но съм много щастлив. Когато започнах да катеря през цялото време (в началото на 1980 година), хората не можеха да живеят от катерене. Затова живеех от милостиня в продължение на три или четири години и едва тогава направих първият си договор за спонсорство с Asolo, веднага след първото ми състезание в Bardeneccia през 1985 година, когато станах втори. Сега съм спонсориран от Red Chili и имам своя собствена компания, която открих преди повече от година.

[b:5ed9bb045a]Работил ли си някога целодневна работа?[/b:5ed9bb045a]
Повтори отново ...? (Гледайки озадачено.)

[b:5ed9bb045a]Работил ли си някога целодневна работа?[/b:5ed9bb045a]
Не.

[b:5ed9bb045a]Никога?[/b:5ed9bb045a]
Не. Но смятам, че сега съм си намерил една целодневна работа. Работя много упорито за своя бизнес, защото правя почти всичко сам.

[b:5ed9bb045a]Кои катерачи ти правят впечатление сега?[/b:5ed9bb045a]
Ian Vickers e наистина талантлив катерач. Seb Grieve и Neil Bentley също (за техните забележителни изкачвания на grit (пясъчникови) маршрути). Колкото до катерачи извън острова. Аз винаги съм бил впечатлен от Yuji (Hirayama); той е един брилянтен катерач. Chris Sharma e също много добър. Всеки един обаче е добър в различни неща. Докато Yuji изглежда е добър на всичко. Невероятно е това, което прави той.

[b:5ed9bb045a]Кой е най-силният катерач в Британия сега?[/b:5ed9bb045a]
Аз бях ... (дълга пауза) ... Като се замисля това пак съм аз ...! Но аз не съм правил традиционите боклуци. И Malcolm Smith. ... Malc очевидно е много, наистина много силен. Malc, ех ... Malc е по-силен от мен, но и аз бях ... Мисля, че и двамата се нуждаем от много повече катерене навън ... (смях). Тогава това е Neil Carson.

[b:5ed9bb045a]Какво знаеш за маршрутът на Carson, Big Bang (в Pen Trwyn,North Wales), който той изкатери и катeгоризира като 9а?[/b:5ed9bb045a]
Ами, каквото може да бъде нещо абсолютно отвратително и трудно, това е. 9а (5.14d) без съмнение. Там има е един 15 футов пасаж, който според него самият е ужасяващ. Много, много неприятни, тънки хватки.

[b:5ed9bb045a]Ти беше работил върху един проект, който можеше да бъде около 5.15а в Kilnsey Crag в Англия. Какво се случи с него?[/b:5ed9bb045a]
През последните няколко години аз го опитвах при всеки възможен случай. Вложих много усилия за повече от три или четири години, без успех и това уби моята мотивация. Но ... Мисля, че вече никога повече няма да участвам в състезание, но все пак сега правя едно, а след време може би ще харесвам да катеря маршрути отново и не виждам причини тогава да не мога да катеря по-добре, дори и да съм на 40 години.

За повече информация посетете [b:5ed9bb045a]www.benmoon.co.uk[/b:5ed9bb045a]


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1698 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Покорител на върхове рисува морското дъно
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Dean Potter - Една история ...
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Интервю с Kevin Thaw
Christian Core - Dream Time
Интервю с ALEXANDER ODINTSOV
Интервю с Peter Croft
Алпинистът, който не съществуваше


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap