Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Категоризация на изкуственото катеренеJohn Middendorf  |  Редактирана на 19/10/2004


Преминаването на участъци от скалата, които са непроходими свободно, но са възможни благодарение на определена екипировката, се счита за изкуствено катерене. Нo най-важното е, че изкуственото катерене позволява на катерачите да изкачват дългите и величествени скални стени, които иначе са невъзможни за преминаване и са разположени в най-дивите места на света. Специални техники, умения и екипировка са необходимост. Изкуственото катерене е по-тежко и комплексно от свободното катерене и е основният технически способ позволяващ изкачването по вертикала и надвеса.

Целта на тази статия е да дефинира системата за степенуване от А1 до А5 на отделните изкуствени пасажи. Първо ще направя една обяснителна бележка на цялостната система за категоризация на биг уол катеренето. За пример ще вземем едно катерене категоризирано със Степен VI 5.10 А4, показващо дължината (степента VI означава повече от два дни катерене), максималната свободна трудност (5.10) и най-трудното изкуствено въже (А4). Цялостната система за категоризация никога на дава точна представа за това, което трябва да очакваш. Същата Степен VI 5.10 А4 може да важи за 8 въжета, тридневен маршрут, със само едно въже от А4 и една къс добре обезопасен пасаж от 5.10. Или тя може да изобразява трудността на един ужасяващ, 30 въжета,10 дневен, с многобройни страховити А4 въжета и дръзки неосигурени пасажи от 5.10. Биг уол катеренето е такова, каквато е основната трудност на един маршрут от пръв поглед. Заплашването, което чувстваш когато гледаш нагоре към един масивен къс от скалата, е приблизително пропорционално на усилията и уменията, които ще бъдат нужни, за да се опиташ да го изкатериш.

[img:afd2285ca4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Xaver.gif[/img:afd2285ca4]

[i:afd2285ca4]Xavier Bongard на Wyoming Sheep Ranch[/i:afd2285ca4]

[b:afd2285ca4]KАТЕГОРИЗАЦИЯ[/b:afd2285ca4]

[b:afd2285ca4]А0:[/b:afd2285ca4] Също известно като "french-free". Екипировката се използва за прогрес, но основно без стълбички. Примери: Нормалният маршрут на Half Dome, пасажи от Nose на El Cap, първите две въжета на West Face (едното от двете въжета е бързо 5.10, с три точки на изкуствено А0 преминаване или деликатно 5.11c).

[b:afd2285ca4]А1:[/b:afd2285ca4] Лесно изкуствено катерене - осигуровките са чести и солидни. Няма риск някое от съоръженията да изкочи. Стълбичките са необходимост. Бързо и просто C1, с рядко използване на чук, но не и непременно бързо и просто преминаване на въжетата. Примери: чистата 5.12 версия на връхната част на Salathe (С1, чисто), Prodigal Son на Angel`s Landing и Touchstone Wall в Zion.

[b:afd2285ca4]А2:[/b:afd2285ca4] Нормално изкуствено катерене - осигуровките са предимно здрави, но са възможни трудни и напрегнати поставяния. Може би с едно слабо поставяне или две, но все още добро, без опасност от падане. Примери: Right Side на El Cap Tower (наковано), Moonlight Buttress и Space Shot в Zion (чисто).

[b:afd2285ca4]А2+:[/b:afd2285ca4] Като А2, но са възможни няколко слаби осигурявания. 20 или 30 фута падане също е вероятно, но с малка опасност от удряне. За катеренето на такива маршрути могат да бъдат необходими някои определени способности. Примери: новите категории на Mescalito и Shield на El Cap, Kor на Titan в района на Fisher Tower.

[b:afd2285ca4]А3:[/b:afd2285ca4] Трудно изкуствено катерене - методите на тестване са необходими. Включва много слаби осигуровки в една последователност. Основните поставянията в едно
въже са достатъчно здрави, за да издържат на падане. Потенциално възможни са дълги падания над 50 фута (6-8 осигуровки са идеални), но предимно без сериозна опасност. Необходими са няколко часа за изкачването на едно въже, в следствие от сложността на поставянията. Примери: по-ниските трудни въжета на Pacific Ocean Wall (30-те фута между оригиналните болтове се преминават по фиксирани копърхедове), Standing Rock в пустинята (трудността започва от траверса на първото въже по много несигурна екипировка с 30 фута потенциално махало в един винкел).

[b:afd2285ca4]А3+:[/b:afd2285ca4] Като А3, но с опасни потенциални падания. Слаби поставяния (като някой нестабилен завързан с примчица клин или кука на начупен ръб) с продължителни увисвания по тях (тук осигуровките издържат едиствено твоето статично натоварване и се вземат под внимание всички практически възможности, някое от съоръженията да не е достатъчно здраво, за да издържи на падане). Възможността да почувстваш болка, ако преценката ти не е достатъчно добра е голяма. Времето необходимо за изкачване надхвърля 3 часа за опитни изкуствени катерачи. Пример: 3-то въже на Days Of No Future на Angel`s Landing в Zion (трудността започва с 50 фута катерене на човки и вързани с въженца клинове в мек пясъчник и е последвана от едно обло и слабо място за френд в нестабилна скала, който е неудобен за тестване и всичко това над една площадка.

[b:afd2285ca4]А4:[/b:afd2285ca4] Сериозно изкуствено катерене - много опасно. От 60 до 100 фута потенциално падане с несигурни площадки далече доло. Примери: въжетата на Kaliyuga на Half Dome и Radiator на Abraham в Zion.

[b:afd2285ca4]А4+:[/b:afd2285ca4] По-сериозно от А4. Тези водения могат да отнемат много часове и е необходимо катерачът да понесе дълги периоди на несигурност и страх и често е нужно едно балетно изпълнение на движенията, за да не се прекатури нестабилната цялост на слабите места. Примери: въжето "Welcome To Wyoming" (преди въжето "Psyho Killer") на Wyoming Sheep Ranch на El Cap, изисква се 50 фута катерене през един хлабав, счупен и отвратителен диоритен таван с много слаби, плашещи осигуровки от наподобяващи тапи клинове вкарани между две хлабави, движещи се, режещи въжето трески от скалата, всичко това над един голям,назъбен и нестабилен ръб, който ще се строши със сигурност, размазвайки твоите кокали. Въжето продължава със 100 фута катерене на куки, разнообразено от няколко нита на осигоровката.

[b:afd2285ca4]А5:[/b:afd2285ca4] Екстремно изкуствено катерене. Няма нищо, което наистина да заслужава доверие в задържането на едно падане за цялото въже. Категорията ще бъде официална само за въжета без болтове или нитове (дупки) за цялото въже. Примери: въжетата на Jolly Roger и Wyoming Sheep Ranch на El Cap, маршрутите на Jim Beyer в Arches National Park и Fisher Towers.

[b:afd2285ca4]А6:[/b:afd2285ca4] (Теоретична степен) А5 катерене с нестабилни осигуровки на площадките, които няма да издържат едно падане.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2247 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Eternal Flame по Неймлес Транго Тауър
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн
Долината Ак-Су - "От Русия с любов"
Забележителните изкачвания на The Nose
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Лена - руският маршрут на Пти Дрю
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Маршрутът на Jean Christophe Lafaille
Северният ръб на Фицрой и Поансено


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap