Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Историята на завоюването на най-високите върхове на светаФ. Корпф и Б.Упзнек  |  Редактирана на 17/10/2004


Глава «[b:a8fd8be7a3]Предговор[/b:a8fd8be7a3]» към книгата на Ардито Дезио «[b:a8fd8be7a3]К2 – втория връх на света[/b:a8fd8be7a3]»

Мнозина от чуждестранните географи наричат най-високите точки на земята «Третият полюс». Това название не е случайно. Ако на Северния полюс човек стъпва през 1909 година, а на Южния през 1911 година, то «Третият полюс» е бил достигнат едва през 1953 година.

Историята на завоюването на най-високите точки на планетата е не по-малко драматична и интересна за широкия читателски кръг, от историята на завладяването на Северния или Южния полюс.

Известният изследовател на Хималаите Г.О. Диренфурт по своето време пише: «Тайните на Северния и Южния полюс са разкрити, полетите през океана са се превърнали в ежедневен маршрут на съвременния транспорт; Африка, някога тъмен и тайнствен континент, сега е известна и изследвана; вътрешната част на гиганския тропически остров Нова Гвинеа, сега вече е открита. Поради тази причина не е случайно, че борбата за най-високите точки на земята и изследването на Хималаите би трябвало да израснат от тесният кръг на учени и алпинисти в широко движение за усвояване на «планинските гиганти». Борбата за най-високите върхове на света се превръща в цел на човечеството и израсва в задача, от която е невъзможно да се откажеш, не обръщайки внимание дори на големите жертви.

По каприз на природата всички върхове, над 8 000 метра, са съсредоточени в един географичен район, в огромната гънка на земната кора, наречена Хималаи. Хималаите са най-младата планинска верига на земното кълбо, и очевидно за това са най-красиви, най-големи и високи и най-малко изследвани. Ако в Алпите средната височина на планините е около 3800, на Кавказ - 4800, в Андите и Кордилерите - 5800 метра, то в Хималаите има много райони с височина между 6500 и 8000 метра, а най-високият връх на Хималаите и на света – Джомолунгма (Еверест) – се издига на 8848 метра над морското равнище.

Джомолунгма – «Майка – богиня на света» - така наричат жителите на Тибет гигантският планински масив и най-висок връх намиращ се на границата между Непал и Тибет. Върха привлича вниманието на топографите преди повече от 100 години. Геодезичната служба на Индия, по онова време току що запова тригонометричното определяне на най-високият връх на Хималаите и Каракурум. Поради това че работниците на топографската служба не знаят местните названията на върховете, те им давали номера при определяне на тяхната височина. В наше време почти всички най-високи върхове имат и местни названия.

Върха, който по време на измерването получава название «Пик XV», се оказва най-висок и през 1895 година бива установена неговата височина – 8882 метра. Четири години по-късно, когато търсели по-звучно название за «Пик XV», се досетили за Джордж Еверест, ръководил индийската геодезична служба през 1823-1843г. Връх «Пик XV» бил наречен «Маунт Еверест», въпреки че Джордж Еверест по никакъв начин не е бил свързан с откритието на "Пик XV".Чак през XX век било установено, че местното население нарича този връх Джомолунгма или Чомолунгма.

В Хималаите има 14 върха високи над 8000 метра.

Експедиция на [b:a8fd8be7a3]Джомолунгма[/b:a8fd8be7a3] е била планирана от английски алпинисти още през 1893 година, но поради различни причини всяка година тя е била отменяна; чак през 1921 година първата експедиция към Джомолунгма с цел проучване на път за изкачване от север, от страната на Тибет, потегля от Дарджилинг. Основавайки се на данните от проучването, англичаните под ръководството на Мелъри през 1922 година щурмуват върха, но мусона, снеговалежа и липсата на опит за височинни изкачвания им попречва да покорят върха.

През 1924 година се провежда трета експедиция на Джомолунгма, и пак Мелъри ръководи щурмовата група, в състава на която пак присъстват участниците от предишната експедиция – Нортън и Сомервел. Те пак, както и през 1922 година, достигат височина 8125 метра и без особенни проблеми пренощуват на тази височина. На следващият ден Нортън се искачва до височина 8527 метра, но се налага да се върне. След няколко дни на решаващ щурм тръгват Мелъри и Ървайн. Снабдени с кислородни апарати, те с добър темп се изкачват по Североизточният гребен. На 8 юли 1924 година в 12.50 часа през дупките в облаците те биват забелязани да се движат нагоре, високо на гребена, от един от участниците в експедицията - геолога Одел. Малко по-късно върха бива обгърнат от облаци, мъжествената двойка се скрива, и до ден днешен не е известно – достигнали ли са върха или не, загинали ли са по време на спускането или са замръзнали по време на студената нощувката на височина повече от 8000 метра.

През 1924-1938 година биват организирани още пет експедиции с цел покоряване на Джомолунгма, но резултатите от експедицията през 1924 година практически не биват подобрени. След Втората световна война англичаните изследвали път на изкачване на Джомолунгма от юг, през ледопада Кхумбо с изход в големия фирнов басейн между масивите на Джомолунгма, Лхотце и Нуптце. Било установено, че от фирновият басейн може да се излезе на Южното седло и човек да се изкачи на върха по Източния гребен.

През 1952 година добре подготвена швейцарска експедиция, използва данните на английското проучване и започва атака с твърдото намерение да спечели тази битка. В началото всичко вървяло добре и победата изглеждала съвсем близка. Два пъти през 1952 година Ламберт и Норгей Тензинг се изкачвали на по-високо от 8 000 метра. За първи път, през пролетта те се изкачили на по-високо от 8 500 метра, за втори път, през есента, през следмусонния период те преминали по-нагоре от Южното седло, което както е известно се намира над 8 000 метра. Но и в двата случая лошото време принуждавало двамата храбреци да се върнатобратно, недостигайки за малко върха. През 1953 година англичаните се подготвят за генерално сражение с Джомолунгма. Полковник Хънт, който участвал в няколко хималайски експедиции, подготвя плана за штурма на върха, наподобявайки плана на военна експедиция. Всички детайли били добре пресметнати, експедицията имала най-добрата екипировка по това време, в нея участвали алпинисти с голям опит при изкачвания в Хималаите. В състава на щурмовата група бил включен и шерпът Тензинг Норгей, който преди година с швейцареца Ламберт вече бил стигнал до подножието на върха,а общо участвал в шест еспедиции до Джомолунгма.

На 27 май първата двойка – англичаните Еванс и Бурдилон достигат Южния връх, където оставят кислороден балон и палатка за следващата штурмова група. И така на 29 май 1953 година шерпът Тензинг Норгей и новозеландецът Едмънт Хилари стават щастливците, които достигат върха. По този начин най-високата точка на планетата бива покорена.

Но значително преди англичаните окончателно да покорят Джомолунгма, през юни 1950 година французите стъпват на първият осемхилядник – [b:a8fd8be7a3]Аннапурна[/b:a8fd8be7a3].

Френската експедиция потегля към Хималаите с цел изкачване на Дхаулагири. При проучването било установено, че изкачването на този връх е невъзможно, и французите решили да щурмуват друг осемхилядник в този район – Анапурна. На 3 юни 1950 година Ерцог и Лашенал застават на върха на първия осемхилядник изкачен от човек. Дори сега всички помнят трагичното спускане на алпийстката група, която се е състояла от най-добрите алпинисти на Франция, феноменалният катерач Гастон Ребюфа, изкатерил един от най-сложните върхове в Патагония Серо Фитц Рой, Тери, Кузи и други. Трагедията се разиграва в ледопадите на Анапурна по време на ураган предизвикан от започналият мусон и между гигански лавини. Този момент в който малкият колектив от френски алпинисти се бори за живота на своите приятели, остава един от най-героичните в историята на покоряването на Хималаите.

С това изкачване бива положено началото на най-енергичния щурм на осемхилядниците.

За следващите седем години са покорени единадесет от четиринайсетте осемхилядника. Но най-трагична е борбата за най-източния осемхилядник на Хималаите – [b:a8fd8be7a3]Нанга Парбат[/b:a8fd8be7a3] (8125 м). Мъмери е първият алпинист, който посмява през 1895 г. да щурмува този гигант и той не се завръща от неговите ледени склонове.

Вили Меркл, събира през 1932 г. най-добрите австрийски, немски и американски алпинисти също претърпява поражение – той успява само да направи проучване на пътя за изкачване.

Две години по-късно той пак се установява в базовият лагер на «приказната поляна» до северните склонове на Нанга Парбат. Но тази експедиции от самото начало е преследвана от несполуки. По време на организацията на лагерите от пневмония умира Дрексел, а докато го спускат надоло биват загубени много ясни дни. Без да обръщат внимание на наближаващият мусон, алпинистите предприемат опит за атака и на 6 юли 1934 година Ашенбренер и Шнейдер около обяд достигат височина 7 850 метра и виждат на около километър от себе си Главния връх, от която ги дели 275 метрова денивелация във височината. Но те се спускат по-надолу, за да изчакат Меркл, Велценбах и Виланд с шерпите, с които имали намерение на следващият ден да изкачат върха. Но когато те пристигат всички били толкова изморени, че им се наложило да направят още един лагер (на височина 7480 метра) без достатъчно количество храна и без спални чували. На следващият ден неочаквано времето се развалило. Невероятен по сила ураган в продължение на два дни не позволявал на алпинистите да излязат от палатката, храната свършила. Създала се безизходна ситуация и било прието решение да се слиза към по-долните лагери.

Ашенбренер, Шнейдер и един шерп били единствените участници в експедицията, които успели да се спасят, всички останали загинали в снежната пелена на планината Нанга Парбат.

През 1937 година немците отново организират опит за изкачване на Нанга Парбат. През нощта междо 14 и 15 юни лагера по склона Раджиот Пик бил препълнен. В него се намирали 7 алпинисти (целия състав на експедицията) и 9 носача. През нощта, когато всички почивали паднала огромна лавина и всички 16 човека били погребани под нея. Така завършил четвъртият опит на изкачване.

През 1938 година нова немска експедиция под ръководството на Бауер предприела нов опит за атака. Експедиционния инвентар частично бил спуснан с парашути. Алпийстката подготовка на всички участници в експедицията напълно съответствала на сложноста на изкачването. Екипировката била изключително висококачествена, но времето отново казало своето «не». Достигайки височина 7300 метра, алпинистите биват принудени да се върнат обратно.

До 1952 година имало още два неуспешни опита за изкачване на Нанга Парбат, и едва на 3 юли 1953 година австриеца Херман Бул, който остава сам на последният етап от изкачването, успява да достигне Главния връх.

Алпинистите по света смятат [b:a8fd8be7a3]К2[/b:a8fd8be7a3] за «италиански връх». Обаче, началото на опитите за искачване на този връх полага англо-швейцарско-австрийска експедиция през 1902 година. Но едва след 1909 година, когато експедицията на херцог Абруцки започва изследването на грамадният басейн на Балторо и провежда първото проучване на К2, при което намира маршрута, по който е било направено първото изкачване, този връх става, както обичат да казват алпинистите - «италиански».

След втория опит на италианците през 1929 година, в борбата за връх К2 се включват американците; през 1938-1952 година те три пъти несполучливо атакуват върха, при това през 1939 година ръководителят на експедицията Виснер и известният шерп Пасанг Дава Лама достигнат до височина 8384 метра.

Накрая през 1954 година италианците покоряват «своя» връх – катерачите А. Компаньони от Валфурно и Л. Лачедели от Кортина д’Ампецо на 31 юли 1954 година поставят на връх К2 флаговете на своята родина и на Пакистан.

В същата година бил победен още един осемхилядник – [b:a8fd8be7a3]Чо Ойю[/b:a8fd8be7a3] (8158м). На 19 юли след едномесечна подготовка шерпът Пасанг Дава Лама и австрийците Херберт Тихи и Йосиф Йохлер изкачват неговия връх.

Следващата 1955 година донася победи над още два осемхилядника. В периода между 15 и 17 май осем участника на френската експедиция и шерпа Гиалцен се изкачват на връх [b:a8fd8be7a3]Макалу[/b:a8fd8be7a3] (8515 м). Изкачването се е осъществявало от три групи: на 15 май на върха се изкачват Л. Тери и Ж. Кузи, на 16 май Ж. Франк, шерпа Гиалцен и покорителят на Западната стена на Дрю - Г. Маньон, на 17 май - Ж. Буве, П. Леру, С. Купе и А. Виола. Фактът че девет души са се изкачили на осемхилядник, е голямо постижение и показва, че французите са си направили изводи от трагичната победа над Анапурна.

Втория суров гигант, победен през 1955 година, точно 50 години след първия опит направен за неговото искачване, е [b:a8fd8be7a3]Канчендзьонга[/b:a8fd8be7a3] (8585 м). Четиримата участника на английската експедиция, ръководена от Чарлз Евънсон - Д. Бент, Е. Браун, Н. Хард и Т. Стретер, на 26 май се изкачват на върха.

Интересно е че изкачването било извършено по Югозападния склон, по пътя на първият опит за изкачване през 1905, който завършва трагично. Всички останали опити за изкачване, а те са пет, са правени от север.

1956 година е най-«плодотворната» в борбата за покоряванет на осемхилядниците. За да реабилитират своите съотечественици, претъпрпели поражение по време на искачването на Джомолунгма през 1952 година, Швецарският алпийски клуб през 1956 година отново организира експедиция до Джомолунгма. По време на щурма на върха на 18 май Е. Рейс и Ф. Луксингер се изкачват от «Южното седло» на връх [b:a8fd8be7a3]Лхотце[/b:a8fd8be7a3] (8545 м), а на 24 май И. Могмер и Е. Шмид повтарят изкачването.

Японските алпинисти, опитващите се от 1952 година да покорят [b:a8fd8be7a3]Манаслу[/b:a8fd8be7a3] (8153 м), през 1956 година успяват да сторят това. На 7 май японеца И. Иманиши и шерпа Гиалцен, който през 1955 година е с французите на връх Макалу, достигнат Манаслу.

Третият осемхилядник, победен през 1956 година е [b:a8fd8be7a3]Гашербрум II[/b:a8fd8be7a3] (8035 м). На 7 юли австриеца Ф. Моравец, С. Лорх и Г. Виленпард достигнат върха. Преди това практически нямало опити за изкачване на Гашербрум. Била е проведено само проучване на маршрута през 1934 година от Г.О. Диренфурд, изкачил се до горния фирнов басейн на Южния ледник на Гашербрум, на височина 6250 метра.

1957 година донася победа над още един много сложен връх в Каракорум – [b:a8fd8be7a3]Броуд пик[/b:a8fd8be7a3] (8047 м), който безуспешно е щурмуван през 1954 година от немска експедиция под ръководството на Херлигкофер.

На 27 юни 1957 година Броуд пик е покорен от участниците на австрийската експедиция победили преди четири години Нанга Парбат - Херман Бул, К. Димбергер, М. Шмук и Ф. Винтерштелер.

И до ден днешен мнозина от най-високите върхове на Хималаите чакат своето първо изкачване, своите герои очакат и стотици седем- и шестхилядници. С това се обеснява огромния интерес, проявяван от алпинистите от цел свят към Хималаите, където, може би още стотина години ще се извършват интересни първи изкачвания. През 1895 година известен английски алпинист Мъмери извършва първия опит за изкачване на осемхилядник - Нанга Парбат - опит, за който той заплати с живота си. От тогава алпийски организации от много страни взимат участие в завоюването на «трона на боговете» и разкриват тайните на най-високите точки на планетата.

Мъжествени алпинисти от много нации намират своята смърт във вечните ледове на планинските гиганти. Пътищата към Джомолунгма, връх К2, Кангчендзьонга и Нанга Парбат са белязани с могилите на най-добрите алпинисти на своето време.


Превод от :  Виктория Царьова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6539 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар


Fatal error: Call to undefined function make_clickable() in /home/koleshev/public_html/articles/comments.php on line 25