Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Историята на завоюването на най-високите върхове на светаФ. Корпф и Б.Упзнек  |  Редактирана на 17/10/2004


Глава «[b:a8fd8be7a3]Предговор[/b:a8fd8be7a3]» към книгата на Ардито Дезио «[b:a8fd8be7a3]К2 – втория връх на света[/b:a8fd8be7a3]»

Мнозина от чуждестранните географи наричат най-високите точки на земята «Третият полюс». Това название не е случайно. Ако на Северния полюс човек стъпва през 1909 година, а на Южния през 1911 година, то «Третият полюс» е бил достигнат едва през 1953 година.

Историята на завоюването на най-високите точки на планетата е не по-малко драматична и интересна за широкия читателски кръг, от историята на завладяването на Северния или Южния полюс.

Известният изследовател на Хималаите Г.О. Диренфурт по своето време пише: «Тайните на Северния и Южния полюс са разкрити, полетите през океана са се превърнали в ежедневен маршрут на съвременния транспорт; Африка, някога тъмен и тайнствен континент, сега е известна и изследвана; вътрешната част на гиганския тропически остров Нова Гвинеа, сега вече е открита. Поради тази причина не е случайно, че борбата за най-високите точки на земята и изследването на Хималаите би трябвало да израснат от тесният кръг на учени и алпинисти в широко движение за усвояване на «планинските гиганти». Борбата за най-високите върхове на света се превръща в цел на човечеството и израсва в задача, от която е невъзможно да се откажеш, не обръщайки внимание дори на големите жертви.

По каприз на природата всички върхове, над 8 000 метра, са съсредоточени в един географичен район, в огромната гънка на земната кора, наречена Хималаи. Хималаите са най-младата планинска верига на земното кълбо, и очевидно за това са най-красиви, най-големи и високи и най-малко изследвани. Ако в Алпите средната височина на планините е около 3800, на Кавказ - 4800, в Андите и Кордилерите - 5800 метра, то в Хималаите има много райони с височина между 6500 и 8000 метра, а най-високият връх на Хималаите и на света – Джомолунгма (Еверест) – се издига на 8848 метра над морското равнище.

Джомолунгма – «Майка – богиня на света» - така наричат жителите на Тибет гигантският планински масив и най-висок връх намиращ се на границата между Непал и Тибет. Върха привлича вниманието на топографите преди повече от 100 години. Геодезичната служба на Индия, по онова време току що запова тригонометричното определяне на най-високият връх на Хималаите и Каракурум. Поради това че работниците на топографската служба не знаят местните названията на върховете, те им давали номера при определяне на тяхната височина. В наше време почти всички най-високи върхове имат и местни названия.

Върха, който по време на измерването получава название «Пик XV», се оказва най-висок и през 1895 година бива установена неговата височина – 8882 метра. Четири години по-късно, когато търсели по-звучно название за «Пик XV», се досетили за Джордж Еверест, ръководил индийската геодезична служба през 1823-1843г. Връх «Пик XV» бил наречен «Маунт Еверест», въпреки че Джордж Еверест по никакъв начин не е бил свързан с откритието на "Пик XV".Чак през XX век било установено, че местното население нарича този връх Джомолунгма или Чомолунгма.

В Хималаите има 14 върха високи над 8000 метра.

Експедиция на [b:a8fd8be7a3]Джомолунгма[/b:a8fd8be7a3] е била планирана от английски алпинисти още през 1893 година, но поради различни причини всяка година тя е била отменяна; чак през 1921 година първата експедиция към Джомолунгма с цел проучване на път за изкачване от север, от страната на Тибет, потегля от Дарджилинг. Основавайки се на данните от проучването, англичаните под ръководството на Мелъри през 1922 година щурмуват върха, но мусона, снеговалежа и липсата на опит за височинни изкачвания им попречва да покорят върха.

През 1924 година се провежда трета експедиция на Джомолунгма, и пак Мелъри ръководи щурмовата група, в състава на която пак присъстват участниците от предишната експедиция – Нортън и Сомервел. Те пак, както и през 1922 година, достигат височина 8125 метра и без особенни проблеми пренощуват на тази височина. На следващият ден Нортън се искачва до височина 8527 метра, но се налага да се върне. След няколко дни на решаващ щурм тръгват Мелъри и Ървайн. Снабдени с кислородни апарати, те с добър темп се изкачват по Североизточният гребен. На 8 юли 1924 година в 12.50 часа през дупките в облаците те биват забелязани да се движат нагоре, високо на гребена, от един от участниците в експедицията - геолога Одел. Малко по-късно върха бива обгърнат от облаци, мъжествената двойка се скрива, и до ден днешен не е известно – достигнали ли са върха или не, загинали ли са по време на спускането или са замръзнали по време на студената нощувката на височина повече от 8000 метра.

През 1924-1938 година биват организирани още пет експедиции с цел покоряване на Джомолунгма, но резултатите от експедицията през 1924 година практически не биват подобрени. След Втората световна война англичаните изследвали път на изкачване на Джомолунгма от юг, през ледопада Кхумбо с изход в големия фирнов басейн между масивите на Джомолунгма, Лхотце и Нуптце. Било установено, че от фирновият басейн може да се излезе на Южното седло и човек да се изкачи на върха по Източния гребен.

През 1952 година добре подготвена швейцарска експедиция, използва данните на английското проучване и започва атака с твърдото намерение да спечели тази битка. В началото всичко вървяло добре и победата изглеждала съвсем близка. Два пъти през 1952 година Ламберт и Норгей Тензинг се изкачвали на по-високо от 8 000 метра. За първи път, през пролетта те се изкачили на по-високо от 8 500 метра, за втори път, през есента, през следмусонния период те преминали по-нагоре от Южното седло, което както е известно се намира над 8 000 метра. Но и в двата случая лошото време принуждавало двамата храбреци да се върнатобратно, недостигайки за малко върха. През 1953 година англичаните се подготвят за генерално сражение с Джомолунгма. Полковник Хънт, който участвал в няколко хималайски експедиции, подготвя плана за штурма на върха, наподобявайки плана на военна експедиция. Всички детайли били добре пресметнати, експедицията имала най-добрата екипировка по това време, в нея участвали алпинисти с голям опит при изкачвания в Хималаите. В състава на щурмовата група бил включен и шерпът Тензинг Норгей, който преди година с швейцареца Ламберт вече бил стигнал до подножието на върха,а общо участвал в шест еспедиции до Джомолунгма.

На 27 май първата двойка – англичаните Еванс и Бурдилон достигат Южния връх, където оставят кислороден балон и палатка за следващата штурмова група. И така на 29 май 1953 година шерпът Тензинг Норгей и новозеландецът Едмънт Хилари стават щастливците, които достигат върха. По този начин най-високата точка на планетата бива покорена.

Но значително преди англичаните окончателно да покорят Джомолунгма, през юни 1950 година французите стъпват на първият осемхилядник – [b:a8fd8be7a3]Аннапурна[/b:a8fd8be7a3].

Френската експедиция потегля към Хималаите с цел изкачване на Дхаулагири. При проучването било установено, че изкачването на този връх е невъзможно, и французите решили да щурмуват друг осемхилядник в този район – Анапурна. На 3 юни 1950 година Ерцог и Лашенал застават на върха на първия осемхилядник изкачен от човек. Дори сега всички помнят трагичното спускане на алпийстката група, която се е състояла от най-добрите алпинисти на Франция, феноменалният катерач Гастон Ребюфа, изкатерил един от най-сложните върхове в Патагония Серо Фитц Рой, Тери, Кузи и други. Трагедията се разиграва в ледопадите на Анапурна по време на ураган предизвикан от започналият мусон и между гигански лавини. Този момент в който малкият колектив от френски алпинисти се бори за живота на своите приятели, остава един от най-героичните в историята на покоряването на Хималаите.

С това изкачване бива положено началото на най-енергичния щурм на осемхилядниците.

За следващите седем години са покорени единадесет от четиринайсетте осемхилядника. Но най-трагична е борбата за най-източния осемхилядник на Хималаите – [b:a8fd8be7a3]Нанга Парбат[/b:a8fd8be7a3] (8125 м). Мъмери е първият алпинист, който посмява през 1895 г. да щурмува този гигант и той не се завръща от неговите ледени склонове.

Вили Меркл, събира през 1932 г. най-добрите австрийски, немски и американски алпинисти също претърпява поражение – той успява само да направи проучване на пътя за изкачване.

Две години по-късно той пак се установява в базовият лагер на «приказната поляна» до северните склонове на Нанга Парбат. Но тази експедиции от самото начало е преследвана от несполуки. По време на организацията на лагерите от пневмония умира Дрексел, а докато го спускат надоло биват загубени много ясни дни. Без да обръщат внимание на наближаващият мусон, алпинистите предприемат опит за атака и на 6 юли 1934 година Ашенбренер и Шнейдер около обяд достигат височина 7 850 метра и виждат на около километър от себе си Главния връх, от която ги дели 275 метрова денивелация във височината. Но те се спускат по-надолу, за да изчакат Меркл, Велценбах и Виланд с шерпите, с които имали намерение на следващият ден да изкачат върха. Но когато те пристигат всички били толкова изморени, че им се наложило да направят още един лагер (на височина 7480 метра) без достатъчно количество храна и без спални чували. На следващият ден неочаквано времето се развалило. Невероятен по сила ураган в продължение на два дни не позволявал на алпинистите да излязат от палатката, храната свършила. Създала се безизходна ситуация и било прието решение да се слиза към по-долните лагери.

Ашенбренер, Шнейдер и един шерп били единствените участници в експедицията, които успели да се спасят, всички останали загинали в снежната пелена на планината Нанга Парбат.

През 1937 година немците отново организират опит за изкачване на Нанга Парбат. През нощта междо 14 и 15 юни лагера по склона Раджиот Пик бил препълнен. В него се намирали 7 алпинисти (целия състав на експедицията) и 9 носача. През нощта, когато всички почивали паднала огромна лавина и всички 16 човека били погребани под нея. Така завършил четвъртият опит на изкачване.

През 1938 година нова немска експедиция под ръководството на Бауер предприела нов опит за атака. Експедиционния инвентар частично бил спуснан с парашути. Алпийстката подготовка на всички участници в експедицията напълно съответствала на сложноста на изкачването. Екипировката била изключително висококачествена, но времето отново казало своето «не». Достигайки височина 7300 метра, алпинистите биват принудени да се върнат обратно.

До 1952 година имало още два неуспешни опита за изкачване на Нанга Парбат, и едва на 3 юли 1953 година австриеца Херман Бул, който остава сам на последният етап от изкачването, успява да достигне Главния връх.

Алпинистите по света смятат [b:a8fd8be7a3]К2[/b:a8fd8be7a3] за «италиански връх». Обаче, началото на опитите за искачване на този връх полага англо-швейцарско-австрийска експедиция през 1902 година. Но едва след 1909 година, когато експедицията на херцог Абруцки започва изследването на грамадният басейн на Балторо и провежда първото проучване на К2, при което намира маршрута, по който е било направено първото изкачване, този връх става, както обичат да казват алпинистите - «италиански».

След втория опит на италианците през 1929 година, в борбата за връх К2 се включват американците; през 1938-1952 година те три пъти несполучливо атакуват върха, при това през 1939 година ръководителят на експедицията Виснер и известният шерп Пасанг Дава Лама достигнат до височина 8384 метра.

Накрая през 1954 година италианците покоряват «своя» връх – катерачите А. Компаньони от Валфурно и Л. Лачедели от Кортина д’Ампецо на 31 юли 1954 година поставят на връх К2 флаговете на своята родина и на Пакистан.

В същата година бил победен още един осемхилядник – [b:a8fd8be7a3]Чо Ойю[/b:a8fd8be7a3] (8158м). На 19 юли след едномесечна подготовка шерпът Пасанг Дава Лама и австрийците Херберт Тихи и Йосиф Йохлер изкачват неговия връх.

Следващата 1955 година донася победи над още два осемхилядника. В периода между 15 и 17 май осем участника на френската експедиция и шерпа Гиалцен се изкачват на връх [b:a8fd8be7a3]Макалу[/b:a8fd8be7a3] (8515 м). Изкачването се е осъществявало от три групи: на 15 май на върха се изкачват Л. Тери и Ж. Кузи, на 16 май Ж. Франк, шерпа Гиалцен и покорителят на Западната стена на Дрю - Г. Маньон, на 17 май - Ж. Буве, П. Леру, С. Купе и А. Виола. Фактът че девет души са се изкачили на осемхилядник, е голямо постижение и показва, че французите са си направили изводи от трагичната победа над Анапурна.

Втория суров гигант, победен през 1955 година, точно 50 години след първия опит направен за неговото искачване, е [b:a8fd8be7a3]Канчендзьонга[/b:a8fd8be7a3] (8585 м). Четиримата участника на английската експедиция, ръководена от Чарлз Евънсон - Д. Бент, Е. Браун, Н. Хард и Т. Стретер, на 26 май се изкачват на върха.

Интересно е че изкачването било извършено по Югозападния склон, по пътя на първият опит за изкачване през 1905, който завършва трагично. Всички останали опити за изкачване, а те са пет, са правени от север.

1956 година е най-«плодотворната» в борбата за покоряванет на осемхилядниците. За да реабилитират своите съотечественици, претъпрпели поражение по време на искачването на Джомолунгма през 1952 година, Швецарският алпийски клуб през 1956 година отново организира експедиция до Джомолунгма. По време на щурма на върха на 18 май Е. Рейс и Ф. Луксингер се изкачват от «Южното седло» на връх [b:a8fd8be7a3]Лхотце[/b:a8fd8be7a3] (8545 м), а на 24 май И. Могмер и Е. Шмид повтарят изкачването.

Японските алпинисти, опитващите се от 1952 година да покорят [b:a8fd8be7a3]Манаслу[/b:a8fd8be7a3] (8153 м), през 1956 година успяват да сторят това. На 7 май японеца И. Иманиши и шерпа Гиалцен, който през 1955 година е с французите на връх Макалу, достигнат Манаслу.

Третият осемхилядник, победен през 1956 година е [b:a8fd8be7a3]Гашербрум II[/b:a8fd8be7a3] (8035 м). На 7 юли австриеца Ф. Моравец, С. Лорх и Г. Виленпард достигнат върха. Преди това практически нямало опити за изкачване на Гашербрум. Била е проведено само проучване на маршрута през 1934 година от Г.О. Диренфурд, изкачил се до горния фирнов басейн на Южния ледник на Гашербрум, на височина 6250 метра.

1957 година донася победа над още един много сложен връх в Каракорум – [b:a8fd8be7a3]Броуд пик[/b:a8fd8be7a3] (8047 м), който безуспешно е щурмуван през 1954 година от немска експедиция под ръководството на Херлигкофер.

На 27 юни 1957 година Броуд пик е покорен от участниците на австрийската експедиция победили преди четири години Нанга Парбат - Херман Бул, К. Димбергер, М. Шмук и Ф. Винтерштелер.

И до ден днешен мнозина от най-високите върхове на Хималаите чакат своето първо изкачване, своите герои очакат и стотици седем- и шестхилядници. С това се обеснява огромния интерес, проявяван от алпинистите от цел свят към Хималаите, където, може би още стотина години ще се извършват интересни първи изкачвания. През 1895 година известен английски алпинист Мъмери извършва първия опит за изкачване на осемхилядник - Нанга Парбат - опит, за който той заплати с живота си. От тогава алпийски организации от много страни взимат участие в завоюването на «трона на боговете» и разкриват тайните на най-високите точки на планетата.

Мъжествени алпинисти от много нации намират своята смърт във вечните ледове на планинските гиганти. Пътищата към Джомолунгма, връх К2, Кангчендзьонга и Нанга Парбат са белязани с могилите на най-добрите алпинисти на своето време.


Превод от :  Виктория Царьова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6511 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 17/10/2004 от Коментирайте
Странно . Изглежда Господ нарочно ги е създал тези върхове на ръба на човешките възможности. Още стотина метра нагоре и не би било физически възможно да се преодолее подобна височина!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Свирепа арена - К2
Великите хималайски открития
Последните хималайски проблеми
Северната стена на Жану
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
Алпинистите на К2: Господ ни пазеше
Монблан и други бели върхове
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Боян Петров за изкачването на К2
Мон Блан - разходка или ...?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap