Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ЛхотцеВалерий Бабанов  |  Редактирана на 17/10/2004


«[i:0a6656ac65]Ти си безразсъден ако по време на прекрасната младост,
Не чувстваш приближаването на смъртта.
С нея, всичко каквото правиш и смяташ за важно,
В един миг се превръща в нищо[/i:0a6656ac65]»

В живота на всеки човек настъпва момент, когато е необходимо да изрази себе си до край, да достигне края на възможностите си. Всеки има вътрешно влечение, което трябва да се прояви. При това, човек без свое желание, изработва много висока мярка – най висока, която е възможна за него, и той се стреми да провери себе си по тая висша мярка. Той няма да достигне хормония със самия себеси, и със света, ако не се изкачи на височина която смята предел за себеси.

Днес е 27 май. Изминаха не повече от 12 часа след онази страшна нощ. Аз се спускам, малко по надоло от четвъртия лагер, на височина 7 500 метра. Въжето, като тънка връв се размотава под краката ми, спускайки ме постепенно към това място от което преди няколко дни ние потеглихме към върха.

В полубезсъзнателно състояние, чисто автоматично, изпълнявам вътрешното задачата, прекачам въжето на самохвата, там където перилното въже завършва. Всичко пак е покрито с мъгла. Само в редките дупки се показва късче синьо небе. Снежният склон преминава в скален пояс, който трябва да се премине. А, значи пак трябва да се съсредоточа – да похарча част енергия, предназначена за завръщането.

Тежък като камък, от умора, падам на снега. Поне малка почивка, поне миг, в който да забравя за случилото се. Аз се изчерпах до край. Всяко движение сега отнема много сили. По време на изкачването самото движение напред ми предаваше сили. Сега няма такъв стимул. По време на цяло денонощие само харча енергия.

Но ето че по време на спускането пак започвам да се зареждам. Пак се завръщам към живота.

Страшно ми се спи. Стига да затворя очи и съзнанието ме изоставя. Завръщат се вчерашните събития и тази нощ.

Първия сигнал постъпил около 6 часа вечерта. Сергей Богомолов съобщил че вероятно те с Володя Башкиров ще имат нужда от помощ. Той помолил някой да дойде с кислород и фенери. Те са намират ориентировачно на височина 8 400 метра. Ние сме в четвъртия на 7 600 м. Трима сме. Това са Сергей Тимофеев, Глеб Соколов и аз. Изминаха само 2 или 3 часа от както се завърнахме от връх Лхоцзе. Разполагаме само с две кислородни маски. Сергей само ме попита:

- Идваш ли?
- Идвам, - отговорих му аз.

Ние в пълна тишина се стягахме да потеглим нагоре, кадето бог знае на каква височина, с недостатък на кислород, нашите приятели очакват помощ.

Един по един, през виенето на вятара и снежните вихри, отгоре се спуснаха останалите участници на изкачването: Володя Коротеев, Валери Першин, Саня Фойг. Всички бяха много изморени. При всички положения 12 часа работа на такава височина сили не добавя. Разказваме им за радиовръската с Богомолов. Преди ние с Сергей да излезем от палатката, радиото пак зашумя – ефирното малчание наруши гласа на Богомолов, вече притеснен. От височина 8 300м. Сергей съобщи че на Володя му стана по лошо, сам, той вече не може да се спуска. Незабавно им трябва кислород. На вън е тъмно, студено и ветровито. Ние потегляме…

Защо всичко се случи така? До сега не мога да отговория с пълна точност. И не само аз. Къде е границата, на височина 8 000м, пред която човек може да се контролира? Биха ли могли, тези които тръгват към осемхилядните гиганти, да предположат че пътя по облаците към мечтата и целта ще бъде последен, и те завинаги ще останат на любимите планини? Никой не може да определи тази граница. Сигурно такава е чевешката същност. Не винаги възможностите на организма достигат височината на която пари душата.

Ето че вече три часа, а ние си пробиваме път към върха, до коляно потъвайки в снега. Перилното важе, водещо към момчетата, е затрупано, големи усилия ни струва да я освободим. Краката едвам едвам се движат, тялото е напълнено с умора. Намираме се на височина около 8 300 м. Имаме чуството че дори кислорода с нищо не помага. Някъде горе, не много далеч премигна светлина от фенер. Това са те. Значи вече сме на близо.

Стигнахме ги след 20 минути. Момчетата бяха седнали на не голяма скална ниша в кулоара, водещ към върха. Приближавам се към Володя. Веднага се вижда че е зле, и сам най вероятно няма да може да се спусне. Бързо му слагам кислородната маска и на пълно, тоест на всичките 4 литра, я включвам. Сменям мокрите му ръкавици на сухи. Той малко се съживи, но все едно е много зле, говори несвързано. Сергей Богомолов изглежда много уморен, но за него няма опасност. Дори се опитва да се откаже от кислорода.

Сняг вече не вали. Нощния студ и вятър разгониха мъглата. В небето ярко светят звезди. В тази картина имаше нещо извънземно – чуждо. Струваше се, че ние стоим на някоя далечна, забравена планета, и тук няма нито една жива душа освен нас. В измръзналия въздух се носеше мириса на самота.

Вече почти три часа се спускаме надоло. Башкиров все още не може да върви сам. Спускаме го по закачени в кулоара важета, които на скоро използвахме за искачването на Лхоцзе. Сегей Тимофеев преди десет минути тръгна на доло да повика останалите: ние сме на предела, има нужда от помощ. Тук сега сме трима: Башкиров, Богомолов и аз. Честно казано, съмнявах се че някой от нашите ще може да дойде. Всички са уморени след изкачването. А най важното – в четвъртия лагер вече нямаше кислород и маски.

Володя непрекъснато моли за вода. Водата която изкачихме специално за него, той изпи преди час, и с болка в сърцето бях принуден на му отговарям:

- Володя, водата свърши, потърпи още малко, още съвсем мъничко.
А тои с тих глас:
- Студено ми е. Искам вода.

До ден днешен не мога да забравя гласа му, там в ноща на височина 8 километра. Не мога да забравя чуството на безпомощност заради това, че с нищо не можеш да помогнеш на приятел в минути когато той е тъй беззащитен и угасва пред очите ти.

Пред нас бе най сложния участък на това нощено спускане: заснежения склон. След него въжетата вървят право надоло. Някаде на дълбочина 500м се намира нашия четвърти лагер. Там има палатки, там започва живота. А пред нас е непреодолим участък на перилата. Траверс. Този прехот по хоризонтала започнаха трима. До края на траверса достигнаха двама. Един от нас премина от този свят към друг, кадето сигорно също има свои траверси и спускания, може би не по лесни.

Володия си отиде тихо. Беше около пет часа сутринта. Той никого не призоваваше за помощ. Сякаш заспа и не се събуди.

Какво беше след това? Беше нашето със Сергей спускане до четвъртия лагер, бяха застиналите лица на приятели, очи с нямия въпрос: «Как?» Потресението беше от това, че току що в нашите ръце загина един от приятелите ни и един от великите алпинисти. Всичко това не се побираше в главата – там имаше няква празнина. Мислите загубиха значение. Останаха само умора и болка …

Аз отварям очи. Все така заснежения склон, водещ към скалния пояс и по нататък – към третия лагер. Аз изключих само за пет минути, а имам чуството че са няколко часа.

Не далеч от мен върви Валерии Першин. Той също е изморен, но върви по бодро. Сега ние се спускаме в базовия лагер на височина 5 400 метра. Какво ни очаква доло? И кои сме ние сега – победители или победени, загубили на склоновете на тази планина приятел? Струват ли всички успехи и победи, към които така се стремяхме, един човешки живот? На тези въпроси всеки трябва да отговори сам, оставайки един на един с душата си, със собственото си «Аз». И най вероятно, всеки ще отговори различно…


Превод от :  Виктория Царьова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2929 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Второ писмо на Николай Петков
К2 и другите осемхилядници по света
Tъмната страна на Eверест
Еверест – най-високата цена
Монблан и други бели върхове
Истината на Аврам Аврамов, или истината за Еверест
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
Христо загина заради суетата на един човек
Великите хималайски открития
Интервю с Крис Бонингтън


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap