Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

50 годишнина от изкачването на К2



http://www.everestnews2004.com  |  Редактирана на 15/10/2004


Местното име на К2 е Чогори*, което на Балтистански означава "Крал на планините". Името е малко известно извън Пакистан. Затова е по-добре да се използва К2.

К2 е описвана като "невероятна", "убийствена", "дивата" планина. Това е така заради своята масивност като размер и многобройните неуспешни опити от различни експедиции, включително много Американски експедиции.

К2 е скалиста планина до височина от 6000 метра, след които започва океанът от сняг. Върхът се намира на Пакистано-Китайската граница във величествената планинска верига на Каракорум. Традиционният маршрут до базовият лагер започва от Скарду, която е свързана с Исламабат с добър автомобилен път. От Скадру пътя минава през Шигар-Дасу-Асколе до Конкордия над ледника Балторо. Точната височина на върха е 8.611 метра/28,251 фута.

Всичко започва през 1856г, когато Англичаните налагали своя контрол над Индия, провокирайки Войната за Независимост през 1857г, когато млад лейтенант от Кралските Инженерни Войски, Т. Г. Монтгомери, е бил зает с проучване на планините на Кашмир. По време на тези огледи, той видял в далечината, изпъкваща планина по посока на Каракорум и веднага я нарекъл К1 ('К' от Каракорум). По късно, тя се оказала красивата планина от долината Хуше в района Кхаплу в Балтистан, наречена от местните Машебрум. Той също видял друг висок и доминиращ връх зад К1 и го нарекъл К2, която се оказала Чогори. Името К2 обаче се е задържало.

Лейтенант Монтгомери е бил добър изследовател. Той е бил човекът които е планирал и организирал изследването на Кашмир. Той също е бил неофициален политически съветник на Гулаб Синг, тогавашния махараджа на Кашмир. След смъртта на Гулаб Синг през 1857, Монтгомери продължава своите изследвания и запазва своето влияние върху махарадва Ранджит Синг, наследникът на Гулаб Синг. Монтгомери обучава много от местните. Неговите ученици правят добри изследвания в отдалечени райони, забранени за чужденци, заради недоверието на местните. Известен, но несполучлив негов ученик е бил Мухамед Хамийд.

През 1860г, Капитан Хенри Хавершам Годуин-Аустин, от Изследване на Индия, отива в района на Балтистан и изследва известните долини Шигар и Салторо. Това проучване е допринесло много за изучаването на района. Той е бил офицер на 24ти Пехотен Баталион, по-късно на Южната граница на Уелс, и освен това е участвал във Втората Англо-Бурменска Война през 1852г. По-рано, той се е присъединил към Монтгомери в една изследователска станция в Кашмир през 1857. Той също е изследвал района Каджнаг, в южен Кашмир и е бил първият които е сложил Гулмарг на картата. През 1858-59, той изследвал източен Кашмир, включително Джаму. През 1861, той започва тръгва от Скарди и навлиза в долината Бралду от Скоро-Ла (5043м). След това се изкачва и изследва ледниците Чого-Лунгма, Керо Лунгма, Биафо и Панма. През Керо Лунгма, Годуин-Аустин изкачва прохода Нушик (4990м) и започва да навлиза в 53 километровия ледник Хиспар. Той вероятно е бил първият Европеец който го достига. За съжаление, той не го изследва. Смятало се е, че той е един от най-големите алпинисти на тези дни, имал е изключително голяма търпимост и е бил необикновено смел. Има и поверие, че К2, които по погрешка е наричан Годуин-Аустин, е открит от него. Сигурно е обаче, че той е изследвал пътя до К2 (ледника Балторо), заедно с по-известните ледници, включително и ледника Годуин-Аустин. Това наистина е изключителен принос за географията на този район.

Друг известен изследовател на района е Франсис Йонгхъсбанд (по-късно получава рицарско звание), прочут войник и търсач на силни усещания. Показвайки куража си и издръжливостта си през 1887, той пресича пустинята Гоби от Пекин и навлиза в Индиа, като прекосява прохода Мустанг. През това пътешествие той вижда К2. По този начин той става първият Европеец, които прекосява прохода Мустанг и вижда К2 от северната страна. Негов водач на това пътешествие е бил бивш жител на селото Асколе, разположено в началото на ледника Балторо, който е живеел дълги години на другата страна на планината. Когато той влиза в селото Асколе с неговия водач, Йонгхъсбанд е бил посрещнат много учтиво. Неговият водач обаче се е засрамил, защото е показал на чужденец възможен път за нападение. В последствие през 1903-4, Сър Франсис Йонгхъсбанд става водач на известната мисия до Тибет.

Вероятно за пръв път през 1902г. е била организирана експедиция от Оскар Дж. Л. Ескенштайн, която патувала до К2 през ледника Балторо. Експедицията била без никакъв водач. Целите и били да разучат различните подходи към планината и евентуално да се пробват да стигнат върха. За съжаление, суровото време е попречило на изкачването. Групата събрала полезна информация за горните части на ледника Годуин-Аустин, която е била използвана като базова информация на експедициите през следващите години. Двама членове на експедицията - един Швейцарец - Др. Джулес Джакот Гуилармот и един Австриец - Др. В. Весели успешно достигнали 6523 метра (21,400 фута) по североизточния хребет на К2. Групата също изкачва Скианг Ла (6150м) за да установи възможни пътеща за изкачване на Скианг Кангри (7544м). Ескенштайн е бил първият алпинист които използва принципа на инженерството в планините и екипировката в Пакистан.

[img:c1d6f893d4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/K2.jpg[/img:c1d6f893d4]

През 1909 година, голяма Италианска експедиция водена от непоколебимия Луиджи Амадео Джузепе (Дук на Абрузи), внук на Крал Виктор Емануел II на Италия, разузнават К2. Членовете на експедицията представят много добър отчет включващ снимки и точни карти на района на Балторо. Дукът, обаче, отхвърля южният и западният хребет като възможни за изкачване. Неговата група се пробва на югоизточният хребет, които по-късно се прекръства на хребета Абрузи - но не могат да продължат след 5560 метра заради проблеми с носачите. Групата прави пълно разузнаване на К2 от към юг и североизток. Витоно Села, фотограф и катерач, придружавал Дука на тази експедиция. Проходът Села, близо до ледника Годуин-Аустън е наречен на негово име.

Двама известни Британски алпинисти, Харолд Уилям Тилман и Ерик Шиптън, изучават северното лице на К2 и неговите ледници през 1937г. Всъщност, те са били на наблюдателна мисия до долината Шаксгам, където също са посетили ледниците Транго и Сарпо Лаго. Те също са посетили и известният ледник Скамри. Тилман е бил известен откривател, алпинист, моряк и писател. Той също се е само отличавал като плантатор в Кения.

От друга страна, Шиптън е бил един от значимите изследователи на двадесети век. Бил е приятел на Тилман на много от неговите експедиции. Шиптън също е бил и Консул-Генерал на Индиа в Кашгар през 1940-42 и отново през 1946-48 години.

През 1938, Американският Алпинистки Клуб спонсорира разузнавателна експедиция до района на К2. Групата достигнала 7925 метра след като е установила осем лагера. Сравнено с височината изкачена от други експедиции, тази изглеждала като огромен напредък. Известни Американски алпинисти като Др. Чарлз Хюстън и Робърт Бетс са били в експедицията. Шест Шерпи от Непал са били наети като височинни носачи. След доброто разузнаване на пътя до К2, грипата отхвърлила северозападния и североизточния път. Вместо това, те избрали югоизточния хребет (Хребета Абрузи). Недостига на хранителни запаси е принудил Хюстън и Петзолд да се завърнат на по-ниска височина. Според мнението на експедицията, точно през югоизточния хребет, е възможно да се достигне върхът на К2, което в последствие се оказало правилно.

През следващата година има още една Американска експедиция на К2. Водена от Фритз Херман Ернст Вайсер, Германо-Американски химик и алпинист. Експедицията, заедно с 9 шерпи, прави много добър прогрес по вече изучения юго-източен хребет. Двама членове и 5 шерпи правят Лагер VIII на височина 7711 метра, като оставят един член - Дъдли Уолф в този лагер, заради болест. Вайснер, заедно с още един шерпа, стигат до височина 8382 метра. Докато се връщат, разбират че Уолф е останал без храна. Набързо го свалили до Лагер VII и го оставили да изчака там. Тръгнали надолу за да търсят храна и помощ, но открили че всички лагери били изоставени, докато не стигнали Лагер II. Веднага изпратили трима шерпи за да спасят Уолф. Те обаче не се завърнали. Така загинали Уолф и трима шерпи на К2. Каква трагична, но героична смърт...

Още един Американски опит на К2 е направен през 1953. Лидерът на експедицията е бил Др. Чарлз Хюстън, които е водил също и Американската експедиция през 1938. Др. Хюстън - доктор и професор, е прочут с неговия принос в изследванията на ефекта на голяма надморска височина над човешкото тяло и болестите които са предизвикани от този ефект. Един Пакистанец - по късно става Полковник М. Атаула, Вице-президент на Каракорумски Клуб на Пакистан, придружавал експедицията. Този път групата е наела носачи от Хунза вместо Шерпи от Непал. Също, противно на другите експедиции, които влизали в Балтистан от Сринагар (в окупирания от Индия Кашмир) през много дълъг преход, групата летяла до Скарди и от там приели традиционният път до К2 през ледника Балторо.

Били са в Лагер VII, на около 7772 метра, когато групата е била връхлетяна от буря която продължила няколко дни. На 7ми Август, един от членовете - Артър Гилкей, развива тромбофлебит (thrombophlebitis ???). С оглед на сериозното му състояние е било решено да започне слизане, независимо от лошото време. В края на дена, групата се забърква в "падане по стръмен наклон в резултат от подхлъзване на оплетените въжета". За щастие никои няма сериозни наранявания. В последствие всички членове се събират около Лагер VII. Гилкей е бил осигурен на заснежен наклон с две ледени брадви докато групата се събере за да го пренесат през наклона до лагера. Обаче, когато трима от членовете се завръщат при Гилкей, разбират че е бил пометен от лавина. На останалата част от групата са били необходими 5 тежки дни за да достигнат базовия лагер. Веднага след това, групата заминава за Скарду, защото един от членовете и - Джордж Бел, е получил много сериозно измръзване на краката. Въпреки огромните си усилия, Американците не могли да изкачат К2 от към югоизточния хребет.

През 1954, Италианска експедиция пристига в Пакистан за да опита късмета си на К2. Състояла се е от 12 катерача и 4 учени и е била водена от планинския експерт Професор Ардито Десио, които е бил в тези планини с Италиански експедиции преди втората световна война. Полковник М. Атаула и Аршад Мунир придрожавали експедицията от Каракорумски Клуб на Пакистан. Капитан (по-късно Генерал-лейтенант) Г.С. Бут е бил офицера за свръзка.

Лошо време попречило на прогреса на групата за доста дълго време. Веднага след като времето се пооправило, групата направила много добър прогрес и установили лагер 2. На този лагер, един от членовете - Марио Пучоз, 36 годишен гид, умира от пневмоиня на 21 Юни. Смята се че е получил белодробен отток (вода в белите дробове), което не е било добре познато заболяване по това време и не реагира на антибиотици.

Групата остановила още 6 лагера на юго-източния хребет. Лагер IX е бил бивак. На 31 Юли, Лино Ласедали и Ачиле Компаньони тръгват от бивака. Продължават своето изкачване докато стигат върха в 6 вечерта. След като остават за малко, започват да слизат и стигат лагер VIII около 11 вечерта. По този начин, сагата за К2 приключи.

В момента върхът е изкачен от почти всички хребети.

* Възможно е разминаване на имената на хората, върховете и ледниците, за което предварително се извинявам.


Превод от :  Иван Димитров


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3426 пъти



ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ





ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
КОНТЕЙНЕРЪТ
Tъмната страна на Eверест
Западната стена на Gasherbrum IV
Алпинистите на К2: Господ ни пазеше
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.
МОИТЕ ПЛАНИНИ - Четвърта част
Второ писмо от Димитър Колешев
Опитомен ли е К2?
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.



Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap