Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кодекса на честа и осемхилядницитеВладимир Шатаев  |  Редактирана на 15/10/2004


Осемхилядниците винаги са привличали не само алпинисти, но и любители на екстремното, без каквато и да било катерачна подготовка. За пръв път връх по висок от 8000м бе покорен от френски алпинисти през 1950г. Това бе връх Анапурна (8091м), а на 29 май 1953г. бе покорен височинния полюс на планетата - връх Еверест (8848м) - това направиха Едмънд Хилари от Нова Зеландия и шерпа Тензинг Норгей. На 2 май 1964г. китайците изкачиха последния от 14-те осемхилядника - Шиша Пангма (8013м).

Така на алпинистите от Съветския Съюз не остава нищо друго, освен да търсят нови маршрути или да се изкачват по вече съществуващите. «Зоната на смъртта» (по-високо от 8500м) нашите (руските) алпинисти преминават през 1982г. с един много престижен нов маршрут по Югозападната стена на Еверест. Едва 7 години по-късно бе направено друго подобно постижение от наши алпинисти - и то отново разрешавайки един от големите проблеми на Хималаите - траверса на четирите върха на Канчендзьонга. За съжеление този уникален траверс не бе оценен по света като голямо постижение, защото участниците използват кислород по време на изкачването.

В последствие през 1990г. Хималаите отварят широко своята врата. За това спомага и Аерофлот, който пуска директен полет от Москва до Катманду. От този момент всеки, който успееше да намери добро финансиране, обращаше своя поглед към върха-легенда - Еверест. Но за съжаление не във всички експедиции участниците достигаха неговата най-висока точка, а и още по-лошо някои от тях завършваха трагично.

По време на изкачвания в Памир и Тян-Шан ние винаги бяхме заедно до края, помагахме си един на друг, сваляхме болните, всички заедно правехме възможното, за да спасим нечий живот, дори и да не беше от нашата група. И по възможност сваляхме телата на загиналите.

Този който заминава за Хималаите сега трябва да знае и разбира, че ако сериозно се разболее, получи травма или загине, никой няма да свали тялото му, дори и членовете на неговия екип. За него няма да има паметник, освен върховете на стърчащите наоколо скали.

Точно поради тази причина така наречените международни експедиции най-често са обречени на провал. Всеки работи сам за себе си и повечето от тези изкачвания балансират на границата на глупостта. (Канчендзьонга - 94: участници Белорусия, България, Руссия; Дхаулагири - 95: участници Белорусия, България).

Още през 1978г. в книгата си «Победа във самотата», Питър Хабелер бе написал: «Това трябва да е битка (борба) на един човек. Не само с ужасяващата планина и нейните тайни опасности, не само с физическото изтощение, арктическият студ, ураганният вятър, сняг и недостиг на въздух, не само с коварната височинна болест и собствената «вътрешна пошлост», но и с ужасяващата увереност, че ако там горе нещо се случи, няма шанс за спасение...

Всеки разчита само на себе си. Ако с някой нещо се случи - няма да има помощ, всички в огромна степен са заети с това как да спасят собственият си живот... Преди ние бяхме на друго мнение: ако нещо се случи с някой от нас, другия е длъжен да направи всичко възможно, независимо от средствата, за да го спаси или помогне.

Сега и ние самите се уверихме в това, което се случва. Алпинистите изкачват планините в самота, а на простите маршрути дори без осигуровъчни въжета. Сега нашите алпинисти също плащат, за да участват в изкачването (от 2 до 16 хиляди долара) и те трябва да вземат решение: дали да помогнат на някого или да продължат изкачването знаейки, че друг шанс няма да имат. Те знаят, че участвайки в една спасителна операция се лишават от шанса да изкачат върха (липса на време, оборудване, провизии, кислород, сили и т.н.).

Обаче има и изключения от «правилото» - спускането на Валери Карпенко /счупен крак/ и Александър Шейнов /височинна болест/ от Южната стена на Анапурна от участниците на Московския екип; спускането на Лаверн Вудс (САЩ) /двойна пневмония/ от северното седло на Эверест от алпинистите М. Горбенко и А.Токарев; спускането на японски алпинист М. Имия от височина 8300м, източният гребен на Еверест, от Казахстанския экип - Ю. Моисеев, В. Деди, В. Сувига, В. Хрищайти. През пролета на 1996г. кореспондента на ИТАР-ТАС съобщава: «След 8 хиляди метра над морската височина принципите на човешкия морал вече не действат» - заявяват спокойно японските алпинисти, публично обвинени в смърта на трима индийски спортисти, загинали при неотдавнащното изкачване на Еверест. Споровете по този трагичен и много засукан инцидент, най вероятно, ще продължават, тъй като за първи път принципа - «и ти сам да загинеш, но да спасиш приятеля си» - е под въпрос.

Японските алпинисти изразяват своето скандално мнение, отхвърляйки всички конкретни обвинения свързани със събитията на 11-13 май. Тяхният екип от две групи от университета на гр. Фукуока, през тези дни успешно достига върха на Еверест, изкачвайки се от към китайската страна. Едновременно с тях най-високия връх на планетата щурмуват още десет международни експедиции, и някои от тях изпадат в беда: срещу изморените алпинисти се изправя снежна буря, окончателно отнемаща всички техни сили. Като резултат загиват 9 алпиниста от различни страни.

Екипът на Фукуоки не попада в бурята и благополучно се заврща в базовият си лагер, където започват неприятните разправии. Група алпинисти от специалната индийско-тибетска граничарна полиция, обвинява японците в това, че те отказват да помогнат на тримата индийски алпинисти, макар че минават наблизо до умиращите хора. Много бързо индийските катерачи загиват от изтощение и липса на вода.

Ветеранът на индийския алпинизъм капитан М.С. Колли, три пъти изкачвал Еверест, нарича този инцидент - убийство, и прави официален протест към Японския алпийски клуб и Японската асоциация на алпинистите. Той заявява, че групата от Фукуоки е можела да спаси изпадналите в беда, ако са се били отказали от честолюбивото си желание да покорят Еверест. «Това изисква алпийския кодекс на честа, и такива действия са непростими» - подчертава капитан Колли. Той бива шокиран и възмутен от това, че един от японците в базовият лагер открито казва - «ние не можем да си позволим разкоша на нравствеността, когато става дума за височина над 8000м.»

По време на пресконференцията във Фукуоке, ръководителят на групата, завърнала се от Китай, призовава да се спре обсъждането на инцидента, тъй като, индийските власти не помолили за помощ, а само изисквали информация за тримата индийски катерачи. Други японски алпинисти обаче се оказват по общителни: «По време на изкчването и спускането ние действително видяхме трима души, с много изморен вид - казва на пресконфекренцията алпиниста Хироси Ханада, обаче имаше силен ураганен вятър, кислородът беше на свършване и ние самите бяхме изтощени. Пък и никой не предполагаше, че хората са в беда.»

В такива екстремни условия всеки има правото сам да решава, да спасява или да не спасява партньора - заявява ветеранът на японския алпинизъм 52-годишната Митико Имаи - на височина над 8 хиляди метра ти изцяло си съсредоточен върху самият себе си и е напълно естественно, че не помагаш на друг, ако нямаш излишни сили.

На въпроса да се спускат телата на загиналите в Хималаите или не, отговор е дал самия живот, като се има впредвид списъка от загиналите.

Може да се направи извод, който не е за вярване: в Хималаите действа принцип «Спасявай само себе си!»

Заради това Ирина Валенкова по време на спускането си от Дхаулагири, когато остава сама, не би трябвало да се надява на помощ: «... бе убедена, че помощта вече идва, и пресмята: трябва да изчакам някаде около два-три часа... След 11 часа тя изведнъж разбира, че никой няма да дойде и че тя трябва да разчита само на собственните си сили.»

Между другото, правилата на изкачване в Непал способстват за намалянето на безопасността, тъй като ограничават количеството на участващите в екпедициите - 7 души, а за всеки над 7 има сериозно доплащане. Например цената на изкачване на 7 човека по Южното седло на Еверест е $ 70 000, а за всеки следващ по $10.000 и освен това състава на группата не може да бъде над 12 души. Обикновенно от 7 човека 3-4 се разболяват и с планината остават да се борят единици.

Италинецът Рейнхолд Меснер през 1981г. пръв завършва изкачването на последният от четирнадесетте осемхилядници, сега алпинисти от различни страни се опитват да повторят успеха на Меснер. Йежи Кукучка (Полша) осъществява това през 1987г., но загива на Лхотце през 1989г.; Ерхард Лоретан от Швецария, на 5 октомри 1995г. искачва връх Канченджанга, и става трети. Французина Бенуа Шаму след няколко часа, опитва да изкачи своя последен осемхилядник – Канчендзьонга, но загива. През пролетта 1996г. четвърти става мексиканецът Карлос Карсолио, а есента полякът Кшищоф Виелицки става петти. Характерна черта в периода на 90-те за руските алпинисти стават експедиции изключително на осемхилядници и в повечето случаи по вече известни не много сложни маршрути. По маршрутите на първопокорителите.

По късно някои екипи имащи в съства си алпинисти от по-висша класа, търсят и изкачват най-престижните маршрути - правят премиерни маршрути. По този начин, те оставят «руска следа» в Хималаите.

Най впечатляващите изкачвания на шест седемхилядника: Ама-Даблам по ЮИ склон и Южна Аннапурна през зимата по южния контрофорс (ръководител В. Башкиров); Барунтце по западната стена (В. Першин). На осемхилядници: Чо-Ойо по Източния гребен (В. Першин), Дхаулагири по ЮЗ стена (Ю.Моисеев), Дхалагири през центъра на северната стена (С.Ефимов), Еверест по кулуара на СИ стена (В. Коханов).

Отделно ще обърна внимание и на изкачанията с кислород. Ако през 1982г. когато руският екип катери проблемен маршрут и е бил за първи път в Хималаите, използването на кислород е нещо необходимо, то след изкачването още през 1978г. по Южното седло на Еверест без кислород, стана ясно, че само маршрут преминат без използване на кислород може да се смята за престижен. Мисля че вече не трябва да се публикуват имената на алпинистите искачили Еверест и К-2 с използването на кислород.

През октомври 1996г. на заседанието на Генералната Асамблея на Международните асоциации на алпинистите бе приета формулировката - да се признае голямата разлика между изкачвания на осемхилядници с използване на кислород и без него. Повдига се и въпроса за забрана на искачванията на Еверест на комерсиални организации, имайки впредвид трагедията през май 1996г. на височинния полюс на планетата.

В наши дни, когато западните екипи напълно оборудват маршрутите (слагат парапети, устройват предварително лагерите, готви им се храна), особенно в комерсиалните групи, на алпинистите им остава нищо друго освен да вземат «биберона» и да се изкачат на върха. Само неприятности с времето могат да попречат на това.

През 1995г. през Северното седло от Тибет правят опит да се изкачат около 300 човека, при това повечето от тях са членове на комерсиални экспедиции, те сами не обработват маршрута. Главното за алпиниста (не шерпа) е било да се изкачи на Еверест, тъй като «Еверест прави хората велики» както е казал Тенсинг, а на широката общественност не се казва за сметка на своите сили и вазможности ли е сторено това.

Така например Фьодор Коньухов никаде и никога не споменава, че е изкачил Еверест с използване на кислород.

Има ли кодекс на честта над 8 000 метра над морското ниво?


Превод от :  Виктория Царьова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6150 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 11/01/2005 от Коментирайте
Японците са друга история. В тяхната култура изпълнението на дълга и поставената цел стоят над човешкия живот.Все пак ние живеем във времето, в което човешкия живот наистина представлява висша ценност.
2 Публикуван на 01/08/2008 от damyan Коментирайте
Твърде объркано, неясно и неподредено е написано всичко. Ако се редактира би изглеждала много по-добре тази статия.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
Височинна болест
Хан Тенгри
Категория на трудност - Част ІІ
Лхоце 8501 - Цялата книга
Първо писмо от Николай Петков
Северната стена на Жану
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Интервю с Крис Бонингтън
Мечта отвъд долините


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap