Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Второ писмо на Николай ПетковНиколай Петков  |  Редактирана на 15/10/2004


Здравей Митко,

Снощи посрещнахме Валя и Никола и ми е неудобно като се хващам отново да коментирам теста за Еверест, докато хората просто се катерят. И като знам, че ще загубя поне 2 часа да се ровя да си припомня точните дати и поредицата от други събития около него. Но ще го направя, защото ми омръзна това и също поради факта, че съм убеден, че това беше един правилно проведен тест (разбира се е имало малки пропуски или създадени неудобства, като това че валя дъжд, особенно за стартиралите в началото (измежду които бях и аз), но това е положението, времето си е време и условията бяха известни на всички (аз например не мрънкам, че доста от следващите ходиха по сухо, а мен ме валя доста силен дъжд и се хлъзгах непрекъснато).

За по-пригледно ще коментирам цитати от твоето писмо.

>>несъгласието си за начина на провеждане на този тест или по-точно мястото на провеждане, деня и начина на провеждане.<<

Деня, мястото и начина на провеждане е плод на решение на една комисия, в която имаше доста представители на провинцията (или на хора извън София, ако това е по добре казано). Там се изкоментираха и други варианти, но Витоша се прие като най-удобното място, предвид лесния достъп и притеснението с времето. Сега ще изясня за какво притеснение става дума.

Трябваше без разтакаване да се създаде организация за обявяване, събиране на анкетните карти, направата на първоначален тест и да има време за обработка на тази информация. Да не забравяме, че всичко това се правеше (и се прави и сега) не от хора назначени на заплата за тази РАБОТА, а от хора които
доброволно си "губят" времето с най-доброто желание да се движат нещата напред. Когато те получават в замяна несправедливи обвинения, започват да се чудят дали има смисъл да правят каквото и да било. Може би "атаките" срещу тях целят именно това (така и така "ние" нищо не правим, дай поне и "другите" да не правят нищо!). Но да се върна на датите. Теста трябваше да се проведе най-късно втората половина на май, защото след това трябваше да има време за обработка на резултатите, събирания на комисията която да вземе
решения и след то ва да се подготви лагер-сбор, след което пък да се обработят резултатите от него и да се определи групата за Памир. В същото време "някой" трябва на пълни обороти да планира и подготви лагер-сбора в Памир, което си е една мини-експедиция. Та първата половина на май трябваше да се остави за да могат хората да са информирани достатъчно време преди теста, за да могат да са равни условията. На изглеждащата подходяща събота и неделя - 17-ти и 18-ти май, имаше заложено в календара на БАК
състезание по състезателно катерене и беше недопустимо да се застъпват (поне така решиха всички, между подалите анкетни карти имаше и хора ходещи на състезания, а хората които създават организацията на теста (да, представи си, имаше доста такива хора, защото това е като да организираш състезание - с времеизмервачи, постове на определени места и т.н.). След това от 20-ти до 25-ти беше катерачната среща на Враца. Следвашата събота и неделя вече беше неприемлива, защото ставаше недиопустимо късно по казаните малко по-горе причини.

Така този понеделник, 19-ти май, се оказа единствената подходяща дата за провеждане на теста. Прие се, че който наистина иска да участва в тази експедиция трябва да може да направи този компромис да се откъсне за един ден от работа. Аз и сега мисля така и не виждам какъв аргумент може да ми промени мнението. След като по-нататък в подготовката и за самата експедиция ще трябва да се откъсне месеци наред, ако не може за теста да отдели един работен ден, то по-добре да не си губи времето с тези неща. Пак повтарям много хора участваха във взимането на решението, което между другото стана на заседание на комисията, което е протоколирано. Да, протоколирано и протокола се намира в офиса на БАК, а не както в някои други т.н. комисии, където в БАК няма и следа от събирания, протоколи, решения и всички други "досадни" атрибути на "демокрацията". Ама това е тема за друг разговор, който не знам защо не се води, ами се коментират напълно порядъчно взетите решения за Еверест... Както и да е, да се върна на темата.

Динамиката на нещата около експедицията най-добре може да се види тук: http://fbac.net/everest/everest_hrono.htm

След като датата беше определена, трябваше да се определи мястото. Хайде сега ми кажи едно по-подходящо място. Където хората които технически трябваше да организират теста могат нормално да създадат условия (за по-кратко ще ги наричам тук "постове"). Витоша и по-специално Черни връх се прие като много удобно място, защото на върха има сграда и чайна, където поста и изцедените от тичането хора ще могат да влезнат и да пият чай (това се оказа много полезно и спести доста разболявания на хора, поради лошото време което се случи тогава). Където и да беше направен теста, все щеше да има недоволни. Може би Мальовица беше един добър вариант, но се отхвърли, защото изискваше повече време за организация и много трудно можеха да се организират хора за постовете, да не говорим че трябваше да се предвидят средства да им се платят поне пътни и дневни - такива пари нямаше. Прие се с общо съгласие Черни връх СЛЕД МНОГО РАЗИСКВАНИЯ, на които присъстваха хора от провинцията като Тончо, Станимир, Костас, Господин, Жеко и още имаше, ако трябва ще ги изровя от протокола в БАК (между другото в тази комисия май повечето от хората не са от София).

След като бяха определени по изложения начин датата и мястото, трябваше да се определят условията и конкретната организация. С това бяха натоварени Валери Пелтеков, Антон Хиджов и офиса на БАК в лицето на Валя и Ели. Аз направих всичко възможно хората да получат максимална информация за това къде и как ще се проведе теста. Постарах си и собственоръчно да направя карта, която стои още в Интернет, и която не е там за да можеш сега иронично да казваш, че не си ориентировач, а за да могат тези които сериозно подхождат към кандидатурата си за участие в експедиция на Еверест, да имат възможността да отидат и да видят и преминат маршрута на теста. И много хора го направиха това. Който не е - това си е негово решение, условията и информацията да го направи ги е имало и представи си "онези лоши" хора са ги създали най-добронамерено!

Има едно нещо, което и на мен не ми хареса тогава, когато научих какво са написали от офиса в писмото: "алпийска раница минимум от 40 л. обем" (Валя и Ели след като са уточнили с треньорите). Това според мен беше неподходящо и ненужно изискване, но писмата бяха разпратени когато го научих.

Имаше и комични неща, като това че някои хора поради небрежно четене на текста "Оценка на специално-физическата подготовка чрез теста “Скоростно изкачване на 1500 м.н.в. по планински терен” с тежест 35 %" бяха разбрали като че трябва да ходят с тежест 35 кг или не знам какво точно са си мислили, вместо да схванат че оценката е с тежест 35%. Не мога да разбера що за глупост е това, след като предното изречение е "Експертна оценка на технико-тактическата подготовка на кандидата с тежест 65 %", т.е. 65%+35%=100%.

>>може би щях да дойда, ако той беше в събота или неделя, но вие го направихте в понеделник - една от причините да съм лично засегнат<<

По-горе отговорих подробно на това. Да не дойдеш на теста е твое решение, за това не ти е виновен никой друг, и не виждам, защо трябва да занимаваш хората с твоите неща и това, че не ти се ходи достатъчно силно на експедицията (както сам споменаваш).

>>това бих го нарекъл едно рамо за софиянци<<

>>предпоставка за дискриминация и субективност при подбора<<

Тук няма какво повече да коментирам, по-горе писах за това. Само ще дам примери.

Иван Темелков. Показа много силни резултати и желание. Сега вече е измежду сериозните кандидати за окончателния състав на експедицията. Това той постигна сам, благодарение на добре направените критерии и тест, без предварително някой да го е имал в предвид или др. подобни "задкулисни" неща. Без да мрънка за някакви лоши тестове и т.н. (Иван е от Сливен, не е от София и дори не беше минавал по маршрута на теста, а там даде доста добро време).

Най-добрите времена на теста също са на хора от провинцията: Илиян Маринов (от Черни Осъм) и Господин Динев. Който си може си може, разбираш ли? Дори да приемем че участваш в теста и загубиш 5 минути в лутане (не знам как може да стане това при тая информация и ШИРОКА ЯСНО ОЧЕРТАНА ПЪТЕКА. Да приемем че си загубил 5 минути. И какво от това? Този тест е само част от критериите за попадане в разширения състав. И тези 5 минути са с много малко влияние. Е, виж ако по принцип не можеш да ходиш и това не са 5 минути, а половин-един час... тогава никой не ти е виновен за този резултат. И наблягам, става дума за попадане с този тест В РАЗШИРЕНИЯ СЪСТАВ. След това има още много сборове, Памири, тестове и какво ли не за да разберат "заблудилите" се в резултатите от теста хора. Просто всичко това ми се струва някакво смешно губене на време, но продължавам.

Има още примери за даване, ако трябва ще ги посоча и тях.

>>без ясни и конкретни правила и начин на селекция<<

Нищо подобно. Ето тук http://fbac.net/everest/everest_hrono.htm можеш да видиш критерии, тегла, коефициенти, резултати и точен списък на хората, които са ги приложили. Всичко е ясно, открито, пример за добре и орговорно свършена работа. Плод на няколко отговорни обсъждания на анкетните карти и
резултатите, на които специално внимание беше обърнато на кандидатите, които не са достатъчно известни за да имат хората от комисията мнение за възможностите им. Просто пример за правилен подход и в резултат на това - решаване на един толкова труден проблем като да отсееш от над 100 кандидати тези които ще попадната в разширения състав за подготовка.

На този етап от подбора по-важния проблем беше не дали ще попадне човек, който не е за тази работа (този човек по-нататък много бързо щеше да се разбере че по погрешка е попаднал в състава и щеше да отпадне, такъв е случая с Петко Попов от Пловдив). По важно беше да се даде шанс и възможност за изява за способни млади алпинисти. Това беше постигнато като комисията за определяне на т.н. "експертни оценки" се направи да е многобройна (14 човека), за да има кой да информира за по-неизвестните алпинисти. И също така да се елиминира грешна (или преднамерено субективна) оценка на някой от комисията да има прекалено голямо влияние на общия резултат.

Ето примери на млади алпинисти, които попаднаха и се представиха добре по-нататък в тестовете за катерене, лагер-сборовете на Белмекен и в Памир: Иван Ненков, Илиян Маринов, Христо Христов, Цвета Мишева и др.

И сега едно уточнение, което ми прави впечатление, че наистина както ти не си разбрал, така не са разбрали и повечето от "отрязаните" хора. ТЕЗИ ОЦЕНКИ НЕ СА ОЦЕНКИ ЗА СПОСОБНОСТИТЕ И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДАДЕН АЛПИНИСТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА НЕГОВАТА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ, а това е ОЦЕНКА ЗА СПОСОБНОСТИТЕ КЪМ МОМЕНТА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА УЧАСТИЕ В ЕКСПЕДИЦИЯТА.

Ето един пример: Мишо Кръстев е получил оценка 0 (нула) не защото няма постижения въобще, а защото в комисията никой не е преценил че в момента той има потенциал да участва (с други думи в момента не се катери). Тук влияние има и слабото му представяне на теста.

>>Едното голо време не е достатъчен критерий. Ами ако беше дошъл някой бегач на дълги разстояния и беше направил първо време, дали щяхте и него да включите в групата за Еверест на мястото на някой далеч по-опитен<<

Именно. Никой не си е и помислял за подобно нещо, не е и прилагана в практиката подобна теза.

>>както стана в случая с Иван Ангов.<<

Виж какво Митко. Тази експедиция по замисъл е да се даде шанс на по-младите. Разбира се на такива млади, които имат вече добри постижения и добри възможности. Специално аз, повтарям, уважавам Иван Ангов, за другите не мога да отговарям. В предишния си e-mail споменах за неговите резултати. Разбира се от тази възрастова група (над 40 г) ще има включени хора в експедицията и то те ще бъдат включени главно заради опита на голяма височина който имат, за да бъде експедицията мястото където този опит те ще предадат на
по-младите. Разбира се към тези "ветерани" има още едно условие: трябва в момента да имат потенциал за участие в подобна експедиция. (Между другото "натиска" от тези хора, които са над 40 г. и имат по един или няколко осемхилядника върху по-младите е доста голям, защото много от тези "ветерани" в момента имат добра спортна форма и често е по-добра от тази на някои "млади", които са с претенции, но без покритие...)

>>Съжалявам, но за мен това не е качествен подбор, защото една подобна селекция изисква време и не един тест, а стотина, ако ще говорим за национален отбор и експедиции.<<

Съгласен съм, че за напълно обективен подбор трябват стотина теста. Само че няма време и пари за това. За съжаление живеем в реално време и в реален свят. Не съм съгласен обаче, че това което се прави е некачествен подбор, защото на края ще заминат тези, които са показали най-добри резултати в съответната си група (жени, "опитни" и "млади"). Просто защото по обективни причини ще заминат много по-малко хора в сравнение с желаещите и има достатъчно време най-добрите да се изявят. Те вече го правят.

>>Още повече, че всички бяхме поставени пред свършен факт. Не е коректно да ми заявите, че ще правите национална експедиция и след един месец тест - нима считате, че е това е правилно.<<

>>има и много добри, на които по този начин отрязахте пътя за участие.<<

Напротив, тук няма некоректност. Считам, че който е активен и подготвен може винаги да се яви на ТЕСТ (не на състезание). Тук се търсят такива активни и подготвени в момента алпинисти със "спортно мислене", които могат да се качат на Черни връх за под 2 часа. Това е. Никой не ти иска да ставаш състезател по изкачване на Черни връх. Не забравяй, че този тест е с достатъчно малка тежест за да го абсолютизираш непрекъснато. Разбираш ли, това е само един тест, не е всичко в цялата тази подготовка и подбор. Толкова ли не можеш да разбереш? Има значение този тест, но не е всичко което се взима в предвид. И не забравяй, че след това имаше още тестове - по катерене и т.н..

>>Аз например, считам че на този тест нямаше да мога да покажа и 1/20 от това, на което щях да съм способен да кажем след един сезон целенасочени тренировки. Дори и човек да е бил във добра катерачна форма, не означава, че е подготвен за подобен тест или че ще се подготви за някакви си две седмици.<<

Точно това е добре което стана, не да се готвиш целенасочено за този ТЕСТ, а да се види по принцип каква е НОРМАЛНАТА ти в ОФП. Пак повтарям, съжалявам че си треньор и трябва да ти обяснявам такова просто нещо: теста си е тест, а не е състезание, на което да псветиш подготовката си през цял един сезон. Освен това по този въпрос е по-добре да се обърнеш към треньорския екип: Валери Пелтеков и Антон Хиджов, и двамата са действащи преподаватели, освен че са треньори на отбора за експедицията. Валери Пелтеков има доста добър височинен опит.

Накратко:

За тази експедиция въпросът е поставен така: търсят се алпинисти, на които по-принцип изкачването на високи върхове им е цел и те го практикуват и се готвят за това. Еверест е само една от възможните им цели и повод за изява. Тази експедиция не е за хора, които чуват, че "ще има експедиция" (как ли проимва такива неща ей тъй, от само себе си!), и след като чуят - се присещат, че ако имат време ще могат да се подготвят и за нея.

>>считам, че съм абсолютно прав като изразявам едно негативно мислене и то като го изразявам по най-дразнещият за ръководството на тази експедиция начин<<

Аз пък мисля, че не си прав и нямаш основания да имаш негативно мислене по този въпрос. След като го имаш обаче, това че го изразяваш по "най-дразнещият за ръководството на тази експедиция начин" означава само едно: някаква омраза те гони, която не мога да разбера.

>> Необходимо е да има яснота и прозрачност при взимането на решения и те да бъдат широко дискутирани, когато засягат цялата катерачна общност<<

Има прозрачност, каквато никога досега не е имало.

>>Но най-важното е едно успешно българско изкачване на Еверест.<<

Амин, дай боже!

И накрая мога да споделя с теб, че негативното мислене има свойството да се разпростира и върху позитивното, каквото се старая да е мойто. Съвсем близко съм до идеята да престана да се занимавам с тази експедиция, при положение че определени хора умишлено създават такава атмосфера около нея. Просто това
не ми е цел номер едно в живота и алпинизма, просто исках да помогна да се осъществи последното желание на д-р Стайко Колаксъзов и Диньо Томов.

С най-добри пожелания,
Николай


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2943 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Шерпите на Еверест
Свирепа Арена - Дунагири
Първи отговор на Димитър Колешев
Великите хималайски открития
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Tъмната страна на Eверест
Лхотце
Хан Тенгри
Мечта отвъд долините
Планината е заета


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap