Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Първо писмо от Николай ПетковНиколай Петков  |  Редактирана на 15/10/2004


Здравей Митко,

Отговарям ти аз, тъй като ръководителя на експедицията Методи Савов или други хора, които са се занимавали с тестовете и определяне на разширения състав за Еверест 2004 не знам да посещават Интернет редовно.

Моя отговор е опит да запазя добро чувство към теб и въобще на добрия тон, въпреки че твоя подход е съвсем различен - необосновани нападки и учудващи заключения и квалификации.

Та на въпроса:

Цитат от твоето писмо>> Но нормално ли е кадърни хора да бъдат пренебрегвани и обидени по такъв недвусмислен начин. И защо?!!! Защото, някои хора могат да си позволят всичко. И най-вече да ни показват среден пръст. Първо това стана с квалификационният тест, а след това с абсолютно некоректната оценка за техническото състояние на кандидатите. А второто беше още по-дискриминиращо и от теста. <<край на цитата.

Митко, уважавам те като алпинист, но не мога да разбера как можеш да говориш за теста за Еверест, без да си бил на него. И въобще как можеш да искаш да си включен в състав който се готви по-нататък, без да направиш първоначалния тест? Или искаш като някакво изключение да бъдеш включен? Още по-лошото е, че това както казваш е било от твоя страна "символичен протест". Т.е. - протест срещу кого и срещу какво, след като протестираш още преди да знаеш какво ще се случи? Как можаха 71 човека да дайдат и да направят теста, пък ти не можа? Нито след това си поискал да ти се направи индивидуален тест. Тогава за какво говорим? То излиза, че още преди дори да е започнала подготовката, ти вече си бил противник на тази експедиция или хората които са се захванали да я организират. Жалко, но аз не мога да отговарям за това.

В цититата по-горе казваш "Защото, някои хора могат да си позволят всичко." - "Някои" звучи много общо, но ако си имал пред вид мен - да знаеш, че никога не си позволявам "всичко", нито пък да обиждам някой, като например "да показвам среден пръст" и т.н. Напротив, положих усилия (заедно с други хора) да се направи максимално обективен тест и след това да се вземе мнението на максимален брой компетентни хора (14 на брой,) за да класифицират големия брой кандидати. Защото съгласи се, и ти не можеш нито пък някой друг
"експерт" може, да познава всички над 100 подали анкетни карти, от тях 71 участвали в теста и заявили се да участват в експедицията. Затова на този етап от подбора се взе мнението на по-широк кръг хора - състава на
комисията по алпинизъм и привлечените към нея да работят за подготовката на експедицията.

Прави ми впечатление, че невключването в разширения състав за Еверест 2004 ти определяш като "показване на среден пръст" или някаква лична обида или отношение към тези хора. Интересно, как си представяш да се готвят например 100 човека за Еверест? Броят на хората, които ще участват на експедицията, ако такава въобще ще има, е определен на 15 по различни причини, главно финансови, но не само. В тази бройка е и ръководителя и лекаря. Просто ми е неудобно да обяснявам такива очевидни и елементарни работи.

След като е очевидно, че "отрязани" ще има, ясно е че ще има и недоволни. Ето ти си един от тях. И впрягаш всички сили да споделиш недоволството си с другите, включвайки в това всички възможности и на сайта, който притежаваш. Добре, твое решение, но поне да беше дошъл на теста или по някакъв друг нормален начин да беше заявил желанието си да се готвиш за тази експедиция.

Или може би тази "силова атака" да приемем че е твоята заявка за включване в състава?

Хората които разглеждаха анкетните карти и резултатите от теста, обсъдиха случая "подал анкетна карта и не дошъл на теста без да се обади за причината" като нежелание да участва по-натък в разширения състав. Не виждам как по друг начин може да се постъпи при тази ситуация, защото никой не си е представял, че ще "кани с бъклица" който и да е. Просто желанието да участваш на подобна проява трябва да се заяви по съответния сериозен начин, и това беше подаването на анкетна карта и участието в теста.

С тези обяснения свършвам коментара си за твоето непопадане в разширения състав. Виждаш, че никой не е имал някакво лично негативно отношение към теб, нито към друг човек. Ако имаш още въпроси ще се постарая да ти отговоря и на тях.

Сега по-нататък.

В твоето писмо споменаваш имената на Иван Ангов и Венцислав Николов, и пишеш че не си ги питал дали са съгласни да ги вписваш в този списък. По принцип не одобрявам употребата на чужди имена и аз никога не използвам чужди имена без да съм ги питал, за да защищавам някаква кауза, още повече спорна, каквато е твоята. (Ей, не мога да разбера това желание някой да използва името ти без да те пита, на скоро и на мен ми се случи да ме пишат в разни списъци...)

Както и да е, да приемем, че Иван и Венцислав също са обидени като теб, макар че те са дошли на теста и са го направили, за разлика от теб.

Съжалявам за Иван Ангов, с който се познаваме и аз уважавам. Никой не го е оценявал слабо технически. Просто той се е явил на теста и е дал резултат 2:13:50, което за съжаление е доста далеч от добрите резултати. Освен това напоследък не е бил толкова активен колкото едно време. Не мисля че това е повод да се обижда.

В анкетната карта на Венцислав Николов, подписана от него, има данни за ЕГН, адрес и клуб, но не са споменати никакви изкачвания. Той е направил теста за 2:00:54 (35-то време). Е, кажи ми какво основание има тук за обида? Въпреки празната анкетна карта, ти сега пишеш: "трите изкачени маршрута на Тре Чиме де Лаваредо в Доломитите през месец септември 2003 година". Не мога да повярвам, че си мислиш, че май месец някой е "знаел" изкачванията му през септември с.г.?? Мойте поздравления и да е жив и здрав Венци, да
направи още много изкачвания, вкл. и на Еверест, ако попада в плановете му! В личен разговор непременно бих попитал Венци дали ми е обиден за нещо на мен или на останалите 13 човека, които не са го включили в разширения състав, и ако да - за какво по-точно. С това писмо очевидно не мога да изчерпя всичко около експедицията, също сега не мога да пиша много дълго още. Ще отговря и на други въпроси, ако има такива. Няма въпроси които да ме притесняват, защото всичко върша открито и с най-добри ИДЕАЛНИ цели.

С най-добри пожелания,
Николай


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4576 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
Топ 10 на най-добрите трекинг върхове в Непал
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха
Зимните изкачвания на осемхилядници
Второ писмо от Димитър Колешев
Височинна болест
Свирепа Арена - К2 - Апокалипсис
Истината на Аврам Аврамов, или истината за Еверест
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Да бъдеш или да не бъдеш ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap