Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Еверест - маршрутиПо материали от списание "Climbing"  |  Редактирана на 15/10/2004


[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/nepal-everest.jpg[/img:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]ЮЖНА СТРАНА:[/b:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]1. The South Col/Southeast Ridge (Южно седло/Югоизточен гребен). [/b:df6c6316c6]Първо изкачване от Edmund Hillary и Sherpa Tenzing Norgay през 1953 год. Това е маршрутът на първото изкачване на Еверест, превърнал се в основната линия за болшинството опити да се изкатери най-високата планина в света. Tой много често е иронизиран като "Волският маршрут". Повечето групи следват стандартният двумесечен експедиционен процес, катерейки нагоре-надоло различни части за аклиматизация и за построяването на лагерите преди да се направи финалната атака. И повечето все още използват допълнителен кислород за по-горните етапи от изкачването.

От Базовият лагер на Khumbu Glacier, Непал, на 17,500 фута, пътят криволичи стръмно в продължение на 2000 вертикални фута през Khumbu Icefall, за да достигне до Западният циркус. Западният циркус е дълъг около 2 мили, издигайки се постепенно нагоре. Един преден Базов лагер се прави в неговият горен край на около 21,000 фута. От тук се катери по стената на Lhotse (Северозападната стена на Lhotse, на юг от Еверест) до половината и тогава се траверсира обратно към Еверест, пресичайки върха на Geneva Spur, за да се направи последен лагер на Южното седло (26,250 фута). Югоизточният гребен се следва до върха, преминавайки през Южният връх (28,700 фута).

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/everst-clasic-route.jpg[/img:df6c6316c6]

Трудности: Khumbu Icefall редовно се променя и падащият лед e причината за многобройни инциденти и нещастия. Обикновенно първата експедиция през сезона екипира и поддържа в по-голямата му част въжени парапети и стълби, и в последствие взема такси от другите експедиции за тяхното използване.

Най-страховитото препятствие по целият маршрут, обаче, е прословутата Hillary Step, между Южният и Главният връх. Тази предизвикателна 40 футова пречка от отвесен сняг, лед и скала, наречена на името на първият човек, който я преминава, понякога създава едно задръстване от катерачи в най-активните дни от сезона. Това място почти винаги е екипирано с фиксирано въже.

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/everest-clasic-route2.jpg[/img:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]2. The Southeast Face (Югоизточна стена).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Dougal Haston и Doug Scott през 1975 год. По-рано пет други експедиции пропадат опитвайки се да преминат тази отвесна технична стена, по същество скална стена, преди успехът на експедицията водена от Chris Bonington, който я нарича "Еверест, трудният път". Започвайки от Западният циркус, този маршрут преминава кулоарът в центъра на Югозападната стената, преди да последва една дълбока пукнатина през скалният пояс към снежното поле, което се пресича надясно към Югоизточният гребен, свързващ се с маршрут 1 на Южният връх. Прочутият британски алпинист Mick Burke изчезва по време на тази експедиция.

Трудности: Стенните кули на 7000 фута над Западният циркус и основните трудности при пресичането на скален пояс на 27,000 фута - една скална камина и скритата рампа водещи към горното снежно поле.

[b:df6c6316c6]3. The South Pillar (Южното ребро).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Andrzej Czok и Jerzy Kukuczka през 1980 год. Катери Южното ребро, избягвайки обичайният заобиколен маршрут по Северозападната стена на Lhotse, като изкачва стръмният ледопад под Южното седло към подножието на изпъкналият гребен, който се спуска от Южният връх и тогава тръгва по една линия право към него. Един Чешки вариант (Z. Demjan, J. Psoltka и Sherpa Ang Rita, през 1984 год.) преминава по десният ръб на реброто на 27,900 фута, преди да траверсира надясно към маршрут 1.

Трудности: 600 футова скална бариера на 26,400 фута е най-трудната част от маршрута, категоризирана като 4 UIAA. Ледът е над 55 градуса.

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/everest-western-cwm.jpg[/img:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]4. Central Buttress of Southeast Face (Централното ребро на Югоизточната стена).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Vladimir Balyberdin и Eduard Myslovsky през 1982 год. Друг маршрут по Югозападната стена. Вляво от маршрут 2, той следва отличителното скално ребро в централната част на стената и продължава по Западният гребен на 27,200 фута височина.

Трудности: Един от маршрутите с най-продължителни трудности на Еверест. Най-трудната част е между 24,000 и 27,000 фута по 50-60 градусови скали и лед. Категоризиран като 6 UIAA.

[b:df6c6316c6]СЕВЕРНА СТРАНА И ЗАПАДЕН ГРЕБЕН:[/b:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]5. North Ridge to Northeast Ridge (Северен гребен и Североизточен гребен).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Qu Yinhua, Wang Fuzhou (Китай) и Gong Bu (Тибет) през 1960 год. По този маршрут се изкачи българинът Дойчин Василев. Този път е известен още и като The Mallory Route, защото това е линията, която Mallory използва преди неговото фатално катерене с Irvine през 1924 год. От базовият лагер в устието на Rongbuk Glacier (на около 17,000 фута) на северозапад от Еверест, маршрутът се движи направо към горната част на East Rongbuk Glacier до 21,000 фута, където се прави един рутинен базов лагер. От The Col, Северният гребен се катери до 27,500 фута направо към дългият Североизточен гребен. След това следват Първият и Вторият скален праг преди връхната част.

Трудности: Катеренето по вълната на North Col винаги предизвиква безпокойство, особенно след снеговалеж. Седем шерпи биват погребани точно на това място от една лавина през 1922 год. Това все още е едно от най-опасните места от тази страна на планината.

Трудността на маршрута е прочутият Втори праг. На 1000 фута под него неотдавна бе открито тялото на George Mallory. От съединението на Северният и Североизточният гребен, въпреки че наклонът е малък, следват две трудни скални прегради, които трябва да бъдат изкатерени една след друга с трудният Втори праг на 28,140 фута. Той включва една къса част с отвесно скално катерене в горната си половина. Тук е мястото, където Mallory и Irvine са били видени за последен път преди да се скрият в облаците през 1924 год. Не е ясно дали са успели да го преминат.

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/NEPALOCTOBER.jpg[/img:df6c6316c6]

През 1960 год. първите, които преминават Вторият праг са китайци и на тях им са необходими няколко часа, за да го изкатерят изкуствено. Единият от тях, Qu Yin-hua, се изправя на раменете на свой съекипник, за да забие клин, като преди това сваля своите обувки с котки, за да препази приятеля си. Той остава сакат поради измръзванията. През 1975 год. втори китайски тим поставя една подвижна стълба, за да намали трудностите при преминаването на Второто стъпало. Всички, които след това катерят маршрута използват тази стълба, но през пролетта на 1999 год. Conrad Anker почти преминава свободно въжето (той изкатерва дългият 90 фута праг, с една почивка на стълбата. "... трудността
се чувства като някое 5.10 с моите обувки и височината. Дори и с изправяне на раменете, аз мисля, че е невъзможно Mallory и Irvine да са го преминали," е мнението на Anker.

[b:df6c6316c6]6. West Ridge/Hornbein Couloir (Западен гребен/Кулоарът Nornbein).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Willi Unsoeld и Thomas Hornbein през 1963 год. По време на това изкачване лагерът е в Западният циркус. Те катерят от юг над Khumbu Icefall до 21,350 фута. След това продължават по Западният гребен до 23,800 фута (може също да се подходи и от северната тибетска страна). От около 25,000 фута, с един траверс се пресича Северната стена до основата на онова, което сега е познато като Hornbein Couloir до 27,200 фута. Над "Жълтият пояс" (един по-яс подобен на глина от утаечен песъчлив варовик), Hornbein открива сивите предвръхни скали осеяни с отвесни езици сняг, които му позволяват да достигне връхното поле, където катеренето приключва след съединяването с Западният гребен за последните 400 фута. Unsoeld и Hornbein, слизат по Югоизточният гребен и така осъществяват първият "траверс" на планината.

Трудност: Изпълният със сняг Hornbein Couloir прорязва Жълтият пояс и образува една пролука от 10 или 15 фута широчина, която на някои места достига около 50 градуса наклон. След като се напусне кулоара, трябва да се продължи по разломени парчета скала, по която има удобни за хващане места - повечето от които къртещи се, според Hornbein.

[b:df6c6316c6]7. West Ridge Direct (Западен гребен - директен).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от J. Zaplotnik, A. Stremfelj и S. Belak през 1979 год. През 1984 год. по този маршрут се изкачиха българите Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков. Tова изкачване обхваща целият, три мили дълъг гребен, от превала на Lho La на 19,700 фута, до връхната част, в една постоянна промяна на наклон. Lho La може да бъде достигнат по два начина - първият от Непал, както това правят първите, които изкачват маршрута и вторият, който е по-лесен, от Central Rongbuk Glacier от Тибет.

Трудности: един много як маршрут. Първото изкачване на този гребен, който е с наклон над 55 градуса във финалната си част, беше един много голям напредък за това време. Сложностите на маршрута са от най-високата V степен скала, която дори е опитвана.

Дори далече под трудните технически трудности на гребена, спечелването на West Shoulder от Lho La може да бъде много трудно и опасно. През 1974 год. една френска експедиция беше пометена от лавина на два лагера под Рамото. В днешни дни една линия от север има възможност да заобиколи тези опасни наклони.

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/EVER2.jpg[/img:df6c6316c6]

[b:df6c6316c6]8. Japanese Route или Hornbein Couloir Direct (Японски маршрут или Кулоарът на Hornbein - директен).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване през 1980 год. от Tsuneo Shigehiro и Takshi Ozaki. Японците бяха сред първите, които предприемаха изкачване от Тибет, след като китайците премахнаха ограничението. Техният маршрут е една директна линия по 8000 футовата северна стена от Central Rongbuk Glacier към Hornbein Couloir (виж маршрут 6), пресичайки отвесната снежна бариера, която бе станала извесна като "White Limbo (Белите предверия на ада)".

Трудности: Отвесен сняг/лед до към 60 градуса наклон, плюс Hornbein Couloir (виж маршрут 6).

[b:df6c6316c6]9. Messner North Face Route (Маршрутът на Messner по Северната стена).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Reinhold Messner през 1980 год. За своето соло изкачване на Еверест без допълнителен кислород, Messner следва по-ранният незавършен маршрут, който пионерът Colonel E. Norton поддържа, траверсирайки Северната стена към Great Couloir. Norton достига 8578 метра през 1924 год. без кислород. Оставяйки Северният гребен на около 24,600 фута, Messner се изкачва диагонално надясно, за да спечели кулоара, макар че неговата точна линия не е известна. Има няколко варианта, които са трасирани по тази стена. След кулоарът се продължава директно към връхният купол и така се избягва Вторият праг. Изкачването на Messner е един ненадминат прецедент. По време на изкачването през мусонният период, на планината няма никой друг освен него и освен това той изгубва само три нощи над предварителният базов лагер, който е под Северният кулоар.

Трудности: Другите трудности, освен стила и сезона на първото изкачване, са комбинацията от ниските части на маршрут 5 с горните части на маршрут 10.

[b:df6c6316c6]10. Great (или Norton) Couloir Direct (Големият кулоар - директен).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Tim Macartney-Snape и Greg Mortimer през 1984 год. Тук Големият или Norton Couloir се достига директно отдолу през White Limbo, но по-скоро от траверсиране от Северният гребен, както правят Norton и Messner. Първото изкачване беше осъществено от един здрав екип от петима катерачи без използването на кислород.

Трудности: Маршрутът следва един дълъг и непрекъснат склон до около 8000 фута над горният Rongbuk Glacier. Има голям риск при катеренето на полетата да падне лавина, ако са покрити с нестабилен сняг, плюс трудният смесен терен по оставащият кулоар.

[b:df6c6316c6]11. Northeast Ridge Integrale (Целият Североизточен гребен).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от Kiyushi Furuno, Shegeki Imoto, Dawa Tshering, Lhakpa Nuru, Nima Dorje и Pasang Kami през 1995 год. Тази огромна японска експедиция беше първата, която осъществи първото цялостно изкачване на дългият три мили гребен, като едно единично начинание, въпреки че всички части от него бяха преди това катерени. Гребенът може да бъде спечелен по един от двата начина - от Rapiu La (кулоарът разделящ Kangshung и East Rongbuk Glacier) или по Bill's Buttress, което се издига на 3000 фута над East Rongbuk Glacier, свързвайки се с гребена на Peak 7125.

[img:df6c6316c6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/EVEREST.jpg[/img:df6c6316c6]

Трудности: Освен чистата дължина на задачата, главнатапречка по маршрута са "Pinnacles" - частта с острите кулички точно под съединяването на лесната линия от Северният гребен към Североизточният гребен (маршрут 5). Тази част беше първо преодоляна от Russell Brice и Harry Taylor по време на един британски опит, който достига до 8400 метра през 1988 год. Британските катерачи Peter Boardman и Joe Tasker изчезват в близост до Втората кула при един неуспешен опит да изкатерят същият този гребен през 1982 год. Едното или може би двете тела, са забелязани от преминаващи катерачи.

[b:df6c6316c6]12. Siberian Route (Сибирски маршрут).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване от V. Kohanov, P. Kouznetsov и G. Semikolenkov през 1996 год. Той следва отвесната страна между Северният и Североизточният гребени, излизащ на Северният гребен на около 27,070 фута. От тук нататък маршрута продължава пресичайки Северната стена.

Трудности: Новата, по-ниска част на маршрута, според сведенията е предимно с 65 градусов наклон, с един вертикален пасаж. Безспорно много трудно.

[b:df6c6316c6]ИЗТОЧНА СТЕНА ИЛИ KANGSHUNG FACE:[/b:df6c6316c6]

Внушителната източна стена на Еверест с нейните ребра падащи в Kangshung Glacier е три мили широка и повече от 10,000 фута висока. Дълго време е считана за невъзможна за изкачване. Mallory, който й хвърля един поглед през 1921 год. я оставя за "други мъже, много по-опитни от мен".

[b:df6c6316c6]13. Central Rib (Централно ребро).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване през 1983 год. от Louis Reichardt, Kim Momb и Carlos Buhler. От базовият лагер на Kangshung Glacier през 1981 год. една силна американска експедиция наблюдава началото на 3000 футовото скално-ледено ребро, което дава достъп до лавиноопасните снежни склонове на Източната стена, като по този начин трасира пътя за екипът (също американски), който прави първото изкачване през 1983 год. Трима други членове от този екип изкачват върха на следващият ден.

Трудности: Началното ребро е около V A3 категория. Маршрутът е много сериозно застрашен от падащи камъни и лед.

[b:df6c6316c6]14. The Southeast Spur или Neverest Buttress (Югоизточна шпора или Неевересткото ребро).[/b:df6c6316c6] Първо изкачване през 1988 год. от Stephen Venables. Една малка интернационална експедиция (катерачи: Robert Anderson, Paul Teare, Ed Webster и Stephen Venables и един също толкова малък поддържащ екип). Те катерят линията директно нагоре към South Col от Kangshung Glacier (около 7880 фута катерене) по дясната стране на едно 3000 футово ребро към един дълъг снежен склон. Над реброто трудностите намаляват и щом достигат Южното седло, те продължават по Югоизточният гребен (маршрут 1) до върха. Първото изкачване на тази линия беше осъществено без иползването на допълнителен кислород.

Трудности: По-ниската половина от стената беше описана от Venables, като включваща някои от най-техничните катерения правени на планината с екстремно трудни скални пасажи, отвесен смесен терен и вертикално ледено катерене. Екипът също така се сблъсква с една огромна цепнатина на около 23,000 фута височина.

Иформацията е от 1999 година.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 8733 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
Височинна болест
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Западната стена на Gasherbrum IV
Второ писмо на Николай Петков
В Южен Кавказ
Кодекса на честа и осемхилядниците
НАНГА ПАРБАТ - Голата планина
Опитомен ли е К2?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap