Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Западната стена на Gasherbrum IVMark Synnott  |  Редактирана на 15/10/2004


Тежък сняг от неотдавнашният мусон е причина за една изтощителна борба, докато италианецът Reinhold Messner катери финалната част от своя маршрут по Северният гребен на Mount Everest през август 1980 година. Напуснал предният базов лагер три дни преди това, той има една единствена мисъл, която се върти из неговата глава: "Дали ще мога да се справя успешно с последните 300 метра?" На северната страна на планината няма никой друг и само неговата приятелка и един офицер за свръзка го чакат в базовия лагер. Ако той рухне от изтощение или получи височинна болест, никой нямаше да разбере какво точно се е случило с него. Messner се придвижва бавно като охлюв, знаейки от своето предишно соло на Nanga Parbat, че скоростта е важна за успеха и оцеляването. Вдишвайки по 10 пъти на всяка своя крачка, той призовава всяка частица от своята воля, за да се пребори с импулса да се върне обратно. Точно под върха той рухва, но неговото невероятно желание да се изкачи до горе е толкова силно, че успява да пропълзи последните няколко фута на колена и ръце.

[img:b2b7339af8]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/KA0201052.jpg[/img:b2b7339af8]

Соловото изкачване на Everest, без използването на кислород от Messner, счупи една огромна психологическа бариера в хималайският алпинизъм и символизира безграничността на човешките способности. Малко преди това, преобладаващото сред медицинските експерти мнение, е че изкачването на най-високият връх на планетата без използването на кислород е психологически невъзможно. Messner, обаче развенчава тази представа през 1978 година, когато той и Peter Habeler изкачват Югоизточният гребен на Everest без кислород. Reinhold Messner беше един мечтател. Неговите самонадеяни набези в непознатото разрушиха много "последни големи проблеми" в Хималаите. Но единственото нещо, което липсваше на неговите маршрути, беше екстремната техническа трудност. Това вече беше предизвикателство за следващата генерация от супералпинисти. Само пет години след соловото изкачване на Everest, двама от най-талантливите световни алпинисти - Wojciech Kurtyka (Полша) и Robert Schauer (Австрия) - направиха следващата безразсъдна стъпка в непознатото, с тяхнотоизкачване в чист алпийски стил на Западната стена на Gasherbrum IV (7925 метра). Тази толкова неотстъпчива, стръмна и скална, 8000 фута висока стена, беше провалила пет силни опита и за много тя представляваше образец за един Последен голям проблем. Служейки си с един бърз и лек стил на катерене, като този, който използва Messner, всеки от двамата носи по една лека раница с храна за четири дни, гориво за пет, леки спални чували, един примус и двуместен бивачен чувал. Те също носят две тънки въжета и шест клина.

Двойката пробягва през спиралообразните ледени облаци, които се вият постоянно в долната част на стената, намалявайки видимостта и дори понякога създаващи условия трудни за живеене. Към 7100 метра те неочаквано се натъкват на скалeн пояс, където са неспособни да открият и единични места подходящи за осигуряване. Тук двойката катери обвързана, но без да се осигурява по между си за около четири въжета по трошащи се заснежени пасажи от 5.6 категория. Те знаят, че имат една точка, от която няма да могат да се върнат назад - дали тяхната незначителна екипировка ще им достигне за рапелите е извън всякакъв коментар, но също така теренът надолу е много труден за слизане с катерене. Единственият изход е връхният гребен, който се намира на 2000 фута по-нагоре. Два пъти те прекарват безсънни нощи, намиращи се на остри кулички, отдалечени на 60 фута един от друг. Така една седмица след тръгването по стената те достигат връхният гребен на 7800 метра височина в една разрастваща се буря, която ги приковава в планината за две мъчителни нощи.

"Грамади от сняг постоянно ни погребваха, притискаха и задушаваха. Вихрещият и заслепяващ вятър, беше толкова силен, че през всичките тези часове ние едва смогвахме да отстраним затрупващият ни сняг", пише Kurtyka през 1986 година в American Alpine Journal (AAJ).

През времето, докато бурята беснее, храната и горивото им свършват и двамата мъже преживяват силни халюцинации. "Особенно поразително беше ... усещането на човек, който не е там", описва Kurtyka. "Това чувство беше толкова интензивно и за двама ни в това време, че ние инстиктивно очаквахме реакцията и мнението на третият човек."

Принудени от желанието да оцелеят, те изоставят траверса на върха, който е само на няколко фута по-нависоко. Двамата изгубват следващите три дни слизайки по некатереният до сега Северозападен гребен, поддържайки се единствено със снега, който те слагат в своите уста. След време, когато достигат ледника, техните гърла са толкова подути от обезводняването, че те почти не могат да говорят. "Първият поток, който открихме ни накара да пестим от водата, толкова много се надявахме да я открием", пише Schauer в книгата World Mountaineering. "Наистина станалото беше неестествено. Но минаха дни преди ние отново да можем да мислим и чувстваме ясно и по някакъв странен начин аз избрах това състояние на пълно отсъствие от реалността. "Общо те изгубват 10 дни, за да завършат целият цикъл на катерене, в това число 4 дни без храна и 3 без вода.

Kurtyka и Schauer доказват, че една огромна и технически трудна хималайска стена може да бъде изкатерена в един чист алпийски стил, но те също така показаха, че подобно изкачване изисква почти самоубийствен риск. Много други хора като Jerzy Kukuczka, Pierre Beghin и Janez Jeglic бяха убити преследвайки подобни цели. Сегашната генерация от супер алпинисти ще трябва да претегли тези рискове изключително внимателно, за да реши дали ще се справи с най-последните олицитворения на Последните Големи Проблеми в Хималаите.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2163 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Шерпите на Еверест
Мамо, защо го оставиха да умре?
Свирепа Арена - Чангабанг
Северната стена на Жану
Първи отговор на Димитър Колешев
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов
Второ писмо от Димитър Колешев
Мон Блан - разходка или ...?
Планината е заета
Категория на трудност - Част ІІ


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap