Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Валтер Бонати и Централното ребро на FreneyBruce Hildenbran  |  Редактирана на 14/10/2004


Централното ребро на Freney е разположено в най-отдалечената част на масива на Mont Blanc. 2000 футовото гранитно ребро започва от около 13,500 фута надморска височина и се намира в един див глетчерен циркус достижим само чрез едно заплетено и технично катерене. В края на 50-те години на миналият век Реброто е считано за последният голям проблем на Алпите. Tова мнение не е лекомислено; предишните стени, които са получавали подобни имена са Северната стена на Айгер и Реброто Уокър на Гранд Жорас. В своята книга The Mont Blanc Massif: the 100 Finest Routes, Гастон Ребюфа слага Централното ребро на Френе на върха на своя списък.

Не е чудно, че едно подобно предизвикателство, намиращо се в Алпите ще бъде пренебрегнато от най-добрият катерач в този момент - Валтер Бонати. Но когато Бонати, Andrea Oggoni и Roberto Gallieni се появяват в хижа Fourche, в близост до основата на стената, на 10 юли 1961 година, те откриват че там вече се намира един силен екип воден от френският катерач Pierre Mazeaud – включващ Pierre Kohlmann, Robert Guillaume и Antoine Viele. Бонати като италински джентълмен, предлага да отстъпят и французите да изберат първи своя път по реброто, но французите от своя страна преценят, че заедно с Бонати те ще имат много по големи шансове за успех и затова предлагат да обединят своите усилия. Бонати се съгласява с това предложение.

За един ден и половина екипът изкатерва почти цялото ребро без последните 250 фута. Един огромен пояс от надвеси пазят въраха, но те са лесно преодолими за мъжът, който шест години по-рано преминава соло по един нов маршрут стръмното 3000 футово западно ребро на Дрю. Когато дневна светлина свършва Бонати е на по-малко от 120 фута от върха. С перфектно задържащо се време, той се спуска по своите въжета към бивака без съмнение в успеха.

На сутринта на третият ден групата се събужда погълната от една буря, но настроението е все още оптимистично. Те знаят че планината няма да им се даде толкова лесно, но са уверени, че една подобна лятна буря ще продължи само ден-два. Те имат достатъчно храна и гориво, за да я изчакат. Тимът изгубва целият четвърти ден също в своите спални чували, докато снегът продължава да вали.

На петтият ден бурята се усилва и скоро катерачите разбират че или трябва да се движат или ще умрат. Почти три фута нов сняг е паднал и единственият път за тях е надоло.

Бонати уверено ги води надоло. Слизането им отнема един цял ден. Седмината мъже трябва да спуснат на рапел 1800-те фута до основата на реброто. Когато нощта пада една мизерна цепнатина е техният единствен подслон. Спалните им чували са подгизнали и неизползваеми, а французите носят само найлонови плащове, които не предлагат почти никаква защита от силната буря.

Шестият ден е отново неприветлив и снежен и отстъплението на екипа сe превръща в една битка за оцеляване. Слизането по първоначалният подход към маршрута е немислим – 50 градусовите плочи са лавиноопасни капани – така Бонати повежда надоло към трудният Roches Gruber, един много тежък цепнатинен глетчер от италианската страна на Монблан. Почти незабавно, Viele, най-младият член на екипа, колабира и умира. Те не могат да направят нищо за него затова го оставят там където е и продължават.

Сега екипът няма защита от бурята и след падането на нощта между шестимата мъже и безопастността остават 1500 фута катерене нагоре по Col de l’Innominata. Те отново са поведени от неуморимият Бонати, който изсича стъпки нагоре по стръмният леден склон и осигурява въжетата за другите. Само двама катерачи, Kohlmann и Gallieni, имат достатъчно сила за да го следват; другите просто остават назад, за да умрат.

Понякога съдбата е изключително жестока. Когато тримата катерачи наближават хижата и безопасността, Kohlmann полудява и се опитва да нарани двамата италианци. Бонати и Gallieni успяват да задържат Kohlmann и за да се предпазят от неговите опити го връзват в средата на въжето, така че да могат да го държат помежду си и на безопасно растояние от тях. В момента, в който виждат хижа Gamba, Kohlmann колабира и умира.
Достигайки хижата в 3:30 сутринта на седмият ден, Бонати събужда спящата спасителна група и ги изпраща навън в бурята, за да търсят неговите спътници. Само Pierre Mazeaud е открит жив.

“Последният голям проблем” е завършен по-късно същото това лято от един много силен британско-френски екип. Валтер Бонати продълбжава да прави изкачвания най-висока трудност, включително първото зимно изкачване на Реброто Уокър, но никога повече не се връща на Централното ребро на Френе.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2445 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Пътешествието | Гренландия
Приказка за великана и трите джуджета
Бързо и без да спираш - Ули Щек
Мон Блан – 5 маршрута до върха
Зимно планинарство в Северозападна Шотландия
Mountaineering in Bolivia's Cordillera
Моите Планини - Трета Част
По северната стена на Дрю
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
Ули Щек: Нито веднъж не изпитах усещането, че започва да става опасно


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap