Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Валтер Бонати и Централното ребро на FreneyBruce Hildenbran  |  Редактирана на 14/10/2004


Централното ребро на Freney е разположено в най-отдалечената част на масива на Mont Blanc. 2000 футовото гранитно ребро започва от около 13,500 фута надморска височина и се намира в един див глетчерен циркус достижим само чрез едно заплетено и технично катерене. В края на 50-те години на миналият век Реброто е считано за последният голям проблем на Алпите. Tова мнение не е лекомислено; предишните стени, които са получавали подобни имена са Северната стена на Айгер и Реброто Уокър на Гранд Жорас. В своята книга The Mont Blanc Massif: the 100 Finest Routes, Гастон Ребюфа слага Централното ребро на Френе на върха на своя списък.

Не е чудно, че едно подобно предизвикателство, намиращо се в Алпите ще бъде пренебрегнато от най-добрият катерач в този момент - Валтер Бонати. Но когато Бонати, Andrea Oggoni и Roberto Gallieni се появяват в хижа Fourche, в близост до основата на стената, на 10 юли 1961 година, те откриват че там вече се намира един силен екип воден от френският катерач Pierre Mazeaud – включващ Pierre Kohlmann, Robert Guillaume и Antoine Viele. Бонати като италински джентълмен, предлага да отстъпят и французите да изберат първи своя път по реброто, но французите от своя страна преценят, че заедно с Бонати те ще имат много по големи шансове за успех и затова предлагат да обединят своите усилия. Бонати се съгласява с това предложение.

За един ден и половина екипът изкатерва почти цялото ребро без последните 250 фута. Един огромен пояс от надвеси пазят въраха, но те са лесно преодолими за мъжът, който шест години по-рано преминава соло по един нов маршрут стръмното 3000 футово западно ребро на Дрю. Когато дневна светлина свършва Бонати е на по-малко от 120 фута от върха. С перфектно задържащо се време, той се спуска по своите въжета към бивака без съмнение в успеха.

На сутринта на третият ден групата се събужда погълната от една буря, но настроението е все още оптимистично. Те знаят че планината няма да им се даде толкова лесно, но са уверени, че една подобна лятна буря ще продължи само ден-два. Те имат достатъчно храна и гориво, за да я изчакат. Тимът изгубва целият четвърти ден също в своите спални чували, докато снегът продължава да вали.

На петтият ден бурята се усилва и скоро катерачите разбират че или трябва да се движат или ще умрат. Почти три фута нов сняг е паднал и единственият път за тях е надоло.

Бонати уверено ги води надоло. Слизането им отнема един цял ден. Седмината мъже трябва да спуснат на рапел 1800-те фута до основата на реброто. Когато нощта пада една мизерна цепнатина е техният единствен подслон. Спалните им чували са подгизнали и неизползваеми, а французите носят само найлонови плащове, които не предлагат почти никаква защита от силната буря.

Шестият ден е отново неприветлив и снежен и отстъплението на екипа сe превръща в една битка за оцеляване. Слизането по първоначалният подход към маршрута е немислим – 50 градусовите плочи са лавиноопасни капани – така Бонати повежда надоло към трудният Roches Gruber, един много тежък цепнатинен глетчер от италианската страна на Монблан. Почти незабавно, Viele, най-младият член на екипа, колабира и умира. Те не могат да направят нищо за него затова го оставят там където е и продължават.

Сега екипът няма защита от бурята и след падането на нощта между шестимата мъже и безопастността остават 1500 фута катерене нагоре по Col de l’Innominata. Те отново са поведени от неуморимият Бонати, който изсича стъпки нагоре по стръмният леден склон и осигурява въжетата за другите. Само двама катерачи, Kohlmann и Gallieni, имат достатъчно сила за да го следват; другите просто остават назад, за да умрат.

Понякога съдбата е изключително жестока. Когато тримата катерачи наближават хижата и безопасността, Kohlmann полудява и се опитва да нарани двамата италианци. Бонати и Gallieni успяват да задържат Kohlmann и за да се предпазят от неговите опити го връзват в средата на въжето, така че да могат да го държат помежду си и на безопасно растояние от тях. В момента, в който виждат хижа Gamba, Kohlmann колабира и умира.
Достигайки хижата в 3:30 сутринта на седмият ден, Бонати събужда спящата спасителна група и ги изпраща навън в бурята, за да търсят неговите спътници. Само Pierre Mazeaud е открит жив.

“Последният голям проблем” е завършен по-късно същото това лято от един много силен британско-френски екип. Валтер Бонати продълбжава да прави изкачвания най-висока трудност, включително първото зимно изкачване на Реброто Уокър, но никога повече не се връща на Централното ребро на Френе.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2470 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек
Система за категоризиране в Западните Алпи
Завръщане към класическия алпинизъм
Моите Планини - Част Пета
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Звезди и Бури - Чима Гранде ди Лавредо и Айгер
Пътешествието | Гренландия
Звезди и Бури - Гранд Жорас
В Памет на Валтер Бонати


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap