Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Aлпийското катеренеDavid Pagel  |  Редактирана на 16/02/2018

Трудното движение моментално те поставя в неодобно положение. Ти облекчено се връщаш обратно за една солидна почивка и за да направиш опит да го разгадаеш. Технически, тази 15 футова връхна стена не е толкова трудна, всички хватки са видими – с последователност като тази си се справял хиляди пъти преди това. Но този път хватките са мокри от водата, която се топи от една ивица черен лед, настанила се удобно като змия във вътрешността на цепнатината. По-нагоре това е причина и за една друга печална констатация – твоите ръце се вдървяват. Всичко това те въвлича в една битка, която е на път, както да изцеди твоята издържливостта и чувствителност, така и да изкара психиката ти извън нормалното й състояние.

Ненадейно, ти откриваш разрешение на проблема: фрасваш здраво една джаджа, сграбчваш примката и продължаваш нагоре така сякаш всички дяволски изчадия са по петите ти. Но това са планините и правилата на алпийската арена могат да бъдат обобщени само с три думи: Бързината е живота.


Дипломирането

Успешният завършек на едно алпийско катерене е като придобиването на диплома. Първо ти трябва да учиш и практикуваш различни технически умения. Тогава идва време да ги събереш на куп и да се опиташ да разбереш как ще действат в истинският свят. В училище ти откриваш една учебна програма като тази: скално катерене, ледено катерене, оцеляване в пущинака, метеорология и придобиване на добра психика. Твоят оптимизмът обаче не може да прескочи отделните класове. Получаването на диплома за планините е една наистина сериозна проверка. Ти трябва да забравиш топлите дни и здравите клинове, катеренето по тениска и осигурените площадки, защото когато отидеш в планината те ще бъдат много далеч от теб.
Ръба Brouillard на Монблан.

Снимка: https://alpineexposures.comНеобходимите условия: скала и лед

Преди да рискуваш в планината, ти трябва да развиеш някои солидни скални умения. Колко солидни? Толкова солидни, че да се движиш бързо, да катериш изцяло на свое собствено осигуряване и при това с раница на гърба. Затова започни просто. Ако твоите топ възможности в традиционното катерене са до 5.10 без раница, то помисли за някое 5.6 или по-лесно, когато отиваш в планината. Може би ще прозвучи скромно, но си направи сметка за нестабилната и влажна скала, леда, затрупаните със сняг площадки или за някои от другите милион и една неочаквани трудности.

Ледът е лепилото, което задържа алпийският свят в едно цяло. Неговата плътност много често е променлива и това е причината от време на време да се изсипе някоя силна, куршумоподобна, ледена смес от захарчета. Налага да станеш фамилиарен с изтърпяването на всички тези неща.

Единият от начините да запълниш празнините в своя опит е като ходиш навън и катериш топ-роуп всички видове лед, които обикновенно отбягваш. Прогнилият и сдъвкан от слънцето лед (но гледай да не отидеш по време на някое предстоящо опасно срутване), може да ти помогне да откриеш възможностите и границите на катеренето с сечива. Той ще изцеди много повече от твоята издържливост, ако времето е меко. Ако можеш да откриеш нещо подобно на гореописаното, ритай под лек ъгъл и се опитай да го преодолееш само с помощта на котките. Ако кишавият повърхностен слой не е достатъчно дълбок, опитай се да потърсиш различни стъпвания. Катери само с едно сечиво. Почти всяка зима обстановката може да бъде добра тренировъчна среда. Един пич като мен, ограничен от безплодните пущинаци на Minnesota, може да учи, дори и да е заседнал за часове някъде из подлите скиорски хълмове, размишлявайки върху фундаменталните основи на някоя празна бутилки или заграждение, или пък просто си представи някое невероятно глетчерно пътуване, докато пресичаш замръзнали езера или реки.
Северната стена на Айгер.

Снимка: https://alpineexposures.comСкоростта

Причината за забавянето може да бъде количеството и качеството на осигуровките. Почти е сигурно, че те ще бъдат много по-малко при едно алпийско катерене, отколкото на местните скали. Освен това ти не само, че няма да можеш да ги откриваш на всеки няколко фута, но няма и да ти остава време да ги търсиш. Удоволствието от поставянето на повечко екипировка може да стане причина за една от двете неприятни ситуации: или да слезеш подгизнал от следобедният проливен, гръмотевичен дъжд обратно в палатка си или да останеш закарфичен от електрическите изпразвания към някоя снежна пряспа по стената.

Твоят инвентар трябва да бъде окастрен до един експедитивен набор от Stopper-и, няколко френда и няколко ледени тирбушона. Ако ти не си способен да се движиш уверено и бързо без да си презастрахован от осигуровките, тогава всичко опира до твоята глава.

Другият начин да вдигнеш пара е като обърнеш внимание на начина, по който гледаш на едно въже. Прецени неговите възможности за скоростно изкачване. Ако си забелязал някаква предизвикателна трудност, огледай за по-лесен път наоколо. Където трябва да направиш две къси дължини, изпъни цялото въже. Вместо четири точки за осигуровка, ти виждай в тях четири бързи изкуствени хващания. ”Френската свободна” техника (фигура 1), при която ти се издърпваш на съоръженията, за да преодолееш къси трудности, е още един пример от алпийският умствен инвентар.
Фигура 1


Скоростта е безопасна, но трябва да се начертае една дебела линия между бързите действия и стремглавите неща. Отделяй време, за да обмисляш движенията и за да поставяш по някоя солидна осигуровка. Гледай внимателно за промени във времето и обмисляй възможностите за отстъпление от всяко изкатерено въже.


Подходът

Когато през 19 век астрономът Jules-Cesar Janssen искал да направи своята обсерватория на върха на Мон Блан той бил носен от носачи или дърпан в шейна на всяка стъпка от пътя до върха. Ти едва ли ще бъдеш такъв късметлия. Затова ще имаш нужда от познания как да се придвижваш и оцеляваш в дивото с една карта и компас. Повечето от терена ще бъде извън пътека.

След като оставиш пътеката за ходене, следва битка с храсталаци, сипеи, снежни склонове и пресичане на гледчери, които са еднакво "приятни" за ходене. Ледниците в частност ще изискват някои специални умения, които се учат най-добре от някои гид или от упорит наставник. Преодоляването на някой сух глетчер – с гол и бял лед изскочил на повърхността – е добре разбираем, защото вси-ки опасности са широко отворени пред лицето ти (въпреки, че в тъмнината на някоя ранна утрин, може да ти се наложи да изгубиш доста време, за да се справиш с тях). Ако има нов сняг над нормалната снежна покривка, ти си влязъл в алпийския еквивалент на едно минно поле. Само някои глупав авантюрист или много опитен цепнатинен спасител може да си позволи да се придвижва по снежнопокритият ледник без да е завързан с въже. Ето няколко от основните правила при пресичането на глетчер: дръж отпуснато въжето, когато се движиш в свръзка и използвай една бедрена осигуровка или осигуровка с крак и сечиво (фигура 2), когато пресичаш някои въпросителни снежни гребени или, за да защитиш твоят партньор, докато прескача някоя цепнатина. Винаги дръж едно сечиво в ръка (не ски щеки!) и знай как да го използваш при самозадържане или за осигуряване. Ако някой пропадне в дупка, няколко примки от прусек трябва да бъдат винаги готови за използване, а техниките за извличане са второто нещо, което трябва да знаеш.
Фигура 2


Обикалянето в търсене на началото на маршрута в тъмнината или сумрака на зората може да бъде причина за загуба на ценно време, дори и преди да си започнал да катериш. Ти трябва да станеш интимен с твоя маршрут от някоя фотография, скица или от разказите на някой, който го е катерил. Внимателно проучи топографията на началото (улеи, големи камъни, снежни полета и др.). Също така обърни внимание и на някоя отличителна характеристийка на планината (включително цепнатинни системи, изпъкнали скали и знаци за стичаща се вода). Планирай така подхода си, че да използва най-откритите и лесно разпознаваеми белези. Ако ти можеш да разузнаеш част или дори целият преход предната вечер, ще бъде още по-добре.

Ако някой гаден бергшрун също е замесен, последната стъпка от един алпийски подстъп може да се окаже най-трудна. Бергшрундът е една зейнала цепнатина, която се оформя, там където глетчерът или снежното поле се топи, като той е отделен на разстояние от скалната или ледена стена. Понякога, така както е на долната част на Северната стена на Grand Teton, маршрутът започва ниско и бергшрундът може да се преодолее съвсем лесно. Но по-често, единственото решение е да се слезе в рова до там, докъдето е възможно, за да се прехвърли и да се започне да се катери по противоположната страна. Една осигуровка с крак и сечиво е достатъчно задоволителна, за да обезопаси водача (фигура 3). Бергшрундът не е по различен от някоя обикновенна цепнатина: ръбовете им много често могат да се окажат лъжливи отдоло и да пропаднат. Това е също така една естествена фуния за падащите от стената камъни и лед.
Фигура 3


Изкачването

Най-добрият начин да спестиш време е като се движиш постоянно, без чести спирания. За пример, периодични спирания за слагане или сваляне на котките хаби много време и енергия. Ако ти можеш да се движиш стабилно когато ледът се обърне на скала, без да ти се налага да сваляш котките ти ще имаш едно огромно предимство. По подобен начин, ако можеш бързо да изсичаш стъпки, за да пресечеш някое случайно изскочило ледено петно посред дълго скално катерене, без да се възползваш от котките си, ти ще имаш едно голямо предимство в играта.

Практикувай смесено катерене на топроуп, като поставяш котките на скални ръбчета и заоблености, използвай сечивата по същият начин - закачай ги на същите ръбчета и в цепнатини. Тренировката ще те възнагради със сигурност и бързина в планината. И не забравяй да импровизираш с твоите сечива: дали на скала или лед, едно сечиво дава скъпоценно предимсво на твоите ръце и работи прекрасно при закачане, дори и само, за да достигнеш някой клин.

Катеренето с раница е част от живота в алпийският свят, но ти няма нужда да я носиш през цялото време. В тясни камини можеш да я пуснеш да виси под теб на една дълга примка, а на трудните въжета може да ти се наложи да я оставиш някъде и след това да си я изтеглиш, след като достигнеш по-удобно място.

Ти също така трябва да катериш едновременно (във френска свръзка (фигура 4)). Като основна техника за бързото преминаване на нормален и лесен терен, едновременното катерене е нещо по-вече от едно просто движение на двама души по едно и също време. То е съпроводено и от осигуряване в движение: водачът поставя екипировка, а вторият я събира. Когато екипировката свърши, водачът спира на някоя осигуровка, издърпвайки нагоре втория и тогава те или си прехвърлят екипировката, или си сменят местата.
Фигура 4


Когато катериш на френска свръзка на сложен терен, може да се наложи да намотаеш половината въже и да се завържеш за седалката с една осмица и два карабинера с муфа. По този начин ти и твоят партньор можете да останете на достатъчно близка разстояние, за да контролирате дърпането на въжето. Ако водачът е поставя екипировка или нагоре следва по-стръмен терен, вторият може да забави движението си и да внимава да не се образува опасно провисване на въжето между двамата. По подобен начин, когато вторият събира екипировката или за миг се затрудни на някой по-труден участък, водачът може да спре за момент или да направи бърза осигуровка, за да подсигури своя партньор при тези тези няколко движения, преди отново да продължи нагоре.

Дори на лесен терен,трябва винаги да има по една или две осигуровки между теб и твоят партньор – затова помисли за съдбата на Uly Wyss и Heinz Gonda. Швейцарско-германската двойка беше само на няколко фута от върха на Айгер през 1953 година, когато единият или двамата се подхлъзват. Вързани заедно, те двамата падат близо една миля до основата на стената. Историците накрая признават тяхното изкачване за 12-тото на Eigerwand (както и първото цялостно слизане по стената). Но в това има много малко утеха.


Следването на маршрута

Алпийските маршрути, като скални катерения, обикновенно свързват характерни белези и слабости на релефа, въпреки че в планините всичко е в огромни мащаби – нещо с размерите на пръста после става един 50 фута широк кулоар, а някой “външен ръб” може да се превърне широк гребен. Нагоре алпинистът трябва да взема решения за най-бързият и безопасен вариант на маршрута, като избягва или използва тези белези. Обикновенно най-добрата линия ще бъде през най-лесното място за катерене, обаче условията и обективните опасности могат да продиктуват различна алтернатива по различно време. В един биещ на очи, отворен улей, може да има ледопад и поради това ти да предпочетеш ръба вдясно от него. Фиксираната екипировка може да бъде индикатор за това откъде са минавали другите, но се пази от червените пасажи. Моят партньор и аз веднъж загубихме часове на Walker Spur в Алпите, опитвайки се да разследваме една линия от клинове, която водеше нанякъде, вместо да се доверим на инстинкта си за единствената очевидна линия. Забавянето ни струваше изкачването.

По-често, проблемите с откриването на маршрута се срещат, когато няма данни от предишна катерачна активност. За да избегнете грешката, разгледайте маршрута през бинокъл, изучете фотографии или запомнете описанието на маршрута от по-раншните опити и тогава го започнете. Опитайте се да интерпретирате това което виждате, докато катерите и си представете информацията, която имате като една умствена снимка на цялата планина.


Биваците

Влаченето на бивачна екипировка като една предпазна мярка на еднодневно катерене е план за поражение. Поради факта, че е изключително тежка и намалява страха от замръкване, тя често е причина за именно това. На катерене, където ти планираш да прекараш най-много една нощ навън, задължителните неща които трябва да вземеш е една бивачна торба или лек спален чувал и примус, за да топиш сняг. Дали твоят край ще бъде в родилна поза, усукан в топка или ще стърчин ту на десен, ту на ляв крак, най-важното е да вземеш нещо за изолация между теб и земята. Дунапрен с дължината на гърба или раницата са добри за седене. Когато се свиеш долу, ти можеш да използваш части от въжето, за да омекотиш местата под своите крака.
Бивак на Източната стена на Mooses Tooth в Аляска


На студени или снежни маршрути, един лек надуваем спален неопрен може да ти спести много от теглото. Разбира се, най-сигурният начин да останеш топъл по време на бивак е да се поухажваш с твоя партньор – въпреки, че повечето катерачи от мъжки пол по-скоро предпочитат да изтърпят един бавен и мъчителен, тракащ здраво със зъби, изгрев.

Добре е да се подсигурите с един много лек спален чувал, който може да действа като непредвидим подслон от вятър и дъжд, но трябва да бъде достатъчно лек, за да си струва носенето.


Слизането

След като изкатериш Aiguille du Midi над Chamonix, ти ще имаш време да сграбчиш един хот дог и едно лека френска бира, преди да се качиш на лифта доло. Но достигайки върхът половината битка все още предстои. Може би това не е по-трудната половина, но често става по-опасната. Ти си изморен, твоят вътрешен пазач е свалил гарда, следобедното слънце е пуснало на свобода бурни аплодисменти от падащи камъни във всеки улей и повърхността на ледниците и снежните полета се е превърнала в киша. Всеки енцидент ще бъде причинен точно от един невнимателен момент или от малка грешка в преценката на разстоянието.

Ако са необходими рапели, провери всеки възел и анкерна точка. Това е за твоя безопасност. Ако нямаш достатъчно инвентар и се засилиш да използваш едноточкова осигуровка, опитай се да нагласиш една допълнителна обезопасяваща осигуровка отзад (фигура 5). Ако всичко изглежда безопасно, вторият от вас спокойно може да прибере допълнително поставеният инвентар. Но винаги оставяй една идеална осигуровка когато това е възможно! Поразително е колко неохотно катерачите оставят един $50 френд в услуга на някой ръждясал клин, който може да им струва всичко. Когато нагласяш въжетата за рапелната линия, погледни надоло за остри ръбове и нестабилни блокове. Преди вторият да се спусне на рапел, нека бъде сигурен, че въжетата се дърпат свободно. Също така, когато започнеш да дърпаш въжетата гледай за камъни, които могат лесно да бъдат съборени от падащото въже.
Фигура 5


На снежни склонове, се пази от мек, лепкав сняг, който може да образува голяма топка между зъбите на котките и да ги превърне в ролкови кънки, а теб за секунди в свободна материя. В такива условия може да бъде по безопасно да се махнат котките и да се ритат стъпки надоло. Бъди особенно внимателен за ефектите, които слънцето или топлината могат да причинят на ледника. Следването на вашите собствени следи, които сте оставили по рано през деня, не винаги е безопасно. Като нищо някой нов и мек снежен гребен ще те излапа с удоволствие, когато стъпиш върху него.


Времето

Лошото време често кара алпинистите да се колебаят. Възможността да бъдеш ударен от една буря високо в планината, често е причина да се връщаш надоло още в самото начало на изкачването. Знаеш, че срещата с подобно изпитание е много поучителна за теб, но все пак е по-добре да го отбегнеш.

Високите перести облаци, понякога наричани магарешки опашки, са класическите предвестници на един буреносен фронт, който вероятно ще се развихри в следващите 12-24 часа. Използвай един ръчен алтиметър, за да държиш под внимание барометричното налягане (прочети инструкциите) и за да отстъпиш предвидливо. Високото барометрично налягане обикновенно означва стабилно време – с вероятност за краткотрайни гръмотевични бури, но без сериозни дълготрайни промени във времето. Рязкото падане на налягането води след себе си до ветрове и сериозна промяна. Ниското и постоянно налягане означава нестабилно време. Разбира се, ние говорим за времето в планината, така че то е трудно предвидимо.

Светкавиците са истинският алпийският кошмар. Ако получиш директен удар, ти ще се превърнеш в припечена филийка. Ако пък бъдеш засегнат от някой близък удар има силна вероятност сърцето ти да спре, да получиш контракции на мускулите, които да ги отделят от костите или да получиш изгаряне като от напалм от подпалването на твоите синтетични дрехи. Ако скалата зажужи около теб или се чуе пукот от изпразване, вероятно предстои удар. За да се защитиш открий най-гладкото възможно място (но не се навирай в пещера или под надвес, защото високоволтовият ток може да те сготви като в микровълнова печка) и седни или се свий на твоята екипировка, за да се отделиш от земята. Също така, добра идея е да вземеш металните неща от инвентара и ледените сечива, и да ги дръпнеш настрани от теб, защото те могат да концентрират тока и да те изгорят но не ги изхвърляй в планината). Свий се колкото можеш повече на топка, за да намалиш съпротивлението, което може да окаже твоето тяло при преминаването на тока. Моли се.


Мисловните игри

Алпийското катерене е пълно с мисловни игри и страхът е причината за почти всички от тях. Има много ужаси в планината и много възможности за наранявания и смърт. Практичните техники и добрата екипировка могат безспорно да намалят тези рискове. Но много повече от някои умения или добро осигуряване ще ти помогне една силна и рационална мисъл. Велики алпинисти като Anderl Heckmair, Walter Bonatti и Riccardo Cassin са живото доказателство. Тези момчета са катерили невероятни маршрути с такава екипировка, каквато ти можеш да откриеш около някой стар хамбар. Дали те са чувствали страх? Със сигурност. Дали са позволявали нещо да застане на техният път към върха? Със сигурност – когато те са чувствали, че рисковете стават прекалено големи и когато все още са имали възможността да се върнат, те са слизали доло. Всички те са живи и днес. Човекът, който знае кога страхът е оправдание и кога той не е, какви са рисковете в единият или другият случай, и който никога не си позволява да изпада в паника или да прави глупости, е типът човек, който ти искаш да бъдеш и трябва да се опиташ да бъдеш в планините.
Северната стена на Пти Дрю на заден план.

Снимка: https://alpineexposures.comТРЕНИРОВКА

Физическа подготовка


Кроячът си ти, а по-добрата подготовка ще ти позволи да се справиш с физическите предизвикателства и да преживееш вкочанясването от алпийското катерене. Повечето алпинисти от световен клас не "тренират", а катерят. А ако те не могат да катерят, карат колело, ски или пък бягат, развивайки големите бедрени мускули и своята издържливост.

Едва ли ще бъда първият, който ще допусне, че залата е едно от местата, в които всеки би могъл да повиши силата в крака си и то само като прави избутвания от седнало положение. За всички ниско мотивирани типове, като мен, това може би е едно много благоприличоно изстрелване към успеха в планината. Тежестите са добър помощник за изграждане на силата на краката и формата на горната част на тялото, но осезателно увеличаване на възможностите може да бъде постигнато само след няколко солидни часа тренировка и то в продължение на няколко седмици в залата. Отделно прибавете към тренировката с тежести специфични упражнения за издържливост, като ходене, бягане или каране на колело.


Психическа подготовка

Трябва да се знае, че всички физически тренировки в света няма да могат да те качат дори на един обикновен хълм, ако твоят ум не го е решил. Вярата често идва с добрите физическите възможности и от търпеливото и методично изграждане на определените за целта умения и опит.

Ти също така можеш да дисциплинираш своя ум към дискомфорта и всички други физически неудобства. Започни с използването на тежка раница и алпийски обувки. Катери по влажна скала и в студ, и се движи възможно най-бързо. След като се почувстваш комфортно в тези алпийски гадости, катерачните преживявания ще станат за теб много по-приятни.


ПО-ГОРНО НИВО НА ОБУЧЕНИЕ

След като алийските умения са усвоени, класиките ще започнат да падат като стръковете трева под острието на косата и ти ще започнеш да се чудиш как да убиеш някои от по-големите дракони:


Излез извън отъпканият път

Ти желаеш да постигнеш изолацията и обвързването, но не можеш да си позволиш едно пътуване до екзотични райони. Затова обмисли как да направиш това тук в Северна Америка. Придържай се само към класическите планини, райони или маршрути, които могат да бъдат възприети като връщане една стъпка назад във времето. Крайбрежният район на British Columbia е една необятна пустош от рядко посещавани върхове и долини в протежението от Vancouver до Alaska. Yukon е изпъстрен с забравени малки планински групи. Дори популярните райони като Wind Rivers, North Cascades и Sierras имат изобилие от затънтени места, където ти ще можеш да се изгубиш за дни.


Опитай зимно катерене

Мислиш си, че класическите маршрути на Grand Teton са пренаселени и незадоволителни? Тогава ги опитай през януари, когато температурите станат като на тъмната страна на Луната и лавинната опасност може да направи само подстъпа до Lower Saddle една смъртоноопасна експедиция. Същата е истината и на Gannet Peak, Mount Rainier или дори и на Longs Peak - къси дни, тонове от сняг, ледени температури и безкрайни ветрове, правещи от катеренето на традиционни маршрути през зимата, едно изцяло различно изпитание.


Направи няколко траверса

Преминаването на няколко технични върха в едно единствено излизане е другият начин да разшириш алпийските си възможности. The Cathedral Traverse, обхващащ Teewinot, Mount Owen и Grand е класическият маршрут на Tetons. Някои хора избутват нещата още по-нагоре, като правят всичко това соло, за един или два дни. Alex Lowe и Peter Croft са може би най-изявените в тази област. Croft е прочут със своите невероятни солови, алпийски траверси в Sierras и на някои други места, като четирите големи върха на Bugaboos за един ден. Lowe пък свързва седем върха на Tetons за по-малко от 9 часа, което все още остава максималната граница на възможностите на един алпийски ден.


Отиди в Аляска

49-ят щат е дом на някои от световните най-екстремни алпийски дестинации: Kichatna Range, Ruth Gorge, Mount Huntington, Mount Hunter, Mount Foraker и Denali. Маршрутите по тези планини са дълги, технични, изложени на пълната ярост на арктичните бури и са разположени в близост до полярният кръг. Това е големият клас.


Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" предлага няколко курса и множество летни и зимни алпийски програми, в които можете да усъвършенствате своите алпийски умения


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5369 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Моите Планини - Част Пета
Звезди и Бури - Чима Гранде ди Лавредо и Айгер
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Матерхорн по Североизточния ръб
Моите Планини - Част Седма
Cerro Torre's Cold Case
В Памет на Валтер Бонати
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
Ули Щек: Нито веднъж не изпитах усещането, че започва да става опасно
Аляска


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap