Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ревю на Mountain Equipment ShroudDan Bailey  |  Редактирана на 11/06/2022


Макар и да не е най-вълнуващото облекло, флийса със средно тегло е една от най-полезните дрехи за аутдор активности, която е еднакво удобна както като основно яке при добро или междинно време, така и като среден слой при по-студени и ветровити условия. Обикновено флийса е много по-малко ветроустойчив от софтшела, но той има тенденция да бъде по-разтеглив и по-дишащ и въпреки че неговите качества за топлина спрямо тегло често остават недостатъчно оценени, всеки катерач или турист вероятно има такава дреха. В продължение на много години един стар Shroud беше моят предпочитан флийс със средно тегло. Освен че е флийс със средно тегло, цип по цялата дължина и качулка, тази нова версия на Shroud почти няма нищо общо с моя стар модел, освен името. Новият Shroud е среден слой, издигнат на по-високо ниво, запазващ дишаемостта и функционалността на флийса, но същевременно добавя характеристики подходящи за метеорологични условия много близки до тези на един софтшел. И изглежда, че вече имам нов фаворит.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Студен вятър, изпотени по склона, снеговалежи - новият Mountain Equipment Shroud Hooded Jacket Medieval Blue се справя перфектно с всичко това


Като клон на модната индустрия, макар и в специализирана ниша с качество и функционалност в основата си (надяваме се), търговията с дрехи за аутдор активности се ръководи от модната нужда за постоянна актуализация на моделите и въвеждането на новости. Повечето продукти преминават през промени с промяната на сезоните – понякога леки промени, които е трудно да се разглеждат като истински подобрения, но понякога с по-радикална промяна. Такава радикална промяна е настъпила при новият Shroud.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Старата версия на Mountain Equipment Shroud по време на една ваканция в Боливия. Новият модел има голямо подобрение по отношение на производителността и качеството на материите


Пасване

Shroud имат мъжка и дамска версия. Аз съм висок 1,83 м и сравнително широк, но се чувствам добре в стандартен мъжки размер Large (L). Като среден слой, неговото "активно прилягане" е доста плътно, така че ако го облечете върху основен слой с дълъг ръкав, няма да има излишен плат, който да се издува и да ви пречи.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Ръкавите на Shroud изглежда са направени за ръце на гибон: при мен има малко излишна дължина в тях и въпреки че това означава топли ръце, е малко досадно маншетът да седи на дланта на ръката. В същото време намирам, че в тялото ми е малко късо, но може би моето тяло не е от най-стандартните, за да преценя дали други хора биха имали същият проблем. Отпред якето е малко по-късо, докато отзад пада доста по-ниско и бих предпочел няколко сантиметра повече отпред, за да запазя кръста си наистина покрит. Предишният ми Shroud (около 2013 година) е забележимо по-дълъг.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Артикулацията на ръцете може да е по-добра за мен; въпреки разтегливостта на плата, получавам повече повдигане на долната част на якето, отколкото бих искал, когато ръцете са вдигнати. Все пак като напъхам Shroud под седалката и откривам, че стои на място и като цяло остава прибран. Носих го като среден слой през няколко зимни алпийски дни този сезон и съм склонен да забравя за този дребен проблем.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Високата яка на Mountain Equipment Shroud Hooded Jacket е прекрасна и плътно прилепнала


Тегло

Аз измерих, че моя размер L тежи 531 g (ME казват, че е 520 g, но размерът не е посочен), което за своята дебелина и топлина изглежда много добре. По отношение на теглото си Shroud не се различава от другите средно тежки флийсове с качулка и с цял цип в моя шкаф, които са от Polartec Powerstretch и подобни материи, като същевременно предлага малко по-добра защита при лоши атмосферни условия и най-малко същата изолация.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Mountain Equipment Shroud Hooded Jacket Medieval Blue е страхотна дреха като среден слой при по-студени условия


Материя

В това яке се използват стратегически две различни флийс материи. В по-голямата си част плата на якето е Cycloknit, който е просто брилянтен. От вътрешната си страна има плътна, пухкава, купчеста текстура, която е прекрасна и прилепва меко към гола ръка. Със своята пухкавост тази материя изглежда сякаш улавя топлия въздух наистина много ефективно, а заради средното си тегло и дебелина намирам Shroud за наистина много топъл слой. Той е значително по-топъл, например, от моят стар по-традиционен флийс със същото име.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Плътно отвън, пухкаво отвътре (малко като мен)


Въпреки че е влакнест отвътре, външната страна на Cycloknit е плътно изплетена, което му придава външен вид и усещане повече за softshell, отколкото на стандартен флийс. Открих, че благодарение на това, якето има значително по-добра устойчивост на вятър от типичните флийс тъкани и е малко по-ефективно при отблъскване на сняг и лека влага. Когато носех Shroud в по-променливо зимно време, успях да се справя без да използвам хардшел за много по-дълго време, отколкото можех да си представя. Може да не притежава устойчивостта на атмосферното влияние на един софтшел, но бих се обзаложил, че е по-разтеглив и по-дишащ от повечето софтшели и е също много бързо съхнещ. Mountain Equipment казват, че Shroud е по средата между традиционен флийс и софтшел и мога да се съглася, че това е справедливо обобщение.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Mountain Equipment Shroud Hooded Jacket не се притеснява от малко влага


Въпреки че самият Cycloknit е доста разтеглив материал, Shroud има и малки панели от нещо, наречено Pontetorto Tecnostretch 238, който е малко по-разтеглив флийс, под мишниците и в маншетите. Това повишава дишането в подмишниците, което не е лошо. Обаче не мога да кажа, че добавя много към моята мобилност.


Качулка

Простата и еластична качулка е плътно прилепнала, с хубава висока яка, която покрива добре брадичката, когато е ветровито. Тя няма възможност за регулиране на обема или формата, но ако е достатъчно ветровито, за да имате наистина нужда от нея, така или иначе ще искате да сложите мембрана отгоре и тогава ще използвате меката качулка на Shroud единствено за допълнителна топлина.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Въпреки че качулката е разтеглива, когато се опитам да я сложа върху каска, тя повдига цялото яке нагоре. Тя е достатъчно мека и удобна, за да пасне под каската, но открих, че каишката на каската, която обхваща брадичката и високата яка на Shroud не работят добре заедно. Неудобно е на гърлото и погледът нагоре е компрометиран, освен ако ципа не е свален надолу. При катерене вероятно няма да използвате качулката, а и тъй като съм малко скептичен, че всеки слой трябва да има качулка, бих искал да видя версия без качулка на Shroud. Качулката е много удобна при ветровито ходене или в студен ден, така че ще призная, че качулките на средния слой наистина имат своето приложение.


Екстри

Изрязани във флийса, за да ви дадат топло място, където да сложите ръцете си, двата долни джоба с цип са достатъчно големи, за да поберат шапка или ръкавици. Направени са от мрежеста материя и те могат да се използват като импровизирани вентилационни отвори. Джобовете обаче са позиционирани ниско и ще бъдат трудни за използване, ако сложите върху флийса седалка или затегнете колана на раницата. Разбира се, за един среден слой това не е притеснително, така както би било за една мамбрана. Осигурен е и голям джоб на гърдите, който така или иначе използвам много повече от джобовете за ръцете, тъй като всички се нуждаем от топло и защитено място, където да поставим телефона си през зимата.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Обичам джобовете на гърдите


Обобщение

Името Shroud (плащница) звучи малко зловещо, но предполагам, че целта е да се отдаде почит към няколко известни ледени маршрута, а не това, в което ще ви увият, ако паднете по един от тях. Тази зима бях много привързан към новия Shroud. Харесвам топлината му, усещането за устойчивост на атмосферни влияния и практичността му. Вероятно може още да се подобри кройката му, за да пасва по-добре на хора с моето телосложение, но със сигурност ще стои перфектно на хора с малко по-издължено тяло. И ако цената му не ви притеснява, това е един по-висок клас среден слой.


Какво казват от Mountain Equipment:

Shroud е топло и изключително мобилно флийс яке подходящо за алпинизъм и ски туринг в студено време. Плътно изплетеният плат Cycloknit е комбиниран с по-леки и малки флийс вложки от Pontetorto® Tecnostretch, за да направи от това яке изключително топъл техничен слой. Той е достатъчно устойчив на вятър, за да се носи самостоятелно при по-добри условия, а той също е страхотен среден слой под мебрана в лошо време.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Спецификации:

- Размери: S-XXL (мъже), 8-16 (жени)
- Тегло: 531 g за размер L
- 259 g Cycloknit плат; топъл и вятъроустойчив
- Одобрени от Bluesign® флийс вложки от Pontetorto® Tecnostretch 238
- Еластична качулка
- Активна кройка
- Централен и по цялата дължина на якето цип YKK®
- 2 джоба със скрити ципове за ръцете
- Джоб на гърдите


MOUNTAIN EQUIPMENT SHROUD Hooded Jacket Medieval Blue и MOUNTAIN EQUIPMENT SHROUD Hooded Jacket Majolica / Mykonos могат да бъдат закупени от МАГАЗИН ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 63 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене
Как да изберете челник
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
ACCU CORE за челни лампи TIKKA и ZIPKA на PETZL
Дишащите материи - отвън и отвътре
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
E9
Зала на славата: Класическия катерачен инвентар
Как да си изберем раница


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap