Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Опитомен ли е К2?Георги Филипов, Дневник  |  Редактирана на 23/09/2014


[img:bd0b71c5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_517_1.jpg[/img:bd0b71c5]

[i:bd0b71c5]Най-опасният връх, който от време на време допуска до себе си само най-подготвените

Снимка: Боян Петров[/i:bd0b71c5]


Страховит. Опасен. Непристъпен. Ако се зачетете в определенията за К2, ще установите колко различни са определенията за втория по височина връх в света. Неговата митична слава не отстъпва място с годините на никой друг връх, а всеки трагичен случай по склоновете му подклажда драматизма и едновременно с това засилва адреналина на желаещите да го превземат. Изкачването му винаги се смята за особено постижение в алпинизма и заради техническата трудност, и заради непредсказуемото време, което рядко позволява да се постигнат успешни опити.

Тази година беше по-особена и щастието се усмихна на над 40 души, сред които и софиянецът Боян Петров. Той стана първият българин, стъпил на 8611 метра, без кислород, а допълнително изпитание за възможностите му беше фактът, че е диабетик. Петров се изкачи солово на 31 юли, когато се навършиха точно 60 години от първото изкачване. До тази година на върха бяха стъпили само 336 души. За сравнение на най-високия връх Еверест са почти 7000.

Успехът на тазгодишните експедиции под К2 даде основание да се заговори за това, че върхът вече може да се смята за опитомен. За първи път в историята се качи цял екип от пакистанци (в миналото е имало единични успешни пакистански опити), както и първият изцяло женски екип от непалки. При над 40 реализирани изкачвания тази година (неофициалната информация е за 48) планината взе само една жертва.


[img:bd0b71c5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_517_2.jpg[/img:bd0b71c5]

[i:bd0b71c5]Боян Петров не успя да качи К2 през 2005 година, която се оказа нулева за върха

Снимка: Боян Петров[/i:bd0b71c5]


Дали тази година ще промени статута на К2? "Добър въпрос. Невероятните успехи се дължат на безпрецедентния прозорец от фантастично време и снежни условия, коментира пред explorersweb.com Адриан Хейс. Това е невероятно трудна и изискваща техника планина и при малко вятър, ниски температури или нормални снежни условия нямаше да постигнем и половината от изкачванията на 26 юли".

Според Боян Петров трудността на К2 е едновременно съчетание между климатичните особености, психология и алпинистка техника.

"К2 е най-зловещият връх и вероятно с най-малко изкачвания сред осемхилядниците, защото до него няма лесен маршрут. Нито един от тях не позволява да се промъкнат комерсиални експедиции. Там ходят най-подготвените, най-психически устойчивите и на върха не е стигнал нито един случаен човек", коментира той през май преди да замине на първата си "осемхилядна" мисия към Канчендзьонга.

"Най-големият проблем, е че тази 3.5-километрова грамада, която се издига над базовия лагер, те смазва психически. Почти 50 процента от експедициите се отказват, защото са премазани от психологическата тежест на върха. Живееш под него два месеца, виждаш го всеки ден и той те отказва", добави тогава той.

Петров беше готов да чака, но не му се наложи. Той дори трябваше да спринтира към К2 след изкачването на Броуд Пик на 23 юли, защото имаше опасност да изпусне прозореца от добро време. За щастие успя да се вмести във вероятно последния момент.

Сега обаче наличието на толкова успешни изкачвания на хора от различни възрасти и пол, а вероятно и умения накара мнозина да се запитат дали няма да видим бум на комерсиалните експедиции, както се случи на Еверест през 90-те години. Тази година след трагедията с шерпите под Еверест дори К2 се оказа по-доброто място за желаещите да запишат славна точка в биографията си на катерачи.

"К2 не е новият Еверест, както Бразилия не е новата Германия. Катерачите трябва да имат ниво на възможности и състоятелност, каквито в една комерсиална експедиция на Еверест не е необходимо да притежаваш", коментира Марк Хорел в опит да отговори на въпроса.

Теренът на Еверест дава шанс на не чак толкова опитни катерачи да се справят, тъй като няма сложни участъци. Освен това логистично е възможно шерпите да свършат основната част от работата, като изнасят багажите по установените лагери и да фиксират въжетата. Освен това е възможно да се получава по-точна и детайлна метеорологична информация, така че на клиентите да не им се налага да катерят в лошо време.

На К2 компаниите осигуряват логистиката в базовия лагер, но останалите аспекти на катеренето оставят на своите клиенти. Пакистанската алтернатива на шерпите понякога помагат на някои експедиции, но те не са толкова много и толкова опитни като хималайските шерпи.

Повечето експедиции всъщност са съставени от разнообразни алпинисти, които си делят разходите по разрешителното. Фиксирането на въжетата изисква кооперативност между катерачите. Прогнозите за времето също не могат да бъдат в такава помощ, защото времето в Каракорум е много по-сурово, а конкретно на К2 и по-променливо. По трасето има много повече снегопади и лавини, които създават риск за хората.


[img:bd0b71c5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_517_3.jpg[/img:bd0b71c5]

[i:bd0b71c5]К2 не е за алпинисти аматьори и не може да бъде качен без необходимата подготовка

Снимка: Боян Петров[/i:bd0b71c5]


Историята показва, че на К2 често има години в които въобще не се появява прозорец от подходящо време. В последните десет години има четири, в които не се е качил нито един човек - 2005, 2009, 2010 и 2013 г. През 2005 г. Боян Петров и Дойчин Боянов стигат най-високо - 8200 метра, но заради лошото време не могат да продължат.

През 2004, 2007 и 2012 г. времето обаче беше благоприятно за алпинистите под К2. През 2004 г. успяха да се качат 51 души, като най-доброто постижение беше 19 души в един ден. През 2007 г. на върха стъпиха 31 души, а преди две години 30 души. Това обаче е нищо със случващото се в Хималаите. Тогава на най-високата точка на света стъпиха в един ден 223-ма души. В последните седем години на Еверест има стабилно по над 100 изкачвания в най-хубавия ден от сезона.

Съотношението на смъртните случаи също е впечатляващо. К2 се слави като най-смъртоносния осемхилядник, макар реално да не е - Анапурна взима много повече жертви. Но сравнението между К2 и Еверест показва колко далече са двата върха като изпитание. За последните десет години К2 е взел 30 жертви, а Еверест 59, но отнесено спрямо броя на изкачванията К2 има 21.7% смъртност, докато Еверест едва 1.2% (виж графиката).

"Еверест и К2 дори не са един и същи спорт", коментира в този дух гидът на комерсиални експедиции Крис Зимиец в трейлъра към филма "Изкусителят К2", който миналата година получи Голямата награда на "Банско филм фест". И вероятно ще си остане така още дълго време, независимо колко се развие алпийската техника. Просто, защото никой не може да промени това, което е воля на природата.
[i:bd0b71c5]Статистика за изкачванията и смъртността на Еверест и К2 за последните 10 години

Схема: Вихър Ласков[/i:bd0b71c5]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6557 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Интервю с Крис Бонингтън
Тюркоазен връх за приятели
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Свирепа арена - К2
Свирепа Арена - Чангабанг
Мон Блан - разходка или ...?
Второ писмо от Димитър Колешев
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Еверест - маршрути
Влудяващата тълпа


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap