Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Килиан Жорнет - авантюрист на 2014Ивелина Минчева, Вакон  |  Редактирана на 19/09/2014


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014

[i:91e98b82]Плодовитият планински атлет покорява върхове по вертикалите на спортното бягане[/i:91e98b82]


[b:91e98b82]Бяха регистрирани рекорден брой гласове – повече от 75 000 и е излъчен безспорен победител. Читателите на "Нешънъл джиографик" избраха Килиан Жорнет за авантюрист на 2014 г.[/b:91e98b82]


Облечен в тениска и спортни шорти, 26-годишният каталунец Килиан Жорнет изминава с лекота последните няколко метра до високия 4478 м. Матерхорн, докосва металния кръст, извисяващ се на върха, обръща се и поема по обозначените пътеки обратно по стръмния Лъвски гребен с невиждана бързина и ловкост. За последните няколко метра от спускането в знак на подкрепа към него се присъединява идолът му от детство и шампион по високопланинско бягане - Бруно Брунод. Още с първите си стъпки в планинското бягане на 17 години Жорнет мечтае да разбие рекорда за бързина, поставен от Брунод през 1995 г. на този връх.

„Бруно е моето голямо вдъхновение,” разказва Жорнет. „Когато аз тепърва започнах да бягам той вече печелеше всяко едно състезание. А в Европа [Матерхорн] е връх с изключително значение.“

На 21 август 2013 г. пред очите на тълпата, събрала се в алпийското градче Бреюл-Червния, Жорнет се изправя пред предизвикателството и пробягва 2500-те вертикални метра в двете посоки на планинския склон, като разбива дългогодишния рекорд на Брунод с 22 минути. Общото време на Жорнет е 2 часа и 52 минути. На един катерач изминаването на това разстояние обикновено отнема 12 часа.

Жорнет не създава „високопланинското бягане” - смесица между алпинизъм и планинско бягане, което се състои в скоростно изкачване по стръмен терен. Изворът на спорта може да се проследи още в началото на 90-те години на миналия век, когато италианският алпинист Марино Джакомети поставя първите рекорди за бързина в италианските Алпи. Жорнет обаче успява да привлече общественото внимание към високопланинското бягане с безпрецедентната си поредица от разбити рекорди и победи в състезания. Само за последните три години младият бегач успява да постави нов рекорд за бързина на връх Килиманджаро, а шест седмици преди рекордно бързото покоряване на Матерхорн за времето от 4 часа и 57 минути приключва светкавичното си изкачване и спускане на Монблан с обща вертикална амплитуда от 3500 метра.


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014

[i:91e98b82]Снимка: Sébastien Montaz-Rosset[/i:91e98b82]


„Планинските бегачи винаги са търсили скалисти местности. Но появата на високопланинското бягане преобръща изцяло спорта, като буди в мнозина желанието да излязат извън рамките на установените пътеки и да се насочат към високите скалисти зъбери,” споделя американският бегач на дълги разстояния Хал Кърнар. „Лекотата в изкачванията на Килиан определено извежда на преден план и спомага за успешното начало на една нова тенденция в спорта, но по-важното е, че професионализмът на безбройните му постижения позволява на мнозина да преосмислят собствените си възможности.”

Жорнет израства в Кап дел Рек, малко ски селце в каталунските Пиринеи, където баща му работи като планински водач, а майка му е учителка. Със сестра си ходят на училище със ски през зимата и с велосипед през летния сезон. „Но не беше чак толкова далече,” бърза да поясни Жорнет, което означава „около час път” във всяка посока. За него сякаш е неизбежно да се превърне в екстремен атлет по планинските склонове.

„Винаги се шегуваме със сестра ми, че просто за нас не е имало друга опция в живота, тъй като винаги сме живели в планината,” обяснява Жорнет.

На 13 години атлетът участва в първите си състезания по ски алпинизъм, като жъне успехи в младежките турнири и помни много добре момента, в който на Международния световен шампионат по ски алпинизъм през 2004 г. неочаквано се озовава на челните позиции наред с четирима от идолите си. Така открива, че може би притежава талант за надбягвания.

„Какво се случи тук? Защо са спрели и какво чакат?” спомня си Жорнет цялата ситуация. „Не можех да разбера как така се бях изравнил с тях.”

Жорнет печели това състезание и продължава в същия дух при безброй други шампионати, а за съвсем кратък период от време разбива невъобразимо голям брой рекорди не само в ски алпинизма, но и в планинското бягане, в бягането на дълги разстояния и във високопланинското бягане. През следващата година той планира да вземе участие в състезания отново във всеки един от тези спортове и ако природните условия му позволят, да прекара известно време в планините на Колорадо и Уайоминг, САЩ и да се опита да оспори рекордите за бързина в Денали и Аконкагуа.

Запитан за какъв тип атлет се счита, Жорнет отговаря скромно, с прости думи: „Аз съм човек, който обича планините. Мога да се предвижвам със ски, когато има сняг и да тичам през лятото. Всичко, което върша, ми дава възможността да живея в планината и да следвам сърцето си. В действителност няма никакво значение дали ще спечеля или ще завърша последен. Вярно е, че за мен е важно, но в действителност, когато се замислиш, няма абсолютно никакво значение.”


Килиан Жорнет - авантюрист на 2014


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 320 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
20 въпроса към Боян Петров
Скоростни серии част І: Alex Honnold
Свободният катерач Ману
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
За загиналите или добро, или нищо
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
Интервю с Peter Croft
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Дейв Греъм – най-добрият катерач на света!?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap