Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върхаГеорги Филипов, Дневник  |  Редактирана на 26/05/2014
[i:2c377a58]На фона на Канчендзьонга от ледника Ялунг Канг

Фотограф: Боян Петров[/i:2c377a58]


Боян Петров, който на 20 май успешно изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586), сподели за "Дневник" първите си впечатления от историческото постижение за българския алпинизъм.

Той вече се намира в базовия лагер и бързо стяга багажа си за обратния път към България, тъй като останалите експедиции вече се изнасят.

Ето и неговият кратък разказ за първото българско изкачване на Канчендзьонга:

"Тръгнах на 18 май. Първата вечер преспах в първия лагер, след това реших да действам по-бързо, да не губя излишно време, тъй като се чувствах добре и във форма, а и познавах маршрута. Продължих да се придържам към тактиката си да съм много лек и да се движа бързо не по утвърдените шаблони. Прескочих един етап, за да се кача директно в щурмовия лагер (лагер 4) на 7500 метра. Там пренощувах и бях готов за атаката на следващия ден - 20 май.
[i:2c377a58]Боян Петров между лагер 1 и лагер 2

Фотограф: Боян Петров[/i:2c377a58]


Както вече споделих, станах рано в 00.30 часа и започнах изкачването. Времето беше много по-добро от предния път, но беше много студено. От предишния си опит вече знаех откъде да мина, за да не повторя грешките си. Имах идеята каква е правилната посока. Но въпреки това не беше никак лесно. Във всеки момент може да се отклониш от правилната посока и да се окажеш на неправилното място. Знаех, че нямам право да сбъркам, затова вземах трезво решенията си, а не действах инстинктивно.

През цялото време срещах котки от хората, които са преминавали преди мен. Имаше и разни стари въжета, но не разчитах на тях, защото не знаех до каква степен може да им се има вяра. Движех се по свой начин и се опитвах да следвам маркерите, но с много внимание. Това ми отне доста време, тъй като не исках да се повтори историята от първия път.

Когато стигнах 8300-8400 метра се оказах в една зона, осеяна навсякъде с камъчета. Направо богатство за един геолог. Там се залисах и започнах да ги оглеждам и да им се наслаждавам. В един момент, колкото и странно да звучи, се появи някакъв вътрешен глас, който ми каза, че е време да тръгвам и че имам работа за вършене. Този вътрешен глас ме поведе към върха. Той ми казваше, че трябва да се концентрирам и че целта не е далече.
[i:2c377a58]Шерпи изкачват последни метри преди лагер 4 на 7500 м

Фотограф: Боян Петров[/i:2c377a58]


В крайна сметка в 14.35 часа благополучно се изкачих и си казах: "Най-после Канчендзьонга" е български".

Горе ме посрещна вятър от около 60 км/ч и никак не ставаше за снимки. Все пак успях да забия българското знаме, да направя няколко снимки, заснех панорамно и околните върхове. Получиха се няколко кадъра, но нямах възможност да се задържа дълго, а и знаех, че ме чака много тежък път надолу към базовия лагер.

Спазих традицията да не стъпвам на самия връх, който е свещен за местните. Моето верую е, че традициите трябва да се спазват, а също да се уважават вярванията на местните жители към планината, за да може тя да ти отговори със същото уважение. Самият връх е една купчина лед, а алпинистите се изкачват до няколко метра под нея.

Слязох за около 7-8 часа и пристигнах в базовия лагер вечерта към 9 часа. Чувствах се страшно уморен и направо паднах от умора. В кухнята ме нахраниха и напоиха хубаво, успях да се съвзема, след което заспах и 12 часа не се събудих.
[i:2c377a58]Поздрав от лагер 4 на височина 7500 метра

Фотограф: Боян Петров[/i:2c377a58]


Когато пристигнах чувствах, че пръстите на десния ми крак са премръзнали от ниските температури. Засега не се вижда посиняване, но е възможно и това да се случи. Надявам се да не се стигне до нещо по-сериозно. Опитвам се бързо да се възстановя, защото всички останали експедиции вече се изнасят от базовия лагер. За щастие всички тази година бяха успешни и нямаше инциденти.

Утре сутринта трябва да съм готов, за да тръгнем към Катманду. В момента дори не мога да си спомня кога ми е билетът за връщане, защото още при пристигането в базовия лагер компютърът ми се развали и цялата информация ми е там. И усещам, че е рано да мисля за това. Чувствам се невероятно щастлив и удовлетворен от това, че успях да изпълня целта си и всичко завърши благополучно".
[i:2c377a58]Грешният кулоар, до който стигна на височина около 8400 м на 13 май при първия опит да качи върха

Фотограф: Боян Петров[/i:2c377a58]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 773 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
В Южен Кавказ
Мон Блан - разходка или ...?
Свирепа Арена - Чангабанг
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Методи Савов: Алпинизмът е нещо сакрално
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
К2 и другите осемхилядници по света
Категория на трудност - Част ІІ
Височинна болест


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap