Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатеритеSummit Post  |  Редактирана на 14/05/2017


[b:ce23bb9d]Traumpfeiler (Pillar of Dreams) на кулата Свети Дух[/b:ce23bb9d]


Тип на маршрута: алпийско / традиционно
Най-добро време за катерене: пролет и есен
Време за катерене: половин ден
Трудност: UIAA V+
Дължина: 250 м
Въжетата: 9


Схема на маршрута Traumpfeiler

[i:ce23bb9d]Схема на маршрута Traumpfeiler. На снимката се вижда и манастира Roussanou и скалата Doupiani Rock в средата. Източният гребен (Ostkante) на тази кула също е толкова популярен, че цветът на скалата се е променил.[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Обща инфомация[/b:ce23bb9d]

Traumpfeiler е „задължителният“ за изкатерване маршрут измежду класиките на Метеора. Той не е най-трудния или най-дългият маршрут, но е един от най-красивите. Всеки, който посети Метеора трябва да изкатери този маршрут, в противен случай той няма да може да вкуси от истинското катерене на това място.

Traumpfeiler има всичко, неосигурени плочи, широка цепнатина, винкели, нормални цепнатини и някои от най-добрите гледки в Метеора. В повечето от добрите дни има най-малко една свръзка, която да катери маршрута и не е нещо необикновено на маршрута да катерят едновременно 4 или 5 екипа. Въпреки, че трудността му е само UIAA V+ (French 5b+), той е сериозен маршрут и никой не трябва да го подценява. Traumpfeiler (от немски) означава ''Ребро на мечтите'', а на гръцки е ''Pilie ton Oniron'' и е северното или североизточното ребро на кулата Heiliger Geist/Светия дух/Agio Pnevma (немски/български/гръцки).

Първото изкачване на маршрута е направено от Heinz Lothar Stutte и Helmut Magdefrau на 21 април 1981.


[b:ce23bb9d]Подход и слизане[/b:ce23bb9d]

От площада в центъра на селцето Kastraki можете да стигнете до основата на маршрута за 15 минути. Ако идвате от друго място е най-добре да паркирате колата на същият този площад. Слизането от Heiliger Geist е по южната или югозападната страна на кулата и пътеката води обратно до площадчето. Така че когато приключите с катерене можете да се насладите на една бира в някое от кафенета, освен ако не решите да отидете с колата си близо до основата на маршрута.


Панорамна гледка към Метеора

[i:ce23bb9d]Една панорамна гледка към Метеора със северната група трудно видима в далечния ляв край, западната група в лявата част на снимката и южната група в близост до Кастраки.[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Описание на маршрута[/b:ce23bb9d]

Маршрутът започва от дясната страна на лявата колона. Дясната колона (ребро) е най-сериозният и рядко посещаван маршрут на кулата Свети дух. Между тези две колони има една пещера с руини от старо отшелническо място. За жалост този класически маршрут е засегнат при екипирането на близките маршрути (на 6-то и 9-то въже). Това променя малко неговият характер, но не го прави по-малко красив.

[u:ce23bb9d]1 въже[/u:ce23bb9d]:

В началото се катери право нагоре (III+) и малко на дясно към първата халка (тя е на 8-10 м височина) към тясно „первазче“, тогава се траверсира на ляво и после още няколко метра на ляво към голям камък, където се намира втората халка (V+). От там се катери на ляво към линията на гребена. Осигуровката е на две халки. Първото въже е дълго 35 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]2 въже[/u:ce23bb9d]:

Катери се право нагоре (V) към един ''перваз'', после се траверсира на дясно към втората осигуровка с две халки. Въжето е дълго 35 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]3 въже[/u:ce23bb9d]:

Деликатно катерене по плоча (V+ и 2 болта) леко надясно към нещо като улей или камина (IV+ с 1 болт). Осигуровката е на две халки. Дължината на въжето е 20 м и има 3 болта.

[u:ce23bb9d]4 въже[/u:ce23bb9d]:

Широка (offwidth) цепнатина наляво (V), която постепенно преминава в по-лесен винкел. На това въже е необходимо използването на джаджи. Осигуровката е на две халки. Дължина 15 м и има 1 болт по средата на въжето. Необходими са средни и големи номера клеми и средни френдове (0.75-2 номер BD Camalots).

Силно препоръчително е това въже (4) да бъде изкатерено заедно с предното въже (3).


4-то пасажно въже на суперкласиката Traumpfeiler, катеренo заедно с 3-то въже

[i:ce23bb9d]4-то пасажно въже на суперкласиката Traumpfeiler, катеренo заедно с 3-то въже.

Снимка:Teo Christopoulos[/i:ce23bb9d]


[u:ce23bb9d]5 въже[/u:ce23bb9d]:

Добро катерене по отвесна плоча леко наляво с големи хватки (V). Осигуровката е на две халки. Въжето е дълго 15 м и има 2 болта.

[u:ce23bb9d]6 въже[/u:ce23bb9d]:

Катерене по плоча (V-) с малка цепнатина. Осигуровка на две халки. Дължина 15 м. Може да се използва традиционна екипировка за осигуряване, но има 2 болта леко вдясно, където минава линията на един съседен маршрут.

Съвсем спокойно можете да свържете 5 и 6 въже, но може да имате проблеми с комуникацията.

[u:ce23bb9d]7 въже[/u:ce23bb9d]:

Лесна плоча (IV-) с дължина 40 м. Има 3 болта.

[u:ce23bb9d]8 въже[/u:ce23bb9d]:

Катери се право нагоре (III+) към една халка, след което се траверсира надясно по един перваз към жлеб с още 1 болт. Бъдете внимателни с триенето на въжето. Осигуровката е на 2 болта на голямата тераса. Дължина 35, 2 болта по въжето.

[u:ce23bb9d]9 въже[/u:ce23bb9d]:

Траверс на ляво (1 халка от близкият маршрут), към винкел и цепка (V+ с 1 болт), последвани от плоча (V- с още един болт), която ще ви отведе към края на маршрута. Осигуровка на две халки. Очаквайте проблеми с комуникацията. Дължина 40 с 3 болта.

За да достигнете върха на кулата трябва да походите малко. От там трябва да продължите в посока към селото (юг-югозапад). Когато стигнете до ръба на скалата трябва да видите една очебийна халка в началото на един улей.


[b:ce23bb9d]Слизане[/b:ce23bb9d]:

За да стигнете до земята трябва първо да направите два рапела в улея. Първият е къс (10-12 м) и може да бъде направен с единично въже. Вторият осезателно по-дълъг (40 м) и трябва да бъде използвано двойно въже. Маршрута, по който се спуска рапела се казва ''Weg des wassers'' (Пътя на водата).

Нещо много важно за рапелите на Метеора е начина на оставяне на възела през „хоризонталните“ халки. Вие трябва да сложите въжето с възела (въжето за дърпане) от долната страна на халката (между халката и скалата). В противен случай може да има проблем, защото ако дърпащото въже е отгоре, то може да блокира другото въже, притискайки го с халката към скалата.

С вторият рапел вие ще достигнете една малка църква в основата на кулата. Вдясно от нея е пътеката, която ще ви върне в селцето за 10 минути.

Времето необходимо за изкачване и слизане от маршрута може да варира от 4 до 7 часа.


[b:ce23bb9d]Препоръчителна екипировка[/b:ce23bb9d]

За този маршрут се нуждаете от двойно 50-метрово въже, лична екипировка (каска, седалка, карабинери с муфа, протриващо устройство и еспадрили), дълги примки, 7-10 къси примки (в зависимост от това дали планирате да съедините някои от въжетата или не), няколко средни и големи номера клеми, 2 среден размер френдове или ексцентрици.


[b:ce23bb9d]Пътя на скорпиона на кулата Spindel[/b:ce23bb9d]


Тип на маршрута: Изкуствено катерене
Най-добро време за катерене: пролет, лято и есен
Време за катерене: по-малко от 2 часа
Трудност: UIAA V- А0
Дължина: 70 м
Въжетата: 2


Кулата Spindel с красивата Южна сте на Sourloti на заден план

[i:ce23bb9d]Кулата Spindel с красивата Южна сте на Sourloti на заден план[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Обща информация[/b:ce23bb9d]

Spindel е една игла с формата на фалос намираща се в каньона образуван от формациите Sourloti и Pixari. Пътят на Скорпиона предлага най-лесната линия към върха и минава по южната стена на кулата (много лесно катерене по пиедестала до халката на първата осигуровка, където терена става надвесен. V- е максималната трудност на свободното катерене по целият маршрут. Първо въже се катери свободно и е с трудност около VI+. Остатъка от маршрута е една стълба от болтове.


Второ въже със стълбата от болтове на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел

[i:ce23bb9d]Второ въже със стълбата от болтове на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Подход[/b:ce23bb9d]

Ако шофирате от Kalambaka към Kastraki вие ще преминете през един неопределен десен разклон (има стрелка за някои хотели) малко преди да влезете в селцето Kastraki. Тръгнете по този тесен път, който ще ви отведе над селото. Пътят обикаля около една ниска и плочеста формация. Паркирайте до една сграда, която прилича на църква. Тръгнете нагоре по широка стъпаловидна пътека през гъста растителност, която ще ви отведе до втора църква, където пътеката става тясна, колкото да мине един човек по нея. Тази пътечка ще ви отведе до Spindel за около 10 минути.


Отново въже 2 на Пътя на скорпиона на Спиндел

[i:ce23bb9d]Отново въже 2 на Пътя на скорпиона на Спиндел[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Описание на маршрута[/b:ce23bb9d]

[u:ce23bb9d]1 въже[/u:ce23bb9d]:

VI+ или V- A0, около 15 метра. Катери се по стръмна, но добра скала към осигуровка с 3 болта.

[u:ce23bb9d]2 въже[/u:ce23bb9d]:

V- A0, около 20 метра. Следвайте стълбата от болтове, която върви нагоре и надясно (прехвърляйки ръба близо до върха) следвана от един къс пасаж по плоча до върха.


[b:ce23bb9d]Слизане[/b:ce23bb9d]:

От големите болтове на върха, с двойно въже, се слиза само с един рапел.


Pitch 1 of Via Scorpion on Spindel Tower

[i:ce23bb9d]Първо въже на Пътя на скорпиона на кулата Спиндел ... Не гледайте какво носи катерача. Инвентар за традиционно катерене не е необходим[/i:ce23bb9d]


[b:ce23bb9d]Необходима екипировка[/b:ce23bb9d]

Къси примки и каквото смятате, че ще ви бъде нужно за изкачването на A0 стълбата от болтове.


За да изкатерите тези два красиви маршрута можете да се включите в Катерачна екскурзия в района на Метеора, Гърция организирана от Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 6272 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 13/05/2014 от Stefo Коментирайте
Разрешено ли е катеренето в района? Според тази статия вече не е - [url]http://www.verticalworld.net/news/news.php?id=1299[/url]
2 Публикуван на 13/05/2014 от Димитър Колешев Коментирайте
Разрешено е. Според линка това е проектозакон. И не мисля, че е приет. Ние катерихме там преди 2 седмици. Обаче щом Petzl Rocktrip планират да посетят Метеора есента, значи закона все още не е приет.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Завръщане към класическия алпинизъм
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST
Звезди и Бури - Чима Гранде ди Лавредо и Айгер
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
Палецът на Дявола 2003
Моите Планини - Част Седма
Трагедията под Матерхорн: Историята мълчи
Моите Планини - Трета Част
Приказка за великана и трите джуджета
Гранд Жорас - Цената на мечтите


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap