Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачимГеорги Филипов, Дневник  |  Редактирана на 20/04/2014


Боян Петров вярва, че е подготвен за голямото предизвикателство

[i:0ec0c700]Боян Петров вярва, че е подготвен за голямото предизвикателство

Фотограф: Георги Кожухаров[/i:0ec0c700]


Зоологът от Националния природонаучен музей Боян Петров замина за първия етап от проекта си "Българските осемхилядници", който включва изкачването на три върха в рамките на един сезон, включително и два неизкачвани от българи - К2 и Канчендзьонга. В първия етап ще бъде част от международна експедиция, а за К2 ще има и български партньор в лицето на Младен Данков.

"Дневник" е медията, която ще следи развитието и на двете експедиции с информация и снимки от алпинистите. Четете за тях в специалната тема "Към върха".


[b:0ec0c700]Как се стигна до идеята за проекта "Българските осемхилядници"?[/b:0ec0c700]

- От 14-те осемхилядници на земята само три нямат още български изкачвания, а вече има много нации, които са изкачили всичките. След Еверест през 1984 г. през годините изкачванията се натрупват бавно, но трите най-трудни върха остават неизкачени - К2, Канчендзьонга и Манаслу. Последният е един от ниските осемхилядници, направени са няколко български опита, но няма успешно изкачване, защото е много триков. Трябва да уцелиш едни момент и да се премине един скален участък, до който са стигали българи, но не са успявали да го преодолеят.

[b:0ec0c700]Какво е особеното на Канчендзьонга и К2?[/b:0ec0c700]

- На Канчендзьонга има един български опит през 1994 г. на Борислав Димитров и Йорданка Димитрова и тя остана там, под върха. Известен е с най-голяма женска смъртност - там умира най-известната полска алпинистка Ванда Руткевич, Йорданка Димитрова и поне още три-четири известни жени. Този връх е свещен и местните го наричат "Петте съкровищници на великия сняг". Самият връх не се изкачва, а всички алпинисти от уважение към култа на местните жители стигат до два метра под него и там забиват знамето. Българите са стигали някъде около 7000 метра. Класическият маршрут не минава през много скални участъци, а през един огромен ледопад, където се заобикалят цепнатини, големи ледени прагове и маршрутът е по-скоро опасен, но не техничен. С течение на сезона ледът се разтапя и се отварят цепнатини, а при снеговалеж се скриват. Непрекъснато живееш в едни заобикалки. Стигането е лабиринт от снежни кули, които ги заобикаляш и си намираш лагера. За мен ще бъде връх, където трябва да внимавам изключително много, защото ще бъда солов играч.

К2 е най-зловещият връх и вероятно с най-малко изкачвания сред осемхилядниците, защото до него няма лесен маршрут. Нито един от тях не позволява да се промъкнат комерсиални експедиции. Там ходят най-подготвените, най-психически устойчивите и на върха не е стигнал нито един случаен човек. Това е връх за алпинисти от много висока класа. През 2005 г. с Дойчин Боянов направихме опит, стигнахме до 8200 м и за тази година това беше най-високата достигната точка. Годината беше нулева, както и миналата, когато загинаха двама души. Аз бях много отчаян, когато миналата година ме бутна кола и бях със счупен крак. Възстановявах се пет месеца, обаче се оказа, че Господ ме е предпазил и не съм отишъл.

[b:0ec0c700]Възможно ли е да се направят два върха за един алпийски сезон?[/b:0ec0c700]

- Много рядко е срещано, вероятно не повече от трима-четирима човека са успявали да го постигнат за един сезон. В Хималаите всички върхове попадат в мусонната зона и затова се катерят април-май или септември-октомври. На Каракорум няма мусони, времето е като в Европа и върховете се катерят през летния сезон. Затова експедициите се правят първо в Хималаите и след това изтичваш на Каракорум, където катериш един от четирите осемхилядника. Моят план е първо да се кача на Канчендзьонга, а преди К2 ще отидем на Броуд пик, който е по-безопасен, и там ще проведем аклиматизацията. Ако го изкачим, веднага се прехвърляме на К2, който е само на пет километра. През 2001 г. бях на Броуд пик, познавам маршрута и това ме успокоява, че не мога да очаквам някакви изненади.

[b:0ec0c700]Какъв е опитът, който натрупахте от предишната експедиция на К2?[/b:0ec0c700]

- Особеното е, че там няма нито един равен участък. През цялото време си на предните зъби на котката, има опасност или от лавина, или от каменопад. Но най-големият проблем, е че тази 3.5-километрова грамада, която се издига над базовия лагер, те смазва психически. Почти 50 процента от експедициите се отказват, защото са премазани от психологическата тежест на върха. Живееш под него два месеца, виждаш го всеки ден и той те отказва. Затова всъщност след 15 върха и 20 експедиции към високи върхове мисля, че имам достатъчно психика да седя и да чакам. Ключът е в търпението и да чакаш да се отвори прозорецът с хубаво време. Тогава трябва да направиш бърза атака. Трябва да тръгнеш от последния ден на лошото време, първият ден да е с недотам добро време и да се надяваш да хванеш хубавото време за същинската атака.


Алпинистът вече познава добре обстановката под К2 и има план как да го изкачи

[i:0ec0c700]Алпинистът вече познава добре обстановката под К2 и има план как да го изкачи[/i:0ec0c700]


[b:0ec0c700]А какъв е вашият план?[/b:0ec0c700]

- Идеята да отидем на Броуд пик и да натрупаме аклиматизация, за да може на К2 да прекараме по-малко време. Колкото по-малко време си в опасностите, толкова по-голям е шансът да оцелееш. Ако правим шестдневно изкачване, това означава шест дни опасности. Някои от лагерите се достигат само за три часа и после целият ден почиваш. Затова смятам да спестим един или два дни като прескачаме традиционните лагери, а да правим междинни лагери. Познавам добре маршрута на К2, вече знам добре къде са тези места и просто катерим не до 6000, а до 6500 м. И така ще прескачаме традиционните лагери. Това е нова тактика, която я измислих специално за този проект, за да сме по-бързи и да сме по-малко време в опасната зона.

[b:0ec0c700]Защо този връх има такава митична слава?[/b:0ec0c700]

- Той е убиец на амбиции. Колкото и да си амбициозен, колкото и да си подготвен, колкото и да си тренирал просто те спира, защото тази година времето не ти позволява и трябва да се примириш. През 2008 г. там стана една трагедия и излезе много хубава книга "Погребани в небесата", защото загинаха осем човека в тази зона над 8000 м по различни причини, включително и едно голямо срутване на ледени блокове. Периодично се отцепват ледове, които са точно по маршрута, и буквално си бомбардиран в последните метри. Затова трябва да сме бързи. Ветровете навлизат за часове. Ако ти кажат, че джестриймът (jet stream) ще дойде утре, може да дойде и след няколко часа и да те отнесе.

[b:0ec0c700]Какво ви спря предния път на К2?[/b:0ec0c700]

- Силното турбулентно време през целия сезон. Има лета, когато турбуленцията във въздуха е прекалено голяма и навлизат джетстрийм ветрове. Това са вихри в периферията на циклона на изток в Хималаите. К2 уж не е в зоната на мусоните, обаче в периферията има едни завъртания и като погледнеш скоростта на облаците, ти става ясно, че вятърът е 120-150 км/ч. Бяхме в силна експедиция с поляци, но българите се качихме най-високо. Нито един от поляците, руснаците и останалите не стигна толкова високо. Изядох се, че не го качихме. Докоснахме го, останаха едни 400 метра денивелация. Не е много, но не го направихме.

[b:0ec0c700]Като за неизкачван от българи връх лесно би беше да се намерите партньор?[/b:0ec0c700]

- Оказа се трудно. Самото име стряска. Всички колеги алпинисти, с които разговарях миналата година, се сащисаха и респектираха прекалено много. Казваха: "Трябва много да тренирам, не съм подготвен, първо да изкача 2-3 седемхилядника." Видях, че това ги притеснява. Наскоро разсъждавах, че не съм чувал някой от българските алпинисти да мечтае за повече от два осемхилядника за една година. Аз момента тръгвам, прескочил фазата на мечтите, да осъществявам проекти за три осемхилядника.

[b:0ec0c700]Все пак как убедихте партньора ви Младен Данков?[/b:0ec0c700]

- Той е от известните наши алпинисти, добре сме се сработили като свръзка и подготовката и на двамата е на много високо ниво. Младен няма достигнат осемхилядник, има няколко седемхилядника, но е напълно достатъчно да си преценил дали можеш да издържиш натоварването на 8000 м. Установих, че между 7000 и 8000 метра няма смазваща разлика. Защото има хора, които се задъхват на 6000 метра и е ясно, че не могат да катерят високи планини. Докато Младен има издръжливост и за психиката.

Психически трябва да издържим, защото тези върхове се изкачват с търпение. Имаш ли го, ще го изкачиш. Това го забелязах и в предната експедиция. Може да си прекалено надъхан, подготвен, всичко да ти е наред, обаче носът ти увисва в един момент и искаш да се откажеш. И в момента имам чувството, че Младен живее с мисълта, че ще дойде с мен до лагер 3 и там ще прецени дали ще продължи нагоре. Но съм му казал: "Младене, хванали сме се на едно въже и не искам да ми кажеш: "Аз ще се развържа." Мисля, че вече си вкарва в мозъка, че К2 ще бъде фокусът и там трябва да се раздаде докрай. Именно колебанието може да убие всичко.


Зоологът смята, че търпението е най-важното качество под К2

[i:0ec0c700]Зоологът смята, че търпението е най-важното качество под К2[/i:0ec0c700]


[b:0ec0c700]Но в този спорт винаги става въпрос за борба между колебание и самоувереност. Прекалената самоувереност също не е полезна.[/b:0ec0c700]

- Тя също те убива. Знам тази тънка граница и мисля, че няма да я премина, да направя крачка извън възможностите ми. През 2009 г. ми останаха 10 метра да изкача Гашербрум 2, защото ме хвана шубе от върховия гребен, където се оказах сам и трябваше да изградя едни парапети по много остър ръб. Стоях 10 минути, чудих се и прецених, че е по-добре да не го правя. Но сега съм жив. И се надявам от три осемхилядника да успеем поне на два да се качим.

[b:0ec0c700]Как се подготвяхте, особено след инцидента през миналата година?[/b:0ec0c700]

- Започнах да се подготвям през октомври 2013 г. с метода, който вече 15 години използвам. Казва се интензивно-интервална тренировка, което в моя случай като княжевец означава да си напълня туба с минерална вода 10 литра от спирката на петицата, да си я сложа в раницата и да изтичам до Копитото за 45-48 минути. Изпразвам тубата в едни храсти и след това за 15 минути трябва да сляза до долу. Правя го три пъти седмично, като целта е да направя 10 хиляди метра положителна денивелация на месец. Това са осем изкачвания на Копитото и едно на Черни връх или Мусала. Не губя време в дълги лагери. Важното е да е с голяма тежест за кратко време за натрупване на сила. Преди всяка експедиция качвам 2-3 килограма, за да има от какво да се изразходва. А там се изразходва основно мускулна маса. Храната е много еднообразна, а достигането на зеленчуци до базовия лагер е след една седмица преход на носачите. Затова доматчето се цепи на осем парчета и всеки има по едно парче.

[b:0ec0c700]В последните години в България гостуваха доста хора, които са изкачвали всички осемхилядници. Черпили ли сте опит от тях?[/b:0ec0c700]

- С абсолютно всички съм говорил, включително и със самия Райнхолд Меснер, защото съм се интересувал как тренират и кой им е бил най-съдбовният връх. За много от тях К2 е съдбовният. Оказа се, че тренировката е била по същия начин. Меснер е тичал под един лифт, като е качвал 1000 метра за 35 минути. После говорих с Петер Хабелер, който каза, че така е правилно да се тренира. И да си тренираш психиката, защото "тя е тази, която ни спаси душите". Кшищоф Виелицки обяснява така защо успява да изкачи всички осемхилядници: "В момента младежите се разконцентрират от различни спортове, карат колело, летят, спускат се с каяци, правят туризъм в Алпите и катерят. Когато правиш пет неща едновременно, не можеш да фокусираш в едно занимание и да си най-добър там." Затова реших, че няма да се занимавам с нищо друго, а целият ми фокус ще е в катеренето на високи и трудни върхове.

[b:0ec0c700]Как финансирате проектите си?[/b:0ec0c700]

- Първият проект е подкрепен от "Рамкофарм", която ми помага от 13 години. От 2000 г. съм диабетик и тогава си казах защо не използваме силата на фармацевтичните компании. През есента ще изнасям лекции пред диабетни общества, на които искам да покажа, че диабетът не е пречка. Проектът за К2 е подкрепен от Министерството на младежта и спорта. Разрешителното за Канчендзьонга е 10 хиляди долара, а аз ще бъда включен в експедиция от седем души и сумата се разделя солидарно. Подобно е положението и на К2, където таксата е 12 хиляди долара. В Пакистан разчитам на агент фирма, с която вече правим пета или шеста експедиция. Собственикът ни познава добре и ни дава добри цени. В тези организации, когато плащаш предварително едни пари, но след това на място се случват събития, които изискват да доплащаш. Ние винаги минаваме по най-добрия начин. Има утъпкана пътека и собственикът знае, че за българите това са цените. Така че съм спокоен в това отношение.

[b:0ec0c700]Притеснява ли ви инцидентът с разстреляните алпинисти в Пакистан преди година?[/b:0ec0c700]

- В района на ледника Балторо на границата на Индия, Китай и Пакистан има изключително голямо военно присъствие и всеки ден преминаваш военни постове. Там много трудно могат да се прокраднат талибани, които да те разстрелят. В базовия лагер на Гашербрум има постоянно военно присъствие от поне 100 войника. Но след разстрела определено има отлив на експедиции и миналата година са били само четири при обичайно към седем-осем. Подозирам, че тази година ще бъдем около четири експедиции по седем-осем човека и около 20 души ще направят опит.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1757 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Северната стена на Жану
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.
Великите хималайски открития
Лхотце
Tъмната страна на Eверест
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Последните хималайски проблеми
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Първи отговор на Димитър Колешев


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap