Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Българският подвиг на Транго ТауърДимитър Генчев, Стандарт  |  Редактирана на 29/01/2014


[img:642367f3]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_503_1.jpg[/img:642367f3]


[b:642367f3]Шестима алпинисти борят страховити физически и душевни неволи при покоряването на най-трудния връх на планетата. [/b:642367f3]

Тези дни (27 юли 2013) се навършиха 15 години от един от най-големите подвизи на българските алпинисти - изкачването на Транго Тауър, определян от водещи световни специалисти като най-труден за покоряване връх в света. Той се намира в пакистанската планина Каракорум и е висок 6251 метра. Повечето хора обикновено се впечатляват тъкмо от цифрите и по-рядко се замислят какви усилия и енергия се крият зад тях. Нещата обаче стоят съвсем различно и това се доказва много лесно. Например, преди българите да превземат Транго Тауър, той е бил изкачен едва от 40-ина алпинисти. За сравнение - по-високият от него с около 2600 метра Еверест е посрещнал над 1000 смелчаци. Това е статистиката и до днес. Изключителната сложност при Транго Тауър е закодирана в последните 1200 метра от него - те са изцяло отвесна скална игла, на места с много опасни обратни наклони. За да се справиш, се изискват невероятна концентрация, професионализъм и почти нечовешка физическа издръжливост. Другите два грандиозни успеха на родния алпинизъм са Еверест през 1984 г. и Исмаил Самони (бивш Пик Комунизъм) в Памир. Шестима българи развяват трибагреника на Транго (този връх шедьовър на природата) - софиянците Николай Петков, София Фотева, Милен Милчев и Михаил Михайлов, Сотир Стойчев от Пещера и Димитър Колешев от Хасково. Към тях се присъединява пътешественикът изследовател Димитър Паунов. София Фотева е втората жена в света, която изкачва Транго Тауър. Преди нея е само французойката Катрин Дестивел. Фотева издава и книга за експедицията, но малко след това загива по време на тренировъчно изкачване при Лъкатник.


[b:642367f3]С очукана УАЗ-ка до покрива на света[/b:642367f3]

Идеята за експедиция до Транго съществуваше в мечтите на неколцина от най-изявените български катерачи години наред още преди промените през 1989 г., но те не разполагаха със свободата да я осъществят. При експедицията през 1998 г. пък организацията беше много трудна поради тежките икономически условия - периода на излизане от разрухата след Виденов. В крайна сметка участниците трябваше да платят от собствения си джоб и да се откажат от удобното пътуване със самолет до Исламабад, а да използват една раздрънкана УАЗ-ка на туристическото дружество в Пещера. Истинско приключение, но преди всичко тежко изпитание за хора, които не просто пътешестват за удоволствие, а отиват да катерят един от най-трудните върхове в света. Уважавана и високо ценена в алпинизма е практиката изключително високи цели да се постигат с минимум средства. Но в случая с българската експедиция на Транго всичко беше на границата на допустимия минимум и дори под него. Но това сиромашко начинание завърши с успех, благодарение на характера, всеотдайността и алпийското майсторство на участниците. Това сподели за "Стандарт" един от най-добрите познавачи на българския алпинизъм журналистът Петър Атанасов. Но ето какво разказа и най-младият участник в експедицията - Михаил Михайлов.

Тръгнахме от София с микробус УАЗ и над тон багаж. Решихме да минем през Пещера и още там уазката се счупи и трябваше да я поправяме. Въпреки всичко успяхме да минем над 15 000 километра по трудните и на места много опасни пътища в Турция, Иран и най-вече в Пакистан. Карахме денонощно, като непрекъснато се сменяхме на волана. В Пакистан катастрофирахме в пясъците край пътя и трябваше да пренощуваме там, а неотдавна само на 50 километра местните бяха извършили ядрен опит. Тамошните пътища представляват тесни и пълни с дупки ивици от стар асфалт, положен някога директно върху пясъка. По тях разминаването на колите, които до последния момент карат една срещу друга, си е жива игра на руска рулетка. По-малкият трябва да слезе на пясъка, иначе катастрофата е сигурна. Разстоянието от столицата Исламабад до Скарду пропътувахме с автобус. Шосето минава край река Инд и на места над страховити пропасти, така че ние, макар и свикнали с големи височини, се чувствахме като във влакче на ужасите. После за 3 дни направихме 60 километра преход до долината на ледника Балторо в Каракорум. Там са четири от най-високите върхове в света - осемхилядниците К-2, Гапербрум-2, Хидън пик и Броуд пик. Гледката е толкова поразителна, че не подлежи на описание. Тези върхове буквално раздират небето.


[b:642367f3]Изкачването[/b:642367f3]

Трябваха ни общо 20 дни за работа по маршрута, за изчакване в базовия лагер или по стената на Транго. Когато се напредне до някъде, фиксират се парапети от въжета, по които се придвижваме нагоре и надолу, извличаме багаж и екипировка. Така всъщност изкачихме голяма част от стената и останаха към 300 метра. След като осигурихме и тях, слязохме в базовия лагер да си починем. Разделихме се на две групи от по трима души и за три дни стана самото изкачване, разказва Мишо Михайлов. Бяхме изградили Лагер 1 на 5200 м и Лагер 2 - на 5600. На 300 метра под върха бивакувахме на много тясна скална площадка. Първи Транго щурмуваха Николай, Милен и София, останалите трима бяхме на следващия ден. Накрая всички се събрахме горе и безумно щастливи и екзалтирани развяхме българското знаме. И така цели два дни националният ни флаг престоя на върха на каменния обелиск Транго Тауър. Постигнахме целта си само с 26 местни носачи на багаж до базовия лагер на отиване и с 16 на връщане. Цената им беше 40 долара на човек за целия период на експедицията. Тази бройка носачи е много под минимума. За сравнение, по същото време там имаше японски алпинисти, които бяха наели 400 носачи, изтъкна Мишо.


[b:642367f3]Полуделите кокошки и лавината[/b:642367f3]

Когато миналата година първи в света изкачихме и картографирахме няколко други върха в Пакистан и кръстихме един от тях Левски, имаше много любопитни моменти. Носехме 6-7 живи кокошки, от които обаче 2-3 се разболяха от височинна болест и първо те бяха сготвени. Симптомите са силно главоболие, замаяност, стомашни смущения, нарушения на съня, мускулни болки, цялостна слабост. И ако в подобно състояние човек продължи и се качва още по-високо, може да се стигне до белодробен или мозъчен оток и да стане много лошо - включително смърт, предупреждава Мишо.

При изкачването на Транго Тауър също имаше емоции, но доста по-опасни, защото там ни нападна голяма лавина. В този момент със Сотир осигурявахме пътя към върха. Спряхме катеренето, за да видим това огромно бяло чудовище. Беше толкова интересно, че Сотир, който в момента ме осигуряваше, забрави за всичко и започна да снима. На нас двамата ни се размина, но като по чудо оцеляха останалите от експедицията долу в базовия лагер. А лавината беше толкова голяма, че ледените и снежните отломки бяха грамадни като морени. Повечето от палатките в лагера бяха счупени, а багажът в тях - изхвърлен само от ударната вълна на десетки метри. В този момент моите колеги и едни испанци, които също бяха дошли да се пробват на Транго, играели карти. Секунди преди да ги отнесе лавината, те се разбягаха панически. Половината базов лагер беше тотално разрушен. Стихията беше толкова мощна, че ако човек се намира в улея, само ударната вълна може да го погуби.


[b:642367f3]Местните се радват, но и убиват[/b:642367f3]

Обикновено местните жители в Пакистан са много доволни, когато в района идват чужди експедиции. Помагайки им с багажа, хората си изкарват голяма част от прехраната. Те неправилно се наричат със събирателното название шерпи. На практика са балти, а шерпите са племе в Непал.

Понякога обаче там е и много опасно. Само преди месец български алпинист оцеля с голяма доза късмет при касапница в Пакистан. Тогава въоръжени талибани, облечени в униформи на Граничната полиция, нападнаха базовия лагер в Диамирското подножие на връх Нанга Парбат. Убити бяха 10 души. В състава на експедицията бе русенецът Иван Томов, който е невредим, защото просто не е бил в лагера. Убити бяха трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец.

Талибаните пребили и завързали пакистанците, които обслужвали лагера. След това застреляли всички попаднали пред очите им чужденци, като заграбили техните документи и пари. Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който досега се смяташе за един от най-безопасните в Пакистан.


[b:642367f3]Спортът взима жертви[/b:642367f3]

След по-продължително катерене се получава хипервентилация поради липсата на кислород и в организма започват да настъпват доста бурни процеси - учестено дишане, ускорен пулс. Затова и върхът се смята за толкова труден. Но скалата наистина е великолепна, а височината усилва усещането. Но аз не се изкачвам заради гледката, а заради целта. Най-важното при такива експедиции е височинната поносимост, способността на организма да се адаптира. На някои хора генетично им е заложено да се аклиматизират по-бързо. Трудно е, но някои от причините са необясними и за нас. Може би това е любов към приключения, към предизвикателството да се справяш с трудности. Това ти дава сили. Самото катерене дава несравнимо удоволствие, но ако ти е прекалено трудно и некомфортно, не можеш да му се насладиш напълно, обяснява Мишо. Понякога има и тежки моменти, както стана със София Фотева - съпругата на Николай Петков. Тя почина няколко години по-късно на слизане от маршрут на Лъкатник. Беше най-добрата българска алпинистка, която превъзхождаше доста мъже. С невероятно силен характер, всички я ценяха и страшно я уважаваха. На Транго беше тежко, а в началото тя не се беше аклиматизирала достатъчно, но намери воля и се справи. Написа и книга: "Тауър - моята първа голяма стена". С нея всеки, който не може да отиде там, може да съпреживее цялото приключение. Когато й предложих идеята за книга, тя се възпротиви с мотива, че ние не сме тръгнали да търсим слава. След това размисли - защо пък да държим това страхотно преживяване само за себе си. Аз написах десетина страници, Николай също добави и издаде книгата. София Фотева беше велика.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 855 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Сърдитата кукумявка и страната на мармотите
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Големи стени
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Северният ръб на Фицрой и Поансено
Схема с маршрутите на цялата стена на Трола
Фиксираните остатъци
Как да забием един клин


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap