Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберем туристически обувкиСтанко Йончев и Димитър Колешев  |  Редактирана на 18/11/2018


Избора на правилната обувка за ходене е досущ като едно сватосване. Вашите мечтани обувки трябва да съответстват на вашите амбиции за ходене. Тежките трекинг обувки, например, обикновено не са необходими, ако планирате най-много да правите еднодневни преходи – освен ако една трекинг обувка не ви предлага по-голям комфорт.

Добре избраните обувки трябва да обхващат комфортно вашите крака. Със сигурност комфорта е ключова част от избора на една обувка. За комфорта ще напишем още, но първо накратко ще ви опишем различните видове обувки, от които може да избирате. Ние знаем, че можете да се почувствате объркани, когато застанете пред рафтовете за обувки в някой магазин и да възкликнете "Олеле, от къде да започна?" Целта на тази статия е да ви отведе от "Аз съм изгубен" до "Тази обувка е перфектна за мен".


Според типа на обувката

Туристическите обувки може да се класифицират в 5 основни категории:

- Light hiking boots (Леки обувки за ходене),

- Hiking boots (Обувки за къси преходи),

- Backpacking boots (Обувки за дълги преходи с раница)

- Mountaineering boots (Обувки за алпинизъм)

- Approach shoes (Обувки за подход)


Тук може би е момента да ви разясним някои термини от английски, които може да срещнете, когато търсите обувки.


Термини за видовете планинарски активности, за които ще използвате обувките:


Hiking

Hiking – Най-общо всяка разходка из природата. Тук нямаме в предвид тежки преходи, а по-скоро разходки с лека раница или без раница. Да кажем една разходка до Витоша през лятото може да се брои за hiking.


Trekking

Trekking – Приключенско пътуване включващо разходки и преходи в отдалечени планински райони, често в продължение на много последователни дни. При трекинга ще ви се наложи да носите раници и на моменти това може да се припокрие с backpacking, но при трекинга в повечето случаи нощувките са в малки планински селца, хижи или лагери организирани от трекинг компании.


Backpacking

Backpacking – Да вземем раницата и да пътуваме по света. Това в планинарството означава следното: дълги преходи с раница, като в нея си носите всичко, което ви трябва, за да можете да се подслоните и да се храните. С други думи от няколко дневни до седмични преходи с тежки раници.


Mountaineering

Mountaineering – В груб превод планинарство, но реално означава ходене из планината при зимни условия, било то по пътеки, без пътеки или с катерене на алпийски маршрути.


Approach

Approach – Директно значи подход. Това най-често е ходене с цел достигането на основата на алпийски стени или катерачни обекти.


КЛАСИФИКАЦИЯ НА ВИДОВЕТЕ ОБУВКИ:

- Леки обувки за туризъм (light hiking boots):


Приличащи на по-високи обувки за бягане, тези ниски модели с меки средни подметки са идеални за еднодневни преходи. Много туристи, които се стремят да пътуват с минимален товар, ходят с такива обувки дори и на много продължителни пътешествия. Една често цитирана теория изчислява, че 450 грама на вашите крака се равняват на 2,250 килограма на гърба ви. Макар да не можем да потвърдим точността на това твърдение, ако се разхождате в планината с по-малко килограми на гърба ви или на краката ви, определено ще ви е по-лесно.


La Sportiva TX4 Blue / Papaya

La Sportiva TX4 Blue / Papaya


Обувки за къси преходи (hiking boots):


La Sportiva TX4 Mid Gore-Tex Carbon / Flame

La Sportiva TX4 Mid Gore-Tex Carbon / Flame


Тези средно високи или високи обувки са проектирани за еднодневни или двудневни преходи с лека раница. Те се огъват сравнително лесно и често изискват повече време за обуване, но нямат поддръжката на глезена и издръжливостта на здравите трекинг обувки.


Трекинг обувки (trekking boots):

Те са замислени да носят товари с различна тежест на многодневни преходи дълбоко в пустошта и понякога по ледници. Издръжливи са и добре поддържат крака, също така са с много по-твърда средна подметка от леките обувки. Те са подходящи за ходене, както по пътеки така и извън тях и когато се налага могат да им се слагат котки.


La Sportiva Trango Alp Evo Gore-Tex Grey / Yellow

La Sportiva Trango Alp Evo Gore-Tex Grey / Yellow


Бележка от авторите:

Някои обувки, дори доста обувки, са нещо средно между леките обувки за туризъм, обувките за къси преходи и трекинг обувките. Всеки човек има свой индивидуален стил на ходене и съответно тип обувки, които работят най-добре за него. Ако вие принципно носите леки раници, можете спокойно да се насочите към по-леките обувки. Трекерите, които се стремят да ходят с минимално тегло обикновено носят ниски обувки или обувки за планинско бягане.


Обувки за алпинизъм:


La Sportiva Nepal Cube Gore-Tex

La Sportiva Nepal Cube Gore-Tex


Алпийските обувки са изключително здрави и перфектно поддържащи крака. Tе са по-тежки с твърда средна подметка и са така замислени, че да издържат на големи товари, в това число и на пренасяне на вашето тегло и това на раницата ви само на предния ръб на подметката, докато катерите. Също така могат да им се поставят автоматични котки, тъй като основното им предназначение да бъдат използвани при зимни условия.


Обувки за подход:


La Sportiva Hyper Gore-Tex Black

La Sportiva Hyper Gore-Tex Black


Тези обувки до голяма степен са специализирани и са подходящи предимно за катерачи. Те са ниски и са направени, за да стигнете до скалите, които искате да изкачвате и даже, ако има нещо по-лесно да ги използвате, за да го изкачите. Най-често тези обувки са с по-твърда подметка. Отпред под пръстите подметката няма грайфер, а е гладка, така че да може да се катери с тях. Тези обувки също стават и за преходи, но разбира се цената им е доста по-висока от леките обувки за туризъм и ако няма да ги използвате по предназначение е по-добре да си спестите тези пари. Разбира се, те са много по-здрави от нормалните туристическите обувки.


КЛАСИФИКАЦИЯ СПОРЕД ТОВА ДАЛИ ОБУВКАТА ИМА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯ ИЛИ СПЕЦИАЛНА ПОДПЛАТА

В България често ако отидете в магазините ще ви кажат, че има 3-сезонни обувки и има зимни обувки. Какво обаче имат предвид под това и доколко наистина има такова разграничение. Границата между двете неща е много тънка и наистина по-скоро може да направим разграничението между тези така определени видове като помислим какво ни трябва в една обувка през зимата и какво ни трябва през пролетта, лятото и есента.

За пролетта, лятото и есента, ако вземем предвид най-лошото време, на което може да попаднем, ни трябва една обувка с мембрана, за да може при силен дъжд да не ни се намокрят краката.

През зимата обаче положението е малко по-различно, наистина ни трябва обувка с мембрана, но през този сезон различните видове дейности, които може да правим в планината изискват различни видове обувки:

1. Разходка по отъпкана пътека – обувка с мембрана
2. Разходка по неотъпкана пътека:

- със снегоходки – обувка с мембрана
- с котки – обувка с мембрана и по-твърда подметка с възможност за слагане на котки

3. Изкачване на върхове по зимни туристически маршрути в България:

- при хубаво време – обувка с мембрана и по-твърда подметка с възможност за слагане на котки
- при сериозни метеорологични условия – обувка с допълнителна изолация, мембрана и по-твърда подметка с възможност за слагане на котки

4. Изкачване на върхове по алпийски маршрути:

- обувки за алпинизъм с възможност за слагане на котки с пълен автомат, също така с изолация, а за по-ниски температури и с вътрешна обувка или допълнителна гета

5. Изкачване на върхове над 6000 метра:

- специализирани обувки за алпинизъм със сериозна изолация специално предназначени за такива изкачвания, обикновенно двойни или тройни обувки


СПЕЦИФИКАЦИЯ СПОРЕД ВИСОЧИНАТА (ниски, средно високи и високи)

Ниски обувки:La Sportiva Boulder X Red

La Sportiva Boulder X Red


Добри за преходи с лека раница, макар че те осигуряват най-малка безопасност на глезена при изкълчване и оставят крака по-уязвим за влизане на камъчета от сипеи, пясък, прахоляк или кал. Те са добър избор за ходене с по-леки раници по добре отъпкани пътеки.


Средно високи обувки:


La Sportiva Boulder X Mid Gore-Tex Grey Red

La Sportiva Boulder X Mid Gore-Tex Grey Red


Този тип обувки обхващат вашият глезен и често са достатъчно високи, за да не ви влизат камъчета. Те са подходящ избор за по-къси многодневни преходи със средно тежки раници.


Високи обувки:


La Sportiva Trango Tower GTX Red / Yellow

La Sportiva Trango Tower GTX Red / Yellow


Високите обувки увеличават баланса и поддръжката на глезена по неравни пътеки или терени. Те са подходящи, ако често носите тежки раници (20+ килограма) или ходите извън пътеките. Отделете време да ги разтъпчете добре преди да отидете с тях на някой дълъг трек.


МАТЕРИАЛИ И КОНСТРУКЦИЯ НА ОБУВКИТЕ

Външна част


Материалите се отразяват директно на теглото на обувката, на това колко „диша” обувката, на дълготрайността й и водоустойчивостта й.

Според произхода и начина на обработка кожата се дели на няколко вида: лицева кожа, нубук, велур, фодра. Лицевата кожа може да бъде свинска напа, телешки бокс или агнешко шевро. При бутикови производства се използват еленова, крокодилска и др. Кожата поради естествените си функции е пропусклив материал. Тя има слоеста структура. При обработката се цепи и се получават няколко основни материала – велур и фодра, които са по-пропускливи и лицева кожа, която е слабо пропусклива. След допълнителна обработка шлайфане и импрегниране се получава нубук. Това е и най-качествената кожа, която се поддържа и най-лесно. Тя е най-малко пропусклива и много по-еластична. Има различни разновидности на нубука – пулъп, крейзи хорс и др. Велурът също се различава по произход и обработка – свински и телешки.


Full-grain кожа:

Това представлява кожа, чието лице не е нарушено от външни дефекти като ухапване от насекоми, рани от убождане, надраскване, куршуми и др. подобни. Тъй като селектирането на подобна кожа за направата на обувки и облекла като цяло е по-трудна, реално цената на изработените от такава кожа изделия е по-висока.

Тя има превъзходна издръжливост и износоустойчивост; плюс това и много добра водонепропускливост. Най-често се използва за трекинг обувки направени за продължителни пътувания, с тежки раници и по неравен терен. Обувките направени от този тип кожа не са толкова леки и дишащи като комбинацията от найлон и split-grain кожа. Необходимо е да бъдат разносени известно време преди сериозни пътувания.


Split-grain кожа:

Обикновено в комбинация с найлон или найлонова мрежа за лекота, тя осигурява дишане на обувката. Split-grain кожата "отделя надалеч" по-грубата вътрешна част на кожата от гладката външна част. Полза: По-ниска цена. Недостатък: По-малка водонепропускливост и износоустойчивост (Макар че има много, които са водонепропускливи).


Нубук:

Full-grain кожа, която е обработена допълнително. Тази обработка се състои в това, че повърхността на кожата е третирана по такъв начин, че лицевата част получава много фина повърхност, но същевременно притежава отлични съпротивителни качества. Тя е много издръжлива на триене и е водоустойчива. Не е мека и затова изисква повечко време, за да се очупи преди една дълга разходка.


Синтетични материали:

Полиестера, найлона и "синтетичната кожа" могат да бъдат открити в една нормална обувка. Тези материи са по-леки от кожата, късат се много по-бързо, мокрят се по-бързо и обикновено струват по-малко.
Недостатък: Те показват знаци на износване по-рано поради повечето шевове от външната страна на обувката.


Водоустойчиви материали:

Обувки, които имат “водоустойчиви” мембрани (такива като Gore-Tex® или eVent®) работят добре, поддържайки краката ви сухи в мокри условия.

Недостатък:

Намаляване на дишането създадено от една мембрана (в сравнение с вентилационните дупки използвани на някои неводоустойчиви обувки) може да е причина краката да се чувстват топли в сухи топли дни.

Бележка от авторите:

Кожата на тези обувки трябва да бъде обработвана с импрегнатор от сорта на Nikwax, който да спира праха и мръсотията от взаимодействие с водоустойчивата материя.


Средна подметка


Средна подметка


Сандвича между горната част на обувката и подметката се нарича средната подметка. Тя осигурява омекотяване и поемане на удара от стъпването и точно тя определя коравината на една обувка. Най-често използваните материали за нея са EVA (етилен винил ацетат) и полиуретан. EVA е малко по-мек, по-лек и по-евтин. За средната подметка се използва EVA с различна плътност, така че да се осигури по-солидна опора, там където трябва (в предната част на стъпалото). Полиуретана като цяло е по-твърд и по-дълготраен, така че обикновено се прилага при обувки за дълги преходи с раница и обувки за алпинизъм.


ПОДДЪРЖАЩИ ЕЛЕМЕНТИ

Много елементи се използват в и около средната подметка, за да оберат удара и да осигурят опора.


Shanks (тясна средна част на подметка):

Тези дебели 3-5 мм вложки са притиснати между средната и външната подметка на обувката, за да осигурят по голяма коравина на средната подметка. Повечето са направени от лек найлон или термопластичен полиуретан (TPU). Размерите им варират като някои покриват дори цялата дължина на средната подметка.


Plates (плочи):

Тези тънки, полу-гъвкави вложки се намират между средната и външната подметка и под Shanks (ако има такива). Те предпазват краката от ожулване от корени или неравни камъни.


Външна подметка

За всички външни подметки на туристически обувки се използва гума. Гумата на Vibram е най-известната, която можете да видите докато си търсите обувки. Добавки от сорта на въглерод се добавят понякога в подметките за дълги преходи или алпинизъм, за да подобрят твърдостта. Твърдите външни подметки са по-дълготрайни, но може да се хлъзгат, ако излезете извън пътеката.


ДРУГИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПОДМЕТКИТЕ

Шарка на грайфераШарка на грайфера


Издатините на грайфера осигуряват сцеплението на подметката. По-дълбоки и по-дебели издатини се използват за обувките за дълги преходи и алпинизъм, за да се подобри сцеплението. По раздалечените издатини дават добро сцепление и по-лесно пада от тях калта.


Грайфер на петата (Heel brake):


Грайфер на петата


Под това се разбира ясно отличимата част на грайфера при петата, която се различава от грайфера при предната част на крака и свода. Тя намалява шанса ви от хлъзгане при стръмни спускания.


Връзка между външната част на обувката и външната подметка

Външната подметка на туристическите обувки най-често е залепена за средната подметка и горната част на обувката. Това се изпълнява по-бързо и е по-евтино от шиенето, като лепилото създава устойчива връзка. Единствено трябва да внимавате за следното: Силната топлина е враг на лепилото. Не съхранявайте обувки в горещия багажник на кола или таван за дълги периоди от време, също така не сушете обувките си прекалено близо до огън или печка на дърва. Ако направите това има шанс външната подметка, средната подметка или горната част на обувката да се разлепят.


Бордове

Може да откриете гумени бордове на някои водонепропускливи / дишащи обувки, като той най-често е една ивица гума, която е залепена по обиколката на обувката там където горната част на обувката се среща със средната подметка. Обикновено такива бордове има на по-сериозните обувки за планината от сорта на обувки за дълги преходи и обувки за алпинизъм, като за по-леките обувки най-често има само гумен борд отпред над пръстите. Борда дава допълнителна защита от проникване на вода по мокри или кални пътеки, но най-вече защитава кожата на обувката от издраскване и протриване.


Могат ли подметките на обувките да бъдат сменяни?

- Леки туристически обувки: Не. Рядко си струва да го правите.
- Трекинг обувки: Обикновено не. Тези обувки често са с по-слаба конструкция и това не позволява те да бъдат подменяни.
- Обувки за дълги преходи: В по-голямата част от случаите да.
- Обувки за алпинизъм: Да.


Бележка от авторите:

Какви са възможностите за това в България. За момента не сме чували за хора, които да подменят подметките на туристическите си обувки. Това се дължи най-вече на факта, че никой не внася външни подметки за такива обувки. Ако искате някой да ви ги смени ще трябва да си набавите подметки от чужбина. Обаче перспективата да се доверите за подлепването на някой гаражен обущар не е добра. Липсват качествени лепила и работата е много специфична - изисква оборудване, с което нашите обущари не разполагат. Всяка една от тези обувки е подлагана на големи натоварвания и вероятността да се разлепят скоро след като са били залепени от български обущар е много голяма. Най-добрият вариант е да изпратите обувките си в специализиран сервиз в чужбина или чрез българският дистрибутор на модела обувки да контактувате с производителя и той да ви ги подлепи. В крайна сметка може би излиза най-лесно, бързо и сигурно да си купите нови обувки.


Най-важните фактори за удобство на една обувка

Докато темите обсъждани по-горе си струва да се вземат в предвид от информативна гледна точка, реално най-важното за избора на обувка несъмнено е това как ви пасва самата обувка. Добре прилягащата ви обувка трябва да е удобна и в трите измерения на крака ви:


Дължина:

Трябва лесно да си движите пръстите вътре в обувката. Ако имате някакво изкривяване на пръстите (тук определено имаме в предвид част от катерачите) или загуба на чувствителност, внимавайте много.

Бележка от авторите:

Особено при избора на обувки за трекинг или алпинизъм е изключително важно да не си купите малка обувка. Винаги е по-добре обувката да ви е по-голяма, но никога по-малка. При слизане малката обувка ще ви подбие пръстите на краката, а при ниски температури ще ви измръзнат краката. Пробвайте с типа чорапи, с който възнамерявате да ползвате обувката и бъдете сигурни, че пръстите ви се движат свободно и пред тях има около 1 пръст свободно място.


Широчина:

Краката ви нито трябва да могат да се мърдат много настрани в обувката, нито да бъдат стегнати от страниците на обувката.


Обем:

Крака ви като форма, широчина, дължина и височина трябва да влиза спокойно в обувката. Когато е вътре и обувката е стегната не трябва да усещате някакъв дискомфорт. Това като цяло е най-критичната част от избора на добре прилягаща ви обувка. Свързано е с контрола на плъзгането на петата (съответно получаването на мазоли) и удрянето на пръстите ви отпред в обувката при слизане и спускане (падане на ноктите). Когато една обувка ви става добре трябва да я чувствате като голяма ръка, която държи крака ви там където са връзките. Когато ходите трябва да чувствате обувката „спокойна”. С други думи да няма мърдане напред-назад наляво-надясно на крака ви в нея.


Някои съвети за самостоятелно пазаруване


1. Подготовка за пазаруване на туристически обувки

Хубаво е когато решите да пазарувате туристически обувки да отделите малко повече време за това. По-добре е да отидете в магазина следобед или вечерта, тъй като краката ви се раздуват леко през деня. Когато отидете в магазините може да си вземете туристически чорапи или чорапи, с които смятате да носите обувките. Ако мислите да носите обувките с ортопедични стелки носете и тях.

2. Говорете си с продавачите

Много рядко в България ще намерите продавач, които да е запознат перфектно с материята и е напълно възможно да се опитат да ви продадат по-скъпи обувки, отколкото ви трябват. Ако обаче консултанта в магазина е дългогодишен планинар или активен спортист можете да поискате ценни съвети от първа ръка. Не е лошо преди да му се доверите да го поразпитате с какъв опит разполага. Ако продавачът или консултантът е добре подготвен и загрижен за вашият избор той трябва да ви зададе някои от следните въпроси:

- Колко често ще ходите с тази обувка?
- По какъв терен ще ги ползвате?
- Какви са целите, за които ги купувате?
- В какви условия ще ходите?
- Колко тежка раница ще носите с тях?
- Имате ли някакви изкривявания на пръстите или проблеми с краката, които да повлияят за пасването на обувката?
- Ще им слагате ли котки?

3. Огледайте крака си

Какви са отличителните му черти? С устройствата за мерене на широчината и дължината на крака може да замерите общо нещата, но помислете извън тези граници. Например, ако можете да видите костите или вените си, вероятно имате малък крак. Ако крака ви е по-закръглен и голям може да имате обемен крак. Ако можете да пъхнете пръста си под свода на крака имате средно висок или висок свод. И вероятно сте дюстабан, ако не можете да пъхнете пръста си под свода ви. Ако имате издуване на крака в страни от палеца (bunion) вероятно ще ви трябва по-широка обувка.

"Повечето хора влизат в магазина, мислейки че техните крака са уникално различни от тези на всички останали” – казва Боб Слейтън. „Но реално хората с точен размер и правилна форма и обем на крака са тези, които са уникални.

4. Пробвайте поне 3 различни модела обувки

Говорете с продавача и изберете 3 модела обувки, които вероятно ще ви подхождат. За разлика от западните магазини, където често има 5-6 марки обувки в нашите туристически магазини обикновено има една или най-много две марки и нямате голям избор,. Това означава, че първо трябва да обиколите магазините, да огледате всички предлагани модели, да сложите ценова граница и след като набележите 2-3 модела да отидете на място и да пробвате. Повечето големите производители предлагат размери за по-широк и по-тесен крак, но в България се внасят предимно моделите за стандартен крак. Затова е необходимо да имате търпение и да пробвате, докато намерите подходящия модел. Добре е да не се хвърляте директно само към един модел и да не правите компромис с удобството на обувката.

Първите впечатления имат значение:

Дали палците или крака ви отстрани се чувстват сякаш са притиснати в менгеме? Ако това се случва вероятно обувката ви е прекалено тясна.
Размества ли ви се петата, когато ходите? Ако да, пробвайте да стегнете връзките.

Чувствате ли, че някъде крака ви се прищипва? Проверете дали с чорапите, които сте си обули, краката ви влизат спокойно в обувката. Вижте също така дали обувката няма производствен дефект (сбръчкана подплата).

Най-добре е да пробвате с туристически чорапи, които сте носили преди. Така ще ги чувствате удобни и повече ще се концентрирате върху това как ви стои новата обувка.

5. Останете обути в обувките известно време

Разходете се из магазина. Походете нагоре-надолу по стълби. Намерете някоя наклонена повърхност и стъпете по нея.

Размества ли ви се петата, докато ходите по нагорнище? Ако да, стегнете връзките и пробвайте отново.

Чувствате ли, че краката ви се плъзгат напред, когато ходите надолу? Ако да, може би обувката ви е прекалено голяма или връзките не са стегнати.
Чувствате ли, че пръстите ви са сгърчени, когато ходите надолу? Обувката може да е прекалено тясна или отново прекалено голяма. Не трябва пръстите на краката ви да се удрят в предната част на обувката. Трябва да имате достатъчно място, така че да си ги движите свободно.

Може да ви е трудно да откриете отговорите на всички тези въпроси по време на краткото ви посещение в магазина, но тези моменти ще ви дадат идея дали това е точната обувка за вас. Ако откриете нетипична издутина или шев, леко прищипване в предната част на крака или пък езика на обувката ви убива, това не е вашата обувка.

Ако обаче обувките ви прилягат добре, купете ги, отидете в къщи и ги носете вътре за няколко часа. Ако още са ви удобни, значи сте направили добър избор. Целта е да намерите обувки, които да ви прилягат като втора кожа.


Съвети как да купите обувки онлайн

Изберете марка, която сте носили и преди и сте харесала. Повечето фирми правещи обувки, често използват един и същи калъп през времето, така че най-вероятно обувките ще ви прилягат по подобен начин.

Опитайте три потенциални модела обувки и върнете обратно това, което не ви става.

Помнете размера си. Най-добре е да измерите крака си в Brannock устройство в някой магазин. Също така можете да измерите дължината на крака си. Някои онлайн магазини ще ви помогнат да намерите подходящия размер обувки. Ако не можете да направите това, се базирайте на размера обувки, който сте купували преди.


Brannock устройство за замерване на стъпалото

Brannock устройство за замерване на стъпалото


Когато получите обувките, поносете ги за няколко часа в домашни условия. Качвайте се нагоре надолу по стълби, ако е възможно. Проверете как ви стават и колко са ви удобни. Нагласете връзките. Ако все още обувката не ви става върнете я.


Често задавани въпроси в магазините


Тепърва ще започвам да ходя по планината? Какви обувки бихте ми препоръчали?


За разходки под 8 километра по добре подържани пътеки, си вземете чифт леки туристически обувки. За кратки разходки по горски пътеки става да носите и обикновени спортни обувки. Те може да останат чисти дълго време, обаче, ако по пътеките има камъни или корени, скоро ще разберете защо по-леките туристически обувки са по-добър избор в дългосрочен план.


Високи или ниски туристически обувки да избера?

Все повече туристи минават към ниски туристически обувки. Те са по-леки и предлагат стабилност сравнима със средно високите обувки. Имайки това в предвид, повечето клиенти предпочитат средно високи обувки, понеже те дават по-голяма стабилност на глезените. Щеките са добър вариант за защита срещу контузии.


Колко твърда трябва да е подметката?


Колко твърда трябва да е подметката


Може да ви се струва, че корава обувка не звучи много добре, но за дълги преходи по скалист или неравен терен, това гарантира по-голям комфорт и стабилност. Твърдата обувка няма да позволява на крака ви да се гъне по всеки камък или корен, на който стъпите и впоследствие по този начин няма да ви се набият краката. В доста магазини на запад има приспособления, които са направени за проверка на твърдостта на обувките. В България ви препоръчваме да стъпите на ръба на стъпало или друга изпъкналост, за да прецените твърдостта. Също така можете да клекнете с обувките, за да видите дали част от обувката не се набива в крака ви, когато той е свит.


По какъв начин да си избера подметката на обувката?

Обърнете обувката и огледайте грайфера. Ако ще ходите по неравен или стръмен терен обувката трябва да има дълбоки и големи елементи на грайферите и добре изразена част при петата за спиране при наклон. Грайфера при петата да захапва в терена и не ви позволява да се хлъзнете.


Трябват ли ми непромокаеми обувки?

Обувки, които имат водонепропусклива/дишаща мембрана ще защитят краката ви от дъжд и локви. Обаче, тези обувки няма да дишат толкова колкото обувки без мембрана. Затова очаквайте с такива обувки краката ви да се потят. Много туристи избират обувки, които са с мембрана за зимата или за рано през пролетта и носят по-дишащи обувки през летните месеци.

Чорапите от мериносова вълна са доста полезен инструмент за справянето с влагата в обувките. Вълната е особено добър материал за справянето с влагата и температурата, докато извършвате физическа дейност. Синтетичните чорапи изсъхват бързо на простора, но докато правите някаква физическа активност и те са на краката ви, те ще задържат влагата.

Тъй като влагата може да допринесе за мазоли, направете най-доброто, което можете, за да поддържате краката си сухи. За целта премахнете влагата, която е вътре в обувките ви. През нощта (когато съхранявате обувките си между разходките), махнете стелките, това помага вътрешността на обувката по-бързо да изсъхне.


Как да разбера, че обувките ми стават добре?

Комфорта е много неща:


Прецизност:
Разликата между половин размер при обувките е милиметри.
Точност: Част от обувката може да ви е удобна, докато друга да не ви става въобще.
Разнообразие: Понякога размер 43 на една обувка и размер 43 на друга обувка може да не ви стават по същия начин, дори и обувките да са на една и съща марка.
Лично предпочитание: Само вие и вашия крак може да знаете коя обувка ви става най-добре.

Най-добрия начин да оцените колко добре ви става обувката е да усетите как се чувства крака ви в обувката. Дали ви стяга някъде? Къса ли ви е? Дълга ли ви е? Търка ли ви се крака вътре? Петата ви стабилна ли е в обувката?

Можете да проверите дължината по два начина: На равна повърхност, трябва да имате един палец разстояние от пръстите до края на обувката. Също така трябва да имате достатъчно място да пъхнете пръст зад петата си.


Как да променя начина, по който ми стават обувките?


Може да изберете един от следните варианти:1. Начина на връзване на връзките: Ако можете да си вмъкнете пръста пред първите вкарани връзки, обувката не е достатъчно стегната. Има алтернативни методи на връзване на връзките, които можете да откриете в интернет.

2. Чорапи: Дебелите чорапи понякога може да доведат до плъзгане на краката в обувката. Ако това се случва вземете си по-плътно прилягащи чорапи, които са по-тънки. По-големите чорапи довеждат до хлъзгане, а това води до мазоли.


Чорапи


3. Стелки: Принципно има възможност да си вземете специални стелки, които да помогнат с напасването на обувката. Те са с формувана чашка за петата и са корави. Като много от производителите на обувки предлагат такива стелки, като например Scarpa и Boreal у нас.

Как да разработя обувките си ?

Повечето модерни обувки могат да бъдат носени директно след като ги закупите от магазина без да има странични ефекти, но въпреки това е хубаво да поносите новите си обувки за кратки периоди из дома. Този подход намалява вероятността да ви се протъркат някъде краката по време на дълги преходи. Когато става дума за обувки за дълги преходи, можете да ги разтъпчете с лека раница на гърба.

Старите методи за разтъпкване на обувки, като накисване във вода преди да ходите с тях сега се считат за отживелица и може да повредят обувките.


Какво да направя, за да ми е удобно на краката по пътеките?


Какво да направя, за да ми е удобно на краката по пътеките


Една грешка, която колкото и да е странно се прави често, е да забравим да си изрежем ноктите преди да тръгнем на преход. Постарайте се да ги срежете по надълбоко. Ако ноктите ви се удрят отпред в обувката, това може да доведе до падане на някои от тях.

Предотвратяването на образуване на мазоли е друг въпрос. Триенето е основната причина за мазоли, така че носете обувки, които ви стават добре и чорапи, които не се търкат в крака ви. Също така от аптеките можете да вземете специални лепенки (молескин), които да попречат на образуването на мазоли, а има и лепенки за мазоли, ако случайно ви се образуват такива. Също така в западната литература се споменава за специален гел за мазане на краката, така че да не се получават мазоли (petroleum jelly ).

Инвестирайте пари в хубави туристически чорапи. Мериносовата вълна е страхотен материал, но има и синтетични варианти, които са също добри. Постарайте се да избягвате памучни спортни чорапи. Те задържат влагата и създават мазоли.


Как да се грижим за обувките си?

Има две основни правила, всички обувки имат водонепропускливо покритие (дори тези с мембрана), важно е да поддържате обувките си чисти и през определен период от време да подновявате това покритие. Сигурно след известно време ще пуснем статия точно за тази тема.


Превод от английски:  -


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 83771 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар


Fatal error: Call to undefined function make_clickable() in /home/koleshev/public_html/articles/comments.php on line 25