Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Планината е заетаРосен Босев, Капитал  |  Редактирана на 30/12/2013


[b:7452eba5]Как комерсиалните експедиции в Хималаите промениха завинаги височинния алпинизъм[/b:7452eba5]
[i:7452eba5]Снимка: Reuters[/i:7452eba5]


В началото на април 2013 г. 37-годишният швейцарец Ули Щек, 45-годишният италианец Симоне Моро и Джонатан Грифит – фотограф и алпинист, пристигат в столицата на Непал Катманду. Тримата имат обща цел – прокарване на нов, непреминаван от никого досега маршрут до най-високата точка на планетата – Еверест (8848 м).

Ули Щек, известен като "швейцарската машина", е сред най-разпознаваемите герои в съвременния алпинизъм. Той е известен със самостоятелните си (без въжета и осигуровка) скоростни изкачвания по едни от най-трудните маршрути в Алпите и Хималаите.

Запазена марка за Симоне Моро са зимните изкачвания в Хималаите. Той е бил през зимата на върховете Шиша Пангма (8013 m), Макалу (8481 m) и Гашербрум II (8034 m), както и четири пъти на Еверест. През 2001 г. получава наградата за феърплей на ЮНЕСКО заради това, че изоставя в движение идеята си за последователно изкачване на върховете Лхотце (8516 м) и Еверест за да помогне на бедстващ алпинист. През последните години той се опитва да създаде компания за спасителни акции с хеликоптер (който сам управлява) в Хималаите.

В непалската част на Хималаите има два активни сезона за алпинистите – пролетта и есента. Зимата е прекалено студено за изкачвания (освен за хора от полската школа в алпинизма и Симоне Моро), а през лятото времето е изключително нестабилно заради летния мусон.


[b:7452eba5]По пътя към върха[/b:7452eba5]

От Катманду Моро, Щек и Грифин стигат до базовия лагер (5600 м) под южната страна на Еверест в долината Соло-Кхумбу и тръгват по класическия път за изкачване до върха от юг. Маршрутът, по който през 1953 г. новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей за първи път стъпват на върха.

В базовия лагер има стотици алпинисти от цял свят – всичките клиенти на комерсиални експедиции. Симоне Моро и Ули Щек нямат намерение да вървят по отъпканите пътеки, а да прокарат своя линия до върха. След като прекарват известно време, за да свикнат с височината, двамата тръгват през ледопада Кхумбу – пустиня от разхвърляни ледени блокове и дълбоки цепнатини. Изкачват се последователно през първия лагер - 6065 m, и продължават класическия маршрут нагоре до втори лагер – 6500 m. Плановете им са на следващия ден – 27 април, да стигнат до третия лагер по класическия маршрут (7200 m) и оттам да започнат своя премиерен път към върха. За да придобиете представа – изкачването нагоре е по стръмен леден склон - стената на съседния до Еверест връх – Лхотце. Пасажът от близо 700 метра разлика във височините се подсигурява с въжени парапети, за да може алпинистите, които ще преминат оттук, да бъдат осигурени през цялото време и да няма риск при евентуално падане. Тези парапети не са тук постоянно. Поставят се преди началото на всеки катерачен сезон – пролет и есен. Стотици метри въжета и осигуровки се изнасят на гръб дотук и опъват от шерпите – местното население, което е спътник на чужденците при изкачванията по върховете от повече от половин век.

Когато тръгват сутринта на 27 април към трети лагер и изкачвайки се нагоре по склоновете, Моро и Щек не знаят, че в началото на активния сезон водачите на комерсиалните експедиции и шерпите са се договорили тези дни да бъдат "свободни" - в планината да няма други алпинисти, за да могат шерпите да работят спокойно. Двамата световноизвестни алпинисти събарят малки парчета лед върху шерпите. Чуват се викове, а когато Щек и Моро стигат до лагер 2, влизат в


[b:7452eba5]Директен сблъсък[/b:7452eba5]

с групата шерпи, повечето от тях маскирани, вадят се ножове, размахват се котки. Камъни прелитат към палатките. Алпинистите са принудени да застанат на колене и да се извинят заради инцидента. След като двамата слизат в базовия лагер, събитието се превръща в новина номер едно за хималайския сезон – на 5600 метра пристигат журналисти и блогъри, които разказват за случилото се, а то далеч не представя алпинизма като възвишено и чисто занимание. Ули Щек казва, че няма повече да катери в Хималаите. За щастие няколко месеца по-късно той се самоопровергава, като прокарва премиерен маршрут по изключително трудната южна стена на друг осемхилдяник – Анапурна.

Сблъсъкът на 7000 метра се превръща в тема номер едно в света на алпинизма за 2013 г. Хората, които се вълнуват от темата, започват открито да говорят за това, което всички усещат от десетилетие – планината е задръстена. Ако изкачването на най-високият връх на планетата преди 25 години е било приключение, днес е скъпа атракция. Стотици алпинисти от цял свят плащат по 65 хил. долара на комерсиалните експедиции, за да бъдат буквално изнесени на върха. Пътят за тях е обработен предварително от шерпите – парапетите стигат буквално до най-високата точка на планетата. Пак шерпите изнасят целият багаж, включително и доволно количество кислород, който клиентите им използват, за да тушират ефектите от височината (на практика на 8800 м те се чувстват като на не повече от 7000 м). Цялата тази логистика има като резултат тълпи от хора по склоновете на върха и дори задръствания по ключовите пасажи. През 2012 г. за един ден на Еверест стъпват 234 души. На практика в планината има място само за клиентите на комерсиалните експедиции, техните водачи и обслужващите ги шерпи. По данни на телевизия CBC от изкачвания на Еверест в Непал влизат около 100 милиона долара, при положение че средната годишна заплата на един непалец е не повече от 700 долара.

Задръстванията по склоновете на Еверест нанасят непоправими щети на планината – експедиция през 2011 г. свали от склоновете на върха близо 5 тона отпадъци. Въпреки това лагерът на Южното седло, откъдето алпинистите тръгват към върха, прилича на бунище – хранителни отпадъци, кислородни бутилки, разкъсани палатки и т.н.


[b:7452eba5]Културен сблъсък[/b:7452eba5]

"Шерпите се промениха. Преди няколко десетки години те растяха в изолация от света. Нямаха телефони, телевизори, интернет, пари. Когато се появиха чужденците, дойдоха и парите. Шерпите се осъвремениха. И станаха безкрайно арогантни. Някога са били носачи, които са се отнасяли с уважение към своите клиенти. По-късно станаха гидове. А сега са бизнесмени. Уреждат твоето пътуване от Краков до Бергамо и от Бергамо до Катманду. Взимат те от аерогарата и те откарват в хотела. Деветдесет процента от старите шерпи не са се променили и продължават да се държат нормално и дружелюбно. Но младите са арогантни и покварени. Чувстват се чорбаджии на Еверест", разказва Симоне Моро при посещението си на "Банско филм фест" този февруари, цитиран от сайта за алпинизъм climbingguidebg.com. Той говори за "истинския алпинист, т.е. откривателя", който по думите му е "нежелан на Еверест". Според Моро "това е крайно комерсиализиран връх".

Ули Щек е на сходно мнение. Няколко месеца след инцидента, цитиран от Outside той казва, че шерпите са щели да ги убият – замеряли са ги с камъни, имало опити да бъдат да намушкани с джобно ножче: "Ако не се вземат мерки сега, това нещо ще се случи отново. Хората ще продължат да идват на Еверест. Този път се размина, но съм убеден, че следващият път ще има убити, ако нещата не се променят." Подобно на Моро Щек е на мнение, че основната причина за напрежението са парите: "Тези момчета правят много пари. Разбира се, става дума за трудна и опасна работа, но шерпите са най-богатите хора в Непал. Ако правиш толкова много пари, губиш представа за нещата."

Един от малкото шерпи, които са коментирали проблема, е Таши Шерпа. Пред Outside той казва, че шерпите дълго време са потискали емоциите си, били са на заден план, но нещата се променят – те вече не са неграмотни, знаят езици и защитават правата си, защото знаят, че не зависят на живот и смърт от западните алпинисти. "За нас Еверест е божество. Ние му се прекланяме, преди да тръгнем на експедиция."


[b:7452eba5]Затягане на достъпа[/b:7452eba5]

Няколко месеца след инцидента със Симоне Моро и Ули Щек непалските власти съобщиха, че предприемат допълнителни мерки, за да контролират по-добре потока от алпинисти, които са тръгнали към върха. На първо време в самия базов лагер ще има постоянно присъствие на представители на изпълнителната власт, които ще наблюдават и подпомагат експедициите, ще наблюдават спазването на екологичните норми и ще координират спасителните акции.

Сегашната практика е всяка експедиция да има т.нар. офицер за връзка, което изискване се спазва по-скоро формално. Новата структура ще има и правомощия да се намесва в сблъсъци като този между шерпите и Ули Щек и Симоне Моро.

Едно е сигурно - височинният алпинизъм се променя. Според българина Борислав Димитров, който близо 20 години организира изкачвания и експедиции в Хималаите, бъдещето е към компактни групи, които предприемат изкачвания из непознати масиви.


[b:7452eba5]Статистика[/b:7452eba5]

- 65 хил. долара струва участието в експедиция за изкачването на Еверест

- 234 души изкачват Еверест в един ден през май 2012 г.. Толкова е общият брой на изкачванията от 1953 до 1988 г.

- 80 години е възрастта на най-старият човек, изкачил Еверест – японецът Ючиро Миура. Най-младият е 13-годишният американец Джордан Ромеро.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1758 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 31/12/2013 от stannys Коментирайте
"компактни групи, които предприемат изкачвания из непознати масиви" звучи добре.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Кодекса на честа и осемхилядниците
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Подбираха за Еверест като за филм
Северната стена на Жану
Тюркоазен връх за приятели
Tъмната страна на Eверест
Второ писмо от Димитър Колешев
Интервю с Крис Бонингтън


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap