Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Анталия, ТурцияJack Geldard и Jost Hüttenhain, UKClimbing  |  Редактирана на 21/11/2013


Благодарение на търсачката за хотели [b:2b02f713]trivago.bg[/b:2b02f713] днес ще ви представим един от най-добрите зимни обекти за катерене в близост до България.


Едно 8a в Geyikbayiri, Турция

[i:2b02f713]Едно 8a в Geyikbayiri, Турция[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Със своя топъл зимен климат и перфектен варовик, Анталия в Турция се превърна в една ваканционна дестинация за европейските катерачи. [/b:2b02f713]


Красивият пейзаж, невероятното време и фантастичните маршрути правят от Анталия едно идеално слънчево място за катерене. Катеренето в главния обект Geyikbayiri е супер лесно достъпно и се намира вътре в една площ от 3 кв. км. Това значи, че ако останете в къмпинга и паркирате там колата си ще забравите за всякакво шофиране - за по-малко от 15 минути ходене ще достигнете всички сектори. Също така има достатъчно маршрути в този район, за да се чувствате перфектно и да имате какво да катерите няколко седмици. Ако обаче изпитвате страст към пътешествията можете да го смените с някой от обектите край морските заливи.


Една трудна турска туфа

[i:2b02f713]Една трудна турска туфа.

Снимка: Rich Kirby[/i:2b02f713]


Маршрутите са екипирани предимно с доброкачествени 12-милиметрови неръждаеми болтове. На повечето маршрути едно 60-метрово въже ще бъде достатъчно, но има и някои по-дълги приключенски маршрути, които са наковани наоколо и по-специално в Sarkit, който е най-големият сектор на Geyikbayiri и където едно 70-метрово въже ще бъде по-подходящо. Някои от мега маршрутите в този сектор изискват на слизане да спрете някъде по средата и да прехвърлите въжето. Най-надвесените маршрути обикновено следват брилянтни оранжеви туфи от всякакъв размер, даващи разнообразно, тримерно катерене и много възможности за почивки с закачане на пети и заклещаване на колена. По-малко надвесените маршрути следват перфектен сив варовик с ръбчета и дупчици, предлагайки деликатни, технични и балансови движения.


Терена на къмпинга JoSiTo в Geyikbayiri

[i:2b02f713]Терена на къмпинга JoSiTo в Geyikbayiri.

Снимка: Jack Geldard[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Основни катерачни обекти:

Geyikbayiri [/b:2b02f713]

Основният катерачен обект е Geyikbayiri като името му е взаимствано от близкото село. Geyikbayiri е относително нов катерачен район и беше открит от Öztürk Kayikci през 2000. Öztürk, заедно много местни и чуждестранни катерачи, разработва този невероятен район. Към момента има над 300 маршрута с различна трудност ( от 4 до 8c категория). Маршрутите до 4 категория са само няколко, но има много между 4 и 6a+. Най-много са маршрутите между 6a+ и 7c. Хубавото е че има къмпинг на по-малко от 10 минути от скалите.


Mel е близо до края

[i:2b02f713]Mel е близо до края

Снимка: Panzer Hanzler[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Akyarlar[/b:2b02f713]

Akyarlar се намира на 25 минути от къмпинга в Geyikbayiri и се намира точно пред морето. Района е относително малък с около 20 маршрута, но е един хубав катерачен обект намиращ се до красив плаж. Стръмната скална пътека към плажа плаши повечето некатерещи, което означава, че обикновено целият плаж е само за вас. През лятото тук е перфектното място за катерене, за боулдър, за къпане и почивка. При пристигането си в района вие първо виждате боулдър проблеми на гладко измити скали и заобиколени от морето, след което откривате вертикалните стени.


Eddie Basil Fawlty Martinez на Die Another Day (продължение - 7c+)

[i:2b02f713]Eddie "Basil Fawlty" Martinez на Die Another Day (продължение - 7c+)

Снимка: Rich Kirby[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Feslekan Yayla [/b:2b02f713]

[i:2b02f713]Информацията е предоставена от Jost Hüttenhain[/i:2b02f713]

Feslekan Yayla (yayla на турски ознава ливада) се намира на около 2000 м надморска височина и може да бъде достигната от къмпинга в Geyikbayiri с кола за около 30 минути или маунтин байк. Боулдър района е заобиколен от планински пасища и с алпийски върхове, които дори през лятото са покрити със сняг. Въздухът е свеж и чист. Хиляди блокове, борове и малки алпийски къщички правят района уникален. Скалата е компактна и не толкова остра и е смес от гнайст и варовик много наподобяващ гранит. Има боулдъри от всякаква трудност и вид.


John Dale катери боулдър в Турция

[i:2b02f713]John Dale катери боулдър в Турция

Снимка: David Barlow[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Логистика

Кога да отидем?[/b:2b02f713]

Летата в Анталия са изприщващо горещи и е най-добре скалите с южно изложение да се отбягват. Останалата част от годината предлага перфектно катерене при нормални температури, като повечето хора катерят с тениски през зимата.

[b:2b02f713]Как да стигнем до там?[/b:2b02f713]

В интернет могат лесно да бъдат открити нискобюджетни полети до Анталия, само напишете в Google "Flights Antalya". Летището е разположено на 3 км източно от центъра на Анталия. Там може да се наеме кола на няколко различни фирми – едно бързо търсене в интернет ще ви изкара много резултати. За тези, които не искат да шофират по турските пътища къмпинга JoSiTo предлага трансфер от летището. За повече информация посетете сайта им [url=http://www.climbingcamp-antalya.com]climbingcamp-antalya.com[/url].


Карта на Анталия

[i:2b02f713]Карта на Анталия

Схема: Jack Geldard[/i:2b02f713]


Ако наемете кола от летището следвайте табелата за Анталия и хванете главният път D650 водещ на запад. Когато направите около 8 км от центъра на Анталия се оглеждайте за знак за Cakilar. Минете през Cakilar и продължете за селцето Feslikan (обозначено е). Този път води до Akdamar, където един десен завой при магазина ще ви отведе на пътя за селцето Geyikbairi. Feslikan се намира на около 10 км след Geyikbayiri по същият път.

Селото Geyikbayiri е на около 38 км от летището.


Една огромна туфа в Турция

[i:2b02f713]Една огромна туфа в Турция[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Наем на кола[/b:2b02f713]

Ако искате да наемете кола, местната гара за рентакар ANTE (телефон: (0090)5435633203) прави специални отстъпки за катерачи и те могат да ви доставят кола в къмпинга или на летището. В зависимост от сезона и модела кола цената варира между 15 и 25 евро на ден. [url=http://www.travelsupermarket.com/c/cheap-car-hire/turkey/antalya/]Travelsupermarket[/url] и [url=http://www.carrentals.co.uk/car-hire/antalya-international-airport-about.html]carrentals.co.uk[/url] също предлагат добри конкурентни цени.


Дълго и красиво 7a на Olympos (Cennet)

[i:2b02f713]Дълго и красиво 7a на Olympos (Cennet)

Снимка: Rich Kirby[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Къде да отседнем?[/b:2b02f713]

В района на Анталия има много възможности за настаняване, с евтини ваканционни пакети, които могат да бъдат резервирани по крайбрежието. Препоръчваме ви да погледнете различните оферти в нашият партньор - търсачката за хотели [url=http://www.trivago.bg]trivago.bg[/url], която ще ви изкара стотици резултати. Също така не ви пречи да погледнете и сайтовете [url=http://www.lastminute.com]lastminute.com[/url] и [url=http://www.thompson.co.uk]thompson.co.uk[/url].

Повечето катерачи предпочитат да останат в селцето Geyibayiri, където също има няколко опции за нощувки. Къмпинга JoSiTo предлага няколко типа настаняване от нискобюджетно нощуване на палатки, през частни бунгалца до спане в луксозна вила. Предимството на къмпинга е, че нощувате на един хвърлей камък от скалите.


Geyikbayiri

[i:2b02f713]Geyikbayiri[/i:2b02f713]


Другият къмпинг в района е [url=http://www.climbersgarden.com]Climbers Garden[/url], който също предлага бунгала за нощувка.

Къщите за гости са по-ограничени, но Trebenna и www.antalyarockclimbing.com се намират в селото и предлагат спокойствие и стаи на добри цени.

[b:2b02f713]От къде да купим храна и екипировка?[/b:2b02f713]

Geyikbayiri е малко и спокойно селце, в което можете да си купите плодове и основни хранителни продукти. В района като цяло няма много опции за пазаруване на нещо специално и затова е добре идея да си накупите тези неща преди да пристигнете. В село Akdamar има голям външен пазар и се намира на около 10 минути с кола или около 40 минути пеша от катерачния район. Има една красива горска пътека, следваща реката от Trebenna до центъра на селото, и разходката по нея е идеална, ако планирате ден за почивка.


Барът в JoSiTo

[i:2b02f713]Барът в JoSiTo

Снимка: Jack Geldard[/i:2b02f713]


Къмпингите предлагат храна и това е най-удобната опция за катерачи, които са дошли за по-кратък период от време. Има също така и едно малко кафе на пътя точно под основния обект, в което могат да се купи кафе, хляб и няколко много основни неща. В къмпинга JoSiTo могат да се открие и много ограничена катерачна екипировка, включително и магнезий.

[b:2b02f713]Какъв инвентар е необходим?[/b:2b02f713]

15 примки и едно 70-метрово въже ще бъдат достатъчни за повечето маршрути.


Барът в JoSiTo

[i:2b02f713]Дръж го!

Снимка: Catherine Speakman[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Какво друго може да се прави в района освен катерене?[/b:2b02f713]

Тъй като Турция има впечатляваща история, тук могат да бъдат направени много археологически екскурзии. За да получите информация за най-интересните дестинации можете да се обърнете за помощ към местните туристически агенции или да се разровите в интернет за туристически пътеводители.

Планинско колоездене: Планините се издигат директно от морското ниво почти до 3000 метра надморска височина и могат да ви предложат маршрути през различна растителност и климатични области. Има няколко асфалтови пътя в планините и по този начин можете да осъществите неограничен брой от турове с различна трудност. В момента се подготвя един пътеводител, в който ще има описание и на най-интересните маршрути.


Археологически забележителности в Анталия

[i:2b02f713]Археологически забележителности в Анталия[/i:2b02f713]


Ски и ски турове: От средата на януари до края на май планините над 1500 м предлагат зимни условия, често с дълбок няколко метра сняг. Понякога през април можете да карате ски и да плувате в един и същи ден. Допълнителна информация за снежните условия и турове може да бъде открита при местните гидове. На половин час от Geyikbayiri вие можете да откриете ски курорта Saklikent , където можете да се насладите на луксозни ски лифтове.


Анталия

[i:2b02f713]Анталия[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Допълнителна информация:[/b:2b02f713]

• Българските граждани не се нуждаят от виза, за да пътуват в Турция.

• Валута: В Анталия има много бюра за обмяна на валута. Не сменяйте пари директно на летището, тъй като курсът там е много скъп! В къмпинга приемат както турска лира, така и евро. Цената на престоя в Турция е много ниска в сравнение с повечето европейски държави. Наименованието на местната валута е Нова турска лира.


Sucker Punched (5.11d) в Trebenna

[i:2b02f713]Sucker Punched (5.11d) в Trebenna[/i:2b02f713]


[b:2b02f713]Полезни интернет линкове:[/b:2b02f713]

• Можете да откриете допълнителна информация и катерачни снимки на уебсайта на къмпинг JoSiTo

[b:2b02f713]Има ли гидовник на района?[/b:2b02f713]

Най-новият гидовник за момента е A Rock Climbing Guide to Antalya (2011), който можете да закупите от тук:

http://www.ozturkkayikci.com.tr/en/pub.html
http://www.climb-europe.com/RockClimbin ... ebook.html


Anaconda (5.12d)

[i:2b02f713]Anaconda (5.12d)[/i:2b02f713]


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 765 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Вариант "Плевен - Стрелец - Плевен" на Еленин връх
Враца, Зъбът - тур "Кучешкият зъб"
Враца, Централна стена - Тур "Винкелите"
Райски скали - тур "Хасково"
Катерачен обект “ЧУДНИТЕ СКАЛИ”.
Как да стигнете до скалите над село Сестримо
Северната стена на връх Злия зъб
Райски скали - тур "Г.И.Т. или Пингвин"
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Югозападна стена на вр. Ушите - тур "Шумен"


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap