Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кралският траверс на Монблан за един денJon Griffith, Alpine Exposures  |  Редактирана на 19/09/2013
[i:d7a9b267]Маршрута: 41 км и 5000 м изкачване от Les Contamines до Aiguille du Midi[/i:d7a9b267]


Свързванията са забавно нещо. Както и предполагах те са повече предизвикателство за издържливост, отколкото нещо технично, но като цяло се чувстват далеч по-обвързващи и сериозни. Теренът е по-лесен, но когато се почувстваш тотално изморен и имаш още 5 часа след това всичко се свежда до една наистина силна умствена игра. Тъй като не можеш просто да спреш и да слезеш долу, защото си отишъл прекалено далеч – често най-бързият начин е да продължиш да катериш следващите няколко часа и когато вече си тотално сдухан трябва да направиш една сделка с глава си. В такива ситуации се чувстваш много гол и уязвим.

През последните няколко години за мен наистина е интересно да правя големи свързвания. Те могат да бъдат във всякакви форми и размери. Най-забележителните, които направих бяха Cassin на Denali, Peuterey Integral, свързването на северните стени на Verte, Droites и Courtes последната зима, а сега и траверса на Mont Blanc от Les Contamines. За мен беше наистина интересно да открия границата си и така видях колко далеч мога да я избутам. Границата е трудно да бъде дефинирана във времето – понякога тя е една сделка с физическото изтощение, но понякога е един кошмарен микс от физика и посихика, когато нещата продължат повече от 24 часа. Справянето с всичко това и движението отвъд него беше една болезнена крива. Всеки път търсех начин как да увелича времето и дистанцията без да се почувствам изморен, защото това е наистина важно. Подготвях тялото си към липсата на нощен сън и умората през целият следващ ден.

Това лято не постигнах нищо велико в катеренето и след пакистанския провал исках да направя нещо преди лятото да свърши. Моят план беше да свържа масивния гребен, който започва в края на Les Contamines и завършва с Aiguille Du Midi. Когато шофирах през долина от Sallanches можех да видя добре детайлите на целият масив на Mont Blanc и тогава пожелах да го направя. Бях чувал, че е правен подобен траверс, но от Les Durier и ледника Glacier du Plan, а някои дори са правили траверса от хижа Les Conscrits. Обаче не бях чувал някой да го е правил с единично усилие от самото начало.

Минавайки през ледника Les Tret la Tete и следвайки траверса на Domes de Miages, което е от противоположната страна на ледника Glacier du Plan, маршрутът става с 15 км по-дълъг и има повече от 1000 метра допълнително изкачване (Аз направих GPS трак и на двата пътя). Това беше най-дългият път, като техничното катерене на Bionassay оставаше точно в средата на маршрута. Също така това е един невероятно панорамен, висок, алпийски гребен пресичащ най-високия връх на Европа.

За нещастие времето не искаше да ми играе по свирката и аз напуснах паркинга на Le Cugnon с някои остатъчни гръмотевици и светкавици наоколо. Но аз продължих да танцувам, тъй като бях решил да стигна до ледника Tre La Tete, за да видя как е положението там; за мой късмет небето се изчисти. Ходенето в дъжда не беше велико начало, но светкавиците се прехвърлиха бързо към италианската част на масива, което беше добре за мен.

Първата трудност на катеренето е в неговото начало. Ориентирането по ледника и тогава изкачването на Dome de Miages е супер сложно в тъмнината. Аз наистина не знаех пътя, склоновете блокираха пътеката и на няколко пъти си мислех, че съм се изгубил, което ме стресира в първите няколко часа. Докато катерех по един отвесен леден насип на глетчера едната ми котка се откачи, което допълнително ми създаде проблеми. Нещата не изглеждаха добре. Аз бях изгубен, мокър, а освежаването от дъжда беше ужасно. След някое време успях да открия пътеката отново и с един знак на релефа, се измъкнах от ледника и стъпих на пътеката за хижата. От тук нататък знаех маршрута и беше точно момент за издържливост сега.
[i:d7a9b267]На един от върховете Miages[/i:d7a9b267]


От момента, в който стигнах до хижата, снегът стана фирнов, небето се изчисти и аз изсъхнах бързо. Нещата започнаха да изглеждат по-добре. Първо преминах през Beranger. Тук снегът стана супертвърд, което беше перектно, защото започнах да се движа още по-бързо и да пресичам с котки втвърдените от дъжда фирнови полета. По едно време попаднах на пресни следи идващи от седловината Col Infranchissable и се зарадвах, че ще имам компания в това катерене, но тук се появиха облаците и дъждът заваля отново. Той обаче се оказа много локален и не успя да размекне снега, докато изкачвах последният Miage. В това време лъчите на слънцето огряха хижа Durier далече долу. Време беше за закуска ...
[i:d7a9b267]Изгрев над Италия[/i:d7a9b267]


Достигнах до хижа Durier, когато деня започна и тук спрях за чай и хляб. Чувствах се добре до тук, но заплахата от гръмотевици продължаваше да бъде реална и затова скоро бях отново на път за Bionassay. Слънцето освети в розово всичко около мен. Усещането да си навън в такава красива сутрин беше страотно. Не видях нито един човек до тук и траверсът изглеждаше постижим. Животът е прекрасен. Дори имах време да спра и да си направя няколко снимки, тъй като мястото беше зашеметяващо.
[i:d7a9b267]Слънце = Щастие[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Изгрев над Bionassay и Mont Blanc[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Поглед надолу към скалните пасажи на Bionassay[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Последните склонове преди връх Bionassay с Domes de Miages отзад[/i:d7a9b267]


Скалните участъци на Bionassay преминах без инциденти и един час и половина след като оставих Durier бях на върха. Тук ме налегна една мисъл за Ally, тъй като ми предстоеше да премина по острия като нож гребен до включването в маршрута Gouter. След това трябваше да стигна до заслон Vallot. Нещата станаха тежки в този участък. Аз не бях добре аклиматизиран за нещо над 4000 метра, а точно сега трябваше да се кача на 4810 м. Очаквах го и знаех, че единственият начин е да сложа наочниците си и да се съсредоточа в стъпките си без да спирам до върха. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като височината, ходенето до тук и неспането през последните 24 часа, изведнъж ме удариха всички наведнъж. В един момент започнах да халюцинирам и скърцането на щеките започна да ми звучи като човешки глас. Все пак това не беше нещо ново за мен. И преди бях откривал какъв ад е да стинеш до върха, но сега се чувствах тотално нае#@н от височината. Това беше един жив кошмар в глава ми и аз не бях сигурен дали можех да продължа траверса до Midi в този случай. Не ми изглеждаше възможен, но както обикновенно, каквото изглежда невъзможно, понякога е. Трябва само да си повярваш.
[i:d7a9b267]Гледката от върха на Bionassay показва част от маршрута – аз дойдох от дясно и трябва да продължа към Mont Blanc на ляво[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Двама катерачи на гребена на Bionassay. Mont Blanc е на заден план[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Двама катерачи на гребена на Bionassay. Mont Blanc е на заден план[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Маршрута Gouter водещ до върха - един адски кошмар[/i:d7a9b267]
[i:d7a9b267]Чувствайки се напълно нае#@н на върха на Mont Blanc[/i:d7a9b267]


След като се качих на Mont Blanc направих няколко снимки и тръгнах надолу преди да реша да се върна по маршрута Gouter. Това което последва беше един ад от изкачвания и слизания, горещина и студ. Когато стигнах до Tacul вече височината беше достатъчно ниска, за да може умът ми напълно да се изчисти за слизането по склоновете с надвиснали сераци и накрая да пробягам гребена на Midi.

Чувството беше велико, докато пресичах станцията на Midi. Бях преминал соло един от моите големи летни проекти, а той се оказа доста по-дълъг отколкото първоначално бях мислил. 41 километра и 5000 метра изкаване ... Мисля, че направих най-големият от дните, които съм имал в планините!


Вертикален свят предлага изкачване с водач на Кралския траверс на Монблан. За повече информация тук http://royaltraverse.mountain-guides.eu


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 640 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Матерхорн по Североизточния ръб
Югозападния гребен на Gunnbjørnsfjeld, най-високия връх в Арктика
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Зимно планинарство в Северозападна Шотландия
Mountaineering in Bolivia's Cordillera
Звезди и Бури - Дрю и Матерхорн
По северната стена на Дрю
Моето първо алпийско приключение
Моите Планини - Част Седма
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap