Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Свирепата Шотландска ЗимаЖельо Василев  |  Редактирана на 23/12/2012


Бяло, всичко е бяло. Температурата е около -15 градуса, вятърът е пронизващ, а аз навигирам вглъбен в иглата на компаса. Тази игла и контурите на картата са единственото нещо, което ми дават индикация къде сме. Всяка моя стъпка е внимателна, знам, че съм около средата на ръб с ширина 15 метра и невидими пропасти от двете страни. Видимостта е толкова лоша, че не съм сигурен, че какво се крие на метър, може би два от мен. Всичко останало се губи в снега, мъглата. Повтарям си, че компасът не лъже и следвам изключително внимателен западен азимут... Но как попаднах тук?


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/GuvSo.jpg[/img:85a79b2d]


Това е първият ми досег до шотландската зима в планините Керн Горм. Трудно е да се опише колко свирепа може да бъде тя, но нека се опитам!


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/DwP6t.jpg[/img:85a79b2d]


Факти от седмицата, която прекарах там: нямах нито един ден на слънчево време и над 800 метра, пълна белота покриваше постоянно цялото плато, изпитах ураганни ветрове от около 160 км/ч (те дори бяха „едва” 130 км/ч на паркинга на минибуса), навигирах в много трудни условия, видях 1 лавина да затрупва двама скиори (и двамата се разминаха без контузии) и се чувствам щастливец, че не задействах друга, виждайки опасен склон с видни два слоя сняг.... Сурово и страховито, но именно затова вълнуващо и привличащо.

За малко уточнение прилагам снимка от паркинга един от дните, където скоростта на вятъра беше 130 км/ч на пътя и над 160 км/ч в планината. На снимката спринтирам срещу вятъра и едвам-едвам се движа напред. Удоволствие!


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/PgMjX.jpg[/img:85a79b2d]


От тази седмица прекарана в тези планини определено най-вълнуващият ден бе изкачването на връх Брериах, с което започнах тази статия. Въпреки че е не технично (за съжаление времето беше прекалено лошо дори за ледено катерене...), то се оказа изключително интересно, с множество малки и големи проблеми за решаване. Един от тях беше много кратката дължина на деня в Северна Шотландия. Да си толкова на север означава тръгване по-тъмно, и връщане по-тъмно, с едва няколко часа светлина помежду.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/e3K5e.jpg[/img:85a79b2d]


Поради това, скоростта ни трябваше да бъде изключително висока в първата, ниска, част на прехода. Това е нещо, което обожавам. Като за начало бягахме по единствената добра, но замръзнала пътека. Това ми достави огромна удоволствие, движение на максимална скорост по пътеката, пързаляне и използване на пикела за баланс (котки в този случай просто биха забавили скоростта ни) и изцеждане на белите ни дробове. В подобни ситуации просто си повтарям, че краката ми трябва да се движат или броя наум до 5 максимално бързо, като с всяка цифра трябва да правя едно движение напред. Изключителното високото ни темпо ни даде предимство, голямо предимство. Озовахме се на края на процепа Шарлеман (процеп измежду две скали пълен с камъни), за 1 час и 5 минути, повече от 2 пъти по-бързо от обичайното темпо.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/wuVwz.jpg[/img:85a79b2d]


Това ни даде предимство и увеличи шансовете ни да приключим този 20 км преход. Малък късмет беше, че в следващите 3-4 км растителността бе значителна, което значеше, че ледът е по-разчупен, което ни позволи да ги избягаме със задоволително темпо. Особено приятни бяха секциите със спускане, в което набираш страхотна скорост и използваш постоянно пикела за баланс.

След тях започна първото интересно стръмно изкачване, което най-вероятно щеше да бъде по разумно да се направи с котки ако имахме още час дневна светлина. Бързането и мекият сняг в подножието ни накараха да го минем с пикел и ритане на стъпки в леда. След 20-30 минути на упорито и бързо изкачване нагоре поглеждаш надолу и виждаш, че ще се пързаляш може би няколко стотици метри ако се плъзнеш сега и не се задържиш с пикела...


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/PAr6o.jpg[/img:85a79b2d]


След този склон скоростта падна до такава на плужек, защото попаднахме на много дълъг ръб, в пълна белота. Не знам дали сте изпитвали пълната белота за дълги периоди от време на хоризонтален ръб, но е уникално преживяване. След известно време прекарано в нея, мозъкът ти започва да си играе с теб и вижда малки илюзии от сорта на – това пред теб камък ли е, а там в далечината има ли линия на хоризонта, има ли пропаст на 2 метра от теб, вървиш ли по надвиснал сняг вмомента...


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/hb4Xs.jpg[/img:85a79b2d]


Внимателно следя контурите и броя наум стъпките си. Зная, че в това мое темпо минавам около 100 метра за 60 стъпки, а квадратите на картата са със стени от 1 км, което ми дава възможност да следя достатъчно точно къде се намирам на картата. А контурите на възвишенията и слизанията потвърждават точно това. Малко по-късно обаче ръбът се стеснява до тесните 15 метра, видимостта се снижава до 2 метра максимум, а вятърът се усилва. Чудя се какво по-дяволите правя на ръб в подобни условия, но след секунди си казвам, че с малко мислене и внимателна навигация всичко трябва да мине без инциденти, просто трябва.

За около секунда ми се струва, че виждам ръба в близост до мен, но всички се чудим дали не ни се привижда. Идва ми идеята, че може да проверим като вземем голяма буца сняг и да я хвърлим до това място на 2 метра около нас. Ако буцата остана на земята, сме някъде в средата на ръба ако ли не, сме близо до пропастта. С голямо удивление виждаме как снегът въобще не се спира и сме едва на 2 метра от ръба на скалата! Преминаваме още няколко метра в обратната посока за да сме сигурни, че не вървим по надвиснал сняг и продължаваме уверено в белотата на запад, където кратко изкачване ни води до върха на Брериах, или поне равната земя в изключителна близост до него. Изживяването е диво, няма пирамидка, която да обозначи върха, а според картата сме в район от максимум няколко десетки метра разстояние от върха и на плюс минус 5-10 метра от максималната денивелация.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/oO0zE.jpg[/img:85a79b2d]


Кратък престой на върха, бърз сандвич преди да измръзнем тотално и да не се отправим обратно в белотата за слизане, само още час два и отново ще сме на височина под облака, където ще може да различаваме какво има около нас. В следващите няколко часа имаше още спускане по склонове с пикела на скорост, лесно катерене през нощта и бързане по пътеката за паркинга през нощта, но тези детайли биха отегчили, когато биват съпоставени с вълненията на ръба.

Все пак се надявам се да съм ви дал малко от вкуса на свирепата зима на север. Надявам се и вие след като прочетете това да излезете и да изпитате суровото време, независимо къде сте.


Поздрави от Острова,
Жельо Василев
zhelyovasilev at gmail dot com


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 295 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Как да се завържем за въжето
Стръмни Върхове - ревю на книгата
Exo
Храна за космонавти
Категория на трудност - Част І
Водач от жизнена важност
Катерене в България, Гърция, Турция и Швейцария
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Моите планини - първа част
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap