Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Свирепата Шотландска ЗимаЖельо Василев  |  Редактирана на 23/12/2012


Бяло, всичко е бяло. Температурата е около -15 градуса, вятърът е пронизващ, а аз навигирам вглъбен в иглата на компаса. Тази игла и контурите на картата са единственото нещо, което ми дават индикация къде сме. Всяка моя стъпка е внимателна, знам, че съм около средата на ръб с ширина 15 метра и невидими пропасти от двете страни. Видимостта е толкова лоша, че не съм сигурен, че какво се крие на метър, може би два от мен. Всичко останало се губи в снега, мъглата. Повтарям си, че компасът не лъже и следвам изключително внимателен западен азимут... Но как попаднах тук?


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/GuvSo.jpg[/img:85a79b2d]


Това е първият ми досег до шотландската зима в планините Керн Горм. Трудно е да се опише колко свирепа може да бъде тя, но нека се опитам!


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/DwP6t.jpg[/img:85a79b2d]


Факти от седмицата, която прекарах там: нямах нито един ден на слънчево време и над 800 метра, пълна белота покриваше постоянно цялото плато, изпитах ураганни ветрове от около 160 км/ч (те дори бяха „едва” 130 км/ч на паркинга на минибуса), навигирах в много трудни условия, видях 1 лавина да затрупва двама скиори (и двамата се разминаха без контузии) и се чувствам щастливец, че не задействах друга, виждайки опасен склон с видни два слоя сняг.... Сурово и страховито, но именно затова вълнуващо и привличащо.

За малко уточнение прилагам снимка от паркинга един от дните, където скоростта на вятъра беше 130 км/ч на пътя и над 160 км/ч в планината. На снимката спринтирам срещу вятъра и едвам-едвам се движа напред. Удоволствие!


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/PgMjX.jpg[/img:85a79b2d]


От тази седмица прекарана в тези планини определено най-вълнуващият ден бе изкачването на връх Брериах, с което започнах тази статия. Въпреки че е не технично (за съжаление времето беше прекалено лошо дори за ледено катерене...), то се оказа изключително интересно, с множество малки и големи проблеми за решаване. Един от тях беше много кратката дължина на деня в Северна Шотландия. Да си толкова на север означава тръгване по-тъмно, и връщане по-тъмно, с едва няколко часа светлина помежду.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/e3K5e.jpg[/img:85a79b2d]


Поради това, скоростта ни трябваше да бъде изключително висока в първата, ниска, част на прехода. Това е нещо, което обожавам. Като за начало бягахме по единствената добра, но замръзнала пътека. Това ми достави огромна удоволствие, движение на максимална скорост по пътеката, пързаляне и използване на пикела за баланс (котки в този случай просто биха забавили скоростта ни) и изцеждане на белите ни дробове. В подобни ситуации просто си повтарям, че краката ми трябва да се движат или броя наум до 5 максимално бързо, като с всяка цифра трябва да правя едно движение напред. Изключителното високото ни темпо ни даде предимство, голямо предимство. Озовахме се на края на процепа Шарлеман (процеп измежду две скали пълен с камъни), за 1 час и 5 минути, повече от 2 пъти по-бързо от обичайното темпо.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/wuVwz.jpg[/img:85a79b2d]


Това ни даде предимство и увеличи шансовете ни да приключим този 20 км преход. Малък късмет беше, че в следващите 3-4 км растителността бе значителна, което значеше, че ледът е по-разчупен, което ни позволи да ги избягаме със задоволително темпо. Особено приятни бяха секциите със спускане, в което набираш страхотна скорост и използваш постоянно пикела за баланс.

След тях започна първото интересно стръмно изкачване, което най-вероятно щеше да бъде по разумно да се направи с котки ако имахме още час дневна светлина. Бързането и мекият сняг в подножието ни накараха да го минем с пикел и ритане на стъпки в леда. След 20-30 минути на упорито и бързо изкачване нагоре поглеждаш надолу и виждаш, че ще се пързаляш може би няколко стотици метри ако се плъзнеш сега и не се задържиш с пикела...


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/PAr6o.jpg[/img:85a79b2d]


След този склон скоростта падна до такава на плужек, защото попаднахме на много дълъг ръб, в пълна белота. Не знам дали сте изпитвали пълната белота за дълги периоди от време на хоризонтален ръб, но е уникално преживяване. След известно време прекарано в нея, мозъкът ти започва да си играе с теб и вижда малки илюзии от сорта на – това пред теб камък ли е, а там в далечината има ли линия на хоризонта, има ли пропаст на 2 метра от теб, вървиш ли по надвиснал сняг вмомента...


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/hb4Xs.jpg[/img:85a79b2d]


Внимателно следя контурите и броя наум стъпките си. Зная, че в това мое темпо минавам около 100 метра за 60 стъпки, а квадратите на картата са със стени от 1 км, което ми дава възможност да следя достатъчно точно къде се намирам на картата. А контурите на възвишенията и слизанията потвърждават точно това. Малко по-късно обаче ръбът се стеснява до тесните 15 метра, видимостта се снижава до 2 метра максимум, а вятърът се усилва. Чудя се какво по-дяволите правя на ръб в подобни условия, но след секунди си казвам, че с малко мислене и внимателна навигация всичко трябва да мине без инциденти, просто трябва.

За около секунда ми се струва, че виждам ръба в близост до мен, но всички се чудим дали не ни се привижда. Идва ми идеята, че може да проверим като вземем голяма буца сняг и да я хвърлим до това място на 2 метра около нас. Ако буцата остана на земята, сме някъде в средата на ръба ако ли не, сме близо до пропастта. С голямо удивление виждаме как снегът въобще не се спира и сме едва на 2 метра от ръба на скалата! Преминаваме още няколко метра в обратната посока за да сме сигурни, че не вървим по надвиснал сняг и продължаваме уверено в белотата на запад, където кратко изкачване ни води до върха на Брериах, или поне равната земя в изключителна близост до него. Изживяването е диво, няма пирамидка, която да обозначи върха, а според картата сме в район от максимум няколко десетки метра разстояние от върха и на плюс минус 5-10 метра от максималната денивелация.


[img:85a79b2d]http://i.imgur.com/oO0zE.jpg[/img:85a79b2d]


Кратък престой на върха, бърз сандвич преди да измръзнем тотално и да не се отправим обратно в белотата за слизане, само още час два и отново ще сме на височина под облака, където ще може да различаваме какво има около нас. В следващите няколко часа имаше още спускане по склонове с пикела на скорост, лесно катерене през нощта и бързане по пътеката за паркинга през нощта, но тези детайли биха отегчили, когато биват съпоставени с вълненията на ръба.

Все пак се надявам се да съм ви дал малко от вкуса на свирепата зима на север. Надявам се и вие след като прочетете това да излезете и да изпитате суровото време, независимо къде сте.


Поздрави от Острова,
Жельо Василев
zhelyovasilev at gmail dot com


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 282 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Мароко – една история в снимки
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Моите планини - първа част
Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл Джиографик
Моите Спомени - Ревю на книга
Елбрус – по високо от човеците
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година
Какъв е смисълът да бъдеш инструктор по алпинизъм
Сигурност в планините
Преди да се родя и след това


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap