Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Свободният катерач МануThe Explorer  |  Редактирана на 14/11/2012


Когато приличащият на хлапе 24-годишен испанец Мануел Кордоба приключва забележителната си презентация в един от Дните на предизвикателствата в София (30 ноември-2 декември), публиката е любопитна да разбере на каква възраст е започнал с катеренето и алпинизма. Силен възглас на удивление се разнася из залата, когато Ману, както е по-известен в средите, съобщава, че е започнал преди 11 години. А това според простата аритметика означава, че старта му е бил на крехката 13-годишна възраст.

[b:e00aad26]Учудващо е наистина, че едва в ранните си тийн години си започнал да се занимаваш с нещо, което дори в света на възрастните се счита за рисковано занимание. Какво те запали по катеренето?[/b:e00aad26]

Още от съвсем малък родителите ми обичаха да ходят през уикендите на разходки в планината и аз, естествено ги придружавах. Там за първи път видях хора, катерещи се по отвесни склонове. Нещо в мен ме провокира и аз да опитам. Когато бях малко момче със семейството ми живеехме в Мадрид, но впоследствие се преместихме в Сарагоса, където живеем заедно и до днес. Градът се намира по-близо до националния парк Ордеса – мое много любимо място за катерене, откъдето започнаха и първите ми опити на открито. Там преди четири години проправих линията „El Castillo”.


[b:e00aad26]Когато започна да катериш, не се ли страхуваше от наранявания, дори и за живота си?[/b:e00aad26]

Тогава изобщо не съм мислел за това. Всичко за мен беше просто едно голямо забавление.


[b:e00aad26]А никой от родителите ти ли не е катерач все пак?[/b:e00aad26]

Не. Напоследък се случва да се катеря с един изключително пъргав мъж, който е на цели 56 години. След ден, прекаран с него в планината, се връщам у дома и с вдъхновение разказвам на баща ми за този човек и за неговите постижения, за енергията, която излъчва. Опитвам се да го мотивирам да дойде с мен следващия път. Казвам му: „Вместо да седиш цяла събота и неделя пред телевизора или с вестник в ръка, вземи пример от този възрастен мъж и се размърдай!” До момента обаче думите ми нямат резултат върху моя баща.


[b:e00aad26]Срещал ли си смъртта очи в очи?[/b:e00aad26]

Да, преди година най-добрия ми приятел падна от една скала, докато се изкачвахме нагоре и загина. Тогава осъзнах колко трудно и рисковано занимание е катереното и колко отговорен трябва да си. (гласът му се разтреперва, а очите му се навлажняват).


[b:e00aad26]Това не те ли накара да се замислиш, да искаш да поспреш, дори и за известен период от време?[/b:e00aad26]

Не! Дори предизвика у мен обратното чувство, да искам да надвия, да покоря планината.


[b:e00aad26]Ти самият как се пазиш от рискови ситуации?[/b:e00aad26]

Премислям всеки свой ход още преди да съм го направил. За 11 години вече познавам добре настроенията на планината и когато застана в подножието й и погледна нагоре мога да усетя кога има опасност от задаваща се лавина да речем или друга някаква стихия.


[b:e00aad26]Кои са най-важните вещи и приспособления в багажа ти, които ти помагат да оцеляваш там горе?[/b:e00aad26]

Много държа на специалната екипировка, която моите спонсори от Trangoworld ми осигуряват. Якето ми е най-добрия ми приятел там горе. То ме пази от студ и силен вятър. Понякога се налага да изкачвам и през нощта и освен на спалния си чувал, трябва да мога да разчитам и на него. Когато умората наделее през нощта, се крия в някой заслон между скалите. Там няма възможност за разпъване на палатка, затова добрите дрехи и един спален чувал трябва да са достатъчни, за да ми свършат работа да изкарам няколко часа сън преди да продължа нагоре. Котките са нещо, без което никой алпинист не тръгва по заснежен и леден терен. Също така за нощното катерене съм снабден с осветление, закрепено върху каската ми. Взимам си много вода, за да не се обезводня, както и поне един-два огромни ужасно дълги хамбургери.


[b:e00aad26]Маршрутите, с които най-много се гордееш?[/b:e00aad26]

Divine Providence при Grand Pilier d’Angle в Мон Блан – най-високата планина в Алпите, е една от гордостите ми. Успяхме с моя приятел Ориол Баро да го изкачим това лято на 5 юли с техника на свободно катерене – нещо, което и други са правили преди нас, но май се оказа, че ние успяхме да го изкачим за най-кратко време – общо около 16 часа. Бивакът ни беше в базата на Pilier Angle. Баро водеше в първата част на терена – до Red Shield. После поех аз по девет от най-тежките точки на стената. Катерехме с 8-милиметрови въжета. На гърбовете висяха ужасно тежките ни раници, в които носехме допълнително оборудване и храна. Достигнахме върха на Angle Pilier в 9 вечерта. Направихме си почивка от около четири часа, преди да продължим към Peuterey Ridge, в компанията на много силни и студени ветрове и доста неприветливо време. Въпреки суровия климат, за два часа успяхме да привършим и тази част от маршрута и от там вече бяхме на върха на Мон Блан в 4,30 сутринта. Гледахме света от цели 4800 метра височина. Друго предизвикателство ми бе изкачването на скалистите хребети при Вади Рум в Йордания. Там климата бе напълно противоположен на този в Алпите. Катерехме се при температура 40 градуса по целзий. Стичаше се пот от телата ни, горещината бе изпепеляваща. Иначе много обичам Пиренеите, напоследък се усещам запален и по даденостите на природата в Патагония. Този път нямам време, но ми се иска да се върна в България и да разгледам и вашите скални терени тук.


[b:e00aad26]Как поддържаш форма във времето, когато не си на своите алпинистки походи?[/b:e00aad26]

В момента изпълнявам програма, която се свежда до 5 часа всеки ден, прекарани във фитнес салона и в залата за катерене. Така ще бъде общо два месеца. Преди това наблягах на интензивните аеробни тренировки. След двумесечния ми режим ще продължа с кардио тренировките.


[b:e00aad26]След Дните на предизвикателството у нас, на които бе поканен от Стената, кое е следващото ти планинско предизвикателство?[/b:e00aad26]

Предстои ми да се катеря в Корея.


[b:e00aad26]Но там в момента има война, не е ли малко опасен алпинизма тъкмо в този момент?[/b:e00aad26]

Да, честно казано силно съм притеснен. От скалисти зъбери и високи върхове за покоряване не ме е страх, но войната определено е нещо, което ме плаши.


[b:e00aad26]Какво си си поставил като цели в алпинизма?[/b:e00aad26]

Да подобря техниката си на свободно катерене и да се катеря по-бързо.


[b:e00aad26]А как релаксираш, как се забавляваш?[/b:e00aad26]

Може да звучи налудничаво, но вместо да ходя по нощни клубове предпочитам да заведа приятелите си в моята „пещера” за катерене – голяма зала, покрита със стена за катерене, скрита в една сграда в Сарагоса. Взимаме си по бира и аз започвам да „танцувам” върху „вертикалния си дансинг”.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 310 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Интервю с Adam Ondra
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Christian Core - Dream Time
За загиналите или добро, или нищо
Dean Potter - Една история ...
Интервю с Иваило Кръстев
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Профил на Минчо Петков


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap