Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Игра на цифриНийл Грешъм  |  Редактирана на 25/09/2012
[i:25624aa5]На 43 години Юджи Хираяма още се старае да стане по-добър катерач от части чрез подобряване на вече отличната си техника, както се вижда от снимката на Cafecito Necesito (8c/8c+) Мизигаки, Япония.[/i:25624aa5]

[b:25624aa5] Възраст и възможности: Фактите [/b:25624aa5]

Мъжете достигат максималния си силов потенциал в средата на двайсетте си години, а жените към тридесетата си годишнина. От там нататък, експлозивната сила намалява с 3 процента годишно през 30-те ни години и с 1 процент годишно след това. Силовата издръжливост следва подобна зависимост, въпреки че аеробната издръжливост започва да спада значително по-късно и с по-бавни темпове. Максималната аеробна издръжливост V02 max все още може да бъде достигната от мъже от 30 до 35 години и жени от 35 до 40 години. Сковаността на ставите също нараства с възрастта, но плътността на мускулната тъкан и капилярността практически не се изменят. Също така с годините ще ви трябва по-дълго време за възстановяване по време на тренировка и между тренировъчните сесии.

Трябва да сте наясно, че тези тенденции показват максимума на възможностите. Възможно е да повишите силата си издръжливостта си и като сте по-възрастни, но просто не може да достигнете максималния си връх на възможностите, който бихте достигнали в живота си при идеалните условия. Описаните спадове на възможностите с възрастта са по-големи за елитните катерачи в сравнение с катерещите лесни неща. Практически това значи, че ако на 15 години сте изкачили 9а+, тогава ще ви е по-трудно да се увеличите възможностите като станете на 50. Имайте в предвид, че в момента говорим само за физическата страна на възможностите ви – сила и издръжливост, картинката е много по-благоприятна като включим в нея техниката.

[b:25624aa5]Деца: Възраст от 7 до 12 години[/b:25624aa5]

Децата са много по-добри от възрастните в овладяването на сложни серии движения, но също така са много податливи на натоварването от интензивни тренировки. Така че съвета за тези, които започват да катерят от ранна възраст е ясен: Концентрирайте се върху овладяване на техника и избягвайте всички форми на силова тренировка. Използването на кампус борд, трейнинг бордове или динамично и катерене без използване на краката на болдъри може да причини трайна вреда на крайщата на костите, откъдето те нарастват. Вместо това се концентрирайте в заучаване на много различни движения, заучаване на различни умения и лека тренировка за издръжливост на тези в горната част на възрастовата група. Също така всеки катерач (млад или стар), който стане силен много бързо установява, че му е много по-трудно да заучи техника след това.

[b:25624aa5]Юноши: Възраст от 13 до 17 години[/b:25624aa5]

Това главния период от живота за големи подобрения. Обаче, стандартите в момента са такива, че юноши може да се изкушат да използват същите тренировъчни техники като възрастните. Тъй като телата на юношите още не са още напълно развити, е съществено важно трудността на тренировката да се увеличава постепенно, и само след като е усвоена база за издръжливост. За първата година от тренировките, юношите трябва да правят само кампус борд или трейнинг борд упражнения, използвайки стъпки и бавно под контрол. Правете кратки сесии веднъж седмично, и постепенно увеличавайте докато стигнете до две или три сесии. Концентрирайте се най-вече на катерене на болдъри с цел развиване на сила, с минимално количество други подпомагащи упражнения. Обаче, никога не правете сесии катерене на трудни болдъри или тренировка на хенгбордове по време на период на бързо израстване (записвайте височината). Риска от контузии в тази възрастова група от претрениране е голям тъй че оставяйте големи периоди за възстановяване. Никога не тренирайте повече от два дни един след друг и винаги намалявайте интензивността втория ден. Също така е важно да тренирате мускулите антагонисти, за да предотвратите развитието на мускулен дисбаланс (например с три серии по 20 лицеви опори и reverse wrist curls, 3 пъти седмично).
[i:25624aa5]Бел. Пр.: Антагонистите мускули в случая са мускулите, които отговарят за обратните движения на тези използвани при катерене, на прост език мускулите, които използвате за избутване не за дърпане.
Reverse Wrist Curls е упражнение за предмищница, при което се използва или шанга или дъмбел. Прави се по следния начин подпира ръката от китката към лакътя на нещо, тежестта се захваща с пръстите отгоре и се вдига без да си вдигате ръката от там където сте я подпрели само с движение на китката.[/i:25624aa5]


[b:25624aa5]Младежи: Възраст от 18 до 25 години[/b:25624aa5]

Това са годините, в който да се концентрира тренировката към развитие на сила и силова издръжливост, но само за тези, които са достигнали формата през годините катерене. Никой тепърва започващ не трябва да скочи веднага в интензивни силови тренировки. За тези които са готови, кампус борда, хенг бордовете, систем бордовете и силовото катерене на болдъри под голям наклон ще породи резултати. Имайте в предвид че контузиите в тази възрастова граница са често нещо и е съществено важно да съблюдавате строги правила за безопасност ( във вид на загряване, почивка, структура на тренировката и т.н.). Големи нараствания на силовата издръжливост са също така възможни. Така че това очевидно е възрастта, при която спортните и болдър катерачите се съветват да дадат всичко от себе си. Обаче, внимавайте внимателно за използването на техника, вместо само да дърпате колкото сила имате.


[b:25624aa5]Възраст от 25 до 40 години[/b:25624aa5]

Проучванията показват, че става все по-трудно да добиете сила през този възрастов период, забавните експерименти разказват друга история. Макар нуждата за повече време за възстановяване е голяма, ако тренирате умно, можете да продължите да ставате все по-силни. Запомнете, катерачната сила е повече свързана с нервната система отколкото само с мускулна хипертрофия. Дори и мускулните ви влакна да не нарастват, чрез болдър катерене и кампус тренировка можете да ги програмирате да действат по-ефективно. Също така катерачите могат да направят феноменални подобрения на издръжливостта си след 40-те си години. Отново това е повече свързано с техника, отколкото с чистите аеробни и анаеробни възможности. Дългите въжета изискващи издръжливост, най-вече изискват отпускане, дишане, плавност на движенията и използване на местата за почивка.


[b:25624aa5]Възраст от 40 до 60 години[/b:25624aa5]

Реалността противоречи на проучвания като се стигне до подобряването на възможности на ветераните. Нищо не спира катерача в 40-те и 50-те му години. Ако сте надъхан да изкачите някой болдър проект, давайте. Обаче, нуждата от разумни тренировки е най-важна – една грешка и може да сте извън играта доста време. Мнозина от тази възрастова категория откриват, че вероятността за контузии е много по-голяма ако тренират за сила, затова мигрират към по-дълги маршрути и трениране на издръжливост. На тази възраст и по-нататък се концентрирайте на това да изстискате всичко полезно от техниката си и тактическото си мислене. Внимавайте за маршрути или болдър проблеми, при които може да се контузите - оставете младите претенденти да правят дълги цяла дължина на тялото динамични движения. Последно нещо, което трябва да се отбележи е че контролирането на теглото става все по-предизвикателно – яжте внимателно и правете кардио упражнения.


[b:25624aa5]Възраст от 60 нагоре[/b:25624aa5]

Има вдъхновяващи примери за катерачи на 60 години и по-възрастни катерещи от 8а+ нагоре и V12-ки, но общата картина е към намаляване на интензивните тренировки с цел да се предотвратят контузии. Задоволяващо ниво на издръжливост може да се поддържа, но рисковете от силови тренировки много надвишават ползите. Трябва да се фокусирате на дълги маршрути, а катеренето на болдъри трябва да е с цел издръжливост (Бел.Пр.: с други думи дълги и лесни). Ако търсите нещо предизвикателно, оглеждайте се за по-малко стръмни маршрути, изискващи повече умения и техника на стъпване отколкото чиста сила. Бъдете педантични относно храненето, спането и загрявката, и избягвайте да катерите два поредни дни.


[b:25624aa5]В заключение[/b:25624aa5]

Катеренето не е спорт като бягането и колоезденето, от гледна точка на възможности спрямо годините и винаги може да се стремите да катерите по-високи и по-трудни неща, почти без оглед на възрастта. Може би най-важното нещо, което трябва да запомните е че вдигането на възможностите е не винаги само заради тренировки. Ако често катерите, подобряването на възможностите ви само ще се прояви.


[i:25624aa5]Забележка Пр.: Трябва да знаете, че голяма част от това, което е написал Нийл Грешам за по-горните възрасти, е ако катерите от по-ранна възраст. Ако тепърва започвате в тези възрасти трябва много да внимавате какво правите и трябва да се консултирате с някой с повече опит, какво трябва да правите, за да катерите спокойно[/i:25624aa5]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 408 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл Джиографик
Елбрус – по високо от човеците
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи
WISHPIN на екстремните ски или как невъзможното стана възможно
Писмо до ФБАК от Владимир Владов
Криб Гох
Лека разходка до Мальовица
Малко думи за истината и справедливостта
Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм
Катерене в България, Гърция, Турция и Швейцария


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap