Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Игра на цифриНийл Грешъм  |  Редактирана на 25/09/2012
[i:25624aa5]На 43 години Юджи Хираяма още се старае да стане по-добър катерач от части чрез подобряване на вече отличната си техника, както се вижда от снимката на Cafecito Necesito (8c/8c+) Мизигаки, Япония.[/i:25624aa5]

[b:25624aa5] Възраст и възможности: Фактите [/b:25624aa5]

Мъжете достигат максималния си силов потенциал в средата на двайсетте си години, а жените към тридесетата си годишнина. От там нататък, експлозивната сила намалява с 3 процента годишно през 30-те ни години и с 1 процент годишно след това. Силовата издръжливост следва подобна зависимост, въпреки че аеробната издръжливост започва да спада значително по-късно и с по-бавни темпове. Максималната аеробна издръжливост V02 max все още може да бъде достигната от мъже от 30 до 35 години и жени от 35 до 40 години. Сковаността на ставите също нараства с възрастта, но плътността на мускулната тъкан и капилярността практически не се изменят. Също така с годините ще ви трябва по-дълго време за възстановяване по време на тренировка и между тренировъчните сесии.

Трябва да сте наясно, че тези тенденции показват максимума на възможностите. Възможно е да повишите силата си издръжливостта си и като сте по-възрастни, но просто не може да достигнете максималния си връх на възможностите, който бихте достигнали в живота си при идеалните условия. Описаните спадове на възможностите с възрастта са по-големи за елитните катерачи в сравнение с катерещите лесни неща. Практически това значи, че ако на 15 години сте изкачили 9а+, тогава ще ви е по-трудно да се увеличите възможностите като станете на 50. Имайте в предвид, че в момента говорим само за физическата страна на възможностите ви – сила и издръжливост, картинката е много по-благоприятна като включим в нея техниката.

[b:25624aa5]Деца: Възраст от 7 до 12 години[/b:25624aa5]

Децата са много по-добри от възрастните в овладяването на сложни серии движения, но също така са много податливи на натоварването от интензивни тренировки. Така че съвета за тези, които започват да катерят от ранна възраст е ясен: Концентрирайте се върху овладяване на техника и избягвайте всички форми на силова тренировка. Използването на кампус борд, трейнинг бордове или динамично и катерене без използване на краката на болдъри може да причини трайна вреда на крайщата на костите, откъдето те нарастват. Вместо това се концентрирайте в заучаване на много различни движения, заучаване на различни умения и лека тренировка за издръжливост на тези в горната част на възрастовата група. Също така всеки катерач (млад или стар), който стане силен много бързо установява, че му е много по-трудно да заучи техника след това.

[b:25624aa5]Юноши: Възраст от 13 до 17 години[/b:25624aa5]

Това главния период от живота за големи подобрения. Обаче, стандартите в момента са такива, че юноши може да се изкушат да използват същите тренировъчни техники като възрастните. Тъй като телата на юношите още не са още напълно развити, е съществено важно трудността на тренировката да се увеличава постепенно, и само след като е усвоена база за издръжливост. За първата година от тренировките, юношите трябва да правят само кампус борд или трейнинг борд упражнения, използвайки стъпки и бавно под контрол. Правете кратки сесии веднъж седмично, и постепенно увеличавайте докато стигнете до две или три сесии. Концентрирайте се най-вече на катерене на болдъри с цел развиване на сила, с минимално количество други подпомагащи упражнения. Обаче, никога не правете сесии катерене на трудни болдъри или тренировка на хенгбордове по време на период на бързо израстване (записвайте височината). Риска от контузии в тази възрастова група от претрениране е голям тъй че оставяйте големи периоди за възстановяване. Никога не тренирайте повече от два дни един след друг и винаги намалявайте интензивността втория ден. Също така е важно да тренирате мускулите антагонисти, за да предотвратите развитието на мускулен дисбаланс (например с три серии по 20 лицеви опори и reverse wrist curls, 3 пъти седмично).
[i:25624aa5]Бел. Пр.: Антагонистите мускули в случая са мускулите, които отговарят за обратните движения на тези използвани при катерене, на прост език мускулите, които използвате за избутване не за дърпане.
Reverse Wrist Curls е упражнение за предмищница, при което се използва или шанга или дъмбел. Прави се по следния начин подпира ръката от китката към лакътя на нещо, тежестта се захваща с пръстите отгоре и се вдига без да си вдигате ръката от там където сте я подпрели само с движение на китката.[/i:25624aa5]


[b:25624aa5]Младежи: Възраст от 18 до 25 години[/b:25624aa5]

Това са годините, в който да се концентрира тренировката към развитие на сила и силова издръжливост, но само за тези, които са достигнали формата през годините катерене. Никой тепърва започващ не трябва да скочи веднага в интензивни силови тренировки. За тези които са готови, кампус борда, хенг бордовете, систем бордовете и силовото катерене на болдъри под голям наклон ще породи резултати. Имайте в предвид че контузиите в тази възрастова граница са често нещо и е съществено важно да съблюдавате строги правила за безопасност ( във вид на загряване, почивка, структура на тренировката и т.н.). Големи нараствания на силовата издръжливост са също така възможни. Така че това очевидно е възрастта, при която спортните и болдър катерачите се съветват да дадат всичко от себе си. Обаче, внимавайте внимателно за използването на техника, вместо само да дърпате колкото сила имате.


[b:25624aa5]Възраст от 25 до 40 години[/b:25624aa5]

Проучванията показват, че става все по-трудно да добиете сила през този възрастов период, забавните експерименти разказват друга история. Макар нуждата за повече време за възстановяване е голяма, ако тренирате умно, можете да продължите да ставате все по-силни. Запомнете, катерачната сила е повече свързана с нервната система отколкото само с мускулна хипертрофия. Дори и мускулните ви влакна да не нарастват, чрез болдър катерене и кампус тренировка можете да ги програмирате да действат по-ефективно. Също така катерачите могат да направят феноменални подобрения на издръжливостта си след 40-те си години. Отново това е повече свързано с техника, отколкото с чистите аеробни и анаеробни възможности. Дългите въжета изискващи издръжливост, най-вече изискват отпускане, дишане, плавност на движенията и използване на местата за почивка.


[b:25624aa5]Възраст от 40 до 60 години[/b:25624aa5]

Реалността противоречи на проучвания като се стигне до подобряването на възможности на ветераните. Нищо не спира катерача в 40-те и 50-те му години. Ако сте надъхан да изкачите някой болдър проект, давайте. Обаче, нуждата от разумни тренировки е най-важна – една грешка и може да сте извън играта доста време. Мнозина от тази възрастова категория откриват, че вероятността за контузии е много по-голяма ако тренират за сила, затова мигрират към по-дълги маршрути и трениране на издръжливост. На тази възраст и по-нататък се концентрирайте на това да изстискате всичко полезно от техниката си и тактическото си мислене. Внимавайте за маршрути или болдър проблеми, при които може да се контузите - оставете младите претенденти да правят дълги цяла дължина на тялото динамични движения. Последно нещо, което трябва да се отбележи е че контролирането на теглото става все по-предизвикателно – яжте внимателно и правете кардио упражнения.


[b:25624aa5]Възраст от 60 нагоре[/b:25624aa5]

Има вдъхновяващи примери за катерачи на 60 години и по-възрастни катерещи от 8а+ нагоре и V12-ки, но общата картина е към намаляване на интензивните тренировки с цел да се предотвратят контузии. Задоволяващо ниво на издръжливост може да се поддържа, но рисковете от силови тренировки много надвишават ползите. Трябва да се фокусирате на дълги маршрути, а катеренето на болдъри трябва да е с цел издръжливост (Бел.Пр.: с други думи дълги и лесни). Ако търсите нещо предизвикателно, оглеждайте се за по-малко стръмни маршрути, изискващи повече умения и техника на стъпване отколкото чиста сила. Бъдете педантични относно храненето, спането и загрявката, и избягвайте да катерите два поредни дни.


[b:25624aa5]В заключение[/b:25624aa5]

Катеренето не е спорт като бягането и колоезденето, от гледна точка на възможности спрямо годините и винаги може да се стремите да катерите по-високи и по-трудни неща, почти без оглед на възрастта. Може би най-важното нещо, което трябва да запомните е че вдигането на възможностите е не винаги само заради тренировки. Ако често катерите, подобряването на възможностите ви само ще се прояви.


[i:25624aa5]Забележка Пр.: Трябва да знаете, че голяма част от това, което е написал Нийл Грешам за по-горните възрасти, е ако катерите от по-ранна възраст. Ако тепърва започвате в тези възрасти трябва много да внимавате какво правите и трябва да се консултирате с някой с повече опит, какво трябва да правите, за да катерите спокойно[/i:25624aa5]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 427 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Джак и стената за катерене
Моите Спомени - Ревю на книга
10 катерачни снимки
Свирепа арена
WISHPIN на екстремните ски или как невъзможното стана възможно
Неправоспособни водачи
Бъдещето на алпинизма
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century
Моите планини - Втора част
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap