Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Петя Колчева: Без кислород нямаше да успеяВладислав Стоянов, Новинар  |  Редактирана на 10/09/2012
[i:67d5cdc0]Петя Колчева

Снимка Люлин Стаменов[/i:67d5cdc0]


[b:67d5cdc0]Изгревът на Еверест е страхотен, чувствахме се като птици, обясни първата българка, изкачила се на Покрива на света[/b:67d5cdc0]

Петя Колчева е 45-годишна, майка на три деца. Съпругът й Камен Колчев е председател на Съвета на директорите на „ЕЛАНА финансов холдинг”. Двамата съпрузи, изкачили заедно Еверест на 22 май сутринта, са заклети планинари, като специално Петя е алпинист с дългогодишен стаж. Преди Еверест тя покори първия си осемхилядник, изкачвайки шестия по височина връх Чо Ою (8188 м) също в Хималаите. Сериозните й постижения в алпинизма датират още от 1986 г., когато достига до връх Ленин в Памир (7134 м). Впоследствие събира в колекцията си още три континентални първенци – Монблан (Франция), Маккинли (Аляска) и Аконкагуа (Аржентина).

Освен Петя и Камен още осем българи са изкачвали успешно Еверест - Христо Проданов - загинал при спускането, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков (през 1984 г.), Дойчин Василев (1997 г.), Петко Тотев, Дойчин Боянов и за втори път Николай Петков (2004 г.). Не е доказано дали опитът на Христо Христов през 2004 г. също е бил успешен.

Камен Колчев също е 45-годишен. Член на Българската планинска контролно-спасителна служба. С алпинизъм се занимава от 1984 г., когато катери в Памир. След неколкогодишно прекъсване отново започва да се занимава с алпинизъм от 2000 г.


[b:67d5cdc0]Започнахме в Софийския университет[/b:67d5cdc0]

Планините са нашият живот от следването в университета – и на мен, и на съпруга ми. Започнахме в Клуба на пътешественика в СУ „Св. Климент Охридски”, първите стъпки направих при инструктора Васил Гурев. Първото ми голямо постижение бе връх Ленин в Памир. Той е генерална репетиция за всички, които искат да стигнат до Хималаите. През 1988 г. за пръв път достигнах до най-високата планинска верига в света, взимайки участие в експедиция до Гарвалските Хималаи по случай 100-годишнината на Софийския университет.

През 2000 г. изкачих Монблан, първенеца на Европа. Отне ни 2-3 дни, накрая се спуснахме отгоре със ски. Последва най-високият връх в Северна Америка - Маккинли. Неговото изкачване е сериозно постижение заради суровите условия. Намира се зад полярния кръг и няма почти никаква атмосфера. Няма шерпи, няма носачи. Спускат те с малък самолет на импровизирано летище в планината и оттам нататък се оправяш сам. Направихме скоростно изкачване, което ни отне 9 дни. През 2001 г. покорих и Аконкагуа, най-високия връх в Южна Америка, а през лятото на същата година с една експедиция се върнах и до Памир. Последното ми голямо постижение преди Еверест е изкачването на хималайския осемхилядник Чо Ою.


[b:67d5cdc0]Еверест е пренаселен и замърсен, а склонът е осеян с трупове[/b:67d5cdc0]

Той е пренаселен. В комерсиалните експедиции, каквато бе и нашата, се включват и неопитни кандидат-покорители. Има и много трупове по пътя към върха – виждаш ги навсякъде. Преди това трябва да се бориш с останалите кандидати на опашката, за да се вредиш за място. Като се вредиш, и след като си си платил, ти осигуряват всякакви удобства. Дундуркат те, обгрижват те, едва ли не те качват на ръце до върха. Към всеки алпинист има прикрепен поне по един шерп, отделно експедициите имат гидове. Когато стигнахме върха, се оказа, че горе сме общо десетина човека. Аз бях горе рано сутринта, по тъмно и посрещнах изгрева на самия връх. Гледката е страхотна! Чувствахме се като птици. Повече от 10 години чаках да се сбъдне тази мечта. Преди години не съм си и представяла, че ще успея. Все пак ние с Камен не сме елитни алпинисти, а екстремни туристи. Освен с трупове Еверест е осеян и с кислородни бутилки и усещането е за място, пълно с боклук.


[b:67d5cdc0]К2 е по-труден, не смея да го планирам[/b:67d5cdc0]

Преди сегашната експедиция имаше хора, които ми казваха: абе къде ще стигнеш Еверест, помислете с Камен за децата си. Когато бях горе, на върха, си мислих за тях. И през цялото време съм се старала да бъда внимателна, да постъпвам мъдро и да елиминирам рисковете, за да се върна. Слава Богу, минахме леко и без физически затруднения. Използвахме и кислород, а това е много важен фактор за покоряването на Еверест. Без кислород нямаше да успея. Дори на слизане, когато им казах да ми го намалят, тъй като съм жена и не ми трябва толкова много, те вместо това ми го бяха увеличили. Спуснах се без проблеми до щурмовия лагер за два часа и половина. Когато изкачихме Чо Ою, бях по-изморена. От Еверест имах предварителен страх, но той не се оказа най-трудното ми изкачване. К2 също е много труден. Там няма шерпи и алпинизмът не е разработен като услуга сред местните. Те въобще не смеят да го доближат, защото ги е страх да се доближат до Пакистан (вторият най-висок връх в света е на границата между Китай и Пакистан, б.а.). Изкачването е по-бавно и от един момент нататък умората става опасна. К2 е за суперотличници и лично аз засега не го планирам.


[b:67d5cdc0]Не сме най-заслужили, просто платихме за експедицията[/b:67d5cdc0]

Осъзнавам, че двамата с Камен не сме елитни алпинисти. Ние с него просто успяхме да подсигурим финансово начинанието. Не всички пари бяха наши, бяхме спонсорирани от „Девин” и „Алфа финанс”. Горе всяка една отделна услуга е суперскъпа. Само разрешителното за изкачване струва 10 000 долара на човек. Заради разходите други алпинисти, по-заслужили от нас, не могат да си позволят да стигнат до Еверест. Затова знам, че има и хора, скептично настроени към нас въпреки успеха. (Въпреки информациите, че елитните алпинисти не приемат безрезервно семейство Колчеви и постижението им, един от предишните българи, изкачили се до Покрива на света - Петко Тотев, я поздрави за успеха, б.а.). Колкото до участието ми в експедицията до Еверест през 2004 г., аз бях включена в общата група, но останах в разширения състав, без да отпътувам за Непал. Но това бе нормално – тогава в алпинистките кръгове не бях известна и бе нормално да се доверят на хора, които познават. (През 2004 г. Петя Колчева участва в подбора за експедицията, в която участва племенничката на Христо Проданов - Мариана Масларова. Нейният тогавашен опит да е първата българка, достигнала до Покрива на света, е неуспешен и тя загива от измръзване в подножието му, б.а.).


[b:67d5cdc0]Ще се върна в Хималаите заради Ама Даблам[/b:67d5cdc0]

Първо искам да отида някъде на топло. А като следващо изпитание бих планирала изкачването на Ама Даблам в Хималаите. По пътя към Еверест се загледах в него. Пирамидален е, много е труден от техническа гледна точка, но е толкова красив. Признавам си, че успя да ме привлече.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2637 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Покорител на върхове рисува морското дъно
Интервю със Steve House
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Интервю с Иваило Нинов (Германеца)
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
А отгоре имаше облаче
Интервю с Peter Croft
Интервю с Lynn Hill
Интервю с Adam Ondra
Интервю с Kevin Thaw


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap