Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Върху стенатаРосица Илиева, Капитал  |  Редактирана на 02/07/2012

[b:2f516b0a]Един час в компанията на най-добрия катерач в света Крис Шарма, който стана рекламно лице на българска фирма по собствено желание[/b:2f516b0a]


Крис Шарма е на върха във вертикалния свят на професионалните катерачи. Той е от новото поколение, които започват да се катерят по стените и продължават по скалите. Шарма се изкачва от дванадесетгодишен, когато майка му го завежда в салона. На 14 години се издига нагоре с първата си национална титла. Повечето хора тогава започват да го наричат дете-чудо, но той остава равнодушен към славата и всички следващи световни титли, за да продължи със стабилни движения хоризонтално - в различни посоки на планетата, и отвесно - по уж невъзможните й височини.

Първото му посещение в България беше през март тази година. Веднага след това се разнесе мълва, че Крис Шарма иска да е рекламно лице на българска фирма. При второто му посещение през юни сътрудничеството вече е официално и той твърди: "Walltopia е един от най-големите производители на стени за катерене в света, а аз, колкото и да е странно да го кажа, съм най-известният катерач в света. Има огромен потенциал в това да се съберем и да продължим да растем заедно." Сега той е на 30 години, има куче и живее в Испания с приятелката си Дейла Одежа. Стреми се да е "малко мистериозен": "Искам да се развълнувате, когато ме видите, а не да ме виждате твърде често." Успяваме да се вклиним в програмата му между срещите във фабриката и обиколките на Арбанаси и, да, вълнуваме се, но и той е въодушевен: "Била ли си в пещерата в Карлуково?" Не. "Наистина е много специална. Ето..." Прескачаме любезното запознанство и се спускаме директно в снимките на телефона му. "Невероятна е, а?" Истината е, че ръцете му са далеч по-интересни от снимките – с дълги пръсти, суха кожа и десетки малки рани по тях, но все пак едни от най-здравите ръце в света.

Голяма част от маршрутите на Крис Шарма носят вдъхновяващи имена: Necessary Evil ("Необходимо зло"), The Mandala ("Мандалата"), Realization ("Реализация"), Witness the Fitness ("Доказателство за здравина"), Dreamcatcher ("Ловец на сънища"), Jumbo Love ("Слонска любов"). Едно от значенията на собствената му фамилия е "добра съдба". Името е често срещано в Индия и родителите му го приемат като ученици на монаха Баба Хари Дас, който не е проговарял от 1952 г. А Шарма е роден в Санта Круз, САЩ, учи в центъра Mount Madonna и част от образованието му включва йога и аюрведична медицина.


[b:2f516b0a]Какъв е най-важният урок, който научихте в детството си? Помните ли първия си маршрут?[/b:2f516b0a]

Бях съвсем обикновено дете, не особено талантлив в училище или в друг спорт, но открих катеренето и то беше съвсем естествено за мен.Майка ми ме заведе в зала за катерене и бях много щастлив да намеря нещо, което обичам толкова силно. Най-важният урок – не знам... Наистина ми е важно да не се вземам прекалено на сериозно. Когато има толкова много хора, които ти казват "ти си най-добрият, ти си най-добрият", трябва да си здраво стъпил на земята.


[b:2f516b0a]Сериозно? Искате да сте на земята?[/b:2f516b0a]

Сещаш се, да си наистина себе си. Хубаво, нека хората говорят така, но аз няма да им вярвам, защото мисля, че е добре да си смирен човек. Може и да имам силни пръсти, но това не ме прави по-добър от когото и да било друг. Според мен този начин на мислене помага да бъдеш успешен.


[b:2f516b0a]Какво означава успехът за вас?[/b:2f516b0a]

Всеки има различна философия за това, но за мен е по-важно да бъда себе си и да не обръщам голямо внимание на целия този шум, да се държа естествено. Когато си естествен, всичко се случва както трябва. На това мисля, че дължа успеха си – че съм естествен и имам възможността да се срещам с много други хора. Просто трябва да си спокоен и да си вършиш работата. Мисля, че за мен успехът е да разберем потенциала си като човешки същества. Каквото и да правим, да е по най-добрия начин – не е задължително да победиш, да биеш някого, а да осъзнаеш собствения си потенциал.


[b:2f516b0a]Кое определяте като най-високото си постижение?[/b:2f516b0a]

Някои от изкачванията, които са ми стрували доста работа. Нещата не стават много лесно и намирам това за особено удовлетворяващо в катеренето. Ако искаш да развиеш целия си потенциал, трябва да се изкатериш на най-трудното възможно място. Разбира се, аз съм изкачвал най-трудните места в света, но за някои от тях не съм бил сигурен, че ще се справя и съм се бутал напред, за да открия, че съм способен – това е удовлетворяващото.

[b:2f516b0a]Как се мотивирате? Какво правите, когато не знаете накъде да отидете, къде да стъпите, за какво да се хванете?[/b:2f516b0a]

Просто опитваш. Не трябва да се страхуваш, че ще се провалиш. Понякога има моменти, в които трябва да избираш, и е естествено да се опитваш да вземеш най-доброто решение. Трябва да вложиш максималните усилия и да опиташ. Ако не става и разбереш, че не става, опитваш нещо друго, но ако не пробваш, никога няма да разбереш какво е възможно. Мисля, че най-важното нещо е да опиташ шанса си и да видиш какво ще се случи.

Всеки път се стремя да постигна целта и да се изкача, но после търся следващото място и процесът е безкраен. Истинската енергия в катеренето се влага в процеса, в тежката работа и борбата. Прекарвам 99% от времето в падане и само в 1% успявам, така че успехът е важен, но истинският живот в същината си е процес.


[b:2f516b0a]Звучите много философски и често ви определят като "духовен катерач". Така ли се чувствате наистина?[/b:2f516b0a]

Всички журналисти се опитват да намерят някаква гледна точка, за да ме представят по различен начин. Съзнателно или не, всички те заедно ме описват такъв, какъвто съм. Заедно, а не отделно, защото не можеш да поставиш етикет на някого и да кажеш, че това е истината за него - всеки има толкова много различни страни. Катеренето, различните проекти - всичко това дава смисъл на живота ми, но честно казано, не ми допада много да ме представят като "духовен катерач", защото е като да ме сложат в кутия, а това не ми харесва.


[b:2f516b0a]Честите пътувания дават ли ви свобода?[/b:2f516b0a]

Да, за около десет години непрекъснато бях на път, но напоследък се опитвам да намеря повече баланс, да имам стабилен живот у дома. Когато искаш да изкатериш най-трудните маршрути в света, се нуждаеш от време, за да ги разработиш. Например тази пещера в Карлуково - отиваш и виждаш някакво хубаво място за катерене, но трябва да поставиш котвите, да поработиш върху самото катерене и този процес отнема доста време.

За развитието ми като катерач се нуждая да бъда на едно място, така че сега живея в Испания, но все още пътувам доста. Последния месец прекарах в САЩ, сега съм тук и днес най-после ще се прибера у дома.


[b:2f516b0a]Какво носите със себе си винаги, където и да сте?[/b:2f516b0a]

Обувките за катерене. Дори да не пътувам с такава цел, докато шофирам, виждам някоя красива скала и... никога не знаеш.


[b:2f516b0a]Какво правите, когато не се катерите?[/b:2f516b0a]

Когато съм вкъщи, обичам да работя в градината, да строя разни неща по къщата, такива работи. А и катеренето е творческа работа - да отвориш нов маршрут не е само физическо предизвикателство, а и някакъв вид артистично занимание - да намериш красив начин, за да се изкачиш по някоя стена. По същия начин възприемам строенето и изграждането на различни неща у дома.


[b:2f516b0a]Колко е голяма домашната ви стена за катерене?[/b:2f516b0a]

Ха-ха-ха, шест на четири метра.


[b:2f516b0a]Кога я използвате?[/b:2f516b0a]

През зимата и през лятото по-често, защото е твърде студено или твърде горещо за катерене по скали. Започнах да се катеря в зала, научих се бързо и на скали, но сега се вълнувам, защото започнах да откривам отново удоволствието да си в салона - можеш да си позволиш много по-игрив начин за катерене. Иначе на скала е сериозно, имаш някакви важни цели, напрежение, а в салона си е чисто забавление и наслада от движението и упражнението. Сега много се вълнувам, защото отваряме салон в Лос Анджелис.

[b:2f516b0a]Тренирате ли със специални упражнения? Спазвате ли диета?[/b:2f516b0a]

Винаги се опитвам да ям здравословна храна. Когато пътувам, не е много лесно, но у дома винаги се старая да се храня с ориз, зеленчуци, пуешко, пилешко месо, риба. Понякога ям и червено месо. Никога не съм се замислял за диета или програма с тренировки. Не спазвам хранителен режим или тренировки като някакъв гимнастик. Катеренето естествено е спорт, но е и много повече - това е начин на живот. Прекарвам голяма част от времето в планините и това ми дава възможност да откривам нови неща, нови места, предизвикателства. Няма лесен начин да успееш в катеренето, хората казват, че е естествен талант, но все пак се налага да работя доста усилено. Посвещавам 100% от себе си на успеха. Разбира се, че съм атлетичен, но това не е толкова важна перспектива. Най-хубавото нещо на катеренето е, че виждаш хора от тригодишна възраст до 75 и всеки се катери на различни по трудност места, но опитът всъщност е еднакъв - да преодолееш собствените си ограничения и да видиш, че си способен да направиш нещо, което си мислел, че няма да можеш. Откриваш, че е възможно и се буташ напред.


[b:2f516b0a]Вярно ли е, че хората са самотни, когато са на върха?[/b:2f516b0a]

Наистина няма много хора, които се катерят по маршрути от моя ранг. През повечето от времето съм сам по трасетата и сега е много хубаво, че работя с Aдам Ондра, който е невероятен. Всъщност ние двамата май сме единствените, които се катерим на такова ниво. Хубаво е, да, защото наистина е малко самотно постоянно да се тикаш сам напред.


[b:2f516b0a]Какво предстои? Къде искате да се изкачите?[/b:2f516b0a]

Искам само да се върна у дома, да се отпусна и после пак да се катеря, защото цял месец пътувах, правих неща за спонсорите, бизнес... Искам да си изпробвам маршрутите, да съм си вкъщи и да обърна внимание на другата част от живота ми.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 437 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция
Как да направим по-добър редпоинт
Тренировка на кампус борд
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Как да осигуряваме по-добре
Квак и Моравския Крас
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Скалното катерене се ражда в Кавказ
Шамони за мотаещи се
climbOn и crossFIXE


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap