Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Върху стенатаРосица Илиева, Капитал  |  Редактирана на 02/07/2012

[b:2f516b0a]Един час в компанията на най-добрия катерач в света Крис Шарма, който стана рекламно лице на българска фирма по собствено желание[/b:2f516b0a]


Крис Шарма е на върха във вертикалния свят на професионалните катерачи. Той е от новото поколение, които започват да се катерят по стените и продължават по скалите. Шарма се изкачва от дванадесетгодишен, когато майка му го завежда в салона. На 14 години се издига нагоре с първата си национална титла. Повечето хора тогава започват да го наричат дете-чудо, но той остава равнодушен към славата и всички следващи световни титли, за да продължи със стабилни движения хоризонтално - в различни посоки на планетата, и отвесно - по уж невъзможните й височини.

Първото му посещение в България беше през март тази година. Веднага след това се разнесе мълва, че Крис Шарма иска да е рекламно лице на българска фирма. При второто му посещение през юни сътрудничеството вече е официално и той твърди: "Walltopia е един от най-големите производители на стени за катерене в света, а аз, колкото и да е странно да го кажа, съм най-известният катерач в света. Има огромен потенциал в това да се съберем и да продължим да растем заедно." Сега той е на 30 години, има куче и живее в Испания с приятелката си Дейла Одежа. Стреми се да е "малко мистериозен": "Искам да се развълнувате, когато ме видите, а не да ме виждате твърде често." Успяваме да се вклиним в програмата му между срещите във фабриката и обиколките на Арбанаси и, да, вълнуваме се, но и той е въодушевен: "Била ли си в пещерата в Карлуково?" Не. "Наистина е много специална. Ето..." Прескачаме любезното запознанство и се спускаме директно в снимките на телефона му. "Невероятна е, а?" Истината е, че ръцете му са далеч по-интересни от снимките – с дълги пръсти, суха кожа и десетки малки рани по тях, но все пак едни от най-здравите ръце в света.

Голяма част от маршрутите на Крис Шарма носят вдъхновяващи имена: Necessary Evil ("Необходимо зло"), The Mandala ("Мандалата"), Realization ("Реализация"), Witness the Fitness ("Доказателство за здравина"), Dreamcatcher ("Ловец на сънища"), Jumbo Love ("Слонска любов"). Едно от значенията на собствената му фамилия е "добра съдба". Името е често срещано в Индия и родителите му го приемат като ученици на монаха Баба Хари Дас, който не е проговарял от 1952 г. А Шарма е роден в Санта Круз, САЩ, учи в центъра Mount Madonna и част от образованието му включва йога и аюрведична медицина.


[b:2f516b0a]Какъв е най-важният урок, който научихте в детството си? Помните ли първия си маршрут?[/b:2f516b0a]

Бях съвсем обикновено дете, не особено талантлив в училище или в друг спорт, но открих катеренето и то беше съвсем естествено за мен.Майка ми ме заведе в зала за катерене и бях много щастлив да намеря нещо, което обичам толкова силно. Най-важният урок – не знам... Наистина ми е важно да не се вземам прекалено на сериозно. Когато има толкова много хора, които ти казват "ти си най-добрият, ти си най-добрият", трябва да си здраво стъпил на земята.


[b:2f516b0a]Сериозно? Искате да сте на земята?[/b:2f516b0a]

Сещаш се, да си наистина себе си. Хубаво, нека хората говорят така, но аз няма да им вярвам, защото мисля, че е добре да си смирен човек. Може и да имам силни пръсти, но това не ме прави по-добър от когото и да било друг. Според мен този начин на мислене помага да бъдеш успешен.


[b:2f516b0a]Какво означава успехът за вас?[/b:2f516b0a]

Всеки има различна философия за това, но за мен е по-важно да бъда себе си и да не обръщам голямо внимание на целия този шум, да се държа естествено. Когато си естествен, всичко се случва както трябва. На това мисля, че дължа успеха си – че съм естествен и имам възможността да се срещам с много други хора. Просто трябва да си спокоен и да си вършиш работата. Мисля, че за мен успехът е да разберем потенциала си като човешки същества. Каквото и да правим, да е по най-добрия начин – не е задължително да победиш, да биеш някого, а да осъзнаеш собствения си потенциал.


[b:2f516b0a]Кое определяте като най-високото си постижение?[/b:2f516b0a]

Някои от изкачванията, които са ми стрували доста работа. Нещата не стават много лесно и намирам това за особено удовлетворяващо в катеренето. Ако искаш да развиеш целия си потенциал, трябва да се изкатериш на най-трудното възможно място. Разбира се, аз съм изкачвал най-трудните места в света, но за някои от тях не съм бил сигурен, че ще се справя и съм се бутал напред, за да открия, че съм способен – това е удовлетворяващото.

[b:2f516b0a]Как се мотивирате? Какво правите, когато не знаете накъде да отидете, къде да стъпите, за какво да се хванете?[/b:2f516b0a]

Просто опитваш. Не трябва да се страхуваш, че ще се провалиш. Понякога има моменти, в които трябва да избираш, и е естествено да се опитваш да вземеш най-доброто решение. Трябва да вложиш максималните усилия и да опиташ. Ако не става и разбереш, че не става, опитваш нещо друго, но ако не пробваш, никога няма да разбереш какво е възможно. Мисля, че най-важното нещо е да опиташ шанса си и да видиш какво ще се случи.

Всеки път се стремя да постигна целта и да се изкача, но после търся следващото място и процесът е безкраен. Истинската енергия в катеренето се влага в процеса, в тежката работа и борбата. Прекарвам 99% от времето в падане и само в 1% успявам, така че успехът е важен, но истинският живот в същината си е процес.


[b:2f516b0a]Звучите много философски и често ви определят като "духовен катерач". Така ли се чувствате наистина?[/b:2f516b0a]

Всички журналисти се опитват да намерят някаква гледна точка, за да ме представят по различен начин. Съзнателно или не, всички те заедно ме описват такъв, какъвто съм. Заедно, а не отделно, защото не можеш да поставиш етикет на някого и да кажеш, че това е истината за него - всеки има толкова много различни страни. Катеренето, различните проекти - всичко това дава смисъл на живота ми, но честно казано, не ми допада много да ме представят като "духовен катерач", защото е като да ме сложат в кутия, а това не ми харесва.


[b:2f516b0a]Честите пътувания дават ли ви свобода?[/b:2f516b0a]

Да, за около десет години непрекъснато бях на път, но напоследък се опитвам да намеря повече баланс, да имам стабилен живот у дома. Когато искаш да изкатериш най-трудните маршрути в света, се нуждаеш от време, за да ги разработиш. Например тази пещера в Карлуково - отиваш и виждаш някакво хубаво място за катерене, но трябва да поставиш котвите, да поработиш върху самото катерене и този процес отнема доста време.

За развитието ми като катерач се нуждая да бъда на едно място, така че сега живея в Испания, но все още пътувам доста. Последния месец прекарах в САЩ, сега съм тук и днес най-после ще се прибера у дома.


[b:2f516b0a]Какво носите със себе си винаги, където и да сте?[/b:2f516b0a]

Обувките за катерене. Дори да не пътувам с такава цел, докато шофирам, виждам някоя красива скала и... никога не знаеш.


[b:2f516b0a]Какво правите, когато не се катерите?[/b:2f516b0a]

Когато съм вкъщи, обичам да работя в градината, да строя разни неща по къщата, такива работи. А и катеренето е творческа работа - да отвориш нов маршрут не е само физическо предизвикателство, а и някакъв вид артистично занимание - да намериш красив начин, за да се изкачиш по някоя стена. По същия начин възприемам строенето и изграждането на различни неща у дома.


[b:2f516b0a]Колко е голяма домашната ви стена за катерене?[/b:2f516b0a]

Ха-ха-ха, шест на четири метра.


[b:2f516b0a]Кога я използвате?[/b:2f516b0a]

През зимата и през лятото по-често, защото е твърде студено или твърде горещо за катерене по скали. Започнах да се катеря в зала, научих се бързо и на скали, но сега се вълнувам, защото започнах да откривам отново удоволствието да си в салона - можеш да си позволиш много по-игрив начин за катерене. Иначе на скала е сериозно, имаш някакви важни цели, напрежение, а в салона си е чисто забавление и наслада от движението и упражнението. Сега много се вълнувам, защото отваряме салон в Лос Анджелис.

[b:2f516b0a]Тренирате ли със специални упражнения? Спазвате ли диета?[/b:2f516b0a]

Винаги се опитвам да ям здравословна храна. Когато пътувам, не е много лесно, но у дома винаги се старая да се храня с ориз, зеленчуци, пуешко, пилешко месо, риба. Понякога ям и червено месо. Никога не съм се замислял за диета или програма с тренировки. Не спазвам хранителен режим или тренировки като някакъв гимнастик. Катеренето естествено е спорт, но е и много повече - това е начин на живот. Прекарвам голяма част от времето в планините и това ми дава възможност да откривам нови неща, нови места, предизвикателства. Няма лесен начин да успееш в катеренето, хората казват, че е естествен талант, но все пак се налага да работя доста усилено. Посвещавам 100% от себе си на успеха. Разбира се, че съм атлетичен, но това не е толкова важна перспектива. Най-хубавото нещо на катеренето е, че виждаш хора от тригодишна възраст до 75 и всеки се катери на различни по трудност места, но опитът всъщност е еднакъв - да преодолееш собствените си ограничения и да видиш, че си способен да направиш нещо, което си мислел, че няма да можеш. Откриваш, че е възможно и се буташ напред.


[b:2f516b0a]Вярно ли е, че хората са самотни, когато са на върха?[/b:2f516b0a]

Наистина няма много хора, които се катерят по маршрути от моя ранг. През повечето от времето съм сам по трасетата и сега е много хубаво, че работя с Aдам Ондра, който е невероятен. Всъщност ние двамата май сме единствените, които се катерим на такова ниво. Хубаво е, да, защото наистина е малко самотно постоянно да се тикаш сам напред.


[b:2f516b0a]Какво предстои? Къде искате да се изкачите?[/b:2f516b0a]

Искам само да се върна у дома, да се отпусна и после пак да се катеря, защото цял месец пътувах, правих неща за спонсорите, бизнес... Искам да си изпробвам маршрутите, да съм си вкъщи и да обърна внимание на другата част от живота ми.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 419 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?
Как да загряваме за катерене
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Мисли като един атлет
Крис Шарма - First Round, First Minute
Обща тренировъчна система
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Система за самооценка на личните качества


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap