Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Храна за космонавтиДарина Черкезова, Капитал  |  Редактирана на 14/04/2012
[i:1ed3f6a5]Над 50 са храните за космонавти, алпинисти или хора със заболявания, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии. Те обработват не само плодове и зеленчуци, но правят и таблетки с вкус на супа топчета или гювеч с месо

© Красимир Юскеселиев[/i:1ed3f6a5]


Боб чорба по манастирски, мусака, сарми, плодове... Това е част от менюто на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Всичко, което е включено в него, има вкус на "нормална" храна и всъщност си е приготвено от истински продукти, а не е комбинация от няколко вида химични съединения, консерванти и оцветители.

"Главните готвачи" на космонавтите са учените от БАН и Селскостопанската академия. Днес дейността им се продължава от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към академията. Но те вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и болници. Учените са категорични, че "космическите" храни могат да бъдат от полза и на хора от бедстващи райони или войници, но засега не са успели да получат подобни поръчки. Днес дейността им е по-скоро научна, лабораторна и "бутикова", защото се прави рядко и само по предварителна заявка. Но въпреки това тя има потенциал да бъде не само част от миналото, а и от бъдещето на България.


[b:1ed3f6a5]Тайната рецепта[/b:1ed3f6a5]

Навремето целта на учените е била да подготвят храна, която да е запазила хранителните и вкусовите си качества, но в същото време да е лесна за консумация в условия на безтегловност. Всичко това се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по-просто – извличането на водата от хранителните продукти.

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване и впоследствие изсушаване в условията на вакуум. "Крайният продукт е хранителен концентрат с минимално остатъчно съдържание на влага – от 2 до 5%. Теглото на храната е намалено с 1/5 до 1/10 от първоначалното", разказва проф. Любка Георгиева от ИКХТ, която е зам.-директор на института и отговаря за тази негова дейност. Така на практика от около 30 килограма ябълки обикновено излизат близо 3 кг "ябълки за космонавти". Те са леки като царевични пръчици (но с вкус на ябълка;), а ако се полеят с вода възвръщат стария си, сочен вид.

Самото "изсушаване" се провежда в специални машини, които приличат на фурни. Но не си мислете, че можете да изсушите плодове в домашни условия. Най-много да ги запечете... А сушенето на слънце не води до толкова голямо намаляване на влагата, което е важно за дългия срок на годност на продукта.
[i:1ed3f6a5]"Продуктите са 100% натурални. Нямат консерванти и високо съдържание на сол. В този смисъл те са по-добри от сухите супи, които купуваме от магазина", казва проф. Георгиева.[/i:1ed3f6a5]


Извличането на влагата в лабораторни условия продължава към 12-15 часа, а за едно основно ястие с месо процесът може да отнеме и над 20 часа. При това при тази обработка храната запазва своите качества, т.е. не се извличат витамините и минералите, които се съдържат в нея. "Продуктите са 100% натурални. Нямат консерванти и високо съдържание на сол. В този смисъл те са по-добри от сухите супи, които купуваме от магазина", казва проф. Георгиева.

Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните от 2 до 5 години и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава цялостта на вакуумната опаковка.

Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. В менюто, което могат да приготвят от инсититута, има над 50 вида храни, включително супа топчета, шкембе чорба, кисело мляко, лютеница, таратор... "Нашите продукти са разработени за вкуса, с който е свикнал българинът, но в същото време са много харесвани и от чужденци, тъй като храната е пикантна и вкусна", казва проф. Георгиева.


[b:1ed3f6a5]Кой яде "космически ябълки"[/b:1ed3f6a5]

България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Днес тази дейност на института е по-скоро "бутикова". Машините на института не само са малко, т.е. не могат да се обработват големи количества, но и са сравнително стари. Обикновено се използват за научни дейности и много рядко за истинско производство на храни, предимно по предварителна заявка.

И понеже няма космонавти, сега потребителите са предимно алпинисти и болници. През миналата година в инстиута са приготвили храна за една алпинистка експедиция, като специално по тяхна поръчка са "сушили" и риба. Храната е добър вариант за алпинистите, тъй като е лека, а в същото време с висока хранителна стойност. Снабдявали са и Първа многопрофилна болница за активно лечение – София и Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царира Йоана – ИСУЛ". При болните този вид храна е подходяща за сондови, следоперативни хранения. На базата на технологията, по която се приготвят храните за космонавти, са разработени и храни за хора, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания. Това е т.нар. серия Body Norm, която има няколко международни награди. От института разказват, че имат и серия биостимуланти на зърнено-билкова основа, които също са търсени от лечебните заведения.


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_3.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]"Изсушаването" се провежда в специални машини, като самият процес отнема от 12 до 20 часа в зависимост от вида на продукта[/i:1ed3f6a5]


[b:1ed3f6a5]Има ли място за бизнес?[/b:1ed3f6a5]

"Ако материалната база се осъвремени и се увеличи капацитетът ни, можем да се занимаваме и с по-мащабно производство. Засега то е сравнително малко и е свързано с отделни малки поръчки. Не правим бизнес от това", казва проф. Георгиева. По думите й един пакет с порция от плодове е на цена от около 3 лв. Парите, които са получили от поръчката за алпинистката експедиция през миналата година, са около 1000 лв., колкото да покрият и разходите си.

Но в научината им дейност определно има място и за бизнес. Конкуренцията не е малка, храни за космонавти или чрез лиофилизация вече се произвеждат в редица държави, сред които САЩ, Германия, Дания, Италия, Израел и др. Но в същото време подобна дейност има и пазар, и бъдеще.

"Ако се изгради малко или средно предприятие, спокойно можем да снабдяваме с нашите полезни и трайни храни българския пазар, а и да изнасяме най-малкото за съседни държави като например Турция, където сравнително често се случват земетресения и е нужна храна за хората в бедствено положение", казва проф. Георгиева. Според нея основните "клиенти", ако дейността им премине от лабораторни условия в истинско производство, ще са отново алпинисти и болнични заведения. По думите й обаче тези храни са изключително подходящи и за войници и хора в бедстващи райони, понеже са леки, но с добри хранителни стойности и дълъг срок на годност.

Засега учените не са успели да "пробият" и да получат поръчки от НАТО – договор, който може да се окаже истинска ракета носител за дейността им. През миналата година са изпратили писмо и до еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. Надеждата им е била, че ще успеят да привлекат вниманието й, така че да може да се използва капацитетът на българските учени, когато се налага да се изпращат храни до бедстващи места. Засега и оттам нямат положителен отговор.


[b:1ed3f6a5]Науката на бъдещето[/b:1ed3f6a5]

Това, с което се занимава инситутът е и един от бизнесите на бъдещето. Проблемът с осигуряването на храни за непрекъснато увеличаващото се население на Земята тепърва ще се изостря, заради ограничените ресурси (включително и енергийни) и климатичните промени. Затова и увеличаването на годността на хранителните продукти е едно от нещата, които ще променят живота на хорта, посочва сп. Time (виж карето).


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_4.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]Чрез лиофилизация масата на продуктите се свива от 1/5 до 1/10, а съдържанието им на влага - от 2 до 5%[/i:1ed3f6a5]


[b:1ed3f6a5]Може ли да се прави наука?[/b:1ed3f6a5]

Но преди да мечатаем за бизнес, базиран на науката, трябва малко да принизим нещата до темата с финансирането. В момента институтът се бори за бюджета си за 2012 г. И тъй като той е на подчиенение на Селскостопанската академия, която тази година е с орязано финансиране, същата съдба по всяка вероятност ще последва и самия институт. Парите са една от темите, по които учените в института говорят с болка и нежелание.

На дневен ред е въпросът за съкращенията. Ако миналата година служителите в института са били 104, тази година броят им трябва да се свие до 94. Седем от местата така или иначе не са били заети, но все пак ще се стигне и до "рязане на месо". Другият вариант е намаляване на заплатите, намаляване на работните дни или излизане в принудутелен неплатен отпуск. С ограниченото финансиране за проф. Георгиева ще е трудно да се пребори за бюджет и за научния си проект посветен на хранителните дажби за екстремни условия. "Много е трудно да се прави наука в България", категорична е тя. Наблюденията й показват, че проблемът ще се задълбочава, тъй като интересът към научната дейност спада, най-вече заради ниското заплащане.

Но може и да има по-светло бъдеще. Ако например се намери частен инвеститор, който да повярва в научната им работа. Защо това да не е един от успешните примери за публично-частно партньорство в България?


[b:1ed3f6a5]Храна с безкраен срок на годност[/b:1ed3f6a5]

Увеличаването на срока на годност на храната, но в същото време и запазването на вкуса й, е едно от нещата, които могат да променят живота на хората, а и да решат редица от проблемите им, пише сп. Time в един от последните си броеве.

Без добро съхранение на хранителните продукти човечеството може да има проблеми с изхранването си, посочва Джон Флорос, ръководител на отдела за хранително-вкусова наука в университета в Пенсилвания. Проблемът е, че броят на хората непрекъснато се увеличава, а голяма част от произвежданите храни се изхвърлят, понеже се развалят. В развиващите се страни без добри методи за съхранение на продуктите и охлаждащи системи загубите са около 30% на годишна база, а понякога могат да достигнат и 70%. "Не говорим само за храни за продължителни космически мисии. Става въпрос за оцеляване тук, на Земята", коментира Флорос.


[img:1ed3f6a5]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_465_5.jpg[/img:1ed3f6a5]

[i:1ed3f6a5]Много е трудно да се прави наука в България, казва проф. Любка Герогиева, която е зам.-директор в Института по криобиология и хранителни технологии[/i:1ed3f6a5]


Несигурността на производството на храни и глобалните климатични промени са други два проблема на бъдещето. Освен това замаразената или охладена храна излиза скъпо на хората, които я продават, тъй като имат разходи за електричество, а това се предава по веригата и на хората, които я купуват. В този смисъл в бъдеще, когато енергийните доставки може да бъдат ограничени, инвестицията в нови технологии за съхранение на храни изглежда умен ход.

Ако храната може се съхранява по-дълго време, то и цената й ще стане по-ниска, особено тази на плодовете и зеленчуците, така че те ще станат по-достъпни и за хора с ограничени бюджети.

Голяма част от новите технологии са продиктурани от нуждите на войската или мисиите в Космоса, но впоследствие научните достигжения си пробиват път и в ежеднението на хората. Наскоро американската космическа агенция NASA съобщи, че са направили пудинг, който може да издържи 4 години. А Time разказва за научната работа на екипа на Лорън Олексик от американски департамент, който се занимава с въпросите по изхранването на военните. През 2002 г. те представят своят "неразрушим" сандвич. Той е с два вида плънка - пиле с чушки или с пиле-барбекю, може да издържи от 2 до 5 години и при това да има вкус на свежо-приготвена храна.

Предизвикателствата при разработването му са били три – контролът на влагата, на атмосферата и на микроорганизмите от бактерии до мухъл. Традиционните методи за съхраняване на храна като изсушаване и осоляване се справят с тези предизвикателства, тъй като успяват да убият или да намалят до минимум развитието на микроорганизмите. При сандвича обаче те не са приложими, все пак целта е той да остане свеж. В същото време плънката е сочна, може да попие в хляба и да създаде условия за разваляне на храната. Любопитно е, че шоколадът често се използва като бариера на влагата при производството на десерти. Класическият пример в това отношение е Twix, в който карамелът е изолиран от бисквитката именно чрез шоколад. По този начин тя не се овлажнява и съответно десертът има по-сълъг срок на годност. Но идеята да се използва шоколад като изолатор на плънка с пиле е малко странна..

Това, което правят учените, за да се справят с предизвикателството на сандвича, е да добавят глицерол и сорбитол в плънката, увеличават и използването на полимерни филми, които не са вредни и в същото време не се усещат при консумация, но задържат влагата в самата плънка и не позволяват тя да проникне в хляба. Използват и технология за обработка при високо налягане – по този начин се убиват бактериите, а вкусът на храната не се променя, което би станало при стерилизацията, където се прилага високотоплинна обработка (поне 30 минути на 121 градуса).

Самата опаковка на сандвича също е специална – тя има няколко слоя полипропилен, който е устойчив на топлина, метално фолио, а най-външната обвивка е обработена с химикал, който задържа кислорода, който иначе би ускорил химичните промени в храната. Така се получава супер-сандвич, който години наред може да има вкус на прясна храна.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2909 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Зимен траверс до връх Вихрен през Джамджиев ръб
Приказка за два счупени пръста и една стена
Exo
Мароко – една история в снимки
Историята на женския алпинизъм
ВОДАЧ НА СВРЪЗКА
Свирепата Шотландска Зима
Свирепа арена
Категории и стилове на изкачване
Защо си отиват най-добрите?


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap