Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Крис БонингтънAndy McCue  |  Редактирана на 14/02/2012


[b:f915bee3]Още катерите и на 75 години[/b:f915bee3]

Все още ми доставя голямо удоволствие. Но мисля че разликата, която не може да пренебрегнем и трябва да приемем е, че когато катериш, когато си на върха на силите си, и аз мисля, че катерих трудни работи и добре, но разбирате ли не бях велик катерач, на скали имам в предвид, моето най-високо ниво, мисля че не съм водил повече от Е3 6а и мисля че съм изводил към 7-8 Е3 6а през живота ми. Но удоволствието от катеренето, когато си на върха на силите си е че се носиш нагоре по маршрута, има прекрасно удоволствие на сетивата от това чувство за свободно движение, когато катериш.

Когато станеш на моите години вече започваш да проскърцваш нагоре по маршрутите и знаете ли все още мога да изводя 5а, когато катеря добре и има попътен вятър, но не се нося нагоре по тях. И знаете ли съжалявам за загубата на това удоволствие на сетивата, но все още обичам да съм из планините, още обичам чувството от катерене на скали. А в големите планински вериги обичам да ходя по части от тях, които са сравнително слабо проучени и обичам да видя някой връх към 5500 – 5800 метра, който изглежда лесен за изкачване. Понеже като остарееш вече не можеш да носиш големи товари нагоре, така че трябва да имате базов лагер, до който шерпите да донесат товарите и оттам за един ден да изкачите върха, така че отиваш на този връх и го изкачваш за първи път въобще като това ти доставя удоволствието да намериш пътя за изкачване, без да следваш гидовник или пътека и аз обичам това.


[b:f915bee3]За слагането на болтовете и бъдещото на традиционното катерене[/b:f915bee3]

Нека да бъдем честни, ние сме (Великобритания) може би единствената страна, която се придържа към традициите на традиционното катерене. Ако отидете в Щатите, в Австралия или да кажем Норвегия ще откриете, че да там има традиционни маршрути, но прекалено често като стигнете до някъде, където няма място за естествени осигуровки и има наистина гадно движение, от което ако паднете ще паднете много, някой е сложил болт и мисля че това е жалко. Мисля че те губят нещо от това, защото ако се придържаш към традицията на традиционното катерене и си кажеш: „Приемам това, което има планината и скалната стена и ако не искам да го направя, тогава добре, ела друг път и тогава го направи. И мисля че Великобритания е единствената страна, която се придържа към това, и се надявам нещата да останат такива. Но това зависи от това, какво искат по-голямата част от катерачите да правят в определен момент. За момента мисля че традициите са ни в безопасност и се надявам да си останат така.


[b:f915bee3]Какво може да постигнат сегашните най-добри катерачи?[/b:f915bee3]

Мисля, че във всяко поколение, особено добрите катерачи, като Ули Щек, Лео Холдинг и т.н. те трябва да открият начин да вдигнат личното си ниво, и те също така трябва да намерят начин да се докажат в катерачното общество, като в това има реклама има его и има още други неща, но ключовото нещо при всички тези хора всъщност идва от сърце, и хората сме такава, че чувстваме нуждата да вдигнем нивото за всяко следващо поколение. И в това, в което моето поколение бяхме късметлии, беше че можехме да отидем и да направим по-дълги и по-трудни изкачвания, било то южната стена на Анапурна или Ogre или каквото и да е. Всички тези работи са изкачени сега, от една гледна тези хора от сегашното поколение, да ги наречен звезди, ако ви харесва, трябва да открият идентичността си и своя собствен метод да вдигнат нивото, с изкачване на повече маршрути един след друг, като пробват скоростни изкачвания или нещо такова и това е особено впечатляващо. Уменията и издръжливостта, които те имат за направят тези неща и например познавам Лео добре и той го прави от чиста любов към това, което прави. И го прави особено добре. И това да използваш тази машина, тялото, крайниците си и мускулите си до абсолютната граница, за да достигнеш целта си, каквато и да е тя е нещо особено задоволяващо.


[b:f915bee3]За модата на болдър катеренето и спортното катерене[/b:f915bee3]

Голямата част от младите катерачи сега, еми те дори не катерят традиционно, и като отидеш в Лейк Дистрикт и да кажем на Дов Краг в Патадел ще откриеш, че повечето от маршрутите са обрасли или отидеш в Бороден на Ийгъл Краг или Скофел и там има много малко хора особено на трудните маршрути. И младите катерачи всъщност катерят болдъри или спортно и няма нищо нередно в това че в момента правят това. Но нещата най-вероятно ще се променят и те ще се развият.


[b:f915bee3]Да катериш с легендарния Дон Уилламс[/b:f915bee3]

Ами, най-приятно прекараното ми време с Дон беше алпийските изкачвания, които направихме заедно, по югоизточния ръб на Дрю, югозападния ръб на Френе и други различни изкачвания, които направихме. Бих казал че той беше един от най-добрите, ако не и най-добрият алпийски катерач, с който съм катерил въобще. Той имаше невероятна преценка в планината, особено когато беше на върха на силите в края на 50-те началото на 60-те години. Той беше невероятен скален катерач, и беше също така безкрайно предан и много отговорен и никога не би оставил някой в безизходица. Като беше на Машербум той направи опит за изкачване с Джо Уолмсли и това щеше да бъде първото изкачване на върха и бяха вече близо до успеха, като несъмнено Дон щеше да стигне до върха, но Джо беше загазил, и Дон въобще не се поколеба да тръгне на обратно и да свали безопасно надолу свръзката си. И си мисля, че като катериш не би могъл имал по-добър човек до теб от Дон, за нещастие, като слезеш долу на земята, започват да играят много други фактори и те унищожиха катерачно партньорство на Джо Браун и Дон Уилламс и в крайна сметка те разрушиха и моето катерачно партньорство. И за мен е жалко, че той първо загуби интерес към скалното катерене, после и към алпинизма, и само ходеше на експедиции и проблема е че като ходиш само на експедиции почваш да си пийваш много бира и губиш съвсем форма. И открих след Южната стена на Анапурна, че: а)не мога да се справя с него и б)не се сработваше с другите в групата. Така че пътищата ни се разделиха, но като алпийски катерач, мисля че той е един от най-добрите раждани тук.


[b:f915bee3]Как не трябва да ходиш по голяма нужда на 8000 метра височина в пълен пухен костюм…[/b:f915bee3]

Това са нещата, които интересуват средностатистическия човек, как за бога се изхождаш когато си на високо, но го е страх да попита. И аз направих фаталната грешка, че първия път, когато разказах тази история и това беше веднага след като се бяхме върнали от Еверест през 1972 и беше излязла книга ми „The Next Horizon” и я рекламирах и изнасях реч в Харигейт Литерари Лънчън Клъб и в тези, клубове най-често имаш три автора, там бяха Джефри Арчър, Джили Купър и аз. Като аз бях трети по ред. Джефри Арчър беше изключително смешен, остроумен и изискан, Джили Купър изключително смешна и особено изискана и това беше първото събитие от сорта, което правех. Бях много нервен, не си бях приготвил какво ще кажа особено внимателно и реших, че това е смешна история. Като я разказвам по съвсем неподходящ начин и свърши ужасно. Но нека ви разправя какво стана. На югоизточната стена на Еверест през 1972 ние правехме първи опит, но бяхме прекалено бавни и ни застигна хималайската зима и аз с Анг Пурба, един от шерпите ни се опитвахме да пробием път към последния ни лагер на десния горен край на скалния пояс към 8200-8200 метра. И тръгнахме нагоре в този ден, после се върнахме в палатките и аз умирах да се изходя по голяма нужда, имахме тези ветроустойчиви пухени костюми и бяхме облечени с пет слоя облекло и последното нещо, което искаш да ти се наложи да правиш е да ходиш до тоалетната, но разбирате трябва. Затова го правиш колкото се може по-бързо, така че излязох, свърших си работата и се облякох отново, но изглежда това, което съм направил е че съм си свалил костюма изхлузил съм си ръцете, и съм го оставил на земята, но не съм го мръднал настрани от мястото, където се изхождах. Та хванах облякох го натиках си ръцете през ръкавите на костюма и от към ръкавите започна да излиза това кафяво, доста меко лайно, което замръзна веднага и ме обзе чувството на пълен ужас. Опитах се да изчопля колкото се може повече, понеже замръзва веднага от студа, и после се върнах в палатката, колкото и да бях успял да изчопля, миризмата сигурно още е била лоша, а Анг Пурба беше наистина зле, и това ме накара да се чувствам още по-лошо. Това беше ужасно.


[b:f915bee3]Кое беше най-паметното за вас изкачване?[/b:f915bee3]

Западния Връх на Шивлинг, който изкачих с Джим Фодерингхъм и го изкачихме само двамата заедно. Това изкачване за мен имаше всичко от това, за което трябва да се отнася катеренето. Като за начало той не беше нашата цел, Шивлинг е в региона Гангорти, ние бяхме там за да изкачим западната стена на Кедарнат Доум. Като бяхме решили да изкачим него гледайки снимка, но когато стигнахме там и погледнахме към него, открихме че той е като нещо от Йосемити, беше към 2000 метра, и ние очевидно нямахме екипировката за това, сигурно нямахме силите да го направим, никой от нас не беше биг-уол катерач, така че решихме че няма начин да го изкачим. А аз бях взел превантивна мярка да взема разрешително и за западния връх на Шивлинг, също като алтернативна цел. Като не бяхме го проучили въобще. Така че се върнахме и нашия офицер за свръзка беше в базовия лагер като той си мислеше, че ние катерим на Кедарнат Доум, и като сменихме целта си никой нямаше да знае къде сме отишли. Един следобед се качихме нагоре от долината, за да видим дали ще намерим път нагоре, и видяхме откъде да минем. На следващия ден си напълнихме раниците с храна за пет дена и вървяхме нагоре докато не стигнахме до върха. И това беше интересно и технично катерене, не отчайващо трудно, предполагам че най-трудното въже беше към Е1, но беше сложна по релеф стена и бяхме наясно че не искаме да се спуснем надолу по нея. Така че като стигнахме до върха, който е като една много остра игла, и имаше място само за един човек да стой на върха, трябваше да слезнем от другата страна и ние знаехме, че западния връх не е бил изкачван до момента, но главния връх е бил изкачен и знаехме че има път за спускане от задната му страна, но не го нацелихме и в крайна сметка се случи, че направихме първото изкачване и също така първото спускане от върха. Това бяха 6 невероятни дни, навлизайки в непознатото, две е определено, най-хубавата бройка при катерене, взимането на решения е просто, няма спорове, Джим и аз се разбирахме наистина добре и да това е най-хубавото изкачване, което съм направил.


[b:f915bee3]За известното спускане от Оgre с Дъг Скот, който бил с два счупени крака[/b:f915bee3]

От определена гледна точка може да се засмееш за това и да се шегуваш, защото всички се върнахме живи. Мисля че истина за Ogre е че ние се бяхме сработили като екип в трудни обстоятелства. Имам в предвид това, което Клайв Роу и Мо Антоан направиха в подкрепа на нас двамата беше фантастично, но също мисля и че има значение как всеки реагира. Изумяващото нещо при Дъг, човек който си беше счупил и двата крака, мисля че много хора биха се предали в този момент, а той не само продължи, но и беше активен участник от екипа, и беше част от процеса на взимане на решения в екипа, и при това с взимане на добри решения. И ние заедно се справихме и също бяхме хладнокръвни през цялото време.


[b:f915bee3]Какво остава да бъде проучено[/b:f915bee3]

Мисля, че това което се случи е че големите работи вече са изкачени, имам в предвид всички осемхилядници бяха изкачени до края на 60-те години. И сега ако погледнете повечето главни върхове почти всеки ръб и всяка стена са изкачени. До ако погледнете шестхилядниците и петхилядниците, буквално има стотици неизкачени върхове. Ако разгледате целите Хималай и после отидете на север в тибетското плато и още в крайния север в Тян Шан. Има огромни местности, които не са проучени, където долините не са проучени. Така че има огромно количество места за изкачване и проучване. Но това което се случва е че няма да станеш известен, като направиш нещо от сорта. Имам в предвид отиваш и изкачваш някой връх, който е твърде вероятно дори да няма име, да кажем точка 6432, може да е невероятно труден, може дори да е безкрайно труден. Но медиите не могат да го разберат, и никой въобще не е чувал за него. И си мисля че голямата част от катерачите всъщност искат да изкачат неща, които са вече известни. И броя хора, които правят нови неща винаги е бил като малко връхче от огромен айсберг от катерачи. Не много хора го правят и когато видиш хора, които катерят сега в Хималаите, то винаги е покрай известните комерсиални върхове с име, като Еверест е нещо е крайно, но също така и върхове като Ама Даблам, Меру и други, Чо Ою и имаш този тип хора, които се отдават на това. Като голяма част от тях не са катерачи, и те искат само да изкачат това и после да отидат да правят нещо друго.


[b:f915bee3][url=http://www.climber.co.uk/categories/articleitem.asp?item=309]ПЪРВА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО[/url][/b:f915bee3]

[b:f915bee3][url=http://www.climber.co.uk/categories/articleitem.asp?item=310]ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО[/url][/b:f915bee3]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 787 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 14/02/2012 от Димитър Колешев Коментирайте
Браво !
2 Публикуван на 14/02/2012 от СТАНКО Коментирайте
Интересно е че на скали не е катерил толкова високо ниво, спрямо сегашните стандарти, но като се приеме че тогава са катерили с друг тип обувки, май доста нагоре отива.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Опитомен ли е К2?
НАНГА ПАРБАТ - Голата планина
Шерпите на Еверест
Зимните изкачвания на осемхилядници
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Първи отговор на Димитър Колешев
Първо писмо от Николай Петков
Еверест - маршрути
Мамо, защо го оставиха да умре?
Второ писмо на Николай Петков


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap