Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Бен Невис през зиматаDave MacLeod, UKC Articles  |  Редактирана на 13/02/2012
[i:8970c792]Зашеметяващият и злокобен Ben Nevis в цялата си зимна прелест

© Pete Leeming, Apr 2008[/i:8970c792]


Разположена в Lochaber, Шотландия, на западния край на планинската верига Grampian и близо до град Fort William, Бен Невис е най-високата планина във Великобритания.

Думите са на Simon Richardson от книгата му Ben Nevis Rock and Ice Climbs, SMC, 2002: „Тя има най-високите и ясно изразени скални формации и е обект на най-суровите зимни условия. Уникалната комбинация дава като резултат някой от най-добрите по рода си снежни и ледени маршрути в света.”

Бен Невис заема особено място в Англия - като най-високата планина, единствената истински алпийска планина и като мястото с може би най-богатата катерачна история. Въпреки, че често нейният размер е първото, което се споменава за планината, всъщност особеностите й и катеренето по нея имат по-голямо значение. Jimmy Marshall удачно я оприличи със скритите дълбини на човешкия характер.

Тези скрити стени предоставят възможност за нови открития всеки път, когато биват изкатерени през районите на циркусите, контрафорсите и могъщите ридове, оформящи северо-източното й лице. Трудно може да се опише усещането за очакване, което ви обхваща щом излезете от вратата на хижата CIC в слънчево утро и обхванете с поглед величествените скали.


[b:8970c792]Историята[/b:8970c792]

С почти 120 години катерачна история, революционни маршрути и легендарни истории за смелост и кураж, планината е неразделна част от историята.
[i:8970c792]Pete Benson на Centurion (VIII,8), Carn Dearg, Ben Nevis

© Guy Robertson[/i:8970c792]


Книгата на Ken Crocket и Simon Richardson Ben Nevis е отлична и вдъхновяваща хроника на най-известните измежду безбройните приключения свързани с планината, през годините в които спорта, културата, стандартите и подходите към катереното еволюират.

Първото изцяло зимно изкачване на Бен е направено през 1895 г. Следващата огромна стъпка напред, доста изпреварила времето си, било изкачването на Raeburn, който минал през Green Gully през април 1904 г. По-късно, през 50-те и първата половина на 60-те, трудните улеийни линии били фокус на ожесточена надпревара от конкуриращи се екипи от Шотландия и целия свят.

Много легендарни британски катерачи са участвали в надпреварата, например: Patey, McInnes, Haston и Clough. Но най-забележителен остава в историята екипа на Jimmy Marshall и Robin Smith, направили революционни за времето си първи изкачвания на дълги и сложни ледени маршрути, като Orion Face Direct.

След като ерата на изсичане на стъпки в леда отминала, на мода дошли маршрутите по стените, характерни с изключително малката дебелина на леда.

Най-накрая, вече през 21 век, стандартите отново се променили - дошло времето на трудните миксови кули, като Sassenach IX, 9 и Don't Die of Ignorance XI, 11. Прокарването на тези маршрути позволило катеренето в планината да влезе в модерната ера.
[i:8970c792]Срамната трудност "Tower Gap" на суперкласическия 600-метров алпийски гребен Tower Ridge (III). Трудният Eastern Traverse и Tower Gap е сцена на много замръквания!

© benfaz[/i:8970c792]


[b:8970c792]Катеренето[/b:8970c792]

Както в Алпите, катерачите отиват на зимно поклонение пред Бен, в преследване на различни цели:

Топ 5 на маршрутите от начално ниво от Alan Halewood (може да прочетете повече за Алан на: [url=http://www.climbwhenyoureready.com]Climbwhenyoureready.com[/url])

Ledge Route (II). Приятен скален маршрут, лесен за даденото му ниво, освен ако стартовата скала е тънко заледена, при което може да се усети значително по-труден. С цел да се избегне това или за да се намали лавинната опасност в кулоар No. 5, качете се до вдлъбнатината на Ciste Lochan и завийте вдясно от върха на Moonlight Gully Buttress. Това ще ви постави над теснините на кулоар No. 5 и ще ви върне на Ledge Route над първия завой.

North Gully (II) – Северния кулоар. Най-лесният от кулоарите на Creag Coire na Ciste. Надежден и често с приятен старт от едно ледено въже. По-горните въжета са лесни, но внимавайте за лавинната обстановка! По време на топене има често голяма козирка, чиято траектория при срутване пресича маршрута.

Кулоар No. 2 (II) Най-добрият от лесните кулоари на Бен Невис, предлагащ скални и ледени пейзажи. В началото на сезона може да предложи ледено въже от III категория.
[i:8970c792]Едно соло изкачване на класическия Smith's Route с трудност V, високо в улея Observatory Gully. Тъй като този дълъг 2 въжета маршрут е един от най-високите в планината често е перфектни условия

© neil the weak[/i:8970c792]


Raeburn's Easy Route (II) Друг надежден фаворит. След траверс вляво от подхода към кулоар No. 2 следва изкатерване на едно въже от ледени бабуни (възможни са множество вариации, с малко по-трудна категория). Изкачването му ще ви доведе до дълга снежна рампа, с тенденция надясно (внимание, лавинна опасност при лоши условия!), когато може лесно да бъде следена до платото. Като алтернатива може да опитате някой от директните ледени финали в края на рампата, с ниво III или IV.

Gardyloo Gully (II или по-трудно). Често го описват като „най-дългото ходене за най-краткото катерене на Бен Невис”. В самия връх на кулоара Observatory, категорията от гидовника на този маршрут може да ви подведе. Като водач и в случай, че маршрута е блокиран с големи блокове е по-добре минеш през тях, отколкото да пресечеш отдолу, а и така катеренето в улея ще бъде по права линия. Ако направите този вариант бъдете подготвени за кратък участък до III,4. Заслужава си, в предвид, че е най-лесния маршрут, който завършва толкова близо до върха.

От същия порядък: Garadh Gully, Slingsby's Chimney, Bob Run, Raeburn's 18 Minute Route, North Castle Gully.

Следващи стъпки: Castle Ridge, No. 3 Gully Buttress, Central Gully Creag Coire Na Ciste, Tower Scoop, Good Friday Climb.


[b:8970c792]Основните ръбове[/b:8970c792]

В разгара на зимата, четирите основни ръба на Бен Невис са сериозно планинско предизвикателство за начинаещи групи и честотата на спасителните операции и смъртните случай по тях е тъжно доказателство за това.

В ден с перфектни условия – фирн, слънце и бляскав бърз прогрес, вие може да се учудите за какво е целия този шум – изкачаването по тези ръбове е просто една приятна тренировка. Но в дълбок пръхкав сняг, лошо време или в случай, че катерачите не успеят да направят достатъчен прогрес преди края на краткия зимен ден, условията бързо стават подходящи за коване на епос.
[i:8970c792]Внушителният и красив Североизточен ръб на Ben Nevis хванат със сутрешните светлини с леко покритие на ранен сняг

© wee jamie[/i:8970c792]


Въпреки това, ако избегнете ключовите грешки да тръгнете прекалено късно, в лоши условия или без да сте проучили добре маршрутите, изкачването им може да ви донесе вълшебно преживяване.

Ръбът Tower е най-дългия, с дължина от 600 м. Но Северо-Източната кула и ръбът Observatory имат по-трудни пасажи. Специално Северо-Източната кула често хваща в капана на високо намиращия се по маршрута пасаж Mantrap уморени начинаещи групи.

Класическите ръбове на Бен Невис, подредени според трудността / ангажираноста им:

• Castle Ridge
• Tower Ridge
• North East Buttress
• Observatory Ridge


[b:8970c792]Ледените кулоари[/b:8970c792]

Подобно на ръбовете, в Априлско слънце и по дебел лед изкачването им може да бъде истинско удоволствие. Въже след въже изкачването следва удивителни планински пейзажи и елегантни линии до самото плато.

Но те могат да бъдат и дяволски лавинни улеи, лишени от защита и възможности за осигуровки, предизвикващи респекта и на най-опитните алпинисти. Всичко зависи от условията, за това е препоръчително да потърсите колкото се може повече информация от хора, които познават маршрутите добре.
[i:8970c792]Psychedelic Wall VI,5 - един класически маршрут тънък лед високо на Indicator Wall

© hwackerhage, Mar 2007[/i:8970c792]


Друга ключова особеност на маршрутите по големите ледени кулоари, като Point Five (най-известния леден кулоар в света) или Zero Gully е, че те са пренаселени от желаещи да ги опитат. Чакайки треперещ на опашката от свръзки в основата на Point Five Gully не е най-приятния начин да изживееш малките часове на утрото, особено ако наоколо изобилства от подобни, но празни маршрути (напр. Boomer's Requiem, Vanishing Gully, Comb Left-flank). Определено няма особен смисъл в чакането на опашка за маршрут, а удоволствието от катерене в края на конвой от няколко свръзки е под въпрос при обстрела с ледени парчета от горните свръзки, които освен това могат да се движат със значително по-бавно темпо от вас. Препоръчвам ви да отидете на маршрута или много рано или да го смените, за да може да се насладите на хубаво изкачване.

Препоръчани ледени кулоари и стени:

• Good Friday Climb III, 3 – Високо в планината, влиза в кондиция рано.

• Point Five Gully V, 5 - Най-известния улей, покрит с дебел лед през по-голямата част от зимата. Но и първия, под който ще се извие опашка! Отидете рано сутринта (т.е. в полунощ)

• Smith's Route V,5 - Друг много известен маршрут, по-къс, но ефектно позициониран на върха на кулоара Observatory. Неговия съсед, Kellett's Route VI, 6, е може би дори по-добър.

• Orion Face Direct V, 5 - Много дълъг и подобен на големите алпийски стени. Подходящ за експедиционен подход.

• Green Gully IV, 4 – По-малък наклон от големите V-ци, но си остава пълнокръвен стръмен леден Бен Невис кулоар. Ако е пренаселен, опитайте Thomson's или района на Comb Gully


[b:8970c792]Маршрути по тънък лед[/b:8970c792]

Някога възприемани като запазена територия на най-запалените катерачи, много от известните thin face маршрути, като Psychedelic Wall, Gemini или Astral High се превърнаха в обичайни маршрути в последните години и загубиха до голяма степен своята аура, което според мен е добре. Странно, до известна степен това се дължи на образуването на по-дебел лед по тях в последните сезони, може би заради затоплящия се климат?

Удоволствието в катеренето на thin face маршрутите е тяхната необичайност. Катеренето по гладките стени, покрити само с няколко сантиметров лед, без особени перспективи за надеждна осигуровка през цялото въже винаги са изглеждали като занимание не за обикновени простосмъртни. Но прелестните фирнови полета на Бен Невис ви водят нагоре и нагоре, а трудността на движенията не е достатъчна, за да ви накара да се откажете ... до момента, в който вече е късно за връщане.
[i:8970c792]Един катерач глупаво застанал на ръба на огромна козирка над Indicator Wall, Ben Nevis (НЕ ПРАВЕТЕ ПОДОБНО НЕЩО!)

© hwackerhage, Mar 2007[/i:8970c792]


И така вие продължавате нагоре, за да изживеете вашето приключение. Заедно със сладкото удоволствието от чакането на добри дневни условия, това е част от прелестите на тези маршрути.

Препоръчани маршрути:

• Hadrian's Wall Direct V, 5 – Дълъг и приключенски.

• Psychedelic Wall V,5 – В последните години леда по него е дебел, даващ възможност за по-добри осигуровки. Въпреки това, маршрута е останал забавен и недобре осигурен.

• Astral Highway VI,5 – Този маршрут и в по-малка степен Astronomy представляват изключително ефектни алпийски експедиции по лицето Orion.

• Albatross VI, 5 – Име, което до скоро предизвикваше ледени тръпки в много корави зимни войни. Но поредица от изкачвания в последните години, при наличието на по-дебел лед, свалиха статуса му до модерна класика.


[b:8970c792]Модерни миксови маршрути[/b:8970c792]

Големи, лоши, неприятни и трудни. Това представляват повечето миксови маршрути на Бен Невис. И планината е известна с множество от тях. Все пак не всички маршрути са толкова крайни. Доста маршрути по северната стена са добра възможност по време на кратките зимни дни, предлагайки в същото време аналогични на големите планини атмосферни условия, но без ангажираността на маршрутите по техните северни стени.

Маршрутите варират от добре осигурени скални форми, като цепки и винкели, до трудни за осигуряване маршрути с множество форми.
[i:8970c792]Повече пръски на Ben Nevis.

© drmarten, Feb 2009[/i:8970c792]


Препоръчвани маршрути:

• Cutlass VI, 7 – Често игнориран, но отличен извисяващ се винкел, който може да бъде животоспасяващ в буря.

• Route 1 V,6 – Мега комин. Изцедяващия пасаж често е описван от преживялите го с широко отворени очи.

• Tower Face of the Comb V,6 – Едно ефектно приключение високо по Гребена, алпийско усещане.

• Centurion VIII, 8 – Той те кара всеки път, когато крачиш към Бен да си задаваш въпроса - дали някога ще бъда достатъчно смел, за да го опитам?


[b:8970c792]Обичайните маршрути за слизане (за предпочитане е да бъдат планирани преди се изкатерите на върха в тъмнина или мъгла)[/b:8970c792]

Alan Halewood ви дава няколко съвета как да слезете от планината.

The Pony/Tourist Track – Новите купчини от камъни през платото могат да бъдат невидими, ако са затрупани със скреж, така че не разчитайте изцяло на тях. След това слезте с мъчителни зиг-заги до малкото езеро, намиращо се около средата на пътя. Този път за слизане е достъпен от всички маршрути.

No. 4 Gully – Популярен маршрут за слизане към Coire na Ciste или за връщане към района на CIC. Може да изисква слизане на рапели. При пресен сняг и силни ветрове е лавиноопасен!

The Red Burn – Лесен и безопасен, когато е затрупан със сняг, по-труден, ако скрежта все още не е покрита. Добър избор, ако ви притеснява лавинната опасност на No. 4 Gully. Ще ви изведе на пътеката близо до езерцето на средата на пътя.

No. 3 Gully – По-стръмен в горната си част от No. 4, но е добър начин да се избегнат тълпите там. След един начален рапел, не е много по-трудно. Припомняме ви, че е улей, така че оценете снега и лавинната опасност, преди да тръгнете по него. Извежда ви на Coire na Ciste.

Tower Gully – полезен за слизане обратно до Observatory Gully за още един маршрут. Стръмен и по-изложен от Ciste Gullys, вероятно ще ви се наложи да спускате рапел, за да преодолеете тавана (може да го избегнете и отляво). Припомняме ви, че е кулоар, така че оценете снега и лавинната опасност, преди да тръгнете по него. Имайте предвид, че условията може да са се променили от момента, в който сте тръгнали по Observatory Gully по-рано през деня.

Coire Leis – При подходящ сняг, това слизане може да бъде един от най-приятните и бързи маршрути за слизане. Често е заледен, при което траверсирайте надолу и наляво в търсене на по-полегат склон за слизане.

За по-уверените в силите си, Ledge Route може да представлява добър маршрут за слизане, ако Улей No. 5 е безопасен за прекосяване над плочата.

И последно, когато времето е добро и денят – по-дълъг, може да се разходите по ръба Carn Mor Dearg и да се порадвате се доволен от изкачването на слънцето и да погледате другите катерачи, които са още в сянката на своите маршрути.


[b:8970c792]Логистика

Кога да отида?[/b:8970c792]

Миксовите маршрути високо в планината често са добри в началото на сезона, през Ноември. Сезона на ледените кулоари започва по-късно, обикновена през Януари и се подобрява постепенно през сезон до кулминацията си в магическите слънчеви дни през Април. Може да потърсите информация в няколко блог-а, за да подберете перфектното време. Те, заедно с прогнозите за времето и лавинната опастност са незаменими при оценка на множеството фактори, които трябва да вземете предвид при избора си на конкретен маршрут в конкретен ден.

Може да проверите следните сайтове:

• [url=http://www.ukclimbing.com/forums/i.php?f=7]UKClimbing.com winter forum[/url]
• [url=http://www.needlesports.com/advice/winterconditions.htm]Needlesports Winter Conditions Page[/url]
• [url=http://www.sais.gov.uk/]Scottish Avalanche Information Service[/url]


[b:8970c792]Как да стигна до там?[/b:8970c792]

Форт Уилям е основният център, точно в подножието на планината. Достига се по А82 от юг. От него се продължава на север по А82 покрай Инвернес, слиза се от пътя при Torlundy, при знаците за North Face Car Park. От тук добре поддържана пътека води до хижата CIC под скалите. От нея до самите скали има поне половин час, а в случай на дълбок сняг – много повече.

За тези от вас, които са без коли – Форт Уилямс е достъпен чрез влак и рейс.

• [url=http://www.firstgroup.com/scotrail]First ScotRail[/url] – Tel: 08457 48 49 50 или посетете техния уебсайт
• [url=http://www.carlberry.co.uk/rfnlistr.asp?L1=FOR071&op=D]Рейсове до и от Форт Уилям[/url].
• Полезни линкове към обществения транспорт към района: [url=http://www.nationalrail.co.uk/]National Rail[/url] и [url=http://www.travelinescotland.com/]Traveline Scotland[/url]

Ако идвате от чужбина, най-близките летища са: Inverness, Glasgow, Edinburgh и Aberdeen.

Тук може да намерите полезна информация за полетите:

• Ryanair
• Easyjet
• Cheapflights

Кола под наем може да вземете от всяко от посочените по-горе летища:

• Car Rentals
• Travel Supermarket Car Hire


[b:8970c792]Къде мога да отседна?[/b:8970c792]

Ако имате възможност, останете да нощувате в хижата CIC – ще изкарате чудесно и не е за изпускане. Хижата е частна и се управлява от SMC, но те допускат хора от други клубове и достъпа не е толкова ексклузивен, колкото много хора си мислят.

Тъй като мястото е много търсено през зимата, разумно е да направите още сега резерваците за ПО-СЛЕДВАЩИЯ сезон. Може да посетите сайта на SMC за повече информация. Иначе имате много възможности за нощувка в и около Форт Уилямс.

Стотици частни къщи, няколко хостела и къмпинга са на разположение. Outdoor capital site е мястото, от което да започнете търсенията си. Добра препоръка за стаи на достъпни цени е: Calluna, собственост на Алън Кимбер. Той е популярен местен водач и един от най-добрите източници на информация за Бен Невис. Неговата катерачна стена е допълнителен бонус при престой в Калуна.


[b:8970c792]От каква екипировка имам нужда?[/b:8970c792]

Нормалната зимна екипировка от сечива, котки, шлем и топли дрехи е задължителна. Две 60-метрови въжета биха била добра идея, в случай, че се наложи да направите поредица от рапели, ако времето по маршрута рязко се влоши. Множество прусеци и остатъците от стари въжета биха ви били полезни, ако това се случи. Ледени цеви са необходими за кулоарите и ледените стени. Нормалния инвентар от джаджи е необходим за миксовите изкачвания.

Челник, карта, компас и опит с използването им е задължително. Някой по-бавни свръзки дори вземат (и използват!) бивачна екипировка. Спасителните операции високо по Северо-Западния Гребен (Buttress?), The Long Climb и Tower Ridge са депресиращо чести. Нали не искате да сте вие обекта им!


[b:8970c792]Откъде мога да купя храна и екипировка?[/b:8970c792]

Във Форт Уилям може да намерите всичко, от което имате нужда. Най-големия супермаркет е Morrison's, в самия център на града, а наблизо са магазините за екипировка за спортове на открито: Nevisport и Ellis Brigham's. За мусонните дни, Lochaber Farm Shop в Nevis Range, The Sidings на ЖП гарата и Fired Art в далечния край на High Street са отлични.

Голям ден на Бен е отличен начин да придобиете зверски апетит и добър начин да решите проблема е като посетите The Ben Nevis Inn в Achintee, The Grog and Gruel (добра храна, но обикновено има много хора) и Indian Garden на High Street, които правят най-доброто къри наоколо.

Ако трябва да тръгвате на юг и бързате, използвайте евтиния магазин в Inverlochy, на север от Glen Nevis е по-добър избор от двата в града. Много пичове, които карат на юг след изморителен ден на Бен, спират след 1 час каране в Real Food Cafe в Tyndrum, където могат да намерят отлична храна до 10 часа вечерта.


Превод от английски:  Благовест Йорданов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 860 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
Каскади, замъци и вино
Ледени и смесени маршрути
Ледено катерене в Норвегия
Смесеното катерене
10 топ съвета за зимно катерене
Боянски водопад - впечатления
Първи копки по леда
Интервю с Ines Papert, миналогодишен победител в Долината на Даоне
На Резньовете
Мальовица на лед


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap