Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Арно Пети за Black BeanJack Geldard  |  Редактирана на 28/10/2011


Може би си спомняте якото видео с изкачването традиционно на Арно Петит на 70m дългия Black Bean – дълъг 70m 8b спортен маршрут Сеус, една от прочутите варовикови скали във Франция.

Арно е сред най-опитните катерачи в света, пътувал най-вече с партньорката си Стефани Боден, и посетил някой от големите скални стени в отдалечени места през тези много години. Освен експедициите му, Арно също така е бивш шампион от Световната купа и 8с+ спортен катерач.

А по-долу следва интервюто взето от UKClimbing за изкачването.
[i:ae704193]Арно Пети под Black Bean (8b), в Сеус, Франция, което той изкачи традиционно.

Снимка: Thomas Vialletet[/i:ae704193]

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Сеус не място известно с традиционното си катерене, така че какво те накара да пробваш този стил катерене, на тази прочута със спортното си катерене скала?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] През последните няколко години, Стефани, Силвин Миле и аз обмисляхме да катерим традиционно в Сеус. На The Grande Face има няколко цепки, който са изкатерени на клеми преди много време. Но на ниските скали, обикновено скалата няма релефа, който прави традиционното катерене възможно. Така че, бяхме обезсърчени от тази идея. Но тази зима ми дойде идеята за Black Bean, вертикалните колони, джобовете, за които си спомних (бях изкатерил маршрута преди две години) ме накара да мисля че е напълно възможно, обаче не бях сигурен дали ще има достатъчно осигуровки и дали психиката ми е достатъчно силна за да го изкача. Беше страхотно да бъда отново вдъхновен от нов предизвикателен проект… Веднага щом снега от зимата се стопи се изкачих догоре и пуснах рапел, за да разгледам маршрута.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Подходящ ли е Black Bean за изкачване традиционно? Или има други маршрут в Сеус, който имат по-добри осигуровки?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Всъщност в Сеус има много малко маршрути, който могат да бъдат с по-добри осигуровки. Точно заради това това е като магия, тази красива 80 метрова стена в Сеус, която може да се мине с естествени осигуровки. И катеренето е наистина уникално, в дълъг надвес, красиво катерене, един от най-хубавите маршрути в света за тази категория. Разбира се истината е че този маршрут би бил още по-невероятен за работа като проект и за изкачване без болтовете, но те вече са там и за мене независимо от този единствен недостатък си струваше да се изкачи Black Bean само на джаджи.
[i:ae704193]Арно Пети по Black Bean (8b), в Сеус, Франция, което той изкачи традиционно.

Снимка: Thomas Vialletet[/i:ae704193]

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Ти вече спомена че търсиш линии в Сеус, по които още няма болтове – намери ли такива?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Все още не. Ще бъде прекрасно да открия някоя друга, но не е лесно. Скалите в Сеус са развити до голяма степен и както казах самите скали не са подходящи за катерене на джаджи, с по-малко подходящи черти на релефа от Мармолада например, а също така трябва да си много внимателен с френдовете по варовика. Силван Миле е изкачила нов мулти пийч маршрут граун-ъп, най-вече на джаджи, с няколко болта, и аз не мисля че може без тях. Все още се надявам че някъде тук има възможност за чисто традиционно изкачване, а не само „френско традиционно изкачване” каквото аз направих (Имам в предвид традиционно изкачване, като има болтове по маршрута!)

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Какво мислиш за повредите, които нанасят джаджите по вертикалните колонки?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] По Black Bean, вертикалните колони, където сложих две осигуровки са чупливи, но не мисля че френдовете биха ги счупили, може би само малка част от тях ако приплъзнат. Като разбира се целта е да не слагаш джаджи, където може да се отчупи скалата, все пак искаш да можеш да вярваш на осигуровките си. Но разбира се някои хватки се чупят докато катериш, и хватките и стъпките по някой маршрут може да бъдат счупени от прекалено много катерене.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Беше ли уплашен да катериш Black Bean?

Арно:Не докато го катерих, но преди да започна, да. Аз определено не съм специалист по опасни изкачвания и това беше истинско предизвикателство за мен.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Маршрута е с категория 8b – каква е твоята горна граница в момента? Останаха ли ти сили след като изкачи Black Bean? Или беше както психически, така и физически трудно за теб?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Когато съм във форма мога да изкача 8с след няколко опита. Това не високо ниво в сравнение с днешните стандарти, но съм в такава форма в момента.

Сигурен съм, че да се мине Black на джаджи не е супер трудно предизвикателство за някой млад и талантлив катерач. За мене проблема беше не дали мога да го изкача, а дали психически съм достатъчно силен, за да се отдам изцяло на изкачването, късото соло в началото и на две други части от маршрута, на траверса и до горе, където е по-добре да не падаш. Два пъти отивах до скалите и решавах да не катеря, просто не го чувствах. Логично е че и физически също е трудно, трябва да катериш допълнително с теглото на джаджите, не е като да закачаш само примки! Трябва да слагаш осигуровки, трябва да имаш издръжливост, и пасажа е още по-труден заради лилавия френд, който заема място в хватката.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Ти си пътувал по света и си катерил някой от най-прекрасните стени, кое място най-много ти се харесва?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Наистина ми харесва Taghia в Мароко. Мястото, пейзажа, стръмните варовикови стени. Мадагаскар или Транго в Пакистан са невероятни места, които остават за катерачите, като изживявания за цял живот, но най-впечатляващото място, където съм бил са водопадите Анхел във Венецуела. Долу се чувстваш толкова малък, и също така чувстваш че няма да стигнеш до върха свеж и много бързо…
[i:ae704193]Арно Пети по Black Bean (8b), в Сеус, Франция, което той изкачи традиционно.

Снимка: Thomas Vialletet[/i:ae704193]

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Катериш от много време, а също така си катерил много. Какво те мотивира да катериш сега?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Това, което наистина ме надъхва е да правя премиери по нови мулти пийч маршрути. Да ги екипирам, отдолу нагоре, с желанието да открия мечтания маршрут е това, което най-много ми харесва. Особено ми харесва дори и ако мисля, че ще мога да направя само една премиера на година тъй като обичам да изчакам докато открия перфектната линия и също така защото това е особено изморяващо. Тъй като бях на много експедиции, където не катериш толкова много, сега съм мотивиран да катеря, спортно, болдъри, или цепки. Разнообразните неща, новите места и новите идеи ме държат мотивиран. От друга страна това, което ми е трудно в момента е че четиридесет годишен разбираш че катеренето е нещо трудно, наистина товарещо тялото физически, и че някои проекти винаги ще са прекалено трудни за мен. Например си мисля за Biographie.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Кой или какво те вдъхновява да катериш в момента? Кои изкачвания са най-интересни за теб?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Много съм заинтригуван от начина, по който Нико Фаврезе и приятелите му се пробват на големи стени, с възможно най-малко багаж, чист стил свободно катерене.
Особено уважавам Английския дух, особено вдъхновяващ е. Благодарение на тези традиции, направиха някои изключителни изкачвания, например когато Лео Холдинг почти мина онсайт El Nino на Ел Капитан преди много време, беше страхотно нещо. Друг пример: във Франция или Испания, никой дори не би се замислил да изкачи водопадите Анхел свободно, както Джон Арън направи. Има истински откривателски дух за нови зони в Англия. Иначе съм вдъхновен от всеки, който може да забрави изморителния си всекидневен живот и задължения, за да се отдаде на проектите си в момента, независимо какво е нивото им в катеренето.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Катерил ли си повечко традиционно във Великобритания? Ако да, къде? Ако не, би ли искал? Имаш ли някой определен маршрут в предвид?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] За съжаление съм катерил само два пъти във Великобритания, през 1996 и за малко през 2006. През 1996 пробвах да мина "Strawberries" онсайт, но нямах достатъчно опит, по маршрутите с болтове се справях много добре – пробвах "The Very big and the very small" – 8b+ плоча по шисти, но си скапах еспадрилите само след два опита, ще ми се някой ден да посетя Пембрук, скалите там изглеждат страхотно. И също така в Северен Уелс, да хвърля едно око на „най-трудното 8а в света”, The Groove of "The Quarryman", с тънките ми ръце, най-вероятно би ми било особено трудно!
А относно грита, всъщност не мисля, че имам психиката да катеря трудни неща, когато не живееш там трябва да си особено силен и решителен.

[b:ae704193]Джак:[/b:ae704193] Ако има само един маршрут в света, който би желал да изкачиш, кой е той и в какъв стил би го изкачил?

[b:ae704193]Арно:[/b:ae704193] Ако не бях толкова зле с дайнотата, толкова уплашен от водата и ако можех да катеря 9а+ или 9b, бих се зарадвал да изкача Es Pontas! Но ако сме сериозни, свободното изкачване на източната стена на Фитц Рой, както Нико Фаврезе и Шон Вилануева направиха тази година е една от мечтите ми.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 183 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Бадами, Индия – Нов Arapiles?
Инцидент в Свенейдж ( Swanage )
Пътешествие до Храма на Времето
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Как да катерим O.W.
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време
Традиционното катерене
Скално катерене в Adršpach-Teplice, Чешка Република
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap