Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да осигуряваме по-добреAdrian Berry и Steve McClure  |  Редактирана на 08/10/2011


Повечето начинаещи са обучавани да осигуряват статично от едно място в началото на маршрута без да се движат. Казват ни, че когато трябва да спрем падането трябва да оберем възможно най-много от въжето и да го държим здраво. Също така ни казват, че да се отлепиш от земята когато катерещия падне е лошо нещо и че трябва да се осигурим сигурно за нещо така, че да не бъдем вдигнати нагоре. Някои от тези неща имат смисъл, когато се обучава някой начинаещ как да осигурява, но има много повече неща, които осигуряващия може да направи за да предотврати нараняване на катерещия от това само да държи здраво въжето. За да разберете, защо ви предлагаме да премислите или да забравите някои от приетите правила за осигуряване, трябва да ви обясним как действа самата осигуровка.

Чудили ли сте се някога, как можете да паднете пет метра на въжето и да не го усетите, докато ако бяхте паднали от такова разстояние на земята, ще си счупите нещо? Отговора е в това как всъщност се спира падането. Въжето и земята спират падането ви, но поради еластичността на въжето (и правилното осигуряване) нужно повече време, за да се спре падането ви отколкото, когато паднете директно на земята. Най-важния фактор е времето. Колкото повече време се поема силата от падането, на толкова по-малка сила е подложено тялото ви.

[b:ca8e5db5]Да се ударите в скалата[/b:ca8e5db5]
Да се ударите в скалите е един от начините да се нараните като паднете. Ако не е осигурен достатъчно динамично катерача, има шанс той да се удари в скалата и да се нарани. Най-вероятно е да се цапнете в скалата, когато наклона на стената се променя от по-полегат към по-стръмен. Най-често от удрянето в скалата се получават контузии на глезените, въпреки че по-опитния катерач може да омекоти удара като посрещне скалата с крака напред.

[b:ca8e5db5]Динамично осигуряване[/b:ca8e5db5]

Само, за да опровергаем някой митове, следното не е динамично осигуряване.

1.Динамичното осигуряване включва отпускане на много въже.
Колкото повече въже е отпуснато, толкова повече ще падне катерача, преди въжето да започне да си върши работата и толкова по-голяма сила ще трябва да поеме въжето. Освен ако няма нещо, в което може да се удари катерещия като падне, не трябва да отпускате повече въже отколкото е нужно да се движи свободно катерещия.

2.Динамичното осигуряване е да пропуснеш малко въже през пластината при падане.
Спирането на падане е почти инстинктивна реакция, няма достатъчно време за ловкото движение, да пропуснете въже контролирано, и има риск да изпуснете осигуровката (Забележка: пропускането на въже може да се направи, но изисква ръкавици, осмица за протриващо, и за предпочитание още някой, който да осигурява допълнително.)

[b:ca8e5db5]Как да осигуряваме динамично?[/b:ca8e5db5]

Динамичното осигуряване е всъщност динамично, защото осигуряващия се движи, когато поема падането. Как става самото осигуряване, зависи от това каква е разликата между теглото на катерещия и на осигуряващия. При динамичното осигуряване падащия пада повече отколкото ако осигуряващия не мърда. Най-важното е падането да бъде спряно постепенно, а не рязко и да не гледате катерещия да падне минимално. [i:ca8e5db5]Ако тръгнете назад, за да го оберете със сигурност ще прецакате свръзката си – не правете това освен ако не сте сигурен, че той ще се удари в земята ако падне – което най-често е малко вероятно.[/i:ca8e5db5]

Ако по-лекия осигурява естествено се получава динамично осигуряване, защото при падане той директно бива дръпнат нагоре. Когато осигуряващия е по-тежък от катерещия, неговата задача е по-трудна.

[b:ca8e5db5]Да се приближим към скалата[/b:ca8e5db5]

Един от начините да осигурявате динамично е да се приближите към началото на маршрута, в момента, в който спирате падането. Това е много ефективно, но при тази техника има шанс осигуряващия да се удари в стената – и не трябва да се ползва когато осигуряващия е по-лек от катерещия.

[b:ca8e5db5]Метода с приклякането[/b:ca8e5db5]

Един по-добър метод е да приклекнете и да се изправите в момента, в който въжето ви придърпа нагоре. За да направите това както трябва, трябва да се изправите точно в момента, в който силата от падането се предава през въжето към вас – да се изправите след като усетите удара е вече късно. Няма нужда да сте приклекнал през цялото време – само, когато очаквате, че катерещия може да падне или когато не сте му отпуснали достатъчно въже. Ако внимателно наблюдавате катерещия, съвсем спокойно ще можете да приклекнете докато той пада и после да се изправите (в момента, в който ви дръпне въжето), когато силата от падането се предаде през въжето на вас.

[b:ca8e5db5]Как да не създаваме опасност за катерещия[/b:ca8e5db5]

При включването на първа примка е важно, въжето да е дръпнато така, че да не пречи на катерещия. Ако сте много надалече и той падне може въжето да мине между краката му с лоши последствия за слабините му! Един начин да избегнете това е да стоите прав (или дори по-добре приклекнал) в страни от първия болт, като по този начин да има някакво динамично осигуряване и да не му пречи въжето. След като включи трета примка (ако още в началото няма траверс в ниското) можете да отстъпите назад, за да видите какво става нагоре.

И последно, разчистете всичко, което може да ви пречи като осигурявате, като раници, пликове и т.н. Последното нещо, което искате да стане е да се подхлъзнете докато осигурявате.
[b:ca8e5db5]Как да се осигурим някъде долу докато осигуряваме[/b:ca8e5db5]

Проблема като осигурявате отдалече е че ако ви дръпне катерещия като падне може да се нараните. Ако осигуряващия е много лек може при падане да бъде влачен по земята и/или да се удари в скалите. Ако се осигурите сигурно към земята, отпада динамичното осигуряване, но ако има голяма разлика между килограмите на двамата, осигуряващия може да има насъщна нужда да се осигури за фиксирана долу осигуровка (като например дърво) с дълга примка или дълъг прусек, който да се опъне преди осигуряващия да се удари в скалата. По този начин осигуряващия е в безопасност, а също така има възможност за динамично осигуряване.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1015 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 09/10/2011 от borko13 Коментирайте
Само няколко уточнения:

Динамично осигуряване не е нещо, което се усвоява лесно. Ако осигуряващия няма опит на първи етап е достатъчно:
1. Да си "внимавате" човека докато води и да дръжте здраво въжето!
2. До първа примка винаги да пазите човека да не падне по гръб!
3. При падане след включването на първата примка (или втората ако е близо до земята) никога ама никога да не се опитвайте да осигурявате динамично! Стойте близо до скалата и дръжте здраво въжето.
4. При падане от по-безопасна височина (т.е. далеч от земята) да не "засичате" катерещия т.е. да опъвате въжето с движение назад или надолу. Достатъчно е да направите крачка напред или просто да се оставите теглото нападащия леко да ви повдигне. Дръжте здраво въжето.
5. При осигуряване да съобразите релефа на маршрута с това къде потенциално може да падне водещия и от това да се прецени дали да му се отпусне по-вече или по-малко въже. И отново дръжте здраво въжето.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Гърция
climbOn и crossFIXE
Квак и Моравския Крас
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Крис Шарма - First Round, First Minute
Трикала - спортно катерене в Гърция
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap