Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Бързо и без да спираш - Ули ЩекМартин Гутман  |  Редактирана на 28/08/2011
[i:86b3e131]Ули Щек минава соло опасна смесена част при рекордното си изкачване на северната стена на Матерхорн

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

[b:86b3e131]В света със швейцарска точност на алпиниста Ули Щек[/b:86b3e131]

През 2007, след няколко опита, Ули Щек най-сетне подобри рекорда за скоростно изкачване на класическия маршрут на северната стена на Айгер, катерейки соло и осигурявайки се само на три къси участъка. Никой не беше изненадан от това. Това е планината в задния двор на Щек (той живее само на 30 минути от нея), и лека по лека се доближаваше до рекорда, минавайки го соло за първи път през 2004, за 10 часа, и той намали времето за изкачване на половина през 2006. Рекорда за скоростно изкачване датира от прочутия 10-часов спринт на Райхолд Меснер и Питър Хабелер през 1969, и такива жестоко оспорвани рекорди най-често се подобряват само с няколко минути, и дори само секунди. Щек обаче свали 46 минути от предишния рекорд, поставен от италианеца Кристоф Хайнц през 2003, с времето от 3 часа и 54 минути.

И може би най-впечатляващата подробност от това велико постижение, става известна след самото изкачване, когато Щек посетил Швейцарския Федерален Институт по Спортове Маглинген да провери в каква форма е. Тяхното разкритие: Щек не бил във форма!

Щек бил тренирал по-усърдно за изкачването на Айгер от колкото е тренирал през целия си живот, и по-усилено от колкото тренират повечето професионални катерачи. Той направил следното заключение, че той – и елитните алпийски катерачи въобще –са аматьори като стане дума за тренировки. Колоездачите, плувците и бегачите от световна класа, подобряват тренировките си с всичко, което модерната наука може да предложи. Катеренето било заседнало в Каменната Ера.
[i:86b3e131]Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

И вместо да се обезкуражи, Щек приел разкритията на Института като вдъхновение. Това доказвало, че в тялото му имало огромен скрит потенциал. Той решил да посвети цяла година единствено и само, за да се подготви за още един опит на Айгер. Включвайки в подготовката си отбор от експерти, включително и диетик, фитнес треньор, и психолог, Щек разработил модерен режим специално насочен към различните трудности по маршрута. Висока почти 1800 метра, северната стена на Айгер е почти два пъти по-висока от Ел Капитан в Йосемити, и поради криволиченето на класическия маршрут от 1938 той включва почти 2400 метра катерене. Релефа е техничен и променлив, с категория към 5.8., често гаден или покрит със сняг, на места прекъснат от кратки ледени полета.

Може да звучи като клише да се пише че този или онзи катерач тренира като олимпийски атлет, но следващата година, Щек направил точно това. Работейки със своите експерти, Щек разработил план стъпка по стъпка как да оптимизира формата си и психиката си. Екипа пресметнал, че Щек ще трябва да свали теглото си до точно 64 килограма по време на седмицата на изкачването – тегло оптимално за високи постижения, но такова, което е трудно да бъде поддържано повече от няколко дни. Катеренето за собствено удоволствие трябвало да спре. За трениране за издръжливост, Щек тичал с набиране на надморска височина колкото при изкачването на северната стена почти всеки ден – винаги с внимателно изчислен пулс. Когато той катерил, това било внимателно следено и насочено към определена цел на тренировката. Всяка стъпка и всеки ден били описани и анализирани, и плана за тренировка се променял спрямо това. Ден след ден, за цяла година.

Като младеж от Швейцария, Щек израснал очарован от северната стена на Айгер, видима в далечината от дома, в който живял като дете. Първоначалните му катерачни приключения, когато бил на около 12 години, били скромни излизания навън с негов приятел и бащата на неговия приятел на местни скали. Единствената подробност на това иначе обикновено начало е че Щек никога не е катерил на установка – първото му катерачно преживяване било от опасния край на въжето. Последвало катеренето в зала. Щек скоро зарязал другите си детски хобита и си извоювал място в младежкия национален катерачен отбор.

Обаче, той си спомня, „Много бързо ми омръзна катеренето в зала”- и скоро спортното катерене заело задна позиция, зад привлекателността на високите върхове. На 17, Щек изкачил първия си класически алпийски маршрут: източната кула на Шайденветърхорн, считан от много хора, за дори по-плашещ от по-известния му съсед, Айгер. Гледайки от отдолу нагоре дългия към 30 въжета, особено сериозен 5.10 алпийски маршрут, Щек си спомня че си помислил, „Е това е истинска планина.” Той и почти толкова зеления му партньор Маркус Иф, минали маршрута без обичайния бивак, връщайки се в гарата Гринделвалд само пет минути след като бил тръгнал последния влак. Студената нощ навън пред гарата не изплашила Щек и Иф от това да вдигнат мерника си към следващата местна цел : Айгер.

Вече перфекционист в планирането и подготовката, Щек тренирал почти година. Той и Иф бягали рано сутрин с пълни раници, спирайки само за изкачване със сечивата на телефонните стълбове. През 1995, скоро след като Щек навършил 18, те се почувствали подготвени. Тръгвайки рано сутрин, двамата с равномерно темпо се придвижвали през следващите два дни нагоре по северната стена – темпо, което Щек си спомня сега със смесица от носталгия и смущение. Това, което за мнозина било изкачването на живота им за Щек било само началото. Скоро катеренето заело почти цялото му време и мисли.
[i:86b3e131]Да си си вкъщи за вечеря. Ули тръгва с газ нагоре по стената на Айгер.

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

През следващите няколко години, успял да изкачи все по-трудни класически маршрути, при това често соло. През 1998 той изкачил соло Кулоара Хастън (TD+, 1,000m) на Мьонх, непосредствения съсед на Айгер, и през 2001 изкачил Реброто Уокър на Гранд Жорас през зимата. През тези години, той също така направил няколко набега извън Алпите, като сред най-значимите са нов маршрут на Пумори (7,164m) в Непал през 2001 с Ули Бухлър, и нов маршрут през 2003 Blood From the Stone (5.9 A1 M7 AI6+, 1,600m) на Mt. Dickey с Шон Ийстън, изкачване считано за едно от великите първите изкачвания в Аляска за това десетилетие.

Но Айгер, както тогава така и сега си остава върха на Ули. Той е изкачил почти всички маршрути по него, и през 2001 заедно също местния Стефан Сийгрист, направил великолепен маршрут точно по средата на стената: The Young Spiders (5.11d A2 M7 WI6, 1,800m). Когато работели по маршрута, двамата взимали влака до панорамната площадка по тунела Юнгфрау – който върви от Гринделвалд през недрата на Айгер до премка наблизо – изчаквали докато туристите се наснимат и се качат обратно на влака, после се покатервали през прозореца, за да стигнат до най-високата точка, която били достигнали предния ден. Връщайки се обратно един следобяд след като били действали по едно трудно въже от маршрута, дуото не разчело правилно рапела си и се спуснали през прозореца точно пред една група смаяни японски туристи – които сигурно си помислили, че пред тях се разиграва прочутата сага за Тони Курц от 1936.

След като станал известен в катерачните среди, Щек навлязъл и в публичното пространство през 2004. След фрий солото на Excalibur (5.10d, 10 въжета) по една от най-известните скали в Швейцария, супер стръмната Венденщъоке, Щек се върнал обратно и минал пак соло ключовите части от този живописен маршрут докато неговия приятел и професионален фотограф Роберт Бьош летял наблизо в чартърен хеликоптер. Предизвикващите страхопочитание снимки се разпространили в основните медии в Швейцария и направили Ули Щек известен в страната му. Щек се възползвал от растящата му слава като сключил договори с известни спонсори включително и с голям производител на стомана, Швейцарската алтернатива на Home Depot, Wenger (производителите на швейцарските джобни ножчета), компания за витамини, и архитектурна фирма – плюс част от производителите на планинарска екипировка, сред които и Scarpa, Petzl, Mountain Hardware, Julbo, Leki, OutDry, Beal, Katadyn и Suunto. „Свободен съм да правя каквото си искам” – казва той. „Спонсорите ми ми покриват дневните разходи, но истинските пари са в туровете с изнасяне на лекции и книгите.” Въпреки, че Швейцария е скъпо място за живот, Щек определено е скромен относно доходите си. Дали той се чувства, че се разпродава на толкова много спонсори? „Искам да се издържам от катерене” – казва той. „Не искам да живея в пикап.” След сключването на спонсорство с Ауди, това определено няма да му се случи.
[i:86b3e131]Щек без въже по жандарма Excalibur, Венденщъоке, Швейцария.

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Въпреки че живеем само на 20 минути един от друг, посещаваме една и съща зала за катерене, и въпреки факта че той има желание да получи публичност и в щатите, ни отнема месеци да се уговорим и да поговорим по сериозно. Но нещо постоянно ни спъваше: фотосесия за главна френска телевизия, посещението на церемонията за награждаване на най-добрите швейцарски спортисти ( заедно с тенис звездата Роджър Федерер и други от сорта), и разбира се, заради безкомпромисната му тренировъчна програма. Най-накрая се разбрахме кога да поговорим преди откриването на серията му презентации.

На влака към Цюрих, прочетох последното интервю, което Щек дал за NZZ, един от най-големите и уважавани германски вестници в света. В Щатите, където планинарството е считано за тъмна, леко луда дейност, малко от основните вестници, биха писали за някой катерач по същия начин, по който отразяват някой футболист или боксьор. Но в алпийските страни, където този спорт е широко разпространен, Щек е същинска знаменитост. Когато жена му пострадала преди няколко месеца, това беше новина на челните страници в Швейцария, дори и в таблоидите. Дори можеше да се дочуе как хората говорят за него във влаковете.

Мястото, където Щек изнася лекцията си отговаря на величието му: огромна зала в центъра на Цюрих, най-големия град на Швейцария. И докато екипа от техници, продавачи и продуценти правеха последните щрихи, Щек и аз се отдръпнахме на една малка масичка във фоайето на залата.

Първото нещо, за което го питам е за славата му. „Да” – потвърждава той – „хората ме разпознават по улицата”. Това не ти ли е странно? „Напълно! Веднъж, докато преминавах през проверката на летището в седем сутринта – бях напълно гроги – и внезапно един от проверяващите ме извика по име,” – каза той. „Мислех си, че има някакъв проблем.” Но екипа на летището просто искаше да ми пожелае успех независимо на коя планина отивах.

Щек е свикнал да бъде интервюиран. В момента в който разговора ни стига до сериозните въпроси, тона му става абсолютно сериозен. Той е скромен относно феноменалните му катерачни умения. „Давам най-доброто от себе си” – казва той. „Важно е да се забавляваш.” От друга страна, той е горд от формата си, която както той веднага ми обяснява е постигната посредством упорит труд. „Повечето професионални бегачи тренират само 900 часа през годината,” – обяснява Щек. „Аз тренирам 1200.”

След 45 минутен разговор, Ули ми пожелава приятен ден. Два часа по-късно, той излиза на сцената пред претъпканата зала. Човека, който излиза на сцената бегло наподобява човека, с който преди малко си говорих. Облечен в тясна, черна дълга блуза и спортни дънки, Щек се показва от тъмния ъгъл на сцената, посрещнат от силни аплодисменти. Под прожекторите, той излъчва непринудена жизненост. Той говори уверено и спокойно, без въобще да се хвали, не оставяйки съмнение в слушателите си, че този човек се отнася сериозно към работата, която върши. Той изглежда много по-отпуснат като говори пред стотици хора, отколкото, когато си говореше само с мен, и открива презентацията си със забавно изречение: „Хората винаги ме питат, защо започнах да катеря скоростно” – започва той. „Нали знаете, наскоро се ожених, и след като се ожениш имаш определени отговорности, от сорта да си си навреме в къщи за вечеря. Айгер?... вечеря?, и се замислих. От там ми дойде и идеята да изкача скоростно Айгер.”
[i:86b3e131]Една от премиерите на Щек на Айгер, и най-трудния свободно изкачен маршрут, Paciencia (5.13b), линия дълга 27 въжета от дясната страна на северната стена.

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Шегата му е с точната смесица прецизност и импровизация. Шоуто му , както и изкачванията му, е изпипано до най-малката подробност: видео сегментите, показвани на екрана зад него, постоянно сменящото се осветление на сцената. Но реално, Щек е роден талант. Той е влюбен в планините и в походите си из тях. Когато Щек си припомня стъпка по стъпка изживяванията си по различните стени в Алпите, страстта му напомня за някое дете преразказващо изживяването покрай семейната вечеря с някой гост, с безкрайни подробности като някакво невероятно приключение. Местата за презентациите му се разпродават почти всяка нощ.

Въпреки, че алпинизма е най-силната му страна, Щек е многостранен катерач, той е направил M11 смесени маршрути, изкачвал е фрии соло 5.13 и WI6, и катери спортно 5.14. Той е от типа катерачи, които отиват в някоя зона, и без много много да говорят или да се обясняват, минават най-трудните маршрути в първите часове от посещението си, адаптирайки се бързо към специфичните условия на новата заобикаляща ги среда. Когато посетил Канадските Скалисти планини със Симон Антенматен през 2007, двамата изкачили дузина модерни класики, включително Riptide (VI WI7 R, 225m) и направили второ изкачване на Polarity (VI WI 5+, 800m) – добавяйки към маршрута още 50 метра като изкачили надвесени сераци над оригиналната крайна точка на маршрута, а също така направили нов маршрут Rocket Baby (M8+ WI5+ X, 7 въжета). Отивайки в долината Йосемити през май 2009, оженен наскоро, Щек минал почти онсайт маршрута Golden Gate (5.13b, 41 въжета) на Ел Капитан, минавайки различни 5.12 и 5.13 въжета и падайки на 5.11 цепка на Ел Кап Spire, която била мокра. Това е най-близкото до свободно минаване онсайт на модерен маршрут на Ел Кап. На експедицията Petzl roctrip в Шотландия през февруари 2010, и докато силните му съотборници подходили леко към типично лошите условия (видеоклип от експедицията показва как един от съотборниците му се моли за въже, с което да го измъкнат по средата на едно въже от маршрута), Щек не губил време и изкачил един от най-трудните маршрути в страната, The Secret (категория шотландско X) на Бен Невис, като минал ключовата част от маршрута за към 30 минути и поставил само три осигуровки.

Тези които са се връзвали на едно въже с Щек говорят за неговата специфична комбинация от безкрайна енергия и непоклатими нерви. „Навсякъде освен по ключовите части той катереше като да е на разходка, само забавяйки за да слага осигуровките,” каза Ийстън за пътешествието им до Аляска. „Мантрата на Ули беше „нагоре и нагоре” – той казваше това ако се случеше в някой момент да се колебаем или забавим.”
[i:86b3e131]Щек по маршрута на Айгер The Young Spiders, 1800 метра 5.11d, A2,M7 и WI6, който той направил заедно с Стефан Сийгрист през 2001.

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Дори Алекс Хонълд, който е известен с хладнокръвието си, бил впечатлен от самостоятелността на Щек, при опита им за скоростно изкачване на the Nose на Ел Капитан през пролетта на 2010. „Той беше много по-склонен да има доверие на някой единичен анкер или на различни фиксирани осигуровки,”- си припомня Хонълд. „Мисля, че цялата работа с алпинизма е затъпила чувството му за риск. Сякаш цялото скално катерене е забава, малка разходка за удоволствие.”

„Има хора, които катерят по-добре от мен” – каза Щек наскоро на един репортер – „и има и такива, които имат повече издръжливост и са по-подходящи за експедициите и за екстремните височини. Моята сила е да съм вчера на върха на Ел Капитан и утре на един от най-високите върхове в света.”

През февруари 2008, след година усилени тренировки, Щек отново се запътил към Айгер – неговия 23 път на стената. Той си взел въже, но не го използвал. Филмчето пресъздаващо изкачването – било направено малко по-късно и сега е сензация в YouTube – показва как Щек бяга по снежните полета на Айгер. Резултата: време от 2 часа и 47 минути – над час по-добро от рекорда му през 2007. Всички, включително и Щек, били изумени. Като го попитали дали иска още да подобри рекордното си време на Айгер, той отговорил, „Не, затворих тази глава. Някой ще подобри времето ми, без съмнение, важното нещо за мен е да премина към нещо по-голямо.”

Щек подобри след това рекорда за скоростно изкачване на северните стени на Матерхорн и Гранд Жорас, които заедно с Айгер формират прочутото Трио Северни Стени. Те са били част от многобройни рекордни начини за изкачване, включително и опита на Кристоф Профит да изкачи и трите за под 24 часа през 1985 (използвайки хеликоптер, за да се придвижи от стена към стена). Щек вдигнал мизата на Гранд Жорас, като се пробвал за рекорд на маршрут, който никога не е катерил. През декември 2008, той минал онсайт маршрута Colton – MacIntyre (M6 WI6, 1200m, малко в дясно от реброто Уокър) за невероятните 2:21. Месец по-късно, Щек прелетя по северната стена на Матерхорн за 1:56, което също е рекорд.

Сега Щек е на 34 години, и фокусира вниманието си върху Хималаите. По време на дузина експедиции до планинската верига през миналото десетилетие, той използва уменията си от Алпите да се изстрелва нагоре по стръмни стени по непроучени маршрути, в свръзка с някой или сам. През 2005 той мина соло трудната северна стена на Чолатце и източната стена на Тауоче, а през 2007, западната стена на Пумори. Той е изкачил и осемхилядниците Макалу и Гашербрум II. През 2008, заедно Антаматен, той направи първото изкачване на екстремно техничната, 2000 метрова северна стена на Тенгкампоче в Непал.
[i:86b3e131]Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Последния маршрут беше загрявка за южната стена на Анапурна, маршрут, който станал нещо като фикс идея за него. Този връх е след най-малко катерените от осемхилядниците в света, а също така и най-смъртоносния. Колосалната южна стена, дълга към километър и половина и висока 3000 метра, първо е изкачена от гигантска експедиция водена от Крис Бонингтън през 1970. Щек направил опит по диретисима по масивната стена, следвайки линия, по която бил принуден да се спусне Кристоф Лафаил сам, без въже, след като партньора му умрял след падане през 1992. Щек тръгнал по същия маршрут – соло – само за да бъде ударен от падащи камъни по главата. Изпадайки в безсъзнание, той паднал към 200 метра, като се приземил на леко наклонено снежно поле. Като по чудо, той оцелял.

Една година по-късно, Щек се завърнал заедно с Анаматен за да направи друг опит. Като този опит завършил с това, че свръзката спряла изкачването си, за да спаси друга свръзка изпаднала в беда по източното било на планината. Двама катерачи били спасени, но баския катерач Иняки Очоа де Олза умрял въпреки 20 часовите усилия на Щек да го съживи и върне към живота в лагера на експедицията на 7400 метра. „Свърших с Анапурна,” – ми казва Ули към края на интервюто, казвайки че има „странно чувство” в тази планина. Той отбягва въпроса ми „Какво следва?” по време на интервюто ми, но отговора е очевиден за всеки, който е следил кариерата му: страхотни спринтове по най-високите върхове на планетата – типа изкачвания, които ще доведат спорта до следващото ниво. Щек е изчистил тренировъчния си процес, подобрил уменията си за скоростно изкачване на планината в задния му двор, и е минал онсайт дузина страховити стени. Когато статията излезе в късния март, той беше на път към базовия лагер за следващата си цел: нов маршрут по южната стена на Шишапангма.
[i:86b3e131]Щек е изкачвал северната стена на Айгер повече от 35 пъти (и той вече не им знае бройката), често соло, включително и при рекордното му изкачване от 2 часа и 47 минути през февруари 2008.

Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Въпреки че с 8,013 метра, Шишапангма е сред най-ниските от осемхилядниците, той е сред последните изкачени. Като Анапурна, той има страховита южна стена, някъде към 2,500 метра висока. Целта на Щек е недокосвана и стръмна кула, която води директно към върха. И въпреки, че той беше планирал да се пробва по маршрута със суперзвездата на хималайското катерене, Симоне Моро, италианеца се отказал от плановете си след като завършил първото зимно изкачване на Гашербрум ІІ в ранния февруари. По време на излизането на тази статия не беше ясно дали Щек ще катери соло или с партньор.

Каквото и да стане, да се катери бързо и възможно с най-малко багаж по девствен, технически предизвикателен, и определено опасен терен в Хималаите е най-рискования ръб на бръснача наречен алпинизъм. Щек осъзнава опасността, но вярва че бързината и формата му дават предимство, което липсва на останалите. Все пак той тренира, за да може да прави това.

[i:86b3e131]Мартин Гутман, също се взира в Айгер по време на сутрешните му кросчета, но успява да се придържа към по-скромни мечти.[/i:86b3e131]

[b:86b3e131]Да тренираме като Ули[/b:86b3e131]

Независимо дали става дума за свободно изкачване на Ел Кап или спринтиране нагоре по някоя от алпийските северни стени, Ули отдава всичките си успехи на тренировъчния си режим. Той следва супер модерна, научно разработена програма… но каква е точно програмата, той не иска да сподели. „В живота има някои тайни.” – ни пусна и-мейл той, използвайки най-добрия си швейцарски английски. „Не говоря за психологическата ми тренировка и всички подробности.” Цялото ни журналистическо извъртане и увещавания не дадоха нищо повече от записките от календара за тренировки на Ули, които покриват седмиците в които той е тренирал за четири различни вида катерене: Алпийска издръжливост, Хималаите, обща издръжливост, и катерене в Йосемити.
[i:86b3e131]Снимка: Robert Bosch [/i:86b3e131]

Имайки в предвид че той катери 5.14, Щек катери малко в залата или на скали, няколко сесии от по четири часа през седмицата плюс катерене със съпругата му в „почивните” му дни. Той е особено сериозен относно психологическата част от тренировката, като отделя около 3 часа на седмица за [i:86b3e131][url=http://en.wikipedia.org/wiki/Autogenic_training]аутогенна тренировка[/url][/i:86b3e131], включително упражнения за релаксация и концентрация. Неговите бягания – най-често включващи сериозни изкачвания в планините около дома му в Интерлакен, Швейцария – са прецизно следени с хронометър и апарат за измерване на пулса, като той не ни описа нищо повече освен кодирани бележки за интензивността. Така че, без да ни издаде прекалено много тайни, ето така тренира Ули.

[b:86b3e131]ЦЕЛ: АЛПИЙСКА ИЗДЪРЖЛИВОСТ (ПРЕДИ РЕКОРДА НА АЙГЕР)

Понеделник[/b:86b3e131]
1 час бягане – Интензивност 2 / 1 час стречинг / 1 час стабилизация (основна) тренировка (тип аутогенна тренировка) / презентация
[b:86b3e131]Вторник[/b:86b3e131]
2 часа бягане – Интензивност 2 / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Сряда[/b:86b3e131]
4 часа катерене в залата / 2 часа бягане – Интензивност 1 / ½ час стречинг/ презентация
[b:86b3e131]Четвъртък[/b:86b3e131]
4 часа катерене в залата / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Петък[/b:86b3e131]
1,5 часа бягане – Интензивност 1 / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Събота[/b:86b3e131]
3,5 часа бягане – Интензивност 4 / 1 час стречинг / презентация
[b:86b3e131]Неделя (почивен ден) [/b:86b3e131]
Катерене с жена ми 4 часа / 1 час стречинг


[b:86b3e131]ЦЕЛ: КАТЕРЕНЕ В ЙОСЕМИТИ (2010, СЕДМИЦА 17)[/b:86b3e131]

[b:86b3e131]Понеделник[/b:86b3e131]
Бягане : 12 километра / 1000 метра набиране на надморска височина – Интензивност 2
[b:86b3e131]Вторник[/b:86b3e131]
Катерене навън: 3 въжета 5.13d, 2 въжета 5.13а, 1 въже 5.11d / 1 час тренировка с тежести/ 1 час стречинг
[b:86b3e131]Сряда[/b:86b3e131]
Катерене навън: 4 въжета 5.14а, 2 въжета 5.13а / Бягане : лесни 12 километра /800 метра набиране на надморска височина – Интензивност 1
[b:86b3e131]Четвъртък[/b:86b3e131]
Бягане: маршрута Eiger Lauper, бягане и катерене в Гринделвалд, 20 километра / 3,075 метра набиране на надморска височина – Интензивност 3
[b:86b3e131]Петък (Почивен ден) [/b:86b3e131]
[b:86b3e131]Събота[/b:86b3e131]
Катерене в залата: 4 маршрута 5.13b, 3 маршрута 5.12d, 5 маршрута 5.12b, 6 маршрута 5.11d / 1 час тренировка с тежести / 1 час стречинг
[b:86b3e131]Неделя[/b:86b3e131]
Бягане: 18 километра / 1,700 метра набиране на надморска височина – Интензивност 2


[b:86b3e131]ЦЕЛ: ОБЩА ИЗДЪРЖЛИВОСТ (2010, СЕДМИЦА 33)

Понеделник (почивен ден)
Вторник[/b:86b3e131]
3 серии бягане, общо 27 километра / 5,100 метра набиране на надморска височина – Интензивност 3 / 1 час стречинг
[b:86b3e131]Сряда[/b:86b3e131]
Катерене в залата: 3 въжета 5.13b, 4 5.13a, 6 5.12с, 4 5.11d / 1 час стречинг
[b:86b3e131]Четвъртък[/b:86b3e131]
Катерене в залата: 3 въжета 5.13b, 5 5.13a, 6 5.12с, 6 5.11d / 1 час стречинг
[b:86b3e131]Петък[/b:86b3e131]
3 серии бягане, общо 27 километра / 5,100 метра набиране на надморска височина – Интензивност 3 / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка
[b:86b3e131]Събота[/b:86b3e131]
Катерене навън: 2 въжета 5.13d, 1 5.12с, 3 5.11d
[b:86b3e131]Неделя(почивен ден)[/b:86b3e131]
Отиване с кола до Доломитите


[b:86b3e131]ЦЕЛ: ХИМАЛАИТЕ (2011, СЕДМИЦА 2)

Понеделник[/b:86b3e131]
1 час бягане – Интензивност 2 / 1 час стречинг / 1 час тренировка за стабилизиране (тип аутогенна тренировка) / презентация
[b:86b3e131]Вторник[/b:86b3e131]
2 часа бягане – Интензивност 2 / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Сряда[/b:86b3e131]
4 часа катерене в залата / 2 часа бягане – Интензивност 1 / ½ час стречинг / презентация
[b:86b3e131]Четвъртък[/b:86b3e131]
4 часа катерене в залата / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Петък (почивен ден)[/b:86b3e131]
1,5 часа бягане – Интензивност 1 / 1 час стречинг / 1 час психологическа тренировка / презентация
[b:86b3e131]Събота[/b:86b3e131]
3,5 часа бягане – Интензивност 4 / 1 час стречинг / презентация
[b:86b3e131]Неделя (почивен ден)[/b:86b3e131]
Катерене с жена ми 4 часа / 1 час стречинг


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1498 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 29/08/2011 от СТАНКО Коментирайте
Нищо чудно че е толкова добър, с толкова бягане сигурно има безкрайна издържливост. Чудно какво прави, за да се концентрира докато бяга толкова много време.
2 Публикуван на 29/08/2011 от Димитър Колешев Коментирайте
Мерси ! Много ценна статия
3 Публикуван на 01/09/2011 от matix Коментирайте
Как какво прави, Станко - мисли си за обяда или вечерята и бяга към вкъщи ;-)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Айгер - Една мечта
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия
Матерхорн по Североизточния ръб
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
Пътешествието | Гренландия
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Aлпийското катерене
Моите Планини - Част Шеста
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Историята на един ледокоп


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap