Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Нийл ГришъмGareth Hanson, RCUK  |  Редактирана на 15/07/2011


Няма начин да не сте чували името Нийл Гришъм, ако пък не това е човекът издал два супер полезни филма Neil Gresham Masterclass, който могат да помогнат на всеки да влезе в час с катеренето и с техниката на катерене. По света той е известен с катерачните си умения в различните видове на катеренето, на скали, на лед и DWS. Той е един от малкото катерачи в света, които са изкачили така желаната категория E10. Тези, които са гледали втората част на Neil Gresham Masterclass, са видели завладяващото му изкачване на Equilibrium E10.

Страстта на Нийл към катеренето го е завела на много места по света, като последните му пътувания са до Швеция, Бразилия, Монголия, Куба, Виетнам, Китай и Колумбия.

Нийл също така е един от най-опитните треньори във Великобритания. Също така пише статии за тренировките в списанията Climber и Rock & Ice, също така се занимава с курсове за катерене и е персонален треньор, от 1993.

Толкова бях вдъхновен след като гледах филмчетата му Masterclass, че пратих на Нийл и-мейл да му благодаря и да го поздравя за отличната му работа. А той не само че лично ми отговори, и ми благодари че съм му писал, също така се съгласи да даде интервю. Мерси Нийл.

[b:e1af1315]Гарет: Нийл, може ли да ни разкажеш малко, за това което правиш сега. Още ли се изявяваш като треньор или се концентрираш върху личните си проекти?

Нийл:[/b:e1af1315] Мисля, че отделям по равно време за трениране на други и за моето собствено катерене. Тренирам 5 дни в седмицата и всеки път когато отивам залата отделям време за даване на уроци – става добре когато комбинирам двете заедно. През уикендите се радвам ако мога да отида да действам по някой от проектите ми във Великобритания. В момента съм се концентрирал върху една DWS линия в Пемброук, но не искам да разкривам повече информация за нея! За мен, най-големия проект в момента е нов начин за обучение на треньори, който ще стартира през септември - The Masterclass Coaching Academy.


[b:e1af1315]Гарет: При условие, че си катерил навсякъде по света, кое е любимото ти място за катерене?

Нийл[/b:e1af1315]: Невъзможно е да ти отговоря, но краткия списък включва Китай или Калимнос за спортно катерене, Виетнам или Майорка за DWS, Исландия за ледено катерене и разбира се Великобритания за традиционно!


[b:e1af1315]Гарет: Ако можеше да катериш само един вид катерене до края на живота си, какво би било то, болдъринг, традиционно, ледено, DWS или спортно?

Нийл[/b:e1af1315]: DWS.


[b:e1af1315]Гарет: Случва ли се някога да ти е трудно да се мотивираш? Ако да как се оправяш в тези моменти?

Нийл:[/b:e1af1315] Не никога. Аз мисля за катерене от момента, в който се събудя до момента в който заспя, и после предполагам че това е нещото, което сънувам. Ставам все по-надъхан с годините! Не съм сигурен, защо става така, но предполагам че е най-вероятно заради факта че съм забъркан в различни видове катерене и постоянно катеря на различни места. Научавам по нещо ново за катеренето всеки ден.


[b:e1af1315]Гарет: Ти досега си направил някои доста рисковани изкачвания и зная за поне едно лошо падане до земята. Би ли разказал за падането, как се възстанови след него и как се справи със страха от падане след като започна отново да катериш?

Нийл:[/b:e1af1315] Изръсих се от ключовата част на маршрута Meshuga (E9 6c, Black Rocks) и се размазах. Не нацелих точно хватката на едно dyno (хвърляш се без да имаш видимост) и се изпуснах точно, когато си намествах ръката. Ударих се в плочата долу и направих луда серия задни салта надолу покрай болдърите. Като се върнах в съзнание видях мъглива, замазана гледка с лицето на Тим Емет… беше кошмар! Тим веднага ме закара в болницата, и бях изписан с леко сътресение. Лошото е че страдах от виене на свят през следващите две години. Да се върна обратно, на същото място за да направя второ изкачване беше сред най-трудните решения, които съм взимал въобще. Запекох тъкмо щом стигнах до dyno-то, но осъзнах, че просто трябва да се хвърля малко по-силно този път! Хванах хватката и всичко беше наред.


[b:e1af1315]Гарет: Ако можеше да добавиш нова част към страхотните ти филми Masterclass сега, след 6 години, каква би била тя? Или просто филма е перфектен?

Нийл:[/b:e1af1315] Очудващо е че още е в крак с времето, единственото, което бих добавил е отделна част за младежи и деца. Във Великобритания в момента има голямо объркване относно това как да се тренират децата, и това за мен е много странно при условие, че цялата информация може да се намери лесно. В другите европейски държави всички знаят какво точно да правят.


[b:e1af1315]Гарет: Ако можеше да дадеш един единствен съвет на катерачите, който са блокирали в ниските категории (VS / f6a), какъв би бил той?

Нийл:[/b:e1af1315] Започнете да катерите болдъри. (Бел.Пр. :) )


[b:e1af1315]Гарет: Екипировката, без която не излизаш от вкъщи?

Нийл:[/b:e1af1315] Единствения верен отговор е моя iPhone, но ако трябваше да избирам от катерачната екипировка тогава бих избрал чифт La Sportiva Solution.


[b:e1af1315]Гарет:Освен катеренето, какво харесваш да правиш за забавление?

Нийл:[/b:e1af1315] Знае се че обичам да ходя по клубовете, но съм по-скоро аматьор в тази област.


[b:e1af1315]Гарет: Ти си сериозен атлет, но след един пълен ден, супер яко катерене какво правиш хапваш пай и пийваш биричка в местния пъб или пийваш протеинов шейк и хапваш купичка с макарони?

Нийл:[/b:e1af1315] След ден с яко катерене винаги пай и биричка, но когато съм вкъщи и тренирам е купичка с макарони. Само работа, без удоволствие.


[b:e1af1315]Гарет:Благодаря ти много Нийл. Успех с новата тренировъчна академия и личните ти катерачни проекти.[/b:e1af1315]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 156 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю със Steve House
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
А отгоре имаше облаче
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Alex Lowe 1958-1999
Покорител на върхове рисува морското дъно


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap