Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Суперкулоарът на Серо Фитц РойGregory Crouch  |  Редактирана на 26/03/2018


Един разказ за първото изкачване на Суперкулоарът на Фитц Рой. Над двата хамака провесени от вътрешната страна на бергшрунда се извисява 6600-футовият клинообразен връх на Cerro Fitzroy. Сгушени вътре, двамата отлични аржентински катерачи, Jose Luis Fonroughe и Carlos Comesana, се опитват да заспят в тишината. Датата е януари 1965 и Fitzroy е катерен само веднъж досега, преди 12 години и то от другата страна, от великите френски алпинисти Lionel Terray и Guido Magnone. Звездите блещукат в едно море от черно кадифе. Враждебното патагонско небе е спокойно. Двамата катерачи фокусират своите надежди върху времето - 48 часа добро време ще им даде един шанс, един справедлив шанс. Преди това никога некатеренa, огромната пукнатина над техните глави вече има име: Supercanaleta или Суперкулоарът.
Номер 18

Схема: https://pataclimb.comComesana е на 23 години, а Fonrouge е с три години по-млад. Въпреки това, те имат голям патагонски опит. На 15 години, Fonrouge направи второто изкачване на Torre Norte на Paine. Две години по-късно той прави опит за изкачване в алпийски стил на Западната стена на Fitzroy (която все още няма изкачване в алпийски стил). Няколко дни преди да пристигне на Fitzroy, екипът прави първото изкачване на Guillamet, един от импозантните сателити на върха. Те считат това за една "загрявка". Тяхнаната подготовка е старателна, детаилна и здрава; Fonrouge смята,че психическата кондицияна двамата е останала "неоползотворена".

На зазоряване аржентинците нарамват своята екипировка. Инвентара на водача се състои от 16 клина Simond, 2 дървени клина за широки цепнатини, един леден винт, примки и карабинери. Едно 80 метрово въже, котки, по един клинов чук и едно ледено сечиво във всеки, два леки полуспални чувалa, хамаци, газен котлон и храна за три дни са всичко останало, което носят. Екипировката и раниците са леки; надеждите на екипа са да направят едно много бързо катерене и да слязат. Тактика, която ще им позволи да промъкнат едно изкачване през игленото ухо на патагонските бури.
Fonrouge и Comesana

Снимка: http://culturademontania.org.arКотките на Fonrouge и Comesana захапват във фирна над бергшрунда, докато те се движат заедно нагоре по 45-50 градусовият леден език. Тишината е нарушавана само от забиването и изваждането на ледените сечива и котки, техните отекващи гласове и от случайното изтрополяване и шум от падащите камъни.

Високо горе, където кулоарът се разделя на две успоредни ледени ивици отделени от един гранитен гребен, екипът се движи отдясно по скалата. Те оставят котките си, за да намалят тежестта. Въже след въже стръмните цепнатини, камини и безкрайни надвеси ги отвеждат до основата на един огромен амфитеатър образуван от свличането на скална маса, който пресича отляво върха на кулоара от Западната стена на Fitzroy.
Jose Luis Fonroughe на връх Фитц Рой на 16 януари 1965

Снимка: http://culturademontania.org.arДенят е свършил, но свършил добре. Те опъват хамаците, събуват обувките си и се напъхват в чувалите. Повече от половината разстояние до върха лежи под тях, но над тях остават все още около 2000 фута до върха на Fitzroy. Ако перфектното време се задържи още един ден, те ще могат да доведат до край мечтата, която доминира в техният живот през последните седем години. На нито един от двамата мъже не минава и най-малката мисъл да се върнат.

Първата светлина отново открива аржентинците в движение и да пресичат амфитеатъра следвайки големият Западен гребен. Всяка дължина на въжето е едно откритие. След 15 скални въжета с трудности от нивото на най-сложните катерения в Алпите по това време, аржентинците се изкачват на върха на гребена и виждат всичките три Torre-та, които пресичат долината - Cerro Torre, Torre Egger и Cerro Stanhardt.
Carlos Comesana на връх Фитц Рой на 16 януари 1965

Снимка: http://culturademontania.org.arTе нямат много време, за да се наслаждават на гледката, защото гребенът и заскрежените скални жандарми не търпят отлагане. Дивата гледка надоло открива целият техен маршрут, който придава пикантност на траверса, водещ до връхните склонове. Екипът разделя няколко шепи фъстъци и бонбони. Слънцето се гмурва зад хоризонта, но само един час дели Fonrouge и Comesana от целта и те продължават да катерят до тесният връх на Fitzroy.

Връхната панорама, откриваща златните, сивите и белите игли и върхове на Патагонските Анди е връхната точка за някои алпийски кариери, но тя е в изключителна острота за Fonrouge и Comesana, които бяха изгубили седем години тренирайки за Fitzroy. Сълзи изпълват очите им. Ниско в западното небе, слънцето се отразява с ярко жълто от масивният чаршаф от Южната патагонска ледена шапка.
Суперкуполара през януари 2014

Снимка: http://culturademontania.org.arВърхът е изключително тих и безветрен, но заплашителна линия от облаци се увеличава далеч на запад и подсказва, че времето е на разваляне. След един кратък час, те подменят карабинера оставен на върха от французите с един малък аржентински флаг и започват да слизат в тъмнината.

За 1 часа те слизат около 1000 фута, до върха на големият амфитеатър, но са погълнати от една яростна буря. Блъскани от вятъра, те прекарват своята втора нощ висейки на стената на Fitzroy. Господарите на Патагония, за кратко нехайни, сега се раздвижват бързо и хвърлят всички свои оръжия срещу успелият екип - вятър, сняг, студ и хвърчащ лед. Слизането на следващият ден е една отчаяна битка за оцеляване. Вятърът и облаците вият около спускащите се катерачи. Един по един те оставят всички свои клинове и примки и единственият леден клин. Дори въженцето на чука е отрязано и оставено за рапелна осигуровка. Нaполовина замръзналото въже е почти невъзможно да ги спаси. От време на време те трябва отново и отново да отрязват от коравото въже, за да продължат слизането през хаоса, който цари между гранитните стени на Суперкулоара.

Останали само с 60 фута въже, Fonrouge и Comesana слизат с катерене последните 1000 фута и побягват, пресичайки цепнатините на ледника към безопасността на базовият лагер. А бурята продължава още 45 дни.
-----------------

Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" предлага Трекинг в Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено и парка Торес дел Пайне


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2143 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Катерене в Патагония
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Четвъртия Връх
Голямото шоу
Живот във вертикала
Турция и нейните цветя
Схема с маршрутите на цялата стена на Трола
Долината Ак-Су - "От Русия с любов"
Руският Трол
Българският подвиг на Транго Тауър


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap