Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да изберем еспадрили за катеренеREI  |  Редактирана на 07/04/2021


Eспадрилите са връзката между вас и скалата и ако си изберете неправилния размер или вид, това ще ви спира да катерите спокойно. Повечето катерачи притежават повече от един чифт еспадрили като най-важните от тях са универсалните, с които спокойно може да се катери цял ден без да се събуват. С навлизането ви в катеренето, развитието на стила ви и определяне на предпочитанията ви, ще си взимате еспадрили за специфичния вид катерене. Ето какво трябва да вземете в предвид, когато купувате еспадрили.


ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД КЪМ КАКЪВ ВИД КАТЕРЕНЕ СЕ СТРЕМИТЕ!

Бъдете наясно какво искате да катерите: в залата, боулдъри, плочи, цепки или широки цепки? В зависимост от характера на скалите понякога може да си вземете няколко чифта. Не че не може с един да се катери на всякъде, просто е много по-приятно да си с определен модел еспадрили, когато катериш дълги маршрути по цепки и с друг, когато катериш надвесени спортни. Има причина за разлика между отделните еспадрили и когато катерите по маршрут с подходящи еспадрили, разликата се усеща. Важно е, че ако искате да катерите дълги лесни алпийски или традиционни, определено не трябва да си купувате супер малки еспадрили за болдъри.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Най-универсални са еспадрилите, с който можете да изкарате цял ден без да ги събувате. Тези еспадрили ще ви служат добре, както за катерене в залата, така и за скали от началните до средните категории. Ако това са ви първите еспадрили, си ги изберете все едно си взимате маратонки за тичане, само че върха на палеца ви трябва да докосва отвътре върха на обувката. Ако ще катерите нещо определено (т.е. цепки, плочи или в надвес) изберете си обувка подходяща за съответното изкачване.

По-опитните катерачи най-често имат няколко чифта еспадрили. Започнете с чифт универсални еспадрили и после си взимайте още в зависимост от това как се развиват катерачните ви умения и цели. Катерете на смени с еспадрилите, за да развиете прецизно стъпване с краката, тъй като с всеки отделен модел се катери малко по-различно от другите. Този метод също така спомага да не си нараните крака на определено място, след като носите един чифт еспадрили ден след ден.


Testarossa La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Testarossa La Sportiva са меки и технични еспадрили, подходящи за спортно катерене, където се изискват прецизни стъпвания


СТРУКТУРА НА ЕСПАДРИЛИТЕ - ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Материи


Горната част на еспадрилите е най-често от кожа или изкуствена материя. Кожените еспадрили (с и без подплата) дават възможност за най-лесната поддръжка, включително и обезмирисяване. Повечето по-яки еспадрили са изработени от изкуствен материал и много вегeтарианци и вегани ги предпочитат заради това.

Не подплатена кожа: Не подлатените кожени еспадрили може да се разтегнат до 1 размер нагоре. Избирайте ги така, че пръстите ви едва да докосват върха на обувката, така че да можете да усетите, но не и да видите кокалчетата на пръстите ви да опъват кожата нагоре. Важно е да знаете че напълно кожените еспадрили имат склонноста да оцветяват краката ви, когато се намокрят.

Подплатена кожа: Когато горната част от кожа е подплатена, еспадрилите се разтягат до към половин размер нагоре. Понякога производителите подплатяват еспадрилата само при пръстите на краката, понеже по този начин спестяват пари и ограничават разтягането в най-проблемната зона.

Изкуствени материи: Еспадрилите от изкуствени материи не се разтягат много. Леко омекват след като покатерите с тях, но много малко се разтягат, доста по-малко от ¼ от един размер. Перфорираните изкуствени горни части се разтягат малко повече от плътните такива. Новите изкуствени материи на горната част на еспадрилите спомагат те да дишат и от тях да се изпарява потта по-добре.


Miura VS Woman La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Miura VS Woman La Sportiva е универсална еспадрила, подходяща спортно катерене, както за плочи, така и за по-агресивно катерене на надвесени маршрути


Начин за стягане

Връзки: Това е традиционния, най-универсален начин. Повечето еспадрили са с разстояние от 0,6 до 1,2 cm между дупките. Когато краката ви се сгорещят и надуят, или за разтъпкване някъде на площадката или горе, може да отпуснете връзките. Но за трудно въже от маршрута или за трудно изкачване, натегнете покрай пръстите и до свода, за по-прецизно стъпване.

С велко лепенки: Това стягане е по известно само като „лепки” дава най-доброто представяне ако често ще събувате еспадрилите. Тези еспадрили са перфектни за катерене на болдъри и катерене в зала.

Без връзки (slippers): Тези еспадрили без връзки, с ластик дават най-добрата чувствителност и са с най-ниския профил от всички еспадрили. Еспадрилите без връзки са забавни за тренировки – без традиционната корава подметка и корава средна подложка, краката ви ще заякнат по-бързо. Поради факта че те нямат допълнителен обем от връзки или от велкро лепенки, те имат по-нисък профил, факт който е оценен от най-добрите катерачи на цепки в света. Също така можете по-лесно да ги приберете ако ще пътувате нанякъде, понеже са леки, и могат да се сгънат така че да заемат по-малко място и да се вкарат лесно в раницата или в куфара.


Speedster La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Speedster La Sportiva са пример за еспадрила за болдъри и катерене в зала (трябва да знаете, че за начално ниво катерене в зала не трябва да си взимате такива еспадрили, а по скоро универсални еспадрили, защото първо пръстите ви все още няма да са свикнали с начина на притискане и може да си причините някоя травма и второ, защото ще дадете повече пари, за нещо което няма да можете да използвате пълноценно, тъй като техниката на стъпване и на катерене не ви е развита)


Форма

Формата е плътен калъп с формата на крак около който е направена еспадрилата. Калъпа дава на обувката анатомичните извивки: височината и големината отпред, размерите на петата и пръстите и широчината. Докато планинарските и туристическите обувки се правят като горната част на обувката се прави, после се залепва или зашива към средната подложка и към подметката, повечето сегашни еспадрили се шият като чорап около калъпа. Като чорапа се изкарва от калъпа и средната подложка се залепва. После подметката се залепва за средната подложка, борда са разтяга до нужната сила и после и той се залепя.


Вид на калъпа

При маратонките за тенис и за тичане калъпа дава до 100% от формата на обувката, при еспадрилите обаче имат натегната гума за борд, така че калъпа дава само общата формата на еспадрилата. Имайте в предвид, че калъпа не се отразява на коравината на еспадрилата – тя се постига чрез материала, от който е изготвена средната подложка, дебелината на подметката и вида на борда. Повечето калъпи може да попаднат в две категории:

- Полугъвкави: Също известни като традиционни калъпи. Tе са най-удобния вариант. Ако калъпа има rocker, това значи че палеца се извива леко нагоре, за да позволи на крака да се намества. Всички еспадрили за целодневни изкачвания (и ъпроуч обувки) имат извит леко нагоре rocker (като маратонките за тичане).

- Огънати: Te са извити надолу. Тази форма на калъпа е огъната леко надолу към пръстите. Тя се използа за специализирани еспадрили направени за закачане на пръсти и на петички на надвесени скали. Те са най-подходящи за трудни маршрути и за състезания, когато ви трябва най-добро представяне и стъпване.


Tarantula La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Tarantula La Sportiva са комфортна мултифункционална обувка за катерене идеална за начинаещи катерачи и катерене в зала.


Тегло

Теглото е важна страна при туристическите обувки, когато всеки допълнителни 100 грама се чувстват като хиляди тона след дълъг ден. При еспадрилите, обаче разликата е само няколко грама. Разбира се, важи идеята, че колкото по-леко, толкова по-добре, когато носите екипировката си на гръб към скалите. Но за повечето простосмъртни, разликата от няколко стотин грама не е съществено важна за постигането на целта. По-дебелите подметки, необработената кожа, по-дебелите бордове и повечето гума по горната част на еспадрилите ги правят по тежки, но също и по-трайни (а понякога влияят положително на представянето на обувката при катерене). Когато сравнявате теглото на еспадрилите, бъдете сигурни че сравнявате еспадрили с еднакви размери.


Женски модели

Независимо от пола ви не изключвайте направените за жени модели. Те най-често са по-ниско изрязани при глезена и имат по-малка чашка за петата. Те също може да имат по-дълга част за пръстите и по-малък размер на предната част на крака от тази на техните унисекс събратя. Еспадрилите от женската категория имат много добри попадения в дизайна и затова мъжете с малки крака съставят значителна част от потребителите им.


Детски еспадрили

Катеренето е страхотно упражнение за децата макар от него да става страховита разходка извън дома. Можете да наемете детски еспадрили от местната зала, но е в пъти по ефикасно и забавно за децата да си имат собствена екипировка, особено ако катерите на скали. Краката на децата растат бързо, но еспадрилите за деца са достатъчно корави, така че те да носят по-голям размер в сравнение с тези за възрастни. Изберете ги един размер по-големи – децата предпочитат по-отпуснати обувки. С подобряването на уменията на детето ви, също ще се увеличава и размера на краката му. Изберете еспадрили с велкро лепенки, до момента, в който те могат да си връзват сами връзките. Еспадрилите мотивират децата да катерят и може да се предават на други и да бъдат използвани много години.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЕСПАДРИЛИ

Най-важният фактор, който трябва да имате в предвид, за да си намерите добър чифт еспадрили е как ви прилягат по крака. Ако имате възможност, сравнете и пробвайте различни модели.


Съвет 1:

Пазарувайте следобед


Краката ви се разширяват с един цял размер през деня. Отидете да се поразходите, да потичате или дори още по-добре покатерете преди да отидете да пазарувате еспадрили. Имайте в предвид, че най-вероятно ще носите еспадрилите без чорап, тъй като вътрешността им е направена, така че когато е в допир с кожата, да не ви приплъзват. Ако планирате да катерите в студени или зимни условия, които изискват чорапи, купете си удобни еспадрили за целодневно катерене, който са ви половин размер по-големи.


Съвет 2:

Единствения сигурен начин да видите дали ви стават е като ги пробвате


В идеалния случай, трябва да отидете да пазарувате лично и да пробвате различни размери. Ако купувате онлайн, поръчайте няколко чифта и върнете тези, които не ви стават. Пробвайте еспадрилите вкъщи и гледайте да не ви убиват някъде. Когато си взема през интернет нов чифт често ги нося по половин час, докато гледам телевизия. И понеже не ходя с тях не рискувам да ги разтегна, или повредя по някакъв начин. Ако са ми удобни, но плътно прилягат след половин час, обикновено са правилния размер.


Съвет 3:

Пробвайте различни размери


Няма стандарт за размерите на еспадрилите, тъй като размерите на краката на всеки отделен човек са различни. Също така може да носите размер 43 еспадрили, но да ви трябва размер 41, за да катерите трудни маршрути и 42 размер от същия модел еспадрили, за да катерите целодневно. Други неща, които трябва да имате в предвид са:

- може размер 42 на една марка и дори различни модели на една марка да ви стават по различен начин от други. Всички компании произвеждащи еспадрили използват много различни калъпи и всеки път, когато сменят гумата, материалите за горната част на еспадрилата или дизайна, начина, по който ви става модела се променя малко, дори при един и същ калъп.

- Разликата в различните модели най-често е в обема на обувката, широчината й и височината на rocker-a, така че всеки модел ще ви става по различен начин.

- Когато пробвате еспадрили с връзки, разхлабете връзките до долу и после ги затегнете, така че да ви е удобно при пръстите и при глезена.


Съвет 4:

Трябва да познавате особеностите на краката си


Каква е формата на крака ви? Имате тясна пета? Нисък свод? Широк крак? Всеки модел ще ви става по различен начин. Най важното при катеренето е да знаете формата на пръстите на краката ви. Дали палеца ви е най-дългия пръст на крака или показалеца на крака ви е по-дълъг.


Формата на върха на еспадрилата може да бъде описана по следния начин:

- Плоска или традиционна: Този връх на еспадрилата е като на плътно прилягащите нормални обувки. Еспадрилите от този тип са идеални за леко трудни и средно трудни маршрути. Понякога нишата отпред за пръстите на тези еспадрили се описва като огромна и просторна. Еспадрили с плосък връх са най-често направени за целодневни изкачвания, за изкачване на стръмни стени или катерене на цепки.

- Остра: Еспадрили с остър връх с нисък профил са направени, за да влизат по-добре в джобове и цепки.

- Симетрична: Най-дългата част на еспадрилата е по-близо до средата й, отколко до палеца. Тези еспадрили стават на хора, на които показалеца на крака е по-дълъг по-добре от асиметричните модели. Най-общо можете да ползвате тези еспадрили в залата, по плочи, по цепки и за целодневни изкачвания.

- Асиметрична: Най-дългата част на еспадрилата е при палеца. Някои еспадрили само следват анатомичната форма на крака като палеца е най-отдалечената точка; някои осезаемо асиметрични модели избутват палеца към вътрешността на обувката, за да можете да пренесете по-голяма част от тежестта си към палеца и вътрешния ръб на еспадрилата. Еспадрилите със силно асиметричен връх най-често са направени за катерене на болдъри и катерене в зала.

- Извит надолу: Тези еспадрили са създадени за катерене на надвесени скали. Разположението на палеца позволява на катерачите да се придърпват към скалата с краката си.


Съвет 5:

Имайте в предвид колко тясна еспадрила търсите


Преди еспадрилите се избираха да са тесни (и то болезнено), за да ви стават, но за модерните еспадрили не е нужно да бъдат болезнено тесни – и дори болката ще ви пречи да катерите с пълния си потенциал и може да доведе до проблеми като мазоли, подувания и рани.

Въпреки че не трябва да си избирате болезнено тесни еспадрили, можете да катерите по-добре, ако пръстите ви са леко сгънати при кокалчетата. Колкото по натегнат е борда зад петата (парче гума, което обхваща петата и есвързвано със средната подложка от двете страни), толкова повече крака ви е избутван напред в еспадрилата. Това натиска напред пръстите, така че да можете да пренасяте повече тежест върху тях, но също така поради това те ще са леко извити и дори пречупени. Важно е да знаете, че повечето най-добри катерачи предпочитат еспадрили, които им прилягат по отпуснато – особено тези, които са злоупотребили с краката си с прекалено тесни еспадрили!


Съвет 6

Начина на стягане на еспадрилите има значение


Както е описано по-горе има еспадрили с връзки с велкро лепенки и такива с еластични ленти (slippers). Като най-често връзките предлагат по-добро прилягане към крака, тъй като може да ги разтегнете и да вкарате крака си и после да затегнете там където има нужда повече, а там където няма толкова голяма нужда по-малко. Съответно при тези в велкро лепенки има по-голяма възможност за прилягане от така наречените slippers. Бонуса на еспадрилите с велкро лепенки и тези с еластични ленти е че бързо и лесно се свалят, което е полезно в някои моменти. Но не тръгвайте с идеята, че трябва да си вземете еспадрили с точно определен начин на стягане, стига еспадрилите да ви стават хубаво, няма значение как се стягат.

Когато пробвате еспадрилите е особено важно да не се налага да стягате до откат връзките или велкро лепките, за да ви станат, тъй като има вероятност еспадрилата да се разшири и да се окаже, че в един момент няма как да я стегнете още.


Съвет 7

Някои еспадрили се разтягат …


Материите, които са описани в началото на статията до голяма степен придават на еспадрилите свойството да се разтягат малко, средно или много. За съжаление у нас в магазините рядко има хора, които са наясно с еспадрилите и ако си харесате модел е хубаво да се поровите из интернет, за да разберете дали тези еспадрили се разтягат. Това е особено важно тъй като, ако сте новаци и си вземете еспадрили, които ви стават удобно точно в момента, в който ги пробвате в последствие може да се разтегнат и да ви станат големи. Трябва да знаете, че еспадрилите, които са най-вече за трудни болдъри и спортни маршрути в надвес с парче гума лепната отпред за закачане на пръсти, също се разтягат по-малко, тъй като не се разтяга материята, която е под гумата а се разтяга гумата.


Genius La Sportiva

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Genius La Sportiva използва иновативната "No-Edge" технология на La Sportiva в комбинация с нова системата за пристягане с връзки


Съвет 8

Как да разположени пръстите ви отпред


Принципно голяма част от по-напредналите катерачи си купуват такъв размер еспадрили, че пръстите им да са пречупени отпред (тоест сгънати в кокалчетата) по този начин можете да пренасят повече тежест отпред на еспадрилите си. За новаците и тепърва започващите това е наистина странно и болезнено на моменти и макар че след време се свиква и спира да ви прави впечатление, има голям шанс да сте от хората, които предпочитат пръстите им да не са пречупени в еспадрилите. Какви са плюсовете и минусите. Плюсовете при пречупване на пръстите е че можете да стъпвате на наистина дребни стъпки и да пренасяте на тях тежестта си. Минусите са първо че най-често за да се постигне това пречупване трябва еспадрилата да ви е по-тясна, защото все пак не можете нон стоп да се напъвате да си държите пръстите на краката пречупени и тя трябва да не им позволява да се разгънат, като особено на дълъг маршрут от това може да ви стане доста дискомфортно, второ пръстите ви не са едно към едно с калъпа, спрямо който е направена еспадрилата и те може да се изкривят, за да прилегнат както трябва в еспадрилата.
Знайте, че от и от добрите катерачи има такива, които предпочитат пръстите им отпред да са прави, така че не се притеснявайте в началото няма грешен избор.


Съвет 9

Избора на еспадрили с по-корава подметка или с по-мека има значение!


Въпроса дали да са с корава или мека подметка има следния отговор и от двете по малко. По коравата обувка ви дава по-добра устойчивост на дребни стъпчици. Докато по меката обувка се гъне по-лесно и е по-добра за стъпване на триене и на обли стъпки.
При по коравите еспадрили може да се получи, че нямате чувствителност отпред при стъпване, а пък при по-меките може да се окаже че краката ви се изморяват от това, че се налага да стягате пръстите си, за да обувката да не се гъне.

Доколкото има много истина в това има и още един елемент, който трябва да знаете, колкото по-плътно са пръстите ви в еспадрилата и колкото по-сгънати са толкова по-корава става тя, и няма възможност да се гъне, а колкото по-отпуснати са те в нея толкова по-лесно ще ви е да стъпвате на триене.


Някои прости правила за избора на размера:

- Гледайте да няма празно място между пръстите ви и вътре в самата обувка, защото еспадрилата ще се гъне, когато стъпите на стъпките по скалата или в залата;

- Гледайте пръстите ви да са прави или удобно извити и кокалчетата ви да не са събрани болезнено и да се притискат към горната част на обувката;

- Петата ви трябва да приляга удобно, но и плътно. Когато застанете на пръстите си, гледайте задната част на обувката да не прищипва долната част на ахилесовото ви сухожилие; Също така като изправите на пръсти обърнете внимание да не ви излиза петата от еспадрилата – това означава, че или еспадрилата ви е голяма или модела не е подходящ за вашият тип пета.

- Краката на всички се различават, но ако ви е трудно да вкарате крака си вътре, най-вероятно еспадрилите са ви прекалено тесни.

Като започнете да стъпвате по прецизно, най-вероятно ще преминете към модели за специфичен вид катерене – по корави, по плътни еспадрили, които да предпазват краката ви като катерите цепки, дори по-тесни еспадрили с по-тънка или гъвкава горна част на подметката и подметки за катерене на болдъри или катерене в зала, както и еспадрили с баланс между стъпването на малки ръбчета и стъпване на триене за стъмни спортни маршрути или почти вертикални стени. В общия случай, за колкото по-сериозни изкачвания е обувката толкова по-тясна трябва да ви става.


ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

В: Има ли значение от каква гума е направена еспадрилата?

О:
Гумата за подметки с висок коефициент на триене направи революция в скалното катерене през 1980-те и специфичните смеси гума за катерене продължават да се подобряват и днес. И въпреки, че дизайна на еспадрилите често се копира (освен, ако не е патентован), свръх секретната формула за гумата не може да бъде лесно произведена. Има много видове гума и индустрията за производство на гума харчи милиони годишно за изследвания и разработки. Гумите имат различно поведение и годност, но най-общо колкото по-добре лепи гумата към скалите, толкова по-добре ще катерите. За да оцените колко добра е гумата, използвайте нокътя си или стотинка и натиснете навътре подметката. После леко усучете. Гумата с висок коефициент на триене ще поддаде и задържи формата оставена от нокътя ви вместо да се стреми да го избута. Знайте че, в зависимост дали е топло или студено или влажно гумата променя свойствата си и се катери различно при различни метереологични условия.


В: Ако имам тесен крак трябва ли да си купя мъжки или женски модел еспадрили?

О:
Купете си обувката, която ви става най-добре. Ако имате малък, тесен крак, еспадрилите направени за жени може да са правилния избор. Мъжете с малки или тесни крака определено трябва да ги пробват. Когато жените избират универсален модел, те трябва да съобразят размера, същото важи и за мъжете, които купуват женски модели. Номера, който ще ви стане, най-вероятно ще е различен от този, който нормално ви става.


В: По-скъпите еспадрили, по-добри ли са?

О:
Производителите най-често прилагат най-новите технологии и най-скъпия материал в техните най-скъпи продукти. Понеже цената на гумата е директно свързана с цената на нефта, гумата може да е най-скъпата част от еспадрилите. Това значи, че еспадрилите с гума с по-нови формули са най-често по-скъпи. Сегашните болдър и спортни маршрути увеличават нуждата от закачане на пръсти и на петичка, така че гумата на борда трябва да покрива по-голяма част от еспадрилата, което също така увеличава цената и теглото. И последно, високо технологичните синтетични материали струват повече, но са дишащи, изпаряват потта по-бързо, по-малко миришат и по-малко се разтягат.


В: Как да си поръчам еспадрили през интернет?

О:
Ако имате възможност пробвайте еспадрилите преди да си ги купите. Но ако не можете, четете описанието на всяка еспадрила. Освен ако не сте сигурни за размера, е по-добре да поръчате още размери, да ги пробвате вкъщи и после да върнете тези, които не ви стават. Внимание: Ако си купите силно специализирани еспадрили преди да сте готови за специфичния вид катерене това ще възпрепятства развитието ви.


В: Може ли да се подлепят наново еспадрилите ми?

О:
Ако борда и горната част са в добра форма, еспадрилите може да бъдат подлепени, за да се удължи живота им. Много катерачи използват подлепени еспадрили за тренировки и пазят новите си чифтове за трудни маршрути. Голяма част от детските еспадрили също могат да бъдат подлепени с хубава гума. Въпреки че комплектите „подлепи си сам” са най-евтиния вариант, добрия обущар може да свърши професионално работата и да удължи живота на еспадрилите ви.


В: Помощ не разбирам нищо от еспадрили, тепърва започвам да катеря, какви еспадрили да си взема?

О:
Спокойно няма нищо страшно. Първото най-важно нещо е първите ви еспадрили да са ви удобни или с други думи пръстите ви леко да опират отпред и да няма празнини някъде между крака ви и обувката. Второ не се изхвърляйте да купувате скъпи еспадрили, първо не знаете колко ще ви хареса катеренето, второ не можете да ги използвате на 100% и трето има голяма вероятност по-бързо да им видите сметката и няма смисъл да ви боли сърцето после. Сложете си някаква граница на парите, които мислите да изхарчите и отидете в магазина и пробвайте, докато не усетите че сте намерили правилната еспадрила. Ако се зарибите и почнете да катерите сериозно, може след време да прочетете пак статията и това да ви даде идея какви да са следващите ви еспадрили, ако не поне ще знаете че не сте много на минус, но все пак сте пробвали да катерите.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


РЕЧНИК:

Калъп: Калъпа е масивна форма оформена като крак, около който се прави еспадрилата. Калъпа дава на еспадрилите анатомичните особености на краката – височина на свода обем, размер на пръстите и широчина. Повечето еспадрили са направени по калъп – ушити като чорап около калъпа.

Средна подложка: Това е вътрешна корава част между леглото за крака (материала върху, който стъпва крака ви) и подметката. Средната подложка често е вид патентован материал (обикновено пресовани синтетични тъкани или картон) и целта им е да поддържат крака ви и да увеличат тежестта, която може да прилагате в нишата за пръстите. Коравата подложка поддържа крака ви чрез преразпределение на тежестта. Еспадрилите с корави средни подложки са добри за стъпване на малки стъпки и за предпазване на краката в пукнатини. По-гъвкавата средна подложка подобрява възможността за стъпване на триене.

Борд: Борда е лента от гума, която върви по края на еспадрилата между подметката и горната част. Борда при пръстите е съществено важен, тъй като чрез него се докосвате до скалата. Гумения борд почти не докосва земята и може да бъде направен от по-евтина гума от тази на подметката. Повечето катерачи няма да забележат разликата от различната гума по борда, освен ако не използват цялата еспадрила за закачане на пръсти и на петичка.

Борд зад петата: Тази гумена лента е съществено важна за формата на еспадрилата и това как ви приляга. Тя определя формата на еспадрилата и задържа петата да не ви се изхлузи. Борда зад петата е важен при кожена горна част на еспадрилата, поради факта че доброто разположение на пръстите е съществено важно за това колко добре катерите с еспадрилите.

Форма на нишата за пръстите: Традиционните еспадрили бяха почти симетрични от двете страни. Сега нишите за пръстите са по-ергономични. Еспадрилите с асиметрично разположена ниша имат връх, който е разположен на мястото, където се намира палеца на повечето хора. Осезаемо асиметричните еспадрили дават възможността да пренесете повече тежест върху палеца ви и вътрешния ръб на еспадрилата. Нишите за пръстите също може да са с връхче за малки джобчета, с малък обем за цепки или извити надолу за надвеси.


Еспадрили за катерене в Магазин Вертикален свят


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 12385 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Екипировка:
10 причини да използвате туристически щеки
Как да изберем подходящите обувки за подход?
Закупуване на еспадрили онлайн
Най-добрите обувки за катерене и подход за жени
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем раница
Ревю на La Sportiva Nepal Cube
Кои са най-добрите мъжки обувки за подход?
Как да изберете най-добрите обувки за планинско бягане
Friction Labs или новите стандарти в магнезия за катерене


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap